się one wykwintnym daniem serwowanym na pańskich stołach jako niesamowity rarytas, to stanowiły jeden z podstawowych składników diety ubogiego chłopstwa. Jednak z czasem i wyższe sfery doceniły smak rakowego mięsa i skorupiaki te do dziś są serwowane na wykwintnych przyjęciach. Są tym bardziej doceniane, że przez zanieczyszczenia środowiska, na które raki są bardzo wrażliwe, otarły się niemal o wyginięcie(...)głowę oraz głowotułów u nasady, a następnie ciągnąc zdecydowanie przekręcamy. Po oddzieleniu warto jest również usunąć kilka pierwszych „pierścieni” otaczających głowotułów, aby ułatwić sobie dostęp do mięska. Do mięsa ze szczypców możemy dostać się rozbijając skorupkę. Ciekawostka: przed jedzeniem warto przyglądnąć się rakowi – jego ogon powinien być podwinięty (dla co wrażliwszych nie napiszę dlaczego). Jeśli jest wyprostowany oznacza
Kate's KitchenJakiś czas temu My pałętał się po Rosji z chłopakami z naszej ekipy. I jak to na nich przystało... mięso, mięso, mięso. Zajadali się np. czasami śniadaniami, w których było mięso z mięsem, sałatka z mięsem i zupa z mięsem (tak, wieeem, musieliście robić zapasy). I tak jak nie mam wpływu na to co w domu je reszta, zdecydowanie
KardamonovyŁopatka niedźwiedzia ” – wędlina z szynkowara Łopatka , to wspaniały kawałek mięsa wieprzowego ,tak wędlina w tym przepisie jest z wieprza , nie z niedźwiedzia Niedźwiedzi jest czosnek , stąd ta nazwa , ale kto wie , może z niedźwiedzia była by to jeszcze smaczniejsza wędlinka Przepis prosty , zdrowy i bardzo smaczny . My zdecydowanie ,wolimy na kanapki ,tego typu wyroby, niż sklepowe mielonki(...)wody dodatkowo : szynkowar , woreczki do szynkowara ,termometr (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Łopatkę pokroić w bardzo grube kawałki . W 1,5 l wody rozpuścić , dwie łyżki soli peklującej i zalać nią mięso , tak żeby było całkowicie zakryte . Trzeba dobrać garnek lub zwiększyć proporcje . Tak przygotowane mięso odstawiamy do chłodnego pomieszczenia , na cztery dni . Po upływie tego czasu , mięso odsączamy z zalewy . Każdy
Ogrodnik w podróżydobra zapiekanka, polecam. Ziemniaki oskrobać i ugotować w osolonej wodzie. Ziemniaki odcedzić i zalać gorącym mlekiem. Dodać masło i udukać na gładką masę. Przykryć i odstawić. Przygotowanie masy z mięsa mięsa – cebulę obrać i pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny. Następnie dodać mięso mielone i wszystkie przyprawy. Smażyć około(...)minuty. Mięso musi się przesmażyć. Sprawdzić smak i doprawić do smaku. Można dodać chili jeśli lubicie ostre. Przesmażoną masę rozłożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Grzyby pokroić w plasterki i obsmażyć na tej samej patelni co smażyło się mięso. Woda z grzybów musi wyparować. podsmażone grzyby rozłożyć na mięsie. Przygotowanie sosu – masło roztopić na patelni, dodać mąkę. Wymieszać, nie czekać
Kuchnia Pokoleńmakaronem na obiad. Prawdziwy sos bolognese ma bogaty skład i dłuższy czas przygotowania, niż często na szybko robiony sos zwany potocznie bolońskim. Sos bolognese powinien zawierać dobrej jakości mięso mielone, boczek, wino, cebulę, marchew, pomidory, seler naciowy i mleko. Sos jest mięsny z dodatkiem warzyw i dusi się go nawet do 2 godzin. Dłuższy czas duszenia sprawia, że mięso jest(...)bardzo aromatyczne i delikatne. Do sosu można wykorzystać samo mięso mielone wołowe, wieprzowe lub mieszane. Sos najlepiej pasuje do makaronu tagliatelle, gdyż jego struktura jest dość ciężka. U mnie niestety tym razem był ze spaghetti, bo po prostu zapomniałam o tym składniku. Gorący sos zamknięty w słoiku bardzo dobrze się przechowuje w lodówce i dużo nie traci na smaku
