Tofu większość z nas kojarzy z dietą wegetariańską. Coś w tym jest, ponieważ najczęściej kojarzymy je po prostu z zamiennikiem mięsa. I choć rzeczywiście tak możemy je traktować, nie oznacza to, że jeść je powinny tylko osoby wykluczające z diety mięso. Z wielu badań wynika, że w diecie Polaków znajduje się za dużo mięsa. Spora część naszego społeczeństwa twierdzi(...)obiad, to musi być kawałek mięsa. Tymczasem powinniśmy starać się ograniczać porcje mięsa do 3-4 razy w tygodniu (przy czym co najmniej jedną porcję powinny stanowić tłuste ryby morskie). Co w takim razie możemy zaserwować na obiad zamiast mięsa? Wbrew pozorom opcji mamy wcale nie tak mało - pisałam już o nich we wpisie Jeśli nie mięso, to co? Jedną
Z notatnika dietetykaButter chicken to potrawa kuchni indyjskiej - pyszny, aromatyczny i kruchy za sprawą jogurtu kurczak oraz kremowy, maślany sos. Marynując mięso wieczorem dnia poprzedniego całość przygotowania zajmie niecałe 30 minut, w tym czasie również można przyrządzić dodatki: ugotować ryż lub jak w mojej porcji z ograniczoną ilością węglowodanów, zblanszować kalafior. Korzystałam z przepisu znajdującego się na stronie Kwestia Smaku , nieznacznie modyfikując(...)Polecam serdecznie :) Składniki: Marynata: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z ud kurczaka 1 łyżka startego świeżego imbiru (około 2 cm) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1/2 łyżeczki płatków chili 1 łyżka przyprawy garam masala 2 łyżki soku z cytryny/octu jabłkowego/octu winnego 1 łyżka oliwy 1/3 szklanki gęstego jogurtu naturalnego Sos: 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
Kocham..lubię..gotuję..Błyskawiczny pomysł na obiad. Wystarczy wyrobić mięso, uformować i zawinąć boczkiem. Takie upieczone roladki są o wiele zdrowsze niż te smażone na tłuszczu. 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 biała cebula 3 jajka 10 różyczek brokuła 3 łyżki bułki tartej 100 g surowego boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Liść lubczyku Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej(...)wodzie. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku. Do miski przekładamy mięso mielone. Dodajemy posiekaną bardzo drobno białą cebulę. Wbijamy jajka oraz wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i suszonym liściem lubczyku. Brokuł kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do mięsa. Mięso wyrabiamy na jednolitą i gładką masę. Formujemy podłużne kotleciki, każdy owijamy plastrem surowego wędzonego boczku. Roladki układamy
VioletoweKucharzeniewieprzowe policzki. Zrobione w wolnowarze. Danie jest bardzo aromatyczne i pożywne. Policzki wyszły niezwykle miękkie, a sosu z warzywami powstało na tyle dużo, że kończyliśmy go już bez mięsa. Przed włożeniem do wolnowaru, policzki obsmażyłam, ale sądzę, że ten etap można pominąć. Bardzo polecam! policzki wieprzowe z cukinią z wolnowaru - przepis składniki 600 g policzków wieprzowych - 6 szt sól, pieprz(...)zielonego pieprzu w occie 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka pasty pomidorowej 1 łyżka pasy paprykowej łagodnej (opcjonalnie) Przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem, posypać mąką - nadmiar mąki strząsnąć. Rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu. Policzki obsmażać partiami, po 1- 2 minuty
