mięso - 63110 przepisów (strona:197/4208)

#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

rozliczenie się ze samym sobą z tego, co lubisz jadać. Przecież na nic nie zda Wam się lista pełna produktów, których nie lubicie. Zatem zaczynamy: 1. Czy jesz mięso lub inne produkty pochodzenia zwierzęcego? To podstawowa kwestia, która wpływa na cały jadłospis. Jeśli jesteś mięsożerny/a tak jak ja, to w Twoim domu zawsze powinna znaleźć się zamrożona pierś(...)kurczaka, mięso mielone i jajka. Te 3 produkty sprawiają, że zrobienie obiadu staje się bajecznie proste, gdyż są niesamowicie szybkie w obróbce. 2. Co jadasz najczęściej - makaron, ryż czy ziemniaki? Kolejna podstawowa kwestia. Jeśli najczęściej jadasz ziemniaki, to najlepiej zawsze mieć w domu kefir, jogurt naturalny czy maślankę. W połączeniu z dowolnym mięsem otrzymamy szybki i treściwy obiad. Jeśli jesteś

Cooking Monster
STAROMODNY GULASZ 175

Wspaniały, esencjonalny gulasz wołowy z marchewką i ziemniakami. Przygotowany przy stosunkowo małym nakładzie pracy.  Pokrojone w grubą kostkę mięso doprawiłam samodzielnie przygotowaną mieszanką przypraw, podsmażyłam na rumiano (uważając, aby temperatura na patelni się nie zmniejszyła), a następnie długo i pomalutku gotowałam do miękkości mięsa i warzyw. Kawałki wołowiny, zanurzone w aromatycznym, ciemnym sosie, wyszły miękkie,  soczyste i wprost(...)słodką i ostrą papryką papryką, oregano, szczyptą soli, pieprzem i 1 łyżką sosu sojowego.  Wołowinę kroimy w kostkę 1,5x1,5 cm. Nacieramy przyprawami. Odstawiamy na czas ocieplenia mięsa. Przed samym smażeniem każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy nożem. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, ziemniaki w kostkę podobnej wielkości, co mięso

cool and minty
Gulasz wołowy 145

nasz polski bigos. Dziś zobaczymy jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, jakim jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone, 1 żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka i ostra Majeranek Zioła prowansalskie(...)Sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Gulasz wołowy'; listonic_content='500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 papryka żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie postępujemy

Proste-przepisy.pl
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 147

patyczkiem drewnianym, wbity i wyjęty suchy z bułki świadczy o gotowości wypieku. KOTLECIKI Za przygotowanie kotletów zabieramy się, kiedy odkładamy bułki do drugiego wyrastania. Zwykle robię burgery z mięsa wołowego, ale dziś okazało się, że mąż zaopatrzył mnie w mielone mięso z indyka, ponieważ obawiałam się, że jednak może być troszkę za suche dodałam do niego troszkę wędzonego boczku, wpłynęło(...)całkiem fajnie na smak potrawy. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (lub wołowiny) 40 g boczku wędzonego  (pominąć przy wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony

I tu będę miała takie te
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 161

Dziś przepis autorski wspomagany marchewkami przepisu Gordona Ramsaya - mojego mistrza! :) Polędwica wieprzowa to naprawdę szlachetne mięso, nie jadam go często, ale uważam, że gdy już pojawi się na stole, to koniecznie w towarzystwie jakichś pysznych dodatków. Tym samym podałam do nich przyprawione na ostro purée z batatów oraz słodziutkie marchewki glazurowane w miodzie. Danie jest dość słodkie, więc jeśli(...)lubicie takich smaków w połączeniu z mięsem, to polecam zamiast marchewek jakiś bardziej wytrawny dodatek jak np. kalafior lub grillowane pieczarki.   Polędwiczki wieprzowe: 1 większa polędwiczka lub 2 mniejsze ok. 400-500 g 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku pół łyżeczki majeranku sól i pieprz oliwa i masło do smażenia

Cooking Monster
Policzki wołowe z pieczarkami z wolnowaru 193

Policzki wołowe wymagają długiego duszenia -  to mięso idealne do wolnowaru. Wystarczy trochę warzyw, pieczarki, wino i pyszne danie gotowe. Jeżeli nie macie wolnowaru, można to danie zrobić tradycyjnie, zajrzyjcie do  tego  przepisu, będzie pomocny.  Inspiracją był przepis z  tej  strony składniki 600 g policzków wołowych  ( 3 - 4 policzki ) 2 łyżki oliwy 1 cebula(...)wina 1/2 - 1 szklanka bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej gałązka rozmarynu 250 g pieczarek, przekrojonych  na połówki sól, pieprz,  mąka Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.  Mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką  - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty

