Lista chemicznych składników na tańszych płatkach była długa jak litania do św. Antoniego. Jeść się odechciewa. Podobnie jest z innymi produktami, głównie przetworzonymi, ale problem tak samo dotyczy mięsa, choć tu składu i miejsca pochodzenia sprawdzić nie sposób. Ale jeśli cena za kilogram wynosi 2-3 zł to reszty łatwo się domyślić. Jak ugotować obiad za 10 zł Rozpisaliśmy się(...)zawracanie głowy. Można pójść na skróty i stosują prosty trick przyrządzić bardzo aromatycznego i pysznego kurczaka. Chwyt polega na tym, żeby w końcowej fazie pieczenia potraktować upieczone już mięso najprostszą na świecie glazurą. Zobacz przepis Wtorek: Najprostsze i najlepsze hamburgery Przepisów na burgery jest na świecie tysiąc i jeden i w każdym przeczytacie, że jest najlepszy. Nie inaczej jest naszym
Niedzielny kucharzRzeczywiście dobrych przepisów jest dużo, ale zawsze warto spróbować czegoś nowego. Tak jest z przepisem, który dzisiaj Wam polecamy. Wart jest uwagi ze względu na sposób smażenia. Raz, że mięso należy z jednej strony posmarować musztardą, co dodaje kotletom ognia, a po drugie, na hamburgerach układamy pozostałe składniki już na patelni i razem smażymy. Efekt jest doskonały. Do pełni szczęścia(...)pokrojone w plastry 4 plastry pomidora 4 plastry cienko pokrojonego sera Duża garść sałaty 1 łyżka oleju Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, więc jeśli jest w lodówce wyjmij je na co najmniej pół godziny przed smażeniem. Przełóż do misy i krótko zagnieć, dosłownie kilkoma ruchami. Mięso na burgery
Niedzielny kucharzmega chrupiące. Spróbujcie także tych kotletów drobiowych nie tylko w formie burgerów – można je podać zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. Pycha! Składniki (na 6 małych burgerów): 500g mielonego mięsa z piersi z kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała szalotka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku łyżka posiekanych, świeżych ziół – u mnie pietruszka, szczypiorem(...)sałaty – umytych keczup Na mega chrupiące ziemniaki: 1kg ziemniaków 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego rozmarynu szczypta granulowanego czosnku Zaczynamy od przyrządzenia mięsa na burgery, ponieważ przed usmażeniem burgery odstawać swoje w lodówce. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w robocie kuchennym. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekane bardzo
Smaczna StronaSchab duszony z cebulką to dość proste w przygotowaniu danie. Wystarczy schab, cebula oraz sól. By wyciągnąć z tego dania maksimum smaku przygotowujemy mięso i cebulkę osobno. 1 kg schabu 4 duże cebule 1,5 łyżeczki soli Schab oczyszczamy z błonek i kroimy na cienkie plastry (około 1,5-centymetrowe). Plastry schabu podsmażamy na małej ilości oleju z obu stron(...)Mięso powinno nabrać złotego koloru. Schab przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak by mięso było zanurzone. Dodajemy 1,5 łyżki soli i dusimy mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po uduszeniu mięso być miękkie i się rozpadać. W trakcie duszenia mięsa na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zezłocą
Dieta bez mlekaSpaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką. Szukacie prostego pomysłu na obiad? Lubicie makarony? Uwielbiacie sosy pomidorowe? Jeśli tak, to to jest propozycja właśnie dla Was U nas w domu bardzo lubi się dania z makaronem i najróżniejszymi sosami. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne spaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką. Celowo nie piszę(...)jest to bolognese, ponieważ do oryginału mu daleko. W oryginalnym spaghetti bolognese znaleźć by się musiało m.in. wino czy też odpowiedni rodzaj mięsa i naprawdę długi czas przygotowania sosu. Dzisiejsza wersja jest, to taki mój prosty sposób na pyszny sos do spaghetti, który spokojnie przygotujecie w domu z ogólnodostępnych składników. Sos jest mocno pomidorowy i pyszny
