dzisiejszy obiad planowałam zrobić mięso mielone, tylko nie miałam na nie zupełnie pomysłu. Po chwili namysłu doszłam do wniosku, że dawno nie robiłam pizzy. I tu postanowiłam wykorzystać mielone. Pizza wyszła rewelacyjna, na cienkim drożdżowym cieście. Pyszna, sycąca, aromatyczna, z dużą ilością mięsa i sera. Polecam i Wam na obiad lub kolację, a także jako przekąska podczas spotkań ze znajomymi(...)niż 2 minuty. Podzielić je na pół, z każdego kawałka ciasta rozwałkować koło średnicy około 24 cm.Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Składniki na farsz: * 400 g mięsa mielonego wieprzowego * około 5-6 większych pieczarek * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * 1/3 puszki kukurydzy (użyłam Orzech ) * sól, pieprz, papryka słodka w proszku, bazylia suszona do smaku * olej do smażenia
Zrób to smacznietego mięsa wyszedł fenomenalny – aromatyczny i kremowy. Smakuje czosnkiem, koperkiem i suszonymi pomidorami. Roladki z kurczaka wypełniłam ciągnącym serem i smaczną wędliną. Całe danie stworzyło zgrany duet! Polecam na obiad! 500 g fileta z piersi kurczaka Sól Pieprz Przyprawa do kurczaka 7 plastrów żółtego sera 7 plastrów polędwicy wiśniowej 100 g wędzonego surowego boczku 10 pieczarek Sos beszamelowo koperkowy(...)ryżowej 700 ml mleka 3,2% 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem Sól Pieprz Czosnek granulowany Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Na każdym płacie mięsa układamy plastry szynki i żółtego sera. Zwijamy w ciasny rulon i owijamy wędzonym boczkiem. Roladki układamy w naczyniu
VioletoweKucharzeniemisce wymieszaj majonez, ketchup, tabasco, sos worcestershire oraz tajemniczy składnik łyżkę zalewy, która wytworzy się podczas marynowania cebuli. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Mięso dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, mięso wyrób dłońmi. Do uformowania burgerów można użyć specjalnych ringów. Ja skorzystałem z patentu i wykorzystałem plastikowe opakowanie, takie(...)klasyczne jednorazowe okrągłe na wynos. Użyłem go jak foremki na kotlety, wypełniłem dno opakowania około 2 cm warstwą mięsa, ukształtowałem i odwróciłem. Kilka razy stuknąłem, na deskę do krojenia wypadł gotowy, idealnie okrągły burger. Zanim zaczniesz składać burgery warto zabrać się za frytki: Ziemniaki obierz ze skórki. Pokrój w równe
kuron.com.plGulasz po węgiersku to opcja gulaszu z mięsa wieprzowego w połączeniu z pomidorowym sosem, pieczarkami i papryką. Podaję go zazwyczaj z plackami po węgiersku, które znać możecie także jako placki po zbójnicku, placki po cygańsku lub placki drwala. Dziś pokażę Wam co zrobić by mięso na gulasz było niezwykle miękkie, soczyste i rozpływające się w ustach. Gulasz po węgiersku(...)ziarna ziela angielskiego -około litr bulionu/ rosołu -olej do podsmażenia -papryka mielona słodka i ostra -30 dag pieczarek -3 łyżki koncentratu pomidorowego -około 2 łyżki mąki pszennej Wykonanie: Mięso (w kostkę), paprykę, cebulę i marchew (w plasterki) pokroić. Do garnka (w moim przypadku garnek próżniowy Happycall Vacuum Pot ) wlać odrobinę oleju i na dobrze rozgrzanym podsmażyć mięso ze wszystkich stron
Arbuziakiplasterki) 1 mały pęczek botwinki (lub 1/2 dużego) 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz Dodatkowo: olej do wysmarowania mięsa sznurek rękaw do pieczenia Przygotowanie: Liście botwinki umyć i osuszyć, ogonki oderwać. Schab umyć i osuszyć. Ostrym nożem rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa. Doprawić solą i pieprzem(...)dwóch stron. Na całej jednej stronie ułożyć plasterki boczku, a na nim liście botwinki. Następnie mięso ciasno zwinąć, tworząc roladę. Owinąć sznurkiem. Natrzeć olejem, majerankiem i suszonym czosnkiem. Przełożyć do rękawa do pieczenia, na wierzchu mięsa położyć liście laurowe i ziele angielskie. Zacisnąć końce tak, aby postał „wielki cukierek” i wstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień wyjąć
