ziela angielskiego 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 ząbki czosnku 6 listków laurowych około 2,5 l wody sznurek lniany do zawiązania mięsa Sposób wykonania: Wyrób domowej wędliny trwa dwa dni. Warto zacząć wieczorem pierwszego dnia. W garnku zagotowujemy wodę ze wszystkimi przyprawami oraz pokrojonym w plasterki czosnkiem. W tym czasie mięso myjemy(...)formujemy w kulę i obwiązujemy ścisło sznurkiem. Do gotującej się marynaty wkładamy szynkę i gotujemy przez 5 minut (mięso powinno być w całości zanurzone). Po tym czasie wyłączamy ogień a garnek z mięsem pozostawiamy do powolnego wystygnięcia. Rano garnek możemy włożyć do lodówki. Po południu kolejnego dnia ponownie garnek z mięsem podgrzewamy na kuchence. Od momentu wrzenia gotujemy jeszcze przez
Qchnia po prostukarkówki młoda kapusta - 1 główka 1 cebula sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy wykałaczki Wykonanie: Karkówkę rozkroić na plastry, roztłuc tłuczkiem na bardzo cienkie kotlety. Jeżeli mięso się przerwie w którymś miejscu, to nic się nie stanie. Pospinamy wykałaczkami :-) Kotlety najlepiej przygotować kilka godzin wcześniej, by mięso było suche. Wtedy też roladki ładniej się uformują. Jeżeli nie macie czasu(...)mięso maksymalnie odcisnąć w ręcznik papierowy. Każdy kawałek karkówki posypać szczyptą soli i pieprzu, zostawić na chwilę. Z kapusty usunąć pierwszych kilka liści a także głąb. Poszatkować na paseczki. Cebulę obrać i także pokroić na plasterki czy paseczki. Włożyć do garnka wraz z czosnkiem i liściem laurowym, zalać wrzątkiem (solimy i dodajemy pieprzu do smaku) i gotować przez
Poezja Smaków - blog kulinarnykońcu pora na mięso. Zwykle karczek podaje się z cebulą, ale skoro ja jej nie jadam musiałam znaleźć jakiś zamiennik. Padło na paprykę. Jest kolorowa i bardzo smaczna. Dzięki temu niezbyt ciekawy i ładny karczek prezentuje się całkiem nieźle Wydawać by się mogło, że akurat ten kawałek mięsa jest dość tłusty, ale dzięki długiemu duszeniu cały tłuszcz się wytapia(...)łyżki masła Kaczek doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Opruszamy go z obydwóch stron mąką. W wysokiej patelce rozgrzewamy olej i smażymy karczek z dwóch stron na brązowy kolor. Mięso zalewamy około szklanką wody (tylko tyle aby odrobinę przykryła mięso), przykrywamy i ustawiamy na średnim ogniu. W czasie duszenia kilkukrotnie odwracamy mięso i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Mięso dusimy
PatiGotujejest wyjątkowe danie, choć na takie wygląda, a nawet chyba też brzmi… Nie miałam pomysłu co zrobić z trzema okazałymi sztukami tego mięsa, więc postanowiłam potraktować je spontanicznie… Cebula, a nawet jej sporo, czosnek, kolendra, sos sojowy, krem balsamiczny, ostra papryka i limonka posłużyły mi za aromatyczną marynatę, która fantastycznie zmieniła zwykłe indycze mięso w smaczne, takie inne(...)smaku Wykonanie: do małej miseczki wlać sos sojowy, krem balsamiczny oraz wyciśnięty sok z 2 limonek. Dodać paprykę, kolendrę, estragon, pieprz. Wymieszać. Taką marynatą natrzeć umyte i osuszone mięso. Umieścić w naczyniu,obłożyć plastrami cebuli oraz limonki, przekroić główkę czosnku, która także należy umieścić przy mięsie, polać pozostałym sosem, owinąć szczelnie folią aluminiową i włożyć na całą noc do lodówki
Raj dla PodniebieniaViolaPassion Wspaniałe chude czerwone mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść(...)szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki 1 gałązka pomidorów typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy ,osuszamy. Zabieramy się za robienie marynaty Do wina dodajemy łyżeczkę octu,i mieszamy . Następnie wkładamy właściwie zanurzamy STRUSINĘ do takiej marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce
Viola cooks with passionsię nacieszy :) Na osiedlowym bazarku cudnie prężą się do klientów pierwsze, młode ziemniaczki . Nie mogłam się im oprzeć i ja, więc zakupiłam pokaźną ilość w celu przyrządzenia z apetycznym mięsem. Preferowane mięso do towarzystwa to oczywiście soczysta karkówka ! Wszystko to zapieczone w aromatycznych przyprawach w piekarniku - ach te zapachy! :) Danie to jest wybitnie jednogarnkowe , bez potrzeby używania nadmiaru naczyń(...)gotować to ja lubię :) Jeszcze kilka słów odnośnie użytych tu marynat. Marynata do ziemniaków jest z premedytacją wyjątkowo minimalistyczna w smaku, bowiem aromatu doda tu tłuszcz wytapiający się z mięsa, które na ziemniakach będzie leżeć. Z kolei marynata do mięsa jest wyjątkowo bujna w ziołowe i ostre smaki, to one stanowią aromatyczny trzon tej potrawy. Obiad zaserwowałam z domowymi przetworami
Grunt to przepis!Rurki z mięsem mielonym – makaron faszerowany mięsem w sosie pomidorowym to szybki i pyszny posiłek dla całej rodziny, który robi się sam. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, wypełnić makaron farszem, zapiec i gotowe. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 18 sztuk (4 – 6) Składniki: 18 sztuk makaronu w kształcie rurek(...)sera mozzarella tartego 300 g passaty pomidorowej 1 łyżka oliwy Farsz: 400 g mięsa mielonego 400 g passaty pomidorowej 100 g sera mozzarella tartego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: Mięso zmielić lub kupić gotowe mielone. Dodać 100 g sera, 400 g sosu pomidorowego oraz przyprawy i dokładnie wymieszać. Suchy
KuchniaWeDwoje.plBarania łopatka idealnie nadaje się do wolnowaru. Mięso wstawiam wieczorem, tak aby rano by ło już miękkie. Rano mięso wyjmuję, owijam w folię aluminiową, studzę i wstawiam do lodówki - znacznie łatwiej je później pokroić w plastry. Sos przecieram i też odstawiam w chłodne miejsce. Jeżeli utworzy się na nim tłusta skorupa - zdejmuję. Pokrojone w plastry mięso odgrzewam w doprawionym sosie(...)suszonej mięty 1 łyżeczka nasion kminu laska cynamonu 1 listek laurowy 1 puszka krojonych pomidorów sól, pieprz przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Łopatkę umyć i osuszyć. Mięso posypać solą i pieprzem, we wnętrzu (od strony wyciętej kości) położyć 4 ząbki czosnku, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Pozostały czosnek i imbir
Stare Garyrazem coś dla miłośników orientalnej kuchni. Jak zawsze prosty i szybki w przygotowaniu przepis, który z banalnego kurczaka stworzy bardzo apetyczne i wykwintne danie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z curry oraz mleczkiem kokosowym na pewno pozytywnie Was zaskoczy Składniki: 1 kg udek lub podudzi z kurczaka 200 g cebuli 4 ząbki czosnku 20 g przyprawy curry (patrz na skład(...)papryki ostrej 60 g tłuszczu o temperaturze pokojowej (u mnie smalec gęsi lub olej kokosowy) sól himalajska pieprz czarny mielony 400 ml mleczka kokosowego Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Kurczaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Tłuszcz wymieszać z przyprawami. Powstałą marynatą posmarować dokładnie mięso z każdej strony. Cebulę pokroić w piórka a czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub rozgnieść
Ola la LCHFDoskonały sposób na wykorzystanie mięsa drobiowego z rosołu. Dobrze, żeby mięso było mieszane - trochę chudego i trochę tłustego. Sama pierś niespecjalnie się nadaje. Potrawka jest szybka w wykonaniu i smakuje... tak jak robiła moja babcia:-) Składniki: mięso drobiowe z rosołu - 1 porcja rosołowa 1 mała lub 1/2 większej cebuli 1-2 łyżki oleju 3 łyżki słodkiej śmietany sól(...)pieprz Mięso dokładnie oddzielić od kości. Posiekać na małe kawałki. Dobrze jest użyć mięsa, które już wystygło i trochę obeschło. Cebulę pokroić w piórka i wrzucić na patelnię, na rozgrzany olej. Podsmażyć do momentu aż zacznie się rumienić. Dodać pokrojone mięso i smażyć bez przykrycia do lekkiego zrumienienia. Lekko posolić - należy uważać z solą, ponieważ mięso jest już lekko
Ze smakiem bez glutenusię czegoś treściwego i konkretnego. U mnie wtedy doskonale sprawdzają się wszelkiego rodzaju gulasze. Pełny, bogaty smak, danie pożywne i stosunkowo łatwe do wykonania. Tutaj wersja z mięsem wieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki(...)można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec ale można też użyć oleju 1 łyżka mąki - u mnie mąka bezglutenowa 50 ml słodkiej śmietanki 30% przyprawy: sól, pieprz, 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki, ostra mielona papryka - mała szczypta, szczypta suszonego tymianku Na patelni rozgrzać 1 łyżkę tłuszczu i wrzucić
Ze smakiem bez glutenuPyszny i sycący gulasz z łopatki wieprzowej. Z cieniutkimi plasterkami pikantnej kiełbaski chorizo, świeżymi pomidorami i zielonymi szparagami. Mięso jest idealnie miękkie, a do tego kruchutkie. Dzięki długiemu gotowaniu sos nabiera odpowiedniej konsystencji i bogatego smaku. Można podać go z ziemniaczkami, ryżem lub kaszą. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 2 łyżka oleju np. kokosowego 500 g łopatki wieprzowej sól morska, świeżo(...)łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 łyżka posiekanej natki pietruszki DO PODANIA : gęsta śmietana 18% lub jogurt naturalny WYKONANIE Mięso opłukujemy, osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy w 1 cm kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem, suszonym lubczykiem i oregano. Cebulę kroimy w piórka, czosnek i kiełbaskę w plasterki. Szparagi myjemy
cool and mintyOstatnio wolnowar często u mnie jest w użyciu..przygotowałam zrazy, miałam je gotować w garnku, ale włożyłam je do wolnowaru ,dolałam wodę do sosu pozostałego z gotowania mięsa , dodałam przyprawy , ustawiłam wolnowar i to wszystko..można iść do pracy, lub spać..u mnie zrazy właśnie gotowały się w nocy. kilka plastrów polędwicy wieprzowej marchewka gotowana ogórek kiszony troszkę mięsa mielonego(...)doprawionego przyprawami] domowa vegeta susz warzywny lub pokrojona włoszczyzna listek, ziele sól koperek Mięso pokroić na plastry i rozbić.Posypać wegetą, posmarować musztardą.Na każdy plaster mięsa kłaść po troszku mięsa mielonego,kawałki marchewki i ogórka .Zwijać roladki i spiąć wykałaczką.Do wolnowaru wlać wodę [ u mnie trochę wody i sos pozostały po mięsie , dodać przyprawy, susz i gotować kilka
Moje domowe kucharzeniePolecam pyszne jajka zapiekane w cieście francuskim. Jajka ułożone są na "podstawce" z mięsa mielonego. Tak przygotowane jajka można podawać na ciepło lub na zimno podobnie jak jajka po szkocku . Idealnie będzie do nich pasował sos chrzanowy lub tatarski . składniki: 6 jajek ok 350 g mięsa mielonego, u mnie karkówka 1 łyżka bułki tartej sól czubryca czerwona 1 opakowanie ciasta(...)francuskiego (300 g) siemię lniane złote Kresto do posypania jajko do posmarowania 6 jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Do mięsa mielonego dodać bułkę tartą i dokładnie wyrobić masę, doprawić do smaku solą i czubrycą. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Mięso mielone podzielić na 6 równych części. Każdą część uformować w kulkę i lekko spłaszczyć
Monia miesza i gotuje