Stare GaryBurgery to okrągłe, płaskie kotlety z mięsa mielonego. Jest to danie typu fast-food, jednak w zaciszu domowej kuchni można przygotować zdrowszą ich wersję. Tradycyjnie w okrągłych bułkach zamknięte są burgery wołowe lub wieprzowe, ale bez problemu można je zastąpić zdrowszym mięsem indyczym. Jak zrobić pyszne burgery z indyka? Smażone burgery z indyka Klasyczną wersją burgerów są te smażone(...)ketchupem, z dodatkiem sałaty lodowej, pomidora oraz ogórka pokrojonych w plastry. Stopień trudności: łatwe w przygotowaniu Liczba porcji: 3 Typ potrawy: kolacja Składniki: 300 g mielonego mięsa z piersi indyka 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 mała cebula 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Sposób
jakszef.plkarnawałowe szaleństwo:) Święta za nami, Nowy Rok za nami ale przed nami karnawał i to dość długi. Aromat pieczonych cząstek pomarańczy i marynaty użytej do mięsa sprawi, że wszyscy goście zrobią się głodni:)) Kaczka jest specyficznym rodzajem mięsa, podawana często jako danie na wyjątkowo świąteczny obiad. Polecam na te szczególne okazje, które się zdarzą w Nowym Roku. Danie sprawdzone, smakuje(...)obgotowanych ziemniaków ( ok 10 minut w osolonej wodzie) tymianek, sól, pieprz, czerwona papryka w proszku, lub zestaw innych dowolnych przypraw do ziemniaków Piersi kacze opłukać. Składniki marynaty wymieszać, polać mięso, przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie lekko osączyć z marynaty. Olej rozgrzać na patelni, kłaść piersi skórą do dołu smażyć 5 minut, następnie obrócić
gotuj ze mnąCześć! Czasami warto nieplanowanie zajrzeć do jakiegoś marketu. Można kupić coś, co nam się w przyszłości z pewnością przyda. Mi się przydało dość szybko. Trafiłam na promocję mięsa gulaszowego z indyka i podgrzybków mrożonych. Od razu to w myślach połączyłam i po powrocie do domu zabrałam się za gotowanie. Gulasz z indyka z podgrzybkami…Pycha! Składniki: * 50 dkg mięsa(...)gulaszowego z indyka * 30 dkg podgrzybków mrożonych * 1 łyżka masła * 1/2 szklanki śmietany 30% * 1 marchewka * 1 cebula * kilka ziarenek ziela angielskiego i 3 liście laurowe * sól, czarny pieprz Mięso oczyściłam i opłukałam, następnie podsmażyłam na suchej patelni. W tym czasie w innym naczyniu na rozgrzanym maśle poddusiłam wcześniej rozmrożone podgrzybki. Po 10 minutach dodałam pokrojoną w piórka cebulę. Dusiłam
Pieprzyć z FantazjąCześć! Pomysł na przekąskę, na obiad bądź na spotkanie ze znajomymi. Bardzo smaczne wydanie domowe quesadilli meksykańskiej. Składniki: * 30 dkg mięsa z nogi kurczaka * 1 mała papryka albo 1/2 dużej * 1 mała cebula * 25 dkg startego żółtego sera * kukurydza (mała puszka) * 4 gotowe placki tortilli * przyprawy do mięsa: sól, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany * masło * 3 łyżki oleju(...)Mięso z kurczaka pokroiłam w paski 3 cm x 0,5 cm, przełożyłam do miski, wlałam 2 łyżki oleju i dodałam przyprawy. Wymieszałam tak by mięso równomiernie było obtoczone w przyprawach. Odstawiłam do lodówki na pół godziny. Smażyłam mięso na rozgrzanej patelni. Odstawiłam. Cebulę pokroiłam w piórka a paprykę w paski. Poddusiłam na łyżce oleju. Odstawiłam. Na patelni rozpuściłam łyżkę
Pieprzyć z FantazjąNasz ulubiony kawałek mięsa na chlebek. Można roladę również podać pokrojoną w plasterki z dodatkiem sosu chrzanowego lub czosnkowego. Odciąć skórę z boczku, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką. Mocno wszystko wetrzeć z obydwu stron. Odstawić. Przygotowanie nadzienia – mięso mielone wrzucić do miski. Cebulkę i pora pokroić drobno, dodać do mięsa. Wbić jajko, dodać bułkę tartą(...)doprawić wszystkimi przyprawami. Masa powinna być dość dobrze doprawiona. Plaster boczku rozłożyć i obłożyć go doprawionym mięsem mielonym. Zawinąć roladę. Obwinąć nitką którą po upieczeniu zdjąć i wyrzucić. Mój boczek był dosyć gruby więc z tym zawijaniem to był problem. Radzę kupić cieńszy kawałek boczku, wtedy będzie łatwiej. Na patelnię wlać olej i go rozgrzać. Najpierw obsmażyć boki rolady, dzięki
