Pyszny, delikatny, soczysty gulasz z indyka z dużą ilością warzyw. Przygotowuję go często bo wszystkim domownikom bardzo smakuję. Podaję czasami z makaronem albo ryżem. Składniki: 700 g mięsa z indyka 250 g pieczarek 2 marchewki 1 cukinia 1 duża cebula 3 łodygi selera naciowego 2-3 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki czosnku 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela(...)angielskiego 1/2 pęczka natki pietruszki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć, oczyścić i pokroić na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Cukinię przekroić wzdłuż i pokroić w półplasterki. Pieczarki, seler naciowy, marchewkę pokroić w plasterki. W garnku zagotować 1/2 L wody. Na patelni rozgrzać olej, mięso obsmażyć, wrzucić do garnka
magiczna kuchnia KasiLekkie i pożywne, bezglutenowe danie, które zaspokoi dziką ochotę na spaghetti bolognese. Biała fasola dzielnie zastępuje makaron, a mięso mielone z indyka o obniżonej zawartości tłuszczu udaje mięso wieprzowe i wołowe. Dopadła mnie ochota na spaghetti bolognese, a w zasadzie na połączenie mięsa, aromatycznego sosu na bazie pomidorów i świeżej bazylii. Oczywiście nadal w takich sytuacjach szukam dobrych rozwiązań(...)większej patelni rozgrzej odrobinę oleju (niecała łyżka wystarczy). Wrzuć cebulę i smaż aż do momentu, gdy zacznie lekko brązowieć. Dodaj czosnek i smaż przez dosłownie minutę. Dodaj mielone mięso z indyka i smaż, ciągle mieszając, aż do momentu, gdy mięsko zmieni kolor z surowego na szare ;p. Wlej koncentrat pomidorowy, wodę, wino i sos Worcestershire, a potem wymieszaj. Dodaj szczyptę
Eat me! Fit me!seler obieramy. Dodajemy warzywa do garnka z kurczakiem. Dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 40-45 minut (do miękkości mięsa). W międzyczasie pokrojoną w kostkę cielęcinę podsmażamy na rumiano, na rozgrzanym oleju. Cebulę kroimy w piórka. Dodajemy do podsmażonego mięsa. Smażymy jeszcze chwilę, aż do zeszklenia się cebuli(...)nastąpi dodajemy oczyszczone wątróbki, wlewamy chochlę/dwie rosołu i dusimy wszystko przez około 5 minut. Odkładamy do przestudzenia. Kurczaka wyjmujemy z rosołu, studzimy. Oddzielamy mięso od kości. Kajzerkę namaczamy w niewielkiej ilości rosołu. Zimne mięso (kurczaka oraz cielęcinę wraz z cebulą i wątróbką) przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Do maszynki wrzucamy także marchewki. Powstałą masę doprawiamy solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem
Smaki Na Talerzusię makaronu. Z racji tego, że bardzo lubię mozzarellę stwierdziłam, że warto zjeść spaghetti zapieczone w dużej ilości ciągnącego się sera. Spróbujcie :) Składniki: 30 dag makaronu spaghetti 50 dag mięsa ( u mnie z łopatki) + łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego duża cebula szklanka passaty pomidorowej lub puszka pomidorów bez skórki zioła (bazylia, zioła prowansalskie, po 1/2 łyżeczki papryki słodkiej i ostrej(...)sól, pieprz łyżeczka koncentratu pomidorowego 15 dag parmezanu lub ulubionego sera 3 duże kulki mozzarelli Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy. Mięso podsmażamy z przyprawą do mięsa. Cebulkę kroimy w piórka i dodajemy do mięsa. Dolewamy passatę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Gotujemy około 10 minut na małym ogniu. Łączymy mięso z makaronem
ChilliJemyMięso królika jest delikatne i łatwo można z niego przyrządzić lekkie i smaczne danie, w szczególności, gdy podasz królika w sosie musztardowym z rozmarynem. Wykonanie Zacznij od umycia mięsa i włożenia go do osolonej, zimnej wody na ok. 20 min. Potem osusz mięso ręcznikiem papierowym i delikatnie oprósz je solą morską. W dość głębokiej patelni (z pokrywką ;p) lub garnku(...)szczyptę soli i świeżo zmielony czarny pieprz. Delikatnie wymieszaj i gotuj przez 5 minut. Odlej z naczynia kilka łyżek sosu i dodawaj stopniowo do niego śmietanę. Sos wlej do mięsa – po zagotowaniu możesz polać nim mięso i ryż (jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty można go uratować łyżeczką mąki). Marchew obierz, pokrój w słupki i wrzuć do gotującej się