Słodkie okruszkiresztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki(...)czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej
Kuchnia MagdaLenyresztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki(...)czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej
Kuchnia MagdaLenypokrojonych na mniejsze kawałki kulek ziela jałowca 5 ząbków czosnku 1/3 główki cebuli 3 liście laurowe sól, pieprz, papryka wędzona 2-3 łyżeczki majeranku oliwa do obsmażenia i natarcia mięsa sznurek do wędlin 1. Mięso myjemy i osuszamy. 2. Następnie rozcinamy na długi płat mięsa i przez worek rozmijamy lekko tłuczkiem do mięs. 3. Następnie mięso obsypujemy przyprawami (bez majeranku(...)czosnek przeciskamy przez praskę i większą jego część wsmarowujemy w mięso, na koniec, smarujemy schab musztardą dość grubo. 4. Zawijamy mięso w roladę i obwiązujemy ściśle nicią (możemy to zrobić dzień wcześniej aby mięsko dobrze przeszło przyprawami i pozostawić je tak na około 12 h ) 5. Włączamy piekarnik i rozgrzewamy go do 200 stopni. 6. Na patelnię wlewamy odrobinę
Gotowanie...to proste !sól- ok 1,5 łyżki pieprz ziarna- 8 sztuk ziele angielskie- 5 sztuk liść laurowy 3-4 sztuki 2 marchwie 1 pietruszka pół selera 1 cebula farsz: 20 dag mięsa mielonego- u mnie z szynki sól, pieprz zalewa do peklowania: 1, 5 l wody 1,5 łyżki soli 5 ziaren ziela ang 5 liści laurowych(...)dużego garnka wlewamy wodę do zapeklowania. Dodajemy sól, mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy ziele, listki, oraz kawałki czosnku. Do tak przygotowanej zalewy wkładamy golonki, woda musi zakrywać mięso. W takiej zalewie mięso trzymamy 24 godziny w lodówce. * Na drugi dzień golonki wyjmujemy z zalewy. Osuszamy, w miejsce gdzie znajdowała się kość wkładamy doprawione mięso mielone. Układamy ścisło , każdą
Z Majeczką w kuchniWszystkie przyprawy użyte w przepisie znajdziecie w sklepie ---https://www.skworcu.com.pl Polecam 🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗🥗 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB . A teraz przepis. Składniki na 4 porcje: 🥘500 g mięsa gulaszowego z indyka 🥘2 marchewki 🥘 2 łodygi selera 🥘500 ml przecieru pomidorowego 🥘 3 łyżki suszonej cebuli Skworcu 🥘 4 łyżki płatków papryki Skworcu 🥘 4 łyżki przyprawy do gulaszu(...)Skworcu 🥘2 łyżki czosnku granulowanego Skworcu 🥘 sól i pieprz do smaku 🥘 2 litry wody 🥘 1/2 pęczka kopru drobno posiekanego Przygotowanie: 1. Mięso myję. Przekładam do miski. Posypuję solą, pieprzem,przyprawą do gulaszu oraz czosnkiem. Wymieszać. 2. Na patelni rozgrzać olej. Przełożyć mięso. Smażyć na rumiano. 3. Po usmażeniu, mięso przekładamy do dużego garnka. Wlewamy ok 2 litrów wody
Gotowanie PatkiPORKOLT Gulasz węgierski bez wołowiny ? Tak jest to możliwe a nawet pyszne. Nie ma tu wędzonego boczku który, zastąpiłem wędzoną papryką, jej smak podkreślają suszone pomidory. Zamieniłem czerwone mięso wołowe na indyka, którego mięso z udźca, doskonale się do tej potrawy nadaje. A czerwone … czerwone to polecam wino które, dodatkowo wypełni smak tej potrawy. Składniki(...)papryki słodkiej 15 gram słodkiej papryki wędzonej Kilka suszonych pomidorów kawałek suszonej papryczki ostrej lub chili 5 gram kminku szklanka bulionu drobiowego lub wody sól Paprykę, cebulę i mięso kroimy w 2cm kawałki. Pomidory zalewamy wrzątkiem, a następnie szybko studzimy, wtedy łatwo je obierzemy ze skóry, kroimy w kostkę ok. 2 cm. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy paprykę