Stare Gary
Mięsko kanapkowe z szynkowaru 110

Dawno nie było u mnie takiego mięska z szynkowaru.. około 1,2 mięsa wieprzowego 1 płaska łyżeczka cukru pudru 100 ml wody zimnej przegotowanej  sól, pieprz, majeranek,zioła prowansalskie, wegeta Mięso pokroić na kawałki.Część lekko postukać młotkiem do schabowych, a część zmielić [ ja użyłam malaksera ].Do mięsa dodać przyprawy , cukier i wodę.Wymieszać mięso dłonią,aż mięso(...)wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy

Moje domowe kucharzenie
Kofta wołowa 167

dziś wraz z Emilią , Malwiną i Zuzią postanowiłyśmy, w ramach wspólnego gotowania, przygotować kofty. Już kiedyś robiłam kofty jagnięce z miętą , ale ponieważ K. nie przepada za tym rodzajem mięsa, tym razem postanowiłam zrobić nieco pikantne kofty z mięsa wołowego . Tego rodzaju danie idealnie nadaje się do przygotowania na grillu. Do kofty można podać sos czosnkowy, tzatziki i/lub hummus(...)Składniki :  600g mielonego mięsa wołowego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminu 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 0,5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli duża garść świeżej kolendry duża garść natki pietruszki Przygotowanie :  W dużej misce dokładnie wymieszać mięso

Codzienne Gotowanie
Konkurs QAFP i wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego 139

dawna staram się kupować wieprzowinę oznaczoną znakiem QAFP. Tym bardziej ucieszyło mnie zaproszenie do wzięcia udziału   w kampanii  „Mięso i wędliny QAFP. Dobry Smak z Natury" ,  mającej na celu promocję kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin wieprzowych  wyprodukowanych w systemie jakości QAFP.  A dlaczego warto kupować mięso i wyroby QAFP? Powodów jest wiele: - mięso nie jest(...)nastrzykiwane, co gwarantuje soczystość i dobry smak - wędliny zawierają dużą ilości mięsa, nie wolno dodawać do nich substancji zwiększających wydajność - producenci wędlin stosują naturalne, dobrej jakości przyprawy To tylko niektóre cechy charakteryzujące mięso i wyroby QAFP, więcej informacji znajdziecie na stronie Dobry Smak z Natury   Dla mnie istotny jest również fakt, iż  wszystkie etapy produkcji (hodowla

Stare Gary
Polędwiczka wieprzowa w sosie musztardowym 177

Polędwiczka wieprzowa jest mięsem bardzo delikatnym, soczystym, wprost rozpływa się w ustach. Można z niej wyczarować wiele, w bardzo krótkim czasie. Bardzo ją lubię i zachęcam Was do wykorzystania tego mięsa w kuchni. Dzisiaj polędwiczka w sosie musztardowym. Sos bajeczny, zapach boski, mięsko miękkie jak chmurka. Jak nic, będzie jak w niebie  :) Składniki: 1 mała polędwiczka 1 łyżeczka majeranku(...)pieprz kolorowy sól olej rzepakowy do smażenia mięsa 1 biała cebula 1 ząbek czosnku łyżeczka masła 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego (może być niedzielny rosół) 2 duże łyżki śmietany 30% pół małej łyżeczki mąki pszennej 2 czubate małe łyżeczki musztardy delikatesowej Wykonanie: Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy

Smak mojego domu
Szynka zapiekana w sosie 109

wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.   Krok 2 Czosnek obieramy z łupinki i  ścieramy na tarce na drobnych oczkach.Nacieramy nim szynkę, majeranek ścieramy w dłoniach i nacieramy mięso, delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Krok 3 Siekaczem do zmiękczania  mięsa lekko uderzamy stopką o powierzchnię szynki tak, aby ostrza nacinały mięso na całej powierzchni. Czynność powtarzamy obracając(...)mięso z obu stron. Nasza szynka szybciej wchłonie przyprawy i prędzej nam się upiecze. Krok 4 Do naczynia żaroodpornego wlewamy ciepłą wodę i dodajemy do niej przecier pomidorowy, mieszamy do rozpuszczenia. Wkładamy listki laurowe i ziele angielskie, teraz dopiero wkładamy szynkę. Krok 5 Zapiekamy w 200 stopniach koło 120 minut, przewracamy w tym czasie mięso ze dwa razy

