konserwowych 2 łyżki oleju 2 niewielkie czerwone cebule 1 średnia czerwona papryka Ketchup Majonez Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka obmywamy pod bieżącą, zimną wodą. Kroimy w kostkę i wrzucamy mięso do miski. Do tego dodajemy również przyprawę gyros i mieszamy ręką aż mięso się połączy z przyprawą. Mięso odstawiamy na chwilę, żeby przeszło smakiem przypraw. W tym czasie ogórki(...)paprykę siekamy w drobną kostkę. Cebulę siekamy w cienkie piórka oraz kapustę pekińską siekamy w piórka. Kukurydzę odsączamy z wody. Przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Wszystkie składniki kolejno układamy w misce: mięso, ketchup, ogórki, cebula, kukurydza, papryka, majonez, ketchup, kapusta. Składniki możemy układać dowolnie, ważne tylko by mięso było na dnie a kapusta na samej górze
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnenaszym stole. Składniki: 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 1 cebula 5 pełnych łyżek ajvaru łagodnego – pasta warzywna papryka&bakłażan Podravka * 1 łyżka przyprawy Vegeta do mięs Podravka 3/4 szklanki wody 1/3 szklanki przecieru pomidorowego Podravka 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej oliwa z oliwek do smażenia ulubione dodatki: ryż, ziemniaki, świeże pieczywo Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy(...)kostkę/paseczki. Przekładamy do miski, obsypujemy 1 łyżą przyprawy Vegeta do mięs a następnie dodajemy 4 pełne łyżki łagodnego ajvaru, całość mieszamy aby przyprawy i ajvar dokładnie pokryły mięso. Następnie miskę z mięsem umieszczamy w lodówce na minimum 30 minut. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy chwilę na oliwie z oliwek. Kolejno dodajemy nasze mięso i je podsmażamy przez kilka
Słodkie okruszkidaniach wyszukanych, a co z daniami prostymi i z tymi co dopiero zaczynają swoje spotkanie z gotowaniem. Tym razem na tapetę idzie kotlet mielony. Składniki: 1-1,5 kg mięsa mielonego w proporcji około 2:3 wołowe z wieprzowym, 2 bułki kajzerki wczorajsze, 2-3 jajka, cebula, sól, pieprz, ewentualnie majeranek. Przygotowanie: mięso kupujemy w kawałku lub prosimy(...)sklepie o zmielenie. Staram się unikać kupowania mięsa mielonego i "czekającego na mnie". Mięso mielone przekładamy do miski. Bułkę moczymy w wodzie, odsączamy i albo przepuszczamy przez maszynkę, albo przez praskę do ziemniaków albo w inny sposób ją rozdrabniamy. Cebulę kroimy w drobna kosteczkę, dodajemy do mięsa. Jajko najpierw wybijamy na spodeczek (żeby się upewnić ze jest świeże) i również
Państwo Wojtczuk gotująziołowy 5 łyżek śmietany do gotowania 1 łyżka warzywka pieprz czarny 2 łyżki mąki 1 paczka makaronu świderki Wykonanie Na wstępnie nasze mięso kroję w średnią kostkę , następnie do rozgrzanego garnka przekładam mięso , przesmażam na złoty kolor a między czasie kroję cebulkę w kostkę i dodaję do naszego mięsa, oraz szpinak , wszystko razem(...)przesmażam około 5 minut i zalewam wodą do zakrycia mięsa ,dodaję warzywka , gotuję na małym ogniu do miękkości mięsa . Kiedy nasze mięso jest już miękkie , dodaję serek topiony , i mieszam aby się rozpuścił . Do miski wlewam śmietanę i odrobinę wody oraz mąkę , dokładnie ze sobą łączę i wlewam do sosu , mieszam dokładnie aby sos się nie zważył . Następnie w osobnym
