Dzisiaj mam dla Was moi drodzy przepis na bardzo ciekawy i smaczny mięsny obiadek. Schab, który się marynuje i piecze w mleku. Polecam wypróbować przepis, ponieważ mięso wychodzi niesamowicie soczyste i kruche... Upiekłam go dla mojej rodzinki i byli zachwyceni 😃Podałam go z ziemniakami i warzywami. Zapraszam 😚 Składniki: schab 1 kg, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, sól i pieprz(...)majeranek, mleko, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i nacieramy solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. W schabie robimy z wierzchu nacięcia i wkładamy tam plasterki czosnku. Cebulę kroimy w piórka i obkładamy nią schab. Mięso wkładamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy mlekiem
kulinarne odsłony patiDotąd robiłam gyros z karkówki, ale tym razem postanowiłam zrobić go ze schabu. Aby nadać mięsu kruchości, moczyłam je przez dobę w mleku. Składniki: 1 kg schabu 1 szklanka oleju 1 opakowanie przyprawy gyros mleko Przygotowanie: mięso pokrój w kotlety i mocz w mleku przez dobę po tym czasie wyjmij mięso z mleka, opłucz, osusz pokrój mięso w cienkie paski(...)przełóż do miski w drugiej misce wymieszaj olej z przyprawą gyros, a następnie wlej mieszankę do miski z mięsem mięso dokładnie wymieszaj w oleju z przyprawą odstaw do lodówki na około 4 godziny po tym czasie odsącz mięso z oleju na sitku i smaż do pożądanego stopnia zarumienienia na suchej patelni podawaj z ulubionymi dodatkami Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujerodzinie zawsze luksusowy obiad, zwłaszcza, że trzeba było wystać za nim w kolejce…Dzisiaj nie mamy z tym problemu, schab nie należy też do najdroższych mięs, więc każda rodzina może sobie pozwolić na porcję dobrej wieprzowiny jak np. pieczony schab w boczku. Do wieprzowiny pasuje większość warzyw. Ponieważ jest to świąteczna propozycja na obiad dlatego proponuję smażony jarmuż(...)czosnek i przeciśnij przez praskę. Dodaj musztardę, miód i sos Worcestershire. Schab wymasuj solą i pieprzem, następnie posmaruj marynatą i owiń plastrami boczku. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach, 5 minut po każdej. Zmniejsz temperaturę ( u mnie kuchnia indukcyjna na czwórce). Mięso można również wstawić do piekarnika nastawionego na 200ºC. Smaż lub piecz do uzyskania wewnętrznej
codojedzeniaKarkówkę dobrze doprawiłam, plastrami cebuli otuliłam, na noc zostawiłam, następnie mięso na smakowym oleju przesmażyłam. Cebuli dodałam i wodą podlałam. Cztery godz. na małym ogniu karkówka się dusiła, aż mięciutka się zrobiła. Mięso na plastry pokroiłam, a wywar z cebulą zmiksowałam i sos dobrze wyostrzony gotowy już miałam. Każdy na swój sposób może ją podawać, samą(...)białej cebuli, 3 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami i bazylią. P rzygotowanie: Umytą i osuszoną karkówkę posypujemy solą, pieprzem czarnym i ziołowym, kminkiem i dokładnie wklepujemy w mięso. Obrana cebulę kroimy w grube plastry i delikatnie oprószamy solą. Karkówkę mieszamy z cebulę i zostawiamy na kilka godzin w lodówce, najlepiej na noc. Karkówkę wyciągamy z cebuli. W dużym
Moniki Smakołykizrobić klasyczny tatar wołowy? Ludzie dzielą się na tych, którzy tataru, czyli surowego mięsa nie wezmą do ust i na tych którzy go uwielbiają ( ja jestem z tych drugich ;)) Do zrobienia befsztyku tatarskiego wcale nie trzeba posiadać szczególnych umiejętności. Cała tajemnica tkwi w doborze dobrego i świeżego mięsa oraz przypraw. Często tatar podawany jest w formie kulek z wgłębieniem wypełnionym(...)surowym żółtkiem, ja jednak zazwyczaj mieszam wszystko razem i formuje mniejsze, zgrabne porcyjki, ale to już rzecz gustu, jak kto woli. Składniki: 300g chudego mięsa wołowego: polędwica wołowa lub ligawa 1 cebula 2 ogórki kiszone 2 żółtka 1 łyżeczka przyprawy Maggi 1 łyżka oliwy sól, pieprz, opcjonalnie szczypta chilli *** Mięso dokładnie myjemy i osuszamy *** *** Następnie polędwice wołową lub ligawę
Blog z Apetytemziarenek pieprzu, żelatynę*, sól, ewentualnie natkę pietruszki do dekoracji, wodę. Marchew i pietruszkę obierz, umyj i przekrój na 2-3 części. Pora przetnij wzdłuż i dokładnie umyj. Mięso umyj i przełóż do garnka. Do mięsa dodaj marchew, pietruszkę, pora, ziele angielskie, pieprz ziarnisty i ok. ½ łyżki soli. Całość zalej wodą tak, aby wszystkie składniki były przykryte, i gotuj na małym(...)ogniu do momentu, gdy mięso będzie miękkie. Ugotowane mięso i warzywa wyjmij z garnka. Mięso ułóż na półmisku. Pietruszkę pokrój w kostkę, a marchewkę na plasterki. Wokół schabu rozłóż pietruszkę i marchewkę. Możesz także go udekorować umytą i osuszoną natką pietruszki. Wywar z gotowania mięsa przecedź przez sitko i ponownie zagotuj. W razie potrzeby dopraw go do smaku solą
blog.moje-pasje.inforegularnie zagląda, ten wie, że dzisiejszy przepis to niecodzienność. Niezwykle rzadko sięgam po mięso wieprzowe, ale uległam prośbom o mięsny przepis i oto właśnie jest treściwy przepis – karkówka pieczona w soli z dodatkiem ziemniaczków z wody i klasycznej mizerii z sałaty, ogórka i jogurtu naturalnego. Przepis przygotowałam jakiś czas temu na konkurs, w którym zdobyłam wyróżnienie, a moja karkówka(...)Wieliczce. Nie wiem czy jeszcze tam jest, ale jeśli tak, to świetnie – bo karkówka pieczona w soli jest delikatna i kruchutka. O ile nie przepadam za tłustym mięsem, to pokrywa soli na wierzchu pieczeni absorbuje część tłuszczu z mięsa i w tej wersji karkówka dla mnie jest akceptowalna. Do karkówki proponuję proste dodatki – ziemniaczki z wody (bez dodatku
