patrząc czasami na cenę. Ostatnim razem to był jednak błąd….Taka refleksja mnie naszła po tym jak sobie przypomniałam rachunek ze sklepu… Zrobiłam danie obiadowe z mięsa z ćwiartek z kurczaka i szparagów. Bardzo smaczne i delikatne. Kupiłam gotowe filety z ćwiartek i zaoszczędziło mi to czasu na obieranie mięsa z kości. Składniki: * 50 dkg mięsa z ćwiartki(...)makaron ok. 20 dkg Szparagi obrałam ze skórki za pomocą obieraczki. Odcięłam twarde końce, podzieliłam na dwie albo trzy części. Gotowałam w lekko osolonej wodzie 2 – 3 minuty. Mięso oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski po ok 1,5 cm szerokości, podsmażyłam dokładnie z każdej strony na patelni z rozpuszczonym masłem. Posoliłam na koniec solą ziołową. Kiedy mięso
Pieprzyć z Fantazjądaniu obiadowym. Można je zaliczyć do tych szybkich w wykonaniu a i przygotowanie nie wymaga wielkiego nakładu czasu pracy. To trzech muszkieterów na talerzu! Gulasz składający się z mięsa kurczaka, pieczarek i pora. Składniki: * 50 dkg mięsa z kurczaka (miałam z uda) * 15-20 cm części pora * 25 dkg pieczarek * 150 ml śmietanki 30% * pieprz czarny mielony * sól ziołowa(...)albo zwykła sól * 1-2 łyżki masła Mięso umyłam, oczyściłam z żyłek i pokroiłam w paski ok. 1 cm szerokości. Na patelni rozgrzałam masło i wyłożyłam pokrojone mięso. Podsmażyłam na średnim ogniu. Jak już było obsmażone z każdej strony posoliłam. Pieczarki umyłam i pokroiłam w grubsze plastry. Dołożyłam do mięsa. To samo zrobiłam z porem, umyłam i pokroiłam w plastry
Pieprzyć z FantazjąCześć! Kocham pizzę pod każdą postacią i z różnymi dodatkami. Troszkę odmieniłam moją pizzę i zrobiłam ją z mięsem mielonym. Wymieszałam również dwa rodzaje mąki do ciasta. Smakowo fajnie to komponowało z farszem. Ciasto * 1 szklanka mąki pszennej * 1 szklanka mąki żytniej * 2/3 szklanki ciepłej wody * 2 dkg drożdży * sól i cukier po 1/3 łyżeczki * łyżka oleju Z wody, drożdży(...)drożdże wyrosły dodałam je do pozostałych składników. Wyrobiłam ciasto i podzieliłam je na 2 części. Rozwałkowałam i wyłożyłam na blachę do pieczenia (średnica 28 cm). Nałożyłam farsz: * 30 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3/4 puszki krojonych pomidorów * papryka słodka i ostra, sól * 1/2 papryki czerwonej surowej Mięso mielone podsmażyłam i dodałam pokrojoną w kostkę cebulę
Pieprzyć z Fantazjąwołowy sprawdził się w moim domu. Wiem już, że mam go gotować na przemian z drobiowym. Jest bardzo smaczny, trochę bardziej wyrazisty i tęgi w smaku. Składniki: * 1.80 kg mięsa wołowego * 4 marchewki * 2 pietruszki * kawałek selera * 15 cm części pora * 1 duża cebula bądź dwie małe * 4 liście laurowe * 6 kulek ziela angielskiego * sól i pieprz * natka pietruszki Mięso(...)włożyłam do garnka. Zalałam zimną wodą i nastawiłam na gotowanie. Gotowałam na bardzo małym ogniu bez przykrycia – podobnie jak drobiowy. Warzywa korzeniowe obrałam i dodałam do gotującego się mięsa po ok. 30 minutach. Cebulę w łupinkach opaliłam nad palnikiem i dołożyłam do garnka z gotującym się rosołem. Łyżką cedzakową ściągałam pianę co utworzyła się podczas gotowania. Rosół gotowałam
Pieprzyć z Fantazjąświąteczny obiad. Poniżej znajdziecie spis 10 potraw (m.in. z wołowiny, wieprzowiny jak i kurczaka). Niektóre z tych dań przygotowałam w szybkowarze, ale jeżeli Wy go nie macie - to przygotujcie mięso w naczyniu żaroodpornym. Pamiętajcie wtedy o jednej rzeczy - wydłużeniu czasu pieczenia mięsa! 1. Ropa vieja - duszona wołowina z dodatkiem świeżych warzyw, tj. papryki, cebuli i pomidorów. Mięso dusimy(...)mleku wraz z dodatkiem cebuli oraz czosnku są rewelacyjne w smaku i nie ukrywam, że jest to jak na razie najlepszy przepis na kotlety schabowe. 6. Zapiekany kalafior faszerowany mięsem mielonym , marchewką i cebulką to pomysł na łatwy i szybki do przygotowania obiad 😀 Jestem pewna, że taka forma podania kalafiora zachwyci i zasmakuje domownikom. 7. Pomysł na obiad, który
