Pieczarkowe Polędwiczki Co powiecie na szybki obiad z delikatnym mięsem w sosie pieczarkowym? Składniki: · 2 polędwiczki wieprzowe · Sos sojowy · Sól · 3 sosy pieczarkowe w proszku · Olej do smażenia(...)pieczarek · Pieprz · Cebula Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy w plastry, delikatnie rozbijamy. 2. Doprawiamy solą oraz polewamy sosem sojowy. 3. Odstawiamy na godzinę do lodówki. 4. Cebulę obieramy, kroimy drobno, prużymy na rozgrzanym oleju. 5. Do cebuli dodajemy
Kulinarna Chwilaprzyprawach), 1 łyżka miodu (u mnie gryczany), 6 jagód jałowca, 6 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu, 6 ząbków czosnku, 15 g soli peklowej, 1 łyżeczka żelatyny (jeżeli mięso będziemy jeść na zimno), Jałowiec, ziele i pieprz zemleć. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Mięso naszpikować słoniną pokrojoną w słupki. Jeżeli szpikujemy „ręcznie” robiąc dziury nożem, słoninę należy lekko zmrozić(...)szpikowałam przy użyciu całkiem sprytnego urządzenia do szpikowania. Mięso posmarować miodem. Oprószyć zmielonymi przyprawami. Obłożyć czosnkiem. Odstawić na kilka godzin (4 -5). Następnie mięso obsypać solą. J eżeli będziemy jeść wołowinę na ciepło nie dodajemy żelatyny, będzie potrzebny sos. Dzięki żelatynie otrzymamy pyszną galaretkę, ale tylko na zimno. Oprószyć żelatyną. Do szynkowara włożyć woreczek (specjalny woreczek do szynkowarów), brzegi wyłożyć
królestwo garówGulasz kozacki Gęsty, pożywny i aromatyczny gulasz wieprzowy z pieczarkami, cebulą i pomidorami podlewany piwem. Kruche i miękkie mięso z szynki lub łopatki duszone w pysznym sosie. Jeżeli nie chcemy używać alkoholu możemy zamiennie dodać więcej bulionu. Gulasz podajemy z kaszą, ziemniaczkami lub kluskami i ulubioną surówką. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego: szynki lub łopatki 20 dkg pieczarek(...)laurowy 1 łyżka mąki olej do smażenia 1 łyżeczka masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki i podsmażamy na maśle, aż puszczą sok *** *** Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę *** *** Mięso polewamy niewielką ilością oleju, mieszamy i nacieramy przyprawami *** *** Cebulę kroimy w piórka i szklimy na niewielkiej ilości oleju. Czosnek drobno siekamy
Blog z ApetytemPrzy wpisie na sos pomidorowy z mięsem mielonym pisałam, że zawsze robię dużą jego ilość, porcjuję i często mrożę. Przydaje się wtedy na szybki obiad do spaghetti lub właśnie lazanii, czyli zapiekanych płatów makaronu lasagne przekładanych sosem bolońskim lub jak w tym przypadku pomidorowym z mięsem mielonym, beszamelowym i serem. Kiedy pracę rozłoży się na kilka(...)niezwykle pyszny. Jeszcze lepszy efekt uzyskamy przy użyciu sosu bolońskiego czyli takiego z winem, marchewką i selerem naciowym lecz ten sos też jest bardzo smaczny :) Składniki: Sos pomidorowy z mięsem mielonym: 2 małe cebule 400 g mięsa mielonego (wieprzowego/wieprzowo-wołowego) 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki bulionu lub wody 400 g passatty pomidorowej 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki suszonej bazylii
Kocham..lubię..gotuję..specjalnej folii celulozowej, która przepuszcza dym oraz temperaturę zachowuje swoją soczystość. Oczywiście można przygotować go bez folii, wtedy należy pamiętać o procesach ociekania i osuszania, do momentu aż powierzchnia mięsa będzie sucha w dotyku zanim zaczniemy wędzenie. Polecam serdecznie :) Składniki: filety z indyka 18 g peklosoli/kg mięsa Dodatkowo: folia celulozowa siatka wędzarnicza lub przędza Przygotowanie: Filety z indyka oczyścić(...)filety z indyka zawinąć ściśle w folię celulozową i umieścić w siatce wędzarniczej lub osznurować przędzą. Jeśli filet jest płaskim i szerokim kawałkiem to jego powierzchnię uplastycznić tłuczkiem do mięsa i ciasno zwinąć w roladę, następnie owinąć folią celulozową i umieścić w siatce lub osznurować przędzą. Tak przygotowane filety powiesić na kijach wędzarniczych na 2-3 godziny w temperaturze pokojowej
Kocham..lubię..gotuję..dorosłym, szczególnie tym, którzy za tłustą kiełbasą nie przepadają (czytaj: ja). Aby rzeczywiście była krucha to należy się z nią delikatnie obchodzić: nie wyrabiać jak tradycyjne kiełbasy aż mięso się będzie kleić, ale delikatnie i krótko. Należy też pamiętać o dodaniu wody ciepłej - ale nie wrzącej. Kiełbaskę polecam serdecznie a za przepis dziękuję Mateuszowi Martyniakowi z grup wędzarniczych(...)Składniki: 40% udo z indyka 40 % szynka wieprzowa klasy I (wp I) 20 % boczek 18 g peklosoli / kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1 g majeranku 2 g pieprzu białego 2 g czosnku świeżego 0,5 g gałki muszkatołowej 3 g gorczycy ciepła woda 6 % Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28 mm (1,5 m/kg farszu) Przygotowanie: Obrobione i oczyszczone
Kocham..lubię..gotuję..uwielbiam kwaśne zupy 🙂 Składniki: 250 g kiszonych ogórków + sok z kiszenia ogórków 1 marchewka 1 mały korzeń pietruszki kawałek selera 1,2 l wody 200 g mięsa udka z kurczaka bez kości 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła 3 średnie ziemniaki 100 ml słodkiej śmietanki 30% 1 żółtko 2 łyżki posiekanego(...)koperku sól, czarny pieprz Przygotowanie: Krok 1: Do naczynia miksującego włóż ogórki kiszone, rozdrobnij 10s/ obr.4 , przełóż do innego naczynia. Mięso z udek kurczaka pokrój w cienkie paski, przełóż do miski. Krok 2: Marchew, pietruszkę, korzeń pietruszki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Do naczynia miksującego włóż
kuron.com.plLista chemicznych składników na tańszych płatkach była długa jak litania do św. Antoniego. Jeść się odechciewa. Podobnie jest z innymi produktami, głównie przetworzonymi, ale problem tak samo dotyczy mięsa, choć tu składu i miejsca pochodzenia sprawdzić nie sposób. Ale jeśli cena za kilogram wynosi 2-3 zł to reszty łatwo się domyślić. Jak ugotować obiad za 10 zł Rozpisaliśmy się(...)zawracanie głowy. Można pójść na skróty i stosują prosty trick przyrządzić bardzo aromatycznego i pysznego kurczaka. Chwyt polega na tym, żeby w końcowej fazie pieczenia potraktować upieczone już mięso najprostszą na świecie glazurą. Zobacz przepis Wtorek: Najprostsze i najlepsze hamburgery Przepisów na burgery jest na świecie tysiąc i jeden i w każdym przeczytacie, że jest najlepszy. Nie inaczej jest naszym
Niedzielny kucharzRzeczywiście dobrych przepisów jest dużo, ale zawsze warto spróbować czegoś nowego. Tak jest z przepisem, który