rozliczenie się ze samym sobą z tego, co lubisz jadać. Przecież na nic nie zda Wam się lista pełna produktów, których nie lubicie. Zatem zaczynamy: 1. Czy jesz mięso lub inne produkty pochodzenia zwierzęcego? To podstawowa kwestia, która wpływa na cały jadłospis. Jeśli jesteś mięsożerny/a tak jak ja, to w Twoim domu zawsze powinna znaleźć się zamrożona pierś(...)kurczaka, mięso mielone i jajka. Te 3 produkty sprawiają, że zrobienie obiadu staje się bajecznie proste, gdyż są niesamowicie szybkie w obróbce. 2. Co jadasz najczęściej - makaron, ryż czy ziemniaki? Kolejna podstawowa kwestia. Jeśli najczęściej jadasz ziemniaki, to najlepiej zawsze mieć w domu kefir, jogurt naturalny czy maślankę. W połączeniu z dowolnym mięsem otrzymamy szybki i treściwy obiad. Jeśli jesteś
Cooking MonsterWspaniały, esencjonalny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Przygotowany przy stosunkowo małym nakładzie pracy. Pokrojone w grubą kostkę mięso doprawiłam samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie, soczyste i wprost(...)słodką i ostrą papryką papryką, oregano, szczyptą soli, pieprzem i 1 łyżką sosu sojowego. Wołowinę kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na czas ocieplenia mięsa. Przed samym smażeniem każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę podobnej wielkości, co mięso
cool and mintynasz polski bigos. Dziś zobaczymy jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, jakim jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone, 1 żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka i ostra Majeranek Zioła prowansalskie(...)Sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Gulasz wołowy'; listonic_content='500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 papryka żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie postępujemy
Proste-przepisy.plpatyczkiem drewnianym, wbity i wyjęty suchy z bułki świadczy o gotowości wypieku. KOTLECIKI Za przygotowanie kotletów zabieramy się, kiedy odkładamy bułki do drugiego wyrastania. Zwykle robię burgery z mięsa wołowego, ale dziś okazało się, że mąż zaopatrzył mnie w mielone mięso z indyka, ponieważ obawiałam się, że jednak może być troszkę za suche dodałam do niego troszkę wędzonego boczku, wpłynęło(...)całkiem fajnie na smak potrawy. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wołowiny) 40 g boczku wędzonego (pominąć przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony
I tu będę miała takie teDziś przepis autorski wspomagany marchewkami przepisu Gordona Ramsaya - mojego mistrza! :) Polędwica wieprzowa to naprawdę szlachetne mięso, nie jadam go często, ale uważam, że gdy już pojawi się na stole, to koniecznie w towarzystwie jakichś pysznych dodatków. Tym samym podałam do nich przyprawione na ostro purée z batatów oraz słodziutkie marchewki glazurowane w miodzie. Danie jest dość słodkie, więc jeśli(...)lubicie takich smaków w połączeniu z mięsem, to polecam zamiast marchewek jakiś bardziej wytrawny dodatek jak np. kalafior lub grillowane pieczarki. Polędwiczki wieprzowe: 1 większa polędwiczka lub 2 mniejsze ok. 400-500 g 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz oliwa i masło do smażenia
Cooking MonsterPoliczki wołowe wymagają długiego duszenia - to mięso idealne do wolnowaru. Wystarczy trochę warzyw, pieczarki, wino i pyszne danie gotowe. Jeżeli nie macie wolnowaru, można to danie zrobić tradycyjnie, zajrzyjcie do tego przepisu, będzie pomocny. Inspiracją był przepis z tej strony składniki 600 g policzków wołowych ( 3 - 4 policzki ) 2 łyżki oliwy 1 cebula(...)wina 1/2 - 1 szklanka bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej gałązka rozmarynu 250 g pieczarek, przekrojonych na połówki sól, pieprz, mąka Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty
Stare GaryDawno nie było u mnie takiego mięska z szynkowaru.. około 1,2 mięsa wieprzowego 1 płaska łyżeczka cukru pudru 100 ml wody zimnej przegotowanej sól, pieprz, majeranek,zioła prowansalskie, wegeta Mięso pokroić na kawałki.Część lekko postukać młotkiem do schabowych, a część zmielić [ ja użyłam malaksera ].Do mięsa dodać przyprawy , cukier i wodę.Wymieszać mięso dłonią,aż mięso(...)wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy
Moje domowe kucharzeniedziś wraz z Emilią , Malwiną i Zuzią postanowiłyśmy, w ramach wspólnego gotowania, przygotować kofty. Już kiedyś robiłam kofty jagnięce z miętą , ale ponieważ K. nie przepada za tym rodzajem mięsa, tym razem postanowiłam zrobić nieco pikantne kofty z mięsa wołowego . Tego rodzaju danie idealnie nadaje się do przygotowania na grillu. Do kofty można podać sos czosnkowy, tzatziki i/lub hummus(...)Składniki : 600g mielonego mięsa wołowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli duża garść świeżej kolendry duża garść natki pietruszki Przygotowanie : W dużej misce dokładnie wymieszać mięso