Mój Smakzdecydowała. Nadzienie postanowiłam zrobić delikatne w smaku i się udało. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki, 250 ml wrzątku, 1 jajko, sól, 4 łyżki oleju. Farsz: 1/2 kg mięsa wieprzowego, 1/2 kg mięsa z indyka, 3-4 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, kawałek słoniny, 1 cebula, 2 jajka, sól, pieprz. Przygotowanie: Ciasto: mąkę zaparzyć wrzątkiem i wymieszać widelcem. Po wystudzeniu(...)dodać pozostałe składniki ciasta i wyrobić. Farsz: mięso gotujemy razem z warzywami do miękkości (oprócz słoniny). Gdy mięso jest miękkie wyjmujemy i studzimy. W między czasie kroimy drobno cebulę i obsmażamy ja na patelni. Zimne mięso mielimy przez maszynkę do mięsa, jeśli chcemy możemy zmielić do tego marchewkę (ja wzięłam 3 marchewki) i słoninę. Dodajemy jajka, solimy i pieprzymy
Państwo Wojtczuk gotująSkładniki: CHILI CON CARNE 400 g pomidorów krojonych z puszki 400 g fasoli czerwonej z puszki 400 g mięsa mielonego wołowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 1 łyżeczka wędzonej papryki mielonej 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (można dodać mniej jeśli nie lubimy ostrego - no ale w końcu to jest chili ;)) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki oregano(...)rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy cebula zmięknie dodajemy paprykę oraz przyprawy – wędzoną paprykę, pieprz cayenne oraz kumin i dusimy przez 5 minut. Dodajemy mięso mielone - dokładnie mieszamy z przyprawami. Kiedy mięso nam się zrumieni wlewamy na patelnię pomidory, dodajemy cukier i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy około 20 minut (od czasu do czasu
Moje-pitraszenieTatar wołowy. Nie każdy za nim przepada, nie każdy lubi surowe mięso. Tajemnica dobrego smaku tkwi w jego dobrym przygotowaniu. Mięso musi być dobrze doprawione, aksamitne i koniecznie z dodatkami, które wzbogacą jego smak. Ja podaję w towarzystwie siekanej cebulki i kiszonego ogórka, ale równie dobrze smakuje też z kaparami czy marynowanymi grzybkami. Składniki: 500 g mięsa wołowego(...)tatar sól,pieprz przyprawa do zup w płynie ok 2-3 łyżek 1 łyżka wody 3 łyżki oleju 1 duża cebula 4 ogórki kiszone Wykonanie: Do mięsa dodajemy wodę, olej, przyprawę w płynie, wszystko to dokładnie musimy wmieszać w mięso. Następnie do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Na półmisku układamy mięso, obsypujemy połowę drobno posiekaną cebulą, drugą połowę drobno posiekanym
Z Majeczką w kuchniŻeberka to tak naprawdę “nowe” mięso dla mnie. Jako dziecko nie jadałam nic co ma “gumki”, żyłki i tłuszcz, a wydawało mi się, że żeberka to nic innego jak obrzydliwe gumowate mięso. Nic bardziej mylnego! Dobrze przygotowane żeberka są kruche, delikatne, mięso łatwo odchodzi od kości, a glazura z miodu nadaje im chrupiącą skórkę. Sos tabasco i pieprz cayenne dodają(...)ostrości, ale upieczone mięso nie jest, aż tak bardzo pikantne. SKŁADNIKI: Porcja dla 4 osób. 1,5 kg żeberek wieprzowych (u mnie extra mięsne) 100 ml oleju 100 ml miodu 100 ml białego octu winnego 1 łyżka sosu tabasco 1 łyżeczka pieprzu cayenne sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Żeberka płuczemy, kroimy na mniejsze kawałki. 2. W dużej misce