Markowy smakObiad z kurczakiem Dania z kurczaka smakują praktycznie wszystkim. Drób jest bardzo smacznym mięsem, nietłustym o delikatnym smaku, nie wymaga on specjalnych zdolności kulinarnych, żeby przygotować z niego smaczny obiad. U nas potrawy z kurczaka pojawiają się naprawdę często i jak do tej pory nam się nie znudził, bo przygotowuję go na wiele sposobów. Przepis na kurczaka: Kurczak po hiszpańsku(...)sosie koperkowym Kurczak luzowany Wiecie jaki jest mój ulubiony sposób na kurczaka ? A właściwie ulubiony i najszybszy! Kurczak z grilla to 10 minut roboty zaraz przed jedzeniem! Wcześniej przygotowuję mięso. Odkrawam je od kości, marynuję i chwilę przed podaniem grilluję. Moja marynata do kurczaka : sos teriyaki - 3 łyżki słodka papryka w proszku - 1/2 łyżeczki ostra papryka w proszku - 1/3 łyżeczki
MamaOskarkaRozdrabnianie robiłem na maszynce nr 8 -boczek bez skóry 3 kg/ 8 mm -karkówka 3 kg/13 -pierś z kurczaka 2 kg/ w kostkę około 1-1,5 cm -mięso z udźca indyka 2 kg po wykrojeniu kości i zdjęciu skóry/ po klasyfikacji chude ładne kawałki w kostkę około 1-1,5 cm kawałki ścięgniste, błony 2,5 mm PRZYPRAWY(...)karkówki i boczku po zmieleniu -woda 100 ml do mięska zmielonego na 2,5 mm -woda 100 ml drobiu krojonego w kostkę -jelita wieprzowe 28/30 WYKONANIE : Mięso wieprzowe tniemy w kostkę około 4 na 4 cm. Drobiowe docelowo w kostkę 1-1,5 cm. Przy czym pamiętajmy o klasyfikacji udźca z indyka. Peklujemy zalecaną dawką peklosoli czas 48 godzin
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Dziś coś dla mięsożerców 😄 Mięciutkie mięso, zalane pysznym, aromatycznym sosem ... Klasyka kuchni polskiej. Bez udziwnień, bez kombinowania ... proste, dostępne składniki i pyszny obiad gotowy 😉 Takie mięso możemy podać z kaszą, z kopytkami, ziemniakami lub z czym tylko sobie wymarzymy. Aromatyczny sos, pachnący cebulą, warzywami i nutą czosnku jest tutaj dopełnieniem dania ... Zapraszam 😍 Składniki: łopatka wieprzowa - u mnie około(...)niedźwiedzi 2 łyżeczki musztardy olej 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 1 pietruszka Wykonanie: Robimy marynatę: do oleju dodajemy paprykę, majeranek, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz, musztardę. Mieszamy. Marynatą nacieramy mięso i odstawiamy do lodówki na 1h. Po tym czasie łopatkę obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. Przekładamy na talerz. Do garnka (patelni) po smażonym mięsu wrzucamy pokrojoną cebulę
Walijskie Pichcenieświetna alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepie. Swojego rodzaju odskocznia i z pewnością świetny recykling, bo właśnie przy pasztetach można zdziałać w tym temacie cuda. Pasztet drobiowy z gotowanego mięsa nie wymaga pieczenia. Nawet bez tego jest gęsty, pysznie kremowy, wprost doskonały. Ja bardzo lubiłam małe paszteciki, z tego co pamiętam najbardziej odpowiadał mi pasztet pomidorowy , ale nigdy wcześniej(...)suszonych pomidorów posmakował nam wszystkim, a na najwyższą notę zasługuje dlatego, że bardzo posmakował mojemu 5 letniemu synkowi, który prosił o dokładkę kanapki z pysznym pasztecikiem. Pasztet z gotowanego mięsa ma też kolejną zaletę - to ekspresowy pasztet na kanapki! P rzepis na pasztet jest bardzo prosty, a do jego przygotowania musimy mieć zaledwie 4 składniki. Uwielbiam nałożyć go na kanapkę
MamaOskarka