Codzienne Gotowaniedawna staram się kupować wieprzowinę oznaczoną znakiem QAFP. Tym bardziej ucieszyło mnie zaproszenie do wzięcia udziału w kampanii „Mięso i wędliny QAFP. Dobry Smak z Natury" , mającej na celu promocję kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin wieprzowych wyprodukowanych w systemie jakości QAFP. A dlaczego warto kupować mięso i wyroby QAFP? Powodów jest wiele: - mięso nie jest(...)nastrzykiwane, co gwarantuje soczystość i dobry smak - wędliny zawierają dużą ilości mięsa, nie wolno dodawać do nich substancji zwiększających wydajność - producenci wędlin stosują naturalne, dobrej jakości przyprawy To tylko niektóre cechy charakteryzujące mięso i wyroby QAFP, więcej informacji znajdziecie na stronie Dobry Smak z Natury Dla mnie istotny jest również fakt, iż wszystkie etapy produkcji (hodowla
Stare GaryPolędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym, soczystym, wprost rozpływa się w ustach. Można z niej wyczarować wiele, w bardzo krótkim czasie. Bardzo ją lubię i zachęcam Was do wykorzystania tego mięsa w kuchni. Dzisiaj polędwiczka w sosie musztardowym. Sos bajeczny, zapach boski, mięsko miękkie jak chmurka. Jak nic, będzie jak w niebie :) Składniki: 1 mała polędwiczka 1 łyżeczka majeranku(...)pieprz kolorowy sól olej rzepakowy do smażenia mięsa 1 biała cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka masła 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być niedzielny rosół) 2 duże łyżki śmietany 30% pół małej łyżeczki mąki pszennej 2 czubate małe łyżeczki musztardy delikatesowej Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy
Smak mojego domuwodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Krok 2 Czosnek obieramy z łupinki i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Nacieramy nim szynkę, majeranek ścieramy w dłoniach i nacieramy mięso, delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Krok 3 Siekaczem do zmiękczania mięsa lekko uderzamy stopką o powierzchnię szynki tak, aby ostrza nacinały mięso na całej powierzchni. Czynność powtarzamy obracając(...)mięso z obu stron. Nasza szynka szybciej wchłonie przyprawy i prędzej nam się upiecze. Krok 4 Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę i dodajemy do niej przecier pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie, teraz dopiero wkładamy szynkę. Krok 5 Zapiekamy w 200 stopniach koło 120 minut, przewracamy w tym czasie mięso ze dwa razy
Różowa kuchniaCzęsto piekę klops, podstawą jest oczywiście mięso mielone, zmieniam jedynie dodatki. Najczęściej są to różne zioła, tym razem dodałam sporą ilość czosnku. Jeśli go lubimy, to jest to przepis dla nas :) Mam koleżankę która jest prawnikiem i nie ma za wiele czasu na kulinarne eksperymenty, nawet te najprostsze :) Kiedy zrobię pyszne ciasto lub mięso np. takie jak dziś, to kancelaria(...)prawna chętnie otwiera mi swoje drzwi i wtedy razem z koleżanką próbujemy wytwory Prostych Potraw... Składniki : 30 dag mielonego boczku 370 dag mięsa mielonego od szynki 2-3 jajka sól, pieprz, oregano, ostra papryka, gałka muszkatołowa cała średnia główka czosnku bułka tarta Przygotowanie : Mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka, przeciśnięty czosnek, sól i przyprawy oraz bułkę tartą tyle by mięso miało
Proste PotrawyMięso po chińsku, czyli wyraziste smaki w połączeniu ze słodkimi dodatkami, ja uwielbiamy.Tutaj nasza lekka modyfikacja ;) Składniki 800 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki sosu madziarów półtora łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków Przygotowanie Mięso pokroiłem w paski(...)długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm. Wymieszałem ocet ryżowy, sos hoisin, sos madziarów, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki. Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem). Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości
R'n'G Kitchentydzień portugalsko-hiszpański. Pomyślałam sobie, że to dobra okazja na przybliżenie Wam rasy i pochodzenia hiszpańskich czarnych świń. Dzisiejszy wpis nie jest da wegan – dzisiaj będzie o kwintesencji smaku mięsa. I o tym, jak przyrządzić najdelikatniejszą z karkówek, bo oferta pewnie jeszcze się powtórzy. Świnie iberyjskie są ciemno ubarwione, czarnobrązowe. Mają wysokie nogi, charakterystyczne wąskie i długie ryjki. Sama rasa(...)dokładnie tak, jak hodowla cerdo iberico najwyższej jakości – szczerze w to wątpię. Nie ta cena. Może jest to mieszanka czarnej świni z inną, bo różnicę w strukturze i konsystencji mięsa widać gołym okiem i na pewno nie jest to ani nasza polska karkówka, ani puro de bellota . Cena za 350g karkówki, zapakowanej elegancko w formie 3-4 cieniutkich kotletów
Karo in the Kitchenosłonki, piekłam moją roladę w folii, mimo to wyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) 350 g polędwiczki wieprzowej 80 g cebuli 5 - 6 ząbków czosnku 2 jajka majeranek papryka słodka sól pieprz przygotowanie: Mięso - karkówkę, jeżeli mamy(...)oczyścić z błon, posypać solą, pieprzem i papryką. Odstawić. Cebulę bardzo drobno posiekać ( najlepiej w blenderze) posypać solą, wymieszać, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praską. W misce wymieszać dokładnie mielone mięso z przyprawami (cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem), dodać jajka, wymieszać do połączenia składników. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco
Stare Gary