Kuchcik gotujebardzo aromatyczny pieczony udziec z indyka w musztardzie to pyszne danie na lekki obiad. Musztarda francuska z całymi ziarnami gorczycy nadaje bardzo przyjemnego smaku i dodatkowo zapobiega wysychaniu mięsa w czasie pieczenia. Mięso indyka jest bardzo smaczne i na pewno zdrowsze od mięsa wieprzowego. Kupując mięso z indyka, raczej nigdy się na jego jakości nie zawiodłam, czego nie mogę już(...)można upiec razem z kością, jeśli będzie jedzony na ciepło. Polecam jednak wyjęcie kości i wtedy po schłodzeniu świetnie smakuje, jako wędlina na kanapki. Uwielbiam tak przyprawionego indyka, gdyż mięso po upieczeniu jest bardzo delikatne i soczyste. Składniki: 1,5 kg udźca z indyka 3 łyżki musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 3 ząbki czosnku łyżka kolendry łyżeczka papryki słodkiej
Kuchcik gotujekolację. Znikła błyskawicznie i cieszę się, że w ogóle udało mi się go dorwać do zdjęcia XD Ja przygotowałam pasztet od początku, ale śmiało możecie wykorzystać do niego mięso i warzywa z rosołu. Pasztet drobiowy w boczku Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka (lub cały kurczak o wadze około 1,5 kg) 200 g wątróbki drobiowej 2 marchewki 1 pietruszka połowa(...)minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i lubczyk. Całość solimy i gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Mięso powinno być miękkie i łatwo odchodzić od kości. Ugotowanego kurczaka i warzywa wyciągamy, pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości
PatiGotujezapach zaostrzał apetyt! Wg. mnie świetny aperitif do lekkich dań np. na bazie ryb lub owoców morza. PIECZONY ROSTBEF Z PURE Z BIAŁYCH WARZYW KORZENNYCH I KARMELIZOWANE WARZYWA SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki * olej słonecznikowy – 30 ml * masło – 1 czubata łyżka * sól, pieprz PUREE: * pietruszka(...)pasternak – 2 szt * ziemniaki – 3 szt * mleko – ok. 1 l * cytryna * sól, pieprz DODATKOWO: * świeże sezonowe warzywa * masło i miód do karmelizacji SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Rostbeef myjemy, czyścimy z grubych błon, oprószamy solą i pierzem. Smarujemy rozgniecionym czosnkiem, dodajemy gałązkę rozmarynu i nacieramy musztardą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem
Ostra na SłodkoDzisiaj przepis na mięsne danie główne. Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem to świetna alternatywa dla kotletów mielonych. W dodatku w przeciwieństwie do mielonych są mniej tłuste, bo nie smażymy ich na tłuszczu tylko pieczemy w piekarniku. Ja przygotowałam je z wieprzowiny, a konkretnie z karczku, ale Wy możecie użyć dowolnego mięsa. Tak samo możecie kombinować z farszem(...)dodając warzywa, zioła, czy inne sery. Ogranicza Was tylko wyobraźnia Gniazda z mielonego mięsa z pieczarkami i serem Składniki: 1 kg mięsa mielonego (u mnie wieprzowina) 3 ząbki czosnku 1 jajko 4 łyżki bułki tartej ulubione przyprawy (u mnie papryka słodka, papryka ostra, mielone ziele angielskie) 500 g pieczarek łyżka masła 125 g mozzarelli lub innego sera pieprz sól Pieczarki
PatiGotujeMacie ochotę na gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem i kaszą gryczaną? Wydaje Wam się, że to dziwne połączenie? Nic bardziej mylnego Jak ich spróbujecie, to na pewno zmienicie zdanie na ten temat. Ta wersja gołąbków nie jest zbyt popularna a szkoda, bo wychodzą pyszne i zapewniam, że jak raz je zrobicie to z pewnością, częściej będziecie sięgać(...)przepis GOŁĄBKI Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Z MIĘSEM I KASZĄ GRYCZANĄ: 1 główka kapusty pekińskiej 200g kaszy gryczanej 400g mięsa mielonego (ja użyłam mięsa wieprzowego z łopatki) 1 cebula 200g pieczarek 1 ząbek czosnku przyprawy: sól, pieprz i papryka czerwona słodka. Przygotowanie naszych gołąbków zaczynamy od ugotowania kaszy gryczanej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i pieczarki kroimy w średniej wielkości
Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według SylwiiRoladki z kurczaka z cukinią w sosie pieczarkowym Mięso z kurczaka wypełnione farszem z cukinii, bazylii oraz serka śmietankowego zanurzone w kremowym sosie pieczarkowym to ciekawy pomysł na w miarę szybki i bardzo smaczny obiad. Takie roladki możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą. Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1/2 niewielkiej cukinii ok 7 łyżek serka śmietankowego(...)szklanki wody lub bulionu olej do smażenia *** Filety myjemy, osuszamy, przecinamy wzdłuż na połówki, cienko rozbijamy i oprószamy z dwóch stron solą oraz pieprzem *** *** Na każdym rozbitym płacie mięsa rozsmarowujemy łyżkę serka śmietankowego *** *** Następnie na mięsie układamy kilka listków bazylii *** *** Cukinie kroimy wzdłuż na cieniutkie paseczki – najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw lub krajalnicy *** *** Na każdym
Blog z ApetytemBurgoo jest amerykańskim daniem w rodzaju doprawionego gulaszu lub dania jednogarnkowego. Tradycyjne kentuchy burgoo robiono z przeróżnego mięsa - głównie z dziczyzny, wiewiórek, oposów, szopów i dzikich ptaków. Obecnie w typowym daniu mięsa te zastepuje się wieprzowiną, kurczakiem lub baraniną. Z dodatkiem warzyw i ziemniaków stanowi bogaty, syty i pełnowartościowy posiłek. Składniki (6 porcji) -100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę(...)mielonego mięsa wieprzowego -250 g mięsa gulaszowego -1 podwójny filet z kurczaka -150 g zielonej fasolki szparagowej -150 g świeżej lub mrożonej kukurydzy -1 szkl. brązowego ryżu -250 g ziemniaków -1 cebula -2 marchewki -mały kawałek selera -5 ząbków czosnku -1/2 szkl. wytrawnego wina -3 szkl. bulionu -3 szkl. wody -sól, pieprz -2 łyżki oleju do smażenia -ostry
Zielona KuchniaOstatnimi czasy przygotowuję dużo potraw z białego mięsa. Prawie zupełnie wykluczyłam czerwone. Kurczak na dwa sposoby Nie jest to zmiana na dłuższe, bo jak wiadomo mając bloga kulinarnego trzeba urozmaicać życie czytelników Nie mniej jednak, mięso głównie to z kurczaka ale i nie tylko, bo sięgam też i po indyka, jest u mnie na talerzu może nie codziennie ale parę(...)razy w tygodniu. Wiadomo, że jeśli zajadamy się czymś często, to coś szybko nam się nudzi. Szukam zatem nowych inspiacji na dania z użyciem białego mięsa. Ostatnio właśnie zrobiłam to najprostsze w świecie danie. Kurczaka w sosie. Dla odmiany mięso zamarynowałam w dwóch różnych marynatach. Było zatem i na pikantnie i w stylu curry. Kto co woli. Jeśli zdecydujecie się
mecooksCzasami warto nieplanowanie zajrzeć do jakiegoś marketu. Można kupić coś, co nam się w przyszłości z pewnością przyda :D Mi się przydało dość szybko :D Trafiłam na promocję mięsa gulaszowego z indyka i podgrzybków mrożonych. Od razu to w myślach połączyłam i po powrocie do domu zabrałam się za gotowanie. Gulasz z indyka z podgrzybkami...Pycha! Składniki: * 50 dkg mięsa(...)gulaszowego z indyka * 30 dkg podgrzybków mrożonych * 1 łyżka masła * 1/2 szklanki śmietany 30% * 1 marchewka * 1 cebula * kilka ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe * sól, czarny pieprz Mięso oczyściłam i opłukałam, następnie podsmażyłam na suchej patelni. W tym czasie w innym naczyniu na rozgrzanym maśle poddusiłam wcześniej rozmrożone podgrzybki. Po 10 minutach dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Dusiłam
Pieprzyć z FantazjąZupa jarzynowa bez mięsa. Przepis na zupę jarzynową bez mięsa i śmietany. Zupa jarzynowa gotowana na lekkim bulionie jarzynowym z ziemniakami, kalafiorem, fasolką szparagową, groszkiem i marchewką - bogactwo smaków na talerzu. Jak zrobić zupę jarzynową bez mięsa - przepis, składniki i przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na zupę jarzynową bez mięsa SKŁADNIKI: 3 ziemniaki, pokrojone w niewielką kostkę 1 marchew, pokrojona(...)muszkatołowej sól i pieprz ziołowy do smaku kilka posiekanych listków lubczyku 2-3 łyżki posiekanego koperku 1,5-2 litry wody 2 łyżki oliwy Przepis na zupę jarzynową bez mięsa. PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojonego pora, chwilę podduszamy i dodajemy ziemniaki, marchew, fasolkę, kalafiora, pieprz ziołowy, sól, gałkę muszkatołową, paprykę mieloną i lubczyk - podgrzewamy przez chwilę
Moja Książka Kucharska