Dietologbardzo przepadam za karkówką, bo jest dla mnie zbyt tłustym mięsem, ale w tym wydaniu nie jestem w stanie się jej oprzeć- gyros z karkówki. Składniki: 0,5 kg karkówki 1 szklanka oleju, u mnie Olej Wielkopolski #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski http://www.olejkonwenanse.pl 1 opakowanie przyprawy do mięsa gyros Przygotowanie: mięso umyj i pokrój w cienkie paski szklankę oleju połącz(...)opakowaniem przyprawy tak przygotowaną mieszanką zalej mięso i dokładnie wymieszaj mięso odstaw na dobę do lodówki następnie mięso odsącz na sitku z oleju i smaż na suchej patelni, od czasu do czasu zlewając wytapiający się z mięsa tłuszcz podawaj z ulubionymi dodatkami Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujejuż zimno i miseczka gorącej rozgrzewającej zupy z nutką ostrości po całym dniu w pracy czy w szkole będzie w sam raz. Pyszna, gęsta z pieczarkami, papryką i soczystym mięsem, po prostu pycha. Taka zupa z pewnością wystarczy jako samodzielne danie. Zapraszam :) Składniki : około 500 g mięsa może być karkówka lub szynka 5 ziemniaków 1 duża czerwona papryka(...)łyżeczki chili 1 łyżeczka przyprawy np do karkówki 2 łyżki domowej vegety klik sól do smaku 3 łyżki oleju około 2.5 l wody lub według uznania Wykonanie : Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.Przyprawy mieszamy ze sobą i nacieramy nimi mięso, odstawiamy na kilka minut. W garnku z nie przywieralną powłoką rozgrzewamy olej, wykładamy mięso
Sama słodycz i szczypta chilig/kg -cukier 1 g/kg -pieprz czarny 2 g/kg -kolendra mielona 1 g/kg -czosnek świeży dobrej jakości 2 g/kg -osłonka białkowa kaliber fi 65-75 -sznurek wędzarniczy Wykonanie Kupione mięso poddajemy klasyfikacji. Mięso kl.1 kroimy w kostkę 3 lub 4 cm natomiast mięso kl.2 tniemy w dowolne kawałki. Następnie w osobnych pojemnikach peklujemy mięso 1 i 2 dodajemy także cukier. Czas(...)więc mięsko klasy 1 mamy już gotowe, jedyne co trzeba zrobić to zmiękczyć je. Wykonujemy to tłuczkiem do schabowych. 2 kg zmiękczamy natomiast 1 kg pozostawiamy w postaci kostki. Mięso zmiękczamy uderzając kilka razy każdy kawałek ale bez przesady to nie schabowe :) Mięso kl.2 mielimy na sitku fi.8 mm. następnie każde mięsko wyrabiamy do kleistości .Kolejna czynność to łączenie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.piersi z kurczaka zagrodowego 15 czarnych oliwek bez pestek 9 g soli 3 g cukru 1/2 łyżeczki żelatyny szczypta czosnku granulowanego 4 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Połowę mięsa pokroić w małą kostkę. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem. Żelatynę, sól i cukier wymieszać z gorącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Całe mięso wymieszać(...)marynatą i czosnkiem granulowanym. Mięsną masę wyrabiać ok. 10 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odłożyć mięso na 2 godziny do lodówki. Następnie ułożyć warstwę mięsa w szynkowarze, ułożyć na niej kilka oliwek i przykryć następną warstwą mięsa i znów ułożyć oliwki. Przykryć ostatnią warstwą mięsa. Każdą warstwę należy dokładnie docisnąć. Zamknąć szynkowar i umieścić w garnku
Codziennik KuchennyGulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski w połączeniu z kluskami śląskimi smakuje wyśmienicie tworząc smakowite danie, które z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim - Składniki: Gulasz Węgierski: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule ok. 200 g papryki (najlepiej kolorowej) 5 dużych ząbków czosnku 400 g krojonych(...)proszku olej do smażenia Kluski śląskie: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy na kilka godzin, a najlepiej
Słodka Stronatutaj wielbiciele gołąbków? 😀 Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na oszukane gołąbki bez zawijania (przepis TUTAJ ), czyli smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania nieco bardziej tradycyjnej wersji gołąbków, nadzianych mielonym mięsem i kaszą gryczaną. Gołąbki z takim dodatkiem mają nieco inny - bardziej wyrazisty - smak. Zachęcam do przygotowania. Składniki na porcję(...)osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej (100 g) + 1 szklanka wody 1-2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej zalewa 2 szklanki wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku kilka suszonych grzybów sól, pieprz * do gołąbków
Ugotowaćlubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki(...)bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona
codojedzeniaGulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule(...)sól, pieprz, czosnek w proszku ponadto: ok. 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Najlepszy Gulasz Węgierski - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy na kilka godzin
Słodka Strona