Oryginalny smakjedna z moich ulubionych zup niezależnie od pory roku. Dzięki przepisowi krok po kroku będziesz mógł przygotować go już dziś Składniki: 300 g mięsa wieprzowego, ja użyłem łopatki 2 nieduże marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora, około 10 cm 3 spore ząbki czosnku 1,3 l wody 3 ziemniaki 3 łyżki przecieru(...)warzywa mają wyrazistą strukturę, dlatego ręcznie kroję je w drobną kostkę. Jeżeli zetrzesz je na tarce nic się nie stanie, zależy od osobistych preferencji. Mięso powinno być poprzerastane tłuszczykiem (wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku), dlatego wybrałem łopatkę. Możesz sięgnąć po chudszy kawałek mięsa, też będzie OK. Wieprzowinę pokrój w kostkę
kuron.com.plochoczo przygotowuję w swojej nowej kuchni. Polecam też przepis na grillowane kotlety z jagnięciny z kostką! Pomyślałam, że gulasz jagnięcy może być bardzo dobrym pomysłem na obiad. Jagnięcina to mięso chude i zdrowe. Jeżeli dodamy do duszenia jagnięciny również czerwone wino, to kulinarny sukces mamy zapewniony! Jagnięcina z podrobami, gulasz z jagnięciny: Składniki: jagnięcina 1 kg podroby ½ kg (serca(...)przygotować gulasz z jagnięciny? Jagnięcinę i podroby doprawiamy solą, pieprzem, papryką, kminem rzymskim i listkami świeżego tymianku, wlewamy 3-4 łyżki oliwy i zostawiamy na 30 minut aby mięso się zamarynowało. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej. Na średnim ogniu obsmażamy jagnięcinę pokrojoną w kostkę i pokrojone podroby. Mięso przekładamy do innego naczynia. Do naczynia w którym obsmażaliśmy mięso wrzucamy posiekaną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępuszkę pomidorów w całości, które idealnie skomponowały się z gołąbkami. Polecam przygotować. Składniki na porcję dla 6 osób (około 9 gołąbków): 1 główka młodej kapusty 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowego ryżu + 1 i 1/4 szklanki wody 1 puszka pomidorów w całości + 1 szklanka wody 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy(...)mięsa mielonego sól, pieprz ewentualnie kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i 1 łyżka mąki olej * do gołąbków będziecie potrzebować większe liście kapusty; 1 liść = 1 gołąbek; pozostałymi liśćmi kapusty możecie wyłożyć spód naczynia żaroodpornego/brytfanki i całość zapiec wraz z gołąbkami Przygotowywanie farszu Do garnka wsypać ryż, wlać 1 szklankę wody i całość posolić. Ugotować ryż. Najlepiej lekko
Ugotowaćoczywiście testowałam nie tylko termosondę , lecz ogólną funkcjonalność piekarnika, ponieważ jasnym jest, że nie będę piekła w nim tylko mięsa czy ryb. Dlatego sprawdziłam jak sprawuje się on przy pieczeniu nie tylko dań obiadowych, ale również i szybkich śniadań czy kolacji. W sumie(...)wnętrzu, dzięki czemu jedzenie jest idealnie wypieczone na zewnątrz i soczyste w środku. Termosonda najbardziej przydaje się oczywiście do pieczenia mięsa czy ryb - dzięki kontroli temperatury piekarnik wyłącza się, kiedy potrawa osiągnie odpowiednią temperaturę, co sprawia, że nie wysusza się ona i zachowuje swoją soczystość . Piekarnik jest bardzo nowoczesny
Słodko-Słony Świat IlonySkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę mięsną. Odstawiamy na bok. 2. Do keksówki (22 cm x 11cm) wyłożonej folią aluminiową wykładamy połowę mięsa i łyżką robimy wgłębienie. Układamy na nim plastry szynki i jajka, które ponownie przykrywamy szynką (owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii
NA MOIM TALERZUSkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę mięsną. Odstawiamy na bok. 2. Do keksówki (22 cm x 11cm) wyłożonej folią aluminiową wykładamy połowę mięsa i łyżką robimy wgłębienie. Układamy na nim plastry szynki i jajka, które ponownie przykrywamy szynką (owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii
Na moim talerzuprzepis na pieczone piersi kurczaka w płatkach kukurydzianych i żaden inny, jak do tej pory, jeszcze go nie przebił (zainteresowanych odsyłam do przepisu na pieczone nuggetsy – KLIK ). Choć mięso, dzięki marynowaniu w maślance, wychodzi soczyste i mięciutkie, to jak dla mnie, wychodzi tylko dobre. Tak po prostu. 500 g piersi kurczaka 1/2 szkl. maślanki mielona papryka słodka sól, pieprz(...)płatki kukurydziane (około 3-5 szkl.) Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje np na paseczki. Mięso oprószamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Wkładamy do woreczka strunowego. Zalewamy całość maślanką, mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, jeśli jest taka możliwość). Płatki kukurydziane mielimy w rozdrabniaczu. Mięso lekko osączamy, panierujemy w przygotowanych płatkach. Rozkładamy
Smaki Na Talerzudlatego gorąco polecam ten przepis. Z podanych składników wychodzi 18 kotlecików mielonych – trochę większych od orzecha włoskiego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety mielone z cukinią – Składniki: 400 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowego) 1 jajko (klasa M) 1 średnia cukinia – ok. 180 g 1 mała cebula – ok. 70 g 1 mały ząbek czosnku pół pęczka świeżego koperku(...)czasie odsączyć cukinię z soków. Czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do mięsa mielonego wbić jedno jajko, dodać odciśniętą cukinię, drobno posiekaną cebulkę i czosnek, posiekany koperek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko ze sobą bardzo dokładnie wymieszać i wyrabiać mięso mielone przez parę
Kulinarne Przebojebardzo często stosują sos barbecue zarówno jako marynatę do grilowania jak i później w charakterze dodatki do już gotowych potraw. To naprawdę świetny dodatek do grila, który doskonale aromatyzuje mięso. Cały trick polega na tym, że mięso do grilowania wystarczy doprawić solą i pieprzem i tak upiec. Dopiero na sam koniec, gdy jest gotowe dokładnie obtaczamy je w sosie(...)dopięłam pod mocnym ogniem. Na powierzchni mięsa powstaje wtedy aromatyczna i smakowita skorupka, która zastępuje wszelkie marynaty, wymagające czasu i zachodu. Skoro o przyprawach mowa, w przepisie podajemy dwa zestawy marynat do wyboru, ale gorąco zachęcamy do przetestowania zaprawy z kawą, która nadaje grilowi niecodzienny, ziemisty posmak. Warto spróbować, bo grilowany kurczak, choć pieczony w piekarniku, dzięki tej marynacie smakuje
Niedzielny kucharztani… łatwy… smaczny… Zamiast wyrzucać resztki z rosołu, można z nich zrobić bardzo smaczny pasztet Przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zemleć mięso i warzywa z rosołu, wymieszać z namoczoną bułką oraz jajkami i całość upiec w piekarniku. Taki pasztet świetnie się nadaje do smarowania chleba, ale też można go pokroić na kawałki i podsmażyć na patelni(...)złociutki kolor Składniki: 0,5-1 kg mięsa z rosołu (np. 2-3 ćwiartki z kurczaka) warzywa z rosołu (np. marchew, pietruszka, seler) świeża cebula 1 bułka (np. kajzerka) 2-3 jajka sos sojowy (lub sól i pieprz) Warzywa z rosołu przekrój na mniejsze części, mięso oddziel od kości, bułkę namocz w wodzie i odciśnij, cebulę przekrój na połówki
Kulinarny S.O.S.