Eat me! Fit me!Ostatnio pokazałam Wam przepis na knedle nadziane białym serem . Dzisiaj zachęcam do przygotowanie mięsnej wersji - knedli nadzianych mięsem mielonym i polanych podsmażoną cebulką wraz z dodatkiem wędzonego boczku. Pyszne połączenie składników :) Składniki na 20 dużych sztuk (4 porcje): ciasto co najmniej 0,5 kg ugotowanych ziemniaków (np. z dnia poprzedniego) 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (70 g) 2/3 szklanki mąki pszennej(...)podsypania, oprószenia blatu 1 jajko szczypta soli farsz 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1 mała cebula sól, pieprz pieprz cayenne papryka słodka odrobina bułki tartej olej do podania 1 cebula 150 g wędzonego boczku *jeśli ciasto na knedle będzie lepić się do rąk to należy dosypać do niego jeszcze więcej mąki pszennej i ponownie wyrobić. Ciężko określić
UgotowaćPyszny i sycący gulasz wołowy z suszonymi śliwkami. Liście laurowe, jałowiec i czerwone wino podkreślają walory mięsa. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, ale zapewniam, że warto " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Nie ma w nim za wiele składników, smak tkwi w prostocie. Z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami będzie pomysłem na pyszny obiad lub można zjeść(...)zwyczajnie z pieczywem. Polecam " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki: 1 kg mięsa wołowego 9 suszonych śliwek 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu mięsnego 3/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka suszonej słodkiej papryki 1 łyżeczka majeranku 3 liście laurowe 4 kulki jałowca 2-3 łyżki mąki 1 łyżka
Oryginalny smakłyżki oliwy 2 gałązki rozmarynu do pieczenia 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina oliwa do smażenia przygotowanie Udziec z kością porąbać w plastry - najlepiej jak zrobi to sprzedawca. Mięso posypać pieprzem, igiełkami rozmarynu, posolić, ułożyć w naczyniu. Polać oliwą, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem. Przykryć naczynie folią, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą(...)Rano mięso wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Oczyścić mięso z czosnku i rozmarynu ( nie wyrzucać, zostawić w oliwie), na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry z obu stron. Włożyć do misy wolnowaru. Na patelnię wlać wino, zagotować, zeskrobać wszystkie smaki. Dodać oliwę z czosnkiem w której marynowaliśmy mięso. Wymieszać, zalać baraninę w wolnowarze. Dodać
Stare GaryZapiekanka ziemniaczana z brokułem i mięsem mielonym to pomysł na pyszny i prosty do przygotowania obiad. Pamiętajcie o tym, że sos beszamelowy "gra główną rolę" w tej zapiekance, ponieważ dodaje wyrazistości (powinien być mocno doprawiony) i soczystości :) Zapiekanka godna polecenia! Jeżeli nie jecie żółtego sera, a macie ochotę na ziemniaczaną zapiekankę to przygotujcie ją z TEGO przepisu. Składniki(...)porcje: 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 5 średniej wielkości ziemniaków 1 duży brokuł 1 duża cebula sól, pieprz słodka papryka olej sos beszamelowy 2 łyżki masła 3 płaskie łyżki mąki pszennej 200 ml zimnego mleka sól, pieprz gałka muszkatołowa starty, żółty ser (ilość według uznania) Ziemniaki obrać, umyć, przełożyć do garnka zalać wodą, posolić i ugotować
UgotowaćTradycyjne i klasyczne, polskie gołąbki. Danie to wykonuje się dość długo, ale końcowy efekt pozwala nam zapomnieć o tej godzinie spędzonej w kuchni. Osobiście przygotowuje gołąbki z mięsem wołowym oraz wieprzowym, wtedy to mięso jest soczyste i delikatne. Mój przepis wystarcza na około 17 dużych gołąbków, czyli obiad na dwa dni z głowy :) Osobiście podaje je z sosem pomidorowym(...)ziemniakami, ale wybór należy tutaj do was :) Składniki: * 2 duże kapusty * 1.5kg mięsa mielonego (750g wołowego i 750g wieprzowego) * woda * wegeta, pieprz * cebula * 2 szklanki ryżu Kapustę myjemy, zdejmujemy pierwsze brzydkie liście i odkrajamy jej głąb. Staramy się tak wykroić aby nie ponacinać za bardzo liści (zdjęcie powyżej). Tak przygotowaną kapustę wkładamy do wysokiego garnka w której gotuje się