Różowa kuchnia
Chudy klops z czosnkiem 178

Często piekę klops, podstawą jest oczywiście mięso mielone, zmieniam jedynie dodatki. Najczęściej są to różne zioła, tym razem dodałam sporą ilość czosnku. Jeśli go lubimy, to jest to przepis dla nas :) Mam koleżankę która jest prawnikiem i nie ma za wiele czasu na kulinarne eksperymenty, nawet te najprostsze :) Kiedy zrobię pyszne ciasto lub mięso np. takie jak dziś, to kancelaria(...)prawna chętnie otwiera mi swoje drzwi i wtedy razem z koleżanką próbujemy wytwory Prostych Potraw... Składniki : 30 dag mielonego boczku 370 dag mięsa mielonego od szynki 2-3 jajka sól, pieprz, oregano, ostra papryka, gałka muszkatołowa cała średnia główka czosnku bułka tarta Przygotowanie : Mięsa połączyć, dodać roztrzepane jajka, przeciśnięty czosnek, sól i przyprawy oraz bułkę tartą tyle by mięso miało

Proste Potrawy
Wieprzowina z Szanghaju 126

Mięso po chińsku, czyli wyraziste smaki w połączeniu ze słodkimi dodatkami, ja uwielbiamy.Tutaj nasza lekka modyfikacja ;)   Składniki 800 g karkówki 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu hoisin 2 łyżeczki brązowego cukru 2 łyżki sosu madziarów półtora łyżki sosu sojowego 1 łyżka płynnego miodu 1/4 łyżeczki przyprawy pięć smaków   Przygotowanie   Mięso pokroiłem w paski(...)długości 10-12 cm i szerokości 4-5 cm. Wymieszałem ocet ryżowy, sos hoisin, sos madziarów, sos sojowy, miód, cukier, roztarty czosnek i przyprawę „pięć smaków”. Mięso ułożyłem w żaroodpornym naczyniu do zapiekania. Zalałem marynatą , przykryłem i wstawiłem na 3 godziny do lodówki. Następnie wyjąłem mięso z zalewy (marynatę pozostawiłem). Do płytkiego żaroodpornego naczynia wlałem wodę do wysokości

R'n'G Kitchen
Czarna świnia iberyjska – cerdo iberico. Karkówka 261

tydzień portugalsko-hiszpański. Pomyślałam sobie, że to dobra okazja na przybliżenie Wam rasy i pochodzenia hiszpańskich czarnych świń. Dzisiejszy wpis nie jest da wegan – dzisiaj będzie o kwintesencji smaku mięsa. I o tym, jak przyrządzić najdelikatniejszą z karkówek, bo oferta pewnie jeszcze się powtórzy. Świnie iberyjskie są ciemno ubarwione, czarnobrązowe. Mają wysokie nogi, charakterystyczne wąskie i długie ryjki. Sama rasa(...)dokładnie tak, jak hodowla cerdo iberico najwyższej jakości – szczerze w to wątpię. Nie ta cena. Może jest to mieszanka czarnej świni z inną, bo różnicę w strukturze i konsystencji mięsa widać gołym okiem i na pewno nie jest to ani nasza polska karkówka, ani puro de bellota . Cena za 350g karkówki, zapakowanej elegancko w formie 3-4 cieniutkich kotletów

Karo in the Kitchen
Rolada z polędwiczką wieprzową 182

osłonki, piekłam moją roladę w folii, mimo to wyszła bardzo smaczna. Część zjedliśmy zaraz po upieczeniu, część zamroziłam i miałam na szybki obiad. Bardzo polecam. składniki 1000 g mielonego mięsa  wieprzowego (u mnie karkówka) 350 g polędwiczki wieprzowej 80 g cebuli 5 - 6   ząbków czosnku 2 jajka majeranek papryka słodka sól pieprz przygotowanie: Mięso - karkówkę, jeżeli mamy(...)oczyścić z błon, posypać solą, pieprzem i papryką. Odstawić. Cebulę bardzo drobno posiekać ( najlepiej w blenderze) posypać solą, wymieszać, odstawić. Czosnek przecisnąć przez praską. W misce wymieszać dokładnie mielone mięso z przyprawami (cebulą, czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem), dodać  jajka, wymieszać do połączenia składników. Można zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni aby sprawdzić czy mięso jest wystarczająco

Stare Gary