mięso - 63110 przepisów (strona:182/4208)

GULASZ Z JELENIA 164

Gulasz z jelenia jest troszkę inny od tradycyjnego, mięso jest bardzo ciemne, bogate w witaminy i wolne od paszy którą zjadają zwierzęta hodowlane. Ma specyficzny smak i zapach, jednak duszone w ziołach i winie świetnie smakuje. SKŁADNIKI : 500  g chudego mięsa z jelenia 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 2- 4  owoce(...)szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczka kolendry 1 cebula, marchew 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu mąka do posypania mięsa olej do podpieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa a’la strogonow 382

angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili(...)dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy

Blog z Apetytem
Pierś indycza z cebulą i kalafiorem 198

Pieczenie z piersi indyczej przygotowuję dość często, a za każdym razem staram się przyprawić ją w inny sposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie 😉 SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku duża cebula cukrowa kilka różyczek kalafiora MARYNATA: łyżeczka soli łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka octu winnego łyżka oleju słodka papryka czosnek(...)granulowany cząber majeranek kolorowy pieprz WYKONANIE: Kalafiora opłukać, cebulę pokroić na ósemki. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Mięso zafoliować i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć pokrojoną cebulę i różyczki kalafiora. Końce dokładnie zawiązać, od góry nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Całość przełożyć

Kuchenne zapiski Edyty
Kurczak po azjatycku z papryką 424

porcje): 250 g fileta z kurczaka 1 czerwona papryka, ale jeśli wolisz w innym kolorze, także możesz jej użyć olej do smażenia czosnek granulowany, chilli sproszkowane do doprawienia mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na sos: 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój(...)małe kawałki, przełóż do miski, posyp przyprawami, wymieszaj, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj rozgrzej wok z olejem, wrzuć mięso, podsmaż gdy mięso się smaży, pokrój paprykę w kostkę i dodaj następnie do woka do mięsa, smaż razem, aż mięso będzie lekko zrumienione w słoiku umieść składniki sosu, zakręć słoik i mocno nim potrząsaj, aż wszystkie składniki się połączą, spróbuj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pasztet pieczony z żurawiną 207

ukochaną żurawiną-mniam ,nie mogę się nim najeść. Idealny na co dzień i od święta,na imieniny,śniadanie czy na kolacje.Dla mnie najlepiej smakuje  z łyżeczką żurawiny do mięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g  suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego boczku 200 g boczku surowego(...)marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Mięso (oprócz wątróbki)wkładamy do dużego garnka,razem z obranymi warzywami,pieprzem,zielem angielskim,liściem laurowym i anyżową gwiazdką i odrobiną soli,gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy warzywa

Swojskie jedzonko
Zapiekanka makaronowa z brukselką i mięsem mielonym 161

brukselkę podzielić na połowę, a większe brukselki na ćwiartki. Makaron zagotować według wskazań producenta na miękko. Po zlaniu wody polać 4 łyżkami oleju i wymieszać. Składniki potrzebne do przygotowania mięsa: 6 łyżek oleju rzepakowego 550 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 ½ dużej cebuli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej(...)łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka bazylii suszonej 2 łyżeczki majeranku ½ łyżeczki soli Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso i posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Składniki na sos potrzebny do zalania zapiekanki

Przepisy Babci
Steki z cielęciny z pysznym sosem! 256

grillować około 1 minuty z każdej strony. Inspiracją do tego przepisu był pomysł Karola Okrasy na bawetę wołową w postaci steków a'la minut. Postanowiłam właśnie ten sposób obróbki mięsa zastosować w przypadku cielęciny, która to jest znacznie delikatniejsza niż wołowina. Dodatkowo steki robiłam na patelni grillowej, dzięki czemu mogłam wszystko z niej odzyskać i stworzyć idealny sos do mięsa(...)STEKI Z CIELĘCINY - kawałek udźca cielęcego (taki jaki potrzebujesz) - 2 łyżeczki sosu sojowego - 2 łyżeczki sosu Worcestershire  - sól himalajska - kilka ziaren pieprzu różowego, jałowca i ziela angielskiego Mięso kroimy na cieniutkie mniejsze kawałki. Zalewamy sosem sojowym i Worcestershire, przekładamy zielem angielskim i jałowcem. Wstawiamy do lodówki aby się marynowało (maksymalnie do 12h). Mięso zabarwi się od sosu na brązowe