Ugotowaćpieprz Przygotowanie: Krok 1 Szczupaka dokładnie osusz z zewnątrz i od środka, oczyść odetnij skrzela. Połóż rybę na plecach, rozetnij ostrożnie nożem skórę od strony brzucha, podzielając ją od mięsa. Przecięcie nie musi być duże, tyle żeby w przecięcie włożyć palec lub dwa. Zacznij oddzielać skórę od mięsa właśnie przy pomocy rąk. Wsuń palce w przecięcie, i odciągaj skórę(...)mięsa robiąc „kieszonkę” i stopniowo ją powiększając. Oddzielaj skórę wzdłuż ryby, a następnie kieruj się w stronę kręgosłupa. Kiedy dojdziesz do grzbietu pomagaj sobie nożem, żeby odciąć kręgosłup od grzbietowych płetw. Przetnij też kręgosłup tuż przy łbie, ale staraj się nie przecinać skóry przy głowie, tak żeby ściągnąc ją razem z całą skórą. Co prawda możesz odciąć głowę
Niedzielny kucharzKażdym swoim zdjęciem Adam obala stereotypy. Został ochrzczony tytułem: “Pierwszy w Polsce wegański kulturysta”. Świetnie pokazuje, że bez mięsa i w ogóle odzwierzęcych produktów można nie tylko żyć zdrowo, co jeszcze wygrywać kulturystyczne zawody! Poznajcie Adama Kuncickiego. Kiedy miał 6 lat robił pompki i brzuszki, a od 12 roku życia zaczął treningi na siłowni. Dziś dwudziestokilkuletni Adam Kuncicki(...)jakim stanie znajduje się moje zdrowie. Buduje więc ono moją przyszłość na fundamentalnych płaszczyznach” Adam jest weganinem i na co dzień często odpowiada na pytania dotyczące tego jak bez mięsa zmienić swoją sylwetkę! Paweł Marciniak Nie będę pytać czy dieta roślinna może dostarczyć odpowiedniej ilości białka , bo wiemy, że oczywiście może, ale czy zdarzają Ci się dyskusje na ten temat
Fleksitarianizm.plRolada ze schabu Bardzo smaczna i aromatyczna, faszerowana pieczeń wieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i na zimno – jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie. Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 sztuk suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki(...)papryka mielona 2 łyżki oleju *** Schab przekrawamy w poprzek – nie rozcinamy do końca *** *** Następnie przecinamy ponownie w poprzek – tak aby po rozłożeniu powstał duży płat mięsa *** *** Następnie mięso rozbijamy tłuczkiem przez folie spożywczą *** *** Schab nacieramy przyprawami *** *** Suszone pomidory i cebulę kroimy w kosteczkę, a czosnek przeciskamy lub ścieramy na tarce. Wszystko razem mieszamy *** *** Tak powstały farsz
Blog z ApetytemBigos świąteczny pachnie słodyczą suszonych śliwek, aromatycznymi grzybami, dobrą kiszoną kapustą i mięsem. Do bigosu możecie dodać koncentrat pomidorowy i ugotowany wcześniej groch, jest to opcja w poniższym przepisie. Bigos, treściwy, dobrze doprawiony, mięsny. Polecam jako dodatek do potraw z ziemniaków i mięsa wszelakiego lub jako osobną porcję do pieczywa. Jest pyszny! SKŁADNIKI: 1 kg kiszonej kapusty, odciśniętej, posiekanej opcja(...)miękkości. Trwa to około 60 minut. Po 40 minutach dodaję grzyby i suszone śliwki. Wlewam 1/2 szklanki wody z moczenia grzybów, dodaję koncentrat (2 spore łyżki). W międzyczasie przygotowuje mięso. Łopatkę myję, lekko osuszam na papierowym ręczniku, kroję w niezbyt dużą kostkę. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju i przesmażam na nim mięso. Najpierw na większym ogniu, następnie zmniejszam ogień
Zasmakuj Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Królik w śmietanie – przepis Wyjątkowy przepis na królika w śmietanie, którego mięso jest niestety niedoceniane w Polsce i rzadko kiedy spożywane, ale z drugiej strony wyjątkowo smaczne i delikatne, do tego bardzo dietetyczne, dlatego warto urozmaicić swoją dietę o ten rodzaj mięsa i wypróbować kilka przepisów między innymi na królika w śmietanie. Królik w śmietanie – przepis(...)Pieprz Królik w śmietanie – przepis Przygotowanie: Tuszkę z królika oczyszczamy, dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy solą i pieprzem, po czym na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i obsmażamy mięso na złoty kolor. Obsmażone części z królika przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę obieramy, kroimy w piórka, czosnek rozgniatamy, kroimy w kostkę, na tą samą patelnię, na której smażyliśmy mięso przekładamy
Księga-Smakuktóry sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie też idealny i podczas świątecznych dni. Kremowy oraz bardzo aromatyczny sos idealnie rozpływa się w ustach z kawałkami mięciutkiego mięsa. Koniecznie spróbujcie tego pysznego połączenia. Polecam! Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - składniki: około 500g mięsa wieprzowego (*) papryka słodka papryka ostra sól mąka pszenna/orkiszowa do obtaczania olej Dodatkowo(...)łyżeczką domowej vegety) Ponadto: 150 ml śmietanki Opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki pszennej/orkiszowej do zagęszczenia sosu koperek/natka pietruszki Gulasz wieprzowy w delikatnym sosie z cynamonem - przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i wymieszać w odrobinie przypraw, a następnie w mące. Całość zarumienić na niewielkiej ilości oleju i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę
Di gotujeNiektórzy uważają, że karkówka to mięso tłuste i niezbyt smaczne, ale odpowiednio przyprawione może być soczyste i kruche. Ten przepis zobaczyłam w programie „Ewa gotuje” wiedziałam, że muszę go koniecznie zrobić. Jest pyszna i na pewno zagości u mnie jeszcze nie raz, gwarantuję że wam też zasmakuje! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg karkówki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)zielonej papryki 200g boczku wędzonego 1 szklanka bulionu olej do smażenia mąka do obtoczenia sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Karkówkę umyć, osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso natrzeć czosnkiem, majerankiem i musztardą. Włożyć do naczynia, przykryć folią i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. 2. Następnie mięso pokroić w centymetrowe plastry, obtoczyć w mące i obsmażyć
Danka PichciWiem, że tradycyjny burger amerykański powinien być zrobiony z mięsa wołowego, jednak miałam okazję jeść takowego i niezbyt przypadł mi do gustu. Dlatego postanowiłam zrobić własne burgery, ale z wykorzystaniem mięsa wieprzowego. Taka wersja o wiele bardziej mi smakuje, a także moim domownikom. Kanapka taka jest bardzo sycąca i smaczna! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 300 g mielonego mięsa wieprzowego(...)bułki z sezamem Sos: 4 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu 1 łyżka musztardy rosyjskiej sól, pieprz 1/2 łyżeczki curry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miseczki, dodać jajko, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Białą cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni. Przestudzić
Danka Pichcikojarzą nam się przeważnie z jesienią i właśnie wtedy są najsmaczniejsze. Zwykle jemy je na surowo, ale też wykorzystujemy je do przygotowywania szarlotek ( przepis ). Rzadziej natomiast łączymy jabłka z mięsem. Jednak czasami warto spróbować, ponieważ dzięki dodaniu do mięsa jabłek dania takie stają się soczyste i aromatyczne. Dzisiaj mam dla was przepis na pieczeń wieprzową z dodatkiem właśnie tych owoców(...)Możemy ją podawać na ciepło (na przykład z ryżem), a także na zimno jako dodatek do kanapek. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka lub łopatka) 3 jabłka 2 cebule 1 szklanka soku jabłkowego 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju sól, pieprz 1/2 łyżeczki ostrej papryki 5 goździków 2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka cukru
Danka Pichci