W kuchni KatieZachciało mi się gołąbków, chodziły wręcz za mną dobry tydzień. Nie było wyjścia: ruszyłam po mięso i kapustę. Po powrocie do domu zorientowałam się jednak, że nie kupiłam ryżu. W szafce znalazłam tylko opakowanie ryżu do paelli. Nie było wyjścia: albo użyć tego ryżu, albo zasuwać znowu do sklepu. Potrzeba matką wynalazków, postanowiłam więc sprawdzić, jak ten (większy i bardziej(...)klejący od tradycyjnego) ryż, sprawdzi się w połączeniu z mielonym mięsem. Gołąbki wyszły dość zwarte, ale nie za bardzo. Ryż napęczniał podczas zapiekania i na pierwszy rzut oka zdominował mięso. Gołąbki po przekrojeniu ani nie rozwarstwiają się, ani nie rozpadają, jednak nie są twarde i zbite. Są dość lekkie, delikatne i wcale nie smakują samym ryżem 😊 Po zapieczeniu
Codzienna kuchnia niecodziennaGulasz to tradycyjne węgierskie danie, przygotowane z mięsa, papryki i cebuli. Jest to bardzo sycąca potrawa, którą możemy podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej gości gulasz podany z kasz ą gryczan ą . To ulubiona wersja mojego męża 💗 Mięso do gulaszu możemy użyć według swoich upodobań, może(...)być zarówno wieprzowina jak i wołowina. W moim domu dzisiaj wersja z wołowiną. Doskonały obiad na zimowe dni. Zapraszam 😊 Składniki: mięso wołowe 400 g, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki, papryka czerwona 1 szt, m ą ka pszenna 5 łyżek , majeranek 1 łyżeczka, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 4 ziarna, papryka słodka mielona
kulinarne odsłony patiżabek czosnku sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki smalcu własnej roboty ze skwarkami 1 łyżeczka pieprzu ziołowego Wykonanie Nasze mięso mielimy w maszynce do mięsa , następnie mięso przesmażamy wraz z smalczykiem , między czasie dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę , oraz posiekany czosnek , wszystkie przyprawy i przesmażamy aż nasze mięso będzie gotowe(...)nasze mięso jest gotowe , blenderem bardzo dokładnie mielimy,aż uzyskamy gładką masę , po uzyskaniu gładkiej masy , farsz mamy gotowy do pierogów . Składniki na ciasto na pierogi 0,5 mąki ( typ 405 ) 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli 4 łyżki oleju 1 jajko Wykonanie Do miski wsypuję mąkę , jajko , olej , sól , oraz
Mój Smakwięcej - szczypta tymianku i rozmarynu - duża łyżka koncentratu pomidorowego - bulion lub woda do podlania sosu - smalec lub olej do smażenia - 1/3 szklanki wina czerwonego lub bulionu czy wody Mięso umyj i pokrój je w plastry około 1 cm i utłucz z obu stron tłuczkiem do mięsa. Rozgrzej smalec na patelni i podsmaż mięso z obu stron.Przełóż do większego garnka(...)samej patelni podsmaż włoszczyznę i czosnek pokrojone w cienkie paski , dodaj liść laurowy . Zamieszaj i przełóż do mięsa. Dodaj koncentrat pomidorowy z 1/3 szklanki wina wytrawnego czerwonego lub bulionu lub wody. Chwilę podduś, dodaj łyżkę płaską soli, łyżkę płaską pieprzu i ziele angielskie zmiażdżone. Zalej wszystko , tak aby ledwo zakryć mięso bulionem lub wodą. Dodaj po szczypcie rozmarynu
Pasje JolkiSzczególnie ten przygotowany w domu. Warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, by cieszyć się jego smakiem i mieć tę satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami. Składniki: 3 kg mięsa z gęsi 1 kg boczku 3 wątróbki gęsie 5 marchwi 3 pietruszki 1 seler 2 cebule liść laurowy- 6 sztuk ziele ang 10 sztuk pieprz ziarna- 10 sztuk sól(...)łyżki- do wywaru sól, pieprz, gałka muszkatalowa- do doprawienia mięsa 2 bułki Wykonanie: Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą. Wkładamy też wszystkie warzywa, dodajemy ziarna ziela ang, pieprzu, liście laurowe, dajemy sól. Gotujemy na wolnym ogniu ok 2 godzin. Po tym czasie dodajemy wątróbki, gotujemy ok 15 minut. Mięso wyjmujemy z wywaru, studzimy. Zimne obieramy
Z Majeczką w kuchni