jest więc zdrowiej. Sam przepis jest bazowy – można dodać jeszcze więcej warzyw np. startą pietruszkę do sosu czy np. zielony groszek, zamienić połowę batatów na ziemniaki, czy połowę mięsa na wieprzowe lub jagnięce – będzie równie pysznie. Składniki dla 4 głodnych lub 6 mniej głodnych osób. Zapiekanka – puree z batata: ok. 1,2 – 1,4 kg batatów(...)lekko czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka granulowanego czosnku ½ łyżeczki chilli w proszku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Zapiekanka – warstwa mięsna: 900-1000 g mielonego mięsa wołowego 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku 150 g pieczarek (użyłam brązowych) 1 duża marchewka 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów lub passaty z ziołami (390g) ⅓ szklanki wody 2 łyżki
Poezja smakuQuesadilla z mięsem mielonym to typowe meksykańskie danie. Możemy przygotować je na ostro lub łagodnie. Wybierzcie wersję, którą lubicie. To danie idealnie nada się na szybkie przekąski na spotkanie ze znajomymi, bowiem możecie jeść je na zimno albo ciepło. Idealnym dodatkiem będzie szybka sałatka z zielonego ogórka i sos czosnkowy . Pycha… skusicie się? Składniki 2 tortille 150g mięsa mielonego(...)łyżki przecieru pomidorowego 100g sera żółtego papryczka chilli sól pieprz olej do smażenia Przepis na sos czosnkowy znajdziecie >> tutaj <<. Quesadilla z mięsem mielonym – przepis Mięso mielone przesmażamy na patelni. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Papryczkę chilli kroimy w półplasterki. Jeśli nie lubicie ostrych dań po prostu usuńcie z niej pestki. Jedną tortillę smarujemy przecierem pomidorowym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Mięso z rosołu nie zawsze znajduje chętnego by je zjeść:) Moje nie zalegało długo w lodówce, postanowiłam wykorzystać je do pysznej pieczeni. Składniki : ok. 20 dag mięsa wołowego - ugotowanego ok.30 dag mięsa z z indyka - ugotowanego 2 duże jajka mała sucha bułka, szklanka mleka sól, pieprz, papryka ostra mielona, gałka muszkatołowa szczypiorek, koperek 2 łyżki roztopionego masła Przygotowanie: Ugotowane mięsa(...)pozbawić ewentualnie kości, zmielić Suchą bułkę namoczyć w mleku Do mięsa dodać żółtka, przyprawy, odciśniętą bułkę i masło- wyrobić Białka ubić na pianę i dodać do całości- dokładnie wymieszać Do foremki wysmarowanej smalcem lub wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę mięsną, ucisnąć delikatnie mokrą łyżką Piec ok. 50 min. w temp. 180-190*C Taka pieczeń będzie tez smakować
Proste Potrawyziemniaki, kabaczki, jabłka, śliwki, późne maliny, figi - te wszystkie pyszności zdecydowanie przeważają i częściej królują na stołach. Nie odcinamy się jednak od mięsnych potraw. Wołowina to jedno z czerwonych mięs. Zawiera dużo białka i żelaza, ale także więcej tłuszczu niż mięsa białe. Po mięsa czerwone należy jednak sięgać rzadziej - maksymalnie kilka razy w miesiącu, w naszym domu(...)łyżeczki koncentratu pomidorowego Ewentualnie 1/2 szklanki wody 1 mała suszona papryczka chili sól, pieprz, wędzona papryka sproszkowana 1 pęczek posiekanej świeżej natki pietruszki placki tortilla do podania Jak zrobić? Mięso mielę w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę i czosnek obieram, drobno siekam. Marchewkę i pietruszkę obieram, ścieram na tarce o grubych oczkach. Paprykę myję pod bieżącą wodą, usuwam gniazdo nasienne
W kuchni Karmel-itkimożna powiedzieć o niej, że jest niesmaczna. Jest właściwie pyszna. Ale wiecie jak to ze mną bywa, z mięsa najbardziej lubię budyń. Wątpię, że jest wśród Was ktoś, kto jeszcze nie miał styczności z tą potrawą. Chciałam jedynie zaznaczyć, że z cynamonem jest jeszcze lepsza. Składniki: 750 g mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej) 2 bakłażany 1 cebula(...)mąki pszennej duża szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy do zrumienienia, pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek. Następnie wrzucamy mięso i wszystko obsmażamy. Do mięsa dodajemy passatę, oregano, cynamon, cukier i wino, mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy
KardamonovyPierś z kurczaka w sosie pieczarkowym z serkiem mascarpone to doskonała propozycja na obiad inny niż tradycyjne kotlety z kurczaka. Sos jest aromatyczny, kremowy, pełen pieczarek. Mięso jest pyszne, kruche, dobrze doprawione. Danie to można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszami, ale także myślę, że bardzo dobrze będzie smakowało z kluskami śląskimi. Składniki: * 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)pieczarek * 1 cebula * 250 g serka mascarpone * pół szklanki wody * 3 łyżki masła * sól, pieprz * przyprawa do kurczaka do przyprawienia mięsa (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki suszonej bazylii (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Filety z kurczaka pokroić na mniejsze plasterki. Przyprawić przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. 2 łyżki masła rozpuścić na patelni
Zrób to smacznieprzypomniało mi się jak 11 lat temu bardzo smakowały moim gościom na przyjęciu z okazji chrzcin mojej córci. Wtedy robiłam mniejsze, takie małe przekąski na jeden gryz. Kapelusze nadziane mięsem z dodatkiem przesmażonych na maśle nóżek i cebulki, z dodatkiem sera to świetne danie obiadowe lub też przekąska na różne imprezy. Polecam serdecznie :) Składniki: 800 g mielonego mięsa (miałam łopatkę(...)trochę karkówki i ścinki mięs po klasyfikacji mięsa do wędlin) 16 dużych pieczarek 2 duże cebule sól i pieprz 200 g sera żółtego + 100 g do posypania 2 łyżki posiekanej natki pietruszki masło klarowane do smażenia lub olej Przygotowanie: Przygotować pieczarki: oczyścić szczoteczką i w razie potrzeby obrać (jeśli pieczarki są ładne, nie obieram). Od kapeluszy oderwać nóżki oraz łyżeczką
Kocham..lubię..gotuję..Pyszne danie z makaronem cannelloni - dużymi rurkami, faszerowanymi mięsem mielonym z pomidorami i serem, pod warstwą sosu beszamelowego i sera. Idealne dla fanów makaronów i wszelakich makaronowych zapiekanek. Polecam serdecznie :) Składniki: 20-24 szt makaronu cannelloni 100 g sera żółtego do posypania bazylia Mięso mielone: 1 cebula 500 g mielonego mięsa (u mnie łopatka i karkówka) 400 g pomidorów(...)pieprz 2 szczypty gałki muszkatołowej 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. W szerokim rondlu z grubszym dnem podsmażyć na odrobinie oleju cebulę, dodać mięso mielone i na dość sporej mocy przesmażyć aż mięso nie będzie surowe. Dodać pomidory z puszki lub świeże pomidory pokrojone w kostkę. Całość zagotować, następnie zmniejszyć moc palnika i dusić
Kocham..lubię..gotuję..Nigdy w Turcji nie byłam, ani nigdy nie dane było mi skosztować oryginalnego tureckiego wypieku jakim jest pide - czyli drożdżowych łódeczek z farszem, w tym przypadku z mielonego mięsa, zwanego też turecką pizzą. Na przepis natknęłam się przypadkowo szukając w zasadzie gruzińskiego przysmaku chaczapuri, jednak mięso mielone, czarnuszka i kumin zaproponowane przez Mirabelkowy Blog przeważyło szalę i w mojej kuchni(...)podałam przekrojone na pół, gdzie końcówka pide była doskonałym "trzymadełkiem". Troszkę inaczej przygotowałam farsz niż źródłowy przepis, podsmażając najpierw warzywa z przyprawami aby wydobyć ich aromat, na końcu dodając mięso. Łódeczki wyszły aromatyczne i bardzo smaczne, także z całego serca polecam. Składniki (2 sztuki): Ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu 100 ml wody
Kocham..lubię..gotuję..koncentratu pomidorowego ostra papryka słodka papryka sól, pieprz oregano cukier do smaku oliwa z oliwek do dekoracji posiekana natka pietruszki Schab umyć, osuszyć i pokroić w nieco większą koskę. Mięso przyprawić solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. W garnku rozgrzać niewielką ilość oliwy z oliwek i przesmażyć mięso. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić w niewielką kostkę(...)Cukinie umyć, odciąć końcówki , przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półtalarki. Papryki przeciąć na pół, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Ogórki pokroić w kostkę. Obsmażone mięso przełożyć na talerz. Do tego samego garnka wlać ponownie niewielką ilość oliwy i przesmażyć cebulę z czosnkiem. Warzywa przełożyć na talerz. Ponownie do tego samego garnka wlać niewielką ilość oliwy