SMYKWKUCHNI
Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq 255

kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, udka z kurczaka, aż skórka stanie się złocisto-brązowa, a z mięsa wypłynie nadmiar tłuszczu. Podsmażone udka z kurczaka przełożyć na talerz, a nadmiar tłuszczu odlać z patelni. Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około(...)dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Dodać podsmażone udka z kurczaka i całość dusić pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 45 - 50 minut, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości. Uduszone mięso z kurczaka wyjąć z patelni i odstawić do lekkiego przestudzenia. Lekko wystudzone mięso oddzielić przy pomocy dwóch widelców (lub dłońmi) od skóry

Gospodyni Miejska
PIECZONY ROSTBEF NA CHRUPIĄCEJ GRZANCE Z AWOKADO I WARZYWAMI 162

wino Ventisquero Grey GCM . Okazało się niezwykle owocowe i ciepłe, rewelacyjnie kwasowe. Dominuje smak i zapach owoców jagodowych. Połączenie okazało się idealne do przygotowanego przeze mnie dania!   SKŁADNIKI: MIĘSO: * rostbef sezonowany – 300-400 g * czosnek – 2 ząbki * musztarda Dijon – 2-3 łyżki * świeży rozmaryn – 2-3 gałązki * olej słonecznikowy – 30 ml * masło(...)oprószamy solą i pierzem. Smarujemy rozgniecionym czosniem, dodajemy gałązkę rozmarynu i nacieramy musztardą. Odstawiamy na minimum 15 minut do zamarynowania. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem, obsmażamy na rumiano mięso z 2 stron. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso do osiągnięcia 56C w rdzeniu mięsa ( ok. 40-50 minut w zależności od wielkości

Ostra na Słodko
Burgery z szarpanym kurczakiem w sosie barbecue i pikantym coleslawem 326

całości. Kurczaka umyć, osuszyć, poporcjować, posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, elementy kurczaka, aż skórka stanie się złocisto-brązowa, a z mięsa wypłynie nadmiar tłuszczu. Podsmażone części kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, a nadmiar tłuszczu odlać z patelni. Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez(...)/folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 1 godzinę i 30 minut, lub do momentu, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości. Po tym czasie wyjąć mięso z piekarnika i odstawić do lekkiego przestudzenia. Wyjąć upieczone ząbki czosnku i odstawić na bok. Lekko wystudzone mięso oddzielić

Gospodyni Miejska
Bardzo serowa zapiekanka makaronowa 457

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 500 g przecieru pomidorowego; 1 puszka całych pomidorów wraz z zalewą (waga 400 g); 250 g makaronu Rigatoni; 200 g sera ricotta; 350 g startej mozzarelli; 1/4 szklanki startego parmezanu; 1 jajo; 1 pęczek natki pietruszki; 1 łyżka oleju; 2 ząbki czosnku; 1 średnia cebula; 1 łyżeczka suszonego oregano(...)drobne wiórki). Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć, dodając pod  koniec przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodać mięso mielone i podsmażać, często mieszając, aż mięso stanie się brązowe. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Z patelni z podsmażonym mięsem mielonym z cebulą i czosnkiem odlać nadmiar wytopionego podczas