Klasyka Gotowaniamusicie przecież używać klasycznego spaghetti, może to być penne, świderki lub jak u mnie muszelki, dlaczego nie! Smakuje tak samo, przecież ;) Spaghetti bolognese najlepiej zrobić z mięsa mielonego wieprzowego, u mnie akurat jest z wołowego, ale dlatego, że po prostu lubimy wołowe :) Znowu, wybór należy do Was! Na pewno mięso wieprzowe jest delikatniejsze w smaku, także wybierzcie sami :) Składniki: * 500g(...)mięsa mielonego wieprzowego (lub wołowego) * 400g passaty pomidorowej LUB puszka pomidorów (zmiksowanych blenderem) * jedna średnia cebula * 1 duży ząbek czosnku * 2 łyżeczki suszonej bazyli * pół łyżki pieprzu, łyżeczka soli * 1/4 łyżeczki papryki słodkiej * makaron muszelki (lub spaghetti, świderki itd) Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, po czym przelewamy go wodą. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy drobno
Klasyka GotowaniaPyszne kotleciki do obiadu, tym razem na ostro...z chili i mięsem mielonym. Smakują znakomicie! Są proste i szybkie w wykonaniu, a zwykły obiad zamieniają coś pysznego i niezwykłego 😉 Kotleciki są mojego autorstwa i powstały z potrzeby chwili - posiadałam mięso mielone, a znudziły mi się już tradycyjne kotlety, dlatego postanowiłam je trochę urozmaicić. I nie żałuję decyzji 😀 Polecam Wam spróbować(...)Składniki: 3 jajka 4 łyżki mąki pszennej 300 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 papryczka chili 100 g sera żółtego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Papryczkę chili myjemy, osuszamy, usuwamy nasionka i bardzo drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy
Kuchnia MagdaLenykostka mięsna * 3 ząbki czosnku * wegeta, sól, chili w proszku, papryka w proszku * 2 szklanki wody * Pity * ketchup * sałata, pomidor, ogórek Przepis na sos czosnkowy znajdziecie tutaj: Sos Czosnkowy Mięso przyprawiamy 2 łyżkami wegety, 2 łyżkami papryki, pół łyżeczki chili (można więcej), porządnie nacierając mięso. Sam wierzch mięsa lekko posypujemy łyżeczką soli. W żaroodpornym garnku wykładamy pokrojoną w 4 części(...)cebulę a na nią kładziemy przyprawione mięso. Obok mięsa kładziemy ząbki czosnku i kostkę mięsną, po czym podlewamy 2 szklankami wody. Całość dusimy 30 minut w 220 stopniach. Po tym czasie, zmniejszamy temperature do 200 stopni i dusimy mięso 2.5 godziny. Podajemy w pitach, z sosem czosnkowym oraz warzywami. Smacznego
Klasyka Gotowaniawieprzowej kilka liści ,świeżej szałwii , 6-7 sz t 1 łyżka grubo tłuczonego , czarnego pieprzu 2 łyżki , pełne , peklosoli 2,5 l wody strzykawka z grubą igłą , do nastrzyku mięsa siatka wędliniarska Solankę wykonuję , rozpuszczając peklosól w zwykłej wodzie z kranu – koniecznie zimnej ( tak samo , robił mój dziadek i tego się trzymam ) Tak przygotowaną solankę , nabieramy w strzykawkę(...)porządnie, nastrzykujemy nią mięso z szynki w najgrubszych miejscach . Całą szynkę wkładamy do reszty solanki i moczymy przez około 9 dni w chłodnym pomieszczeniu , kontrolując , by mięso było cały czas zanurzone w zalewie . Po tym czasie , wyciągamy szynkę , płukamy w bieżącej , zimnej wodzie , osuszamy ręcznikiem , wkładamy w siatkę do wędzenia . Pod siatkę , poprzez jej oczka , wkładamy dookoła mięsa, liście szałwii
Ogrodnik w podróżyimbiru, obłęd;) Smakowało zdecydowanie lepiej, niż udało mi się uchwycić na zdjęciu;) Danie przygotowuje się stosunkowo długo, najpierw bowiem należy dobrze namoczyć makaron ryżowy, wiele też czasu zajmuje podduszenie mięsa do miękkości. Gdyby makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu, a cielęcine zastąpić mięsem drobiowym, byłoby pewnie zdecydowanie szybciej, ale czy równie smacznie? Pewnie kiedyś spróbujemy się o tym przekonać(...)ziemnych solonych 2 łyżeczki cukru sok z 2 limonek sól, pieprz Na dwie godziny przed przygotowaniem dania zalewamy makaron przegotowaną wodą o temp. pokojowej. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem i oprószamy 2-3 łyżkami mąki pszennej, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju kokosowego i obsmażamy mięso z każdej strony. Następnie
Smaki Na Talerzu