Ugotowaćpotrafią tak rewelacyjnie smakować. Jeśli miałabym Wam polecić jakiś przepis na pyszny obiad, z pewnością byłby to właśnie ten. Przepis wypatrzony na Kwestii Smaku. Podejrzałam też propozycję podania i mięso podałam w towarzystwie sałatki z rukoli i pomidorków koktajlowych. Smakowało nieziemsko. To jedno z tych dań, o których mówi się jeszcze przez kilka godzin po zjedzeniu. Zróbcie koniecznie! Mięso(...)rukoli 150-200 g pomidorków koktajlowych 1/4 szkl. oliwy z oliwek 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki maggi sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje (najlepiej tej samej grubości). Doprawiamy z obu stron niewielką ilością soli oraz pieprzem. Każdy kawałek owijamy 1-2 plasterkami boczku lub szynki parmeńskiej. Na patelni
Smaki Na Talerzuspokojnie uznać za danie główne. SKŁADNIKI 300 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej (najlepiej łopatka wieprzowa) 4 skrzydełka kurze 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 450 g mięsa wieprzowego (łopatka) 1 duży korzeń selera 2 średnie korzenie pietruszki 2 średnie marchewki 1 duży por 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki) 2 gałązki lubczyku 1 łyżka oliwy(...)wodą i postawić na palniku. Por umyć, odkroić białą część, a pozostałą wraz z liśćmi włożyć do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i lubczyk, po czym włączyć palnik. Mięso wieprzowe umyć, pokroić w niewielką kostkę i przełożyć na patelnię. Grzyby umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Białą cześć pora pokroić na talarki. Grzyby i por przełożyć do mięsa
Passions hobbies lifeKurczak po węgiersku Soczyste i aromatyczne mięso drobiowe duszone z warzywami. Pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Kurczaka po węgiersku możemy podać z ziemniaczkami, ryżem, kaszą lub makaronem. Składniki: 1 kg części z kurczaka 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3-4 pomidory (lub puszka krojonych pomidorów) 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 łyżki posiekanych ziół(...)typu: bazylia, oregano, tymianek itp. 50 ml bulionu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chilli, zioła prowansalskie olej do smażenia opcjonalnie: 1 łyżka mąki *** Mięso z kurczaka myjemy i osuszamy *** *** Każdy kawałek nacieramy przyprawami i całość odkładamy na minimum 1 godzinę *** *** Cebulę i czosnek kroimy w plastry *** *** Pomidory obieramy i kroimy w ćwiartki (poza sezonem możemy użyć pomidorów
Blog z ApetytemMielonego można zrobić na kilkanaście różnych sposobów, ale dziś ma dla Was najbardziej klasyczny przepis, który ja zawsze robię z mięsa z mielonego z łopatki. Dzięki sporej ilości tłuszczu mielone są soczyste i pyszne, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Polecam Wam garść moich ulubionych przepisów: – przepis na gnoccchi – dyniowe gnocchi – kotlety z cukinii – sałatka grecka(...)schabowy – placek po węgiersku – kotlety ziemniaczane – przepis na ogórki kiszone – młoda kapusta KOTLETY MIELONE PRZYGOTOWANIE: 30 minut ILOŚĆ KOTLETÓW: ok 10 sztuk SKŁADNIKI: – 500 g mięsa mielonego z łopatki – 1 jajko – 1 namoczona w wodzie bułka (kajzerka) – 1/2 cebuli – 4-5 łyżek bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów – sól, pieprz
nietylkopasta.plObiad nie zawsze musi mieć element węglowodanów. Ta pyszna zapiekanka z cukinią i mięsem mielonym świetnie smakuje właśnie w takiej prostej wersji. Składniki: 2 cukinie 500 g mięsa mielonego 150 ml przecieru pomidorowego 1 białą cebula 2 kulki mozzarelli 1 marchewka sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Cukinie umyć, obciąć końcówki i pokroić w plasterki. Posolić, przełożyć na durszlak(...)później mniej w zapiekance. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodać posiekane ząbki czosnku, marchewkę i mięso mielone. Smażyć przez kilka minut, a po tym czasie wlać przecier pomidorowy. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Dusić kilka minut. Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wyłożyć 1/2 plasterków cukinii, wyłożyć
Pasja Smaku