Gospodyni Miejska
PIKANTNE BUŁECZKI Z ROSTBEFEM, GRILLOWANYM CAMEMBERTEM, KARMELIZOWANĄ CZERWONĄ CEBULĄ I CHIMICHURRI 185

wiecie mięso jadam niezwykle rzadko. Decydując sie na nie wybieram to najlepsze przygotowuję w sposób, który jest później prawdziwą ucztą dla podniebienia. Tak było i tym razem! Najlepszej jakości rostbef sezonowany podałam z chrupiącymi, domowymi bułkami z czarnuszką, sosem chimichuri, grillowanym serem camembert i świeżymi warzywami. Świetnym dodatkiem okazał się orzeźwiający majonez z dodatkiem limonki i odrobiny chrzanu. Połączenie tych(...)garstka * czosnek – 2 ząbki * zielona papryczka chili – 1 szt * Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 1/3 szkl * sok z cytryny – 2 łyżki * sól, pieprz MIĘSO: * rostbef sezonowany najlepszej jakości – 300 g * Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 4-5 łyżek * musztarda Dijon – 2 łyżki * świeży czosnek – 2 ząbki * świeży rozmaryn * sól, pieprz DODATKOWO

Ostra na Słodko
Kurczak pieczony po chińsku – kurczak kantoński 265

Kurczak jest jednym z najpopularniejszych składników w kuchni chińskiej. Chińczycy używają wszystkich części kurczaka – również kurzych rapek a nawet grzebieni, aby przygotować naprawdę pyszne dania. Mięso kurczaka najczęściej jest smażone, często duszone i gotowane, rzadziej pieczone. Ten przepis na kurczaka pieczonego w całości pochodzi z Kantonu – miasta w południowo-zachodnich Chinach w prowincji Guangdong. Klucz do sukcesu w tym przepisie(...)marynowanie i odpowiednie wysuszenie powierzchni kurczaka. Przez połowę czasu pieczenia kurczak dostaje bardzo mocnego temperaturowego kopa – to pozwala idealnie wypiec skórkę i wytopić spod niej cały tłuszcz, który nawilża mięso. Następnie mięso pieczone jest w niskiej temperaturze – pozostaje miękkie, soczyste i delikatne. Kurczaka oczyszczamy z odstających kawałków tłuszczu (najczęściej przy kuperku – wytnijcie tłuszcz, a skórę otaczającą go zostawcie

Karo in the Kitchen
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 161

choć nie są tak ładne jak świeże warzywa, to dobrze przygotowane w niczym nie ustępują im smakiem. A poza sezonem są tańsze niż warzywa brane z półki. Obydwoje lubimy mięso, ale w tym tygodniu było go wyjątkowo mało, za to najwyższej jakości. Naprawdę trudno o coś lepszego i łatwiejszego do przyrządzenia niż ładny kawałek steka. Być może niektórych(...)trwoży myśl o robieniu steków, bo to mega proste danie obrosło mityczną otoczką związaną ze stopniem wysmażenia, że trzeba termometrem mierzyć temperaturę, albo naciskać palcem mięso i odpowiednią część dłoni w celu sprawdzenia, czy jest rare, medium, czy well-done (stopni wysmażenia jest w rzeczywistości sześć:). Nas doświadczenie uczy, że do zrobienia steka trzeba naprawdę dobrze rozgrzać patelnię, położyć

Niedzielny kucharz
Kurczak po wietnamsku 196

genialne prosty pomysł na to, co moża zrobić z resztek kurczaka – pieczonego albo z rosołu. Wietnamski karmel i mleko kokosowe potrafią tchnąć drugie życie w pozornie nudny kawałek mięsa. To już ostatni z tej serii tekst o tym co można zrobić z pieczonego kurczaka. (Niniejszym ogłaszamy konkurs na zamiennik słowa „resztki”, które brzmi fatalnie, nieapetycznie i w ogóle źle(...)przyprawę o niesamowitych właściowościach, bo potrafi ona kawałek zimnego pieczystego zamienić w kawałek smakowitości. Na prośbę naszej znajomej – Aniu pozdrawiamy – sprawdziliśmy jak karmel radzi sobie z mięsem rosołu. Okazało się, że nadspodziewanie dobrze: mięso ponownie zrobiło się soczyste i aromatyczne. Przed… …po W daniu, którym chcemy Was dzisiaj zainteresować, karmel idzie w parze z mlekiem kokosowym

Niedzielny kucharz