Kuchnia Pokoleńjuż wychodzimy w tej współpracy na prostą i wrócę tu i do Was i do kuchni. Wczoraj gdy wróciłam po pracy i zakupach do domu, w ręce miałam mięso mielone i zero pomysłu co z niego zrobić. Aż tu szybki rzut oka na blat kuchenny i już wiedziałam, że to będzie coś z moim ulubionym masłem orzechowym . Pytanie tylko było(...)wymieszać mięso z masłem i zrobić z tego mielone, czy jakiś sos – i padło na sos ! Sos przepyszny, przygotowanie całego dania zajęło mi maks 20 minut. Naprawdę jest pyszne i szczerze Wam je polecam : ) Kulki wieprzowe w pysznym orzechowym sosie 0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie mielona łopatka wieprzowa ) 3 ząbki czosnki 5 łyżek sosu sojowego jasnego
Kuchnia na wzgórzutrik sprawi, że barszcz będzie miał intensywny ciemnoczerwony kolor . Możesz też zetrzeć jednego średniej wielkości buraka i dodać go do podgrzewanego barszczu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak sprawić żeby pieczone mięso było idealne? To jest jeden z tych trików jaki przyda się tobie przez cały rok. Aby twoja pieczeń, albo domowej produkcji szynka była idealnie krucha oraz delikatna należy dzień przed(...)pieczeniem należy włożyć mięso do szklanego pojemnika i zalać piwem. Następnie górę pojemnika zakryj folią spożywczą albo aluminiową i włóż do lodówki. Po odczekaniu 24 godzin możesz wyciągnąć mięso z lodówki i opiec w piekarniku. W trakcie pieczenia mięsa często sprawdzaj stan jego przygotowania możesz nakłuwać mięso specjalnym szpikulcem albo możesz użyć do tego kuchennego widelca. Pamiętaj, że zbyt długie
To Musisz Wiedziećpulpety są tak miękkie, że niemalże rozpływają się w ustach. Pulpety z wątróbki Pulpety z wątróbki drobiowej połączonej z mięsem mielonym i grysikiem to danie, które koniecznie musicie zrobić w domu. Pulpety są lekkie, smaczne i idealne podane nie tylko jako danie główne ale także jajko dodatek do zup. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego(...)Składniki pulpety z wątróbki. 55 dkg wątróbki drobiowej 35 dkg mięsa mielonego wieprzowego lub z drobiu 15 dkg drobnego grysiku pęczek natki pietruszki 2 jajka 1,5 łyżeczki soli pieprz 5 dkg masła Marchewka z groszkiem : 35 dkg marchewki 30 dkg mrożonego groszku 300 ml wody 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mąki 100 ml śmietanki
mecooksprzygotowuję dzień wcześniej, bo choć nie wymagają pilnowania, to jednak gotują się i pieką dość długo. Mój dotychczasowy rekord gotowania bulionu to... 42 godziny, ale korzystałam z wolnowaru. Ponadto mięso po upieczeniu powinno jeszcze poleżeć w zalewie. Ramen z wieprzowiną - składniki Bulion z kurczaka - przygotowuję dzień wcześniej pół kurczaka lub kury - około 80-90 dag 3 litry(...)duże kawałki marchewki, czosnek, przypieczoną cebulę i imbir wkładam do zimnej wody i gotuję na małym ogniu około 5-6 godzin, w trakcie gotowania usuwam szumowiny, jeśli się pojawią. Mięso powinno być cały czas zakryte wodą, której w razie potrzeby dolewam. Najczęściej gotuję bulion dzień wcześniej, żeby następnego dnia wystarczyło go tylko podgrzać. Jeśli macie wolnowar to możecie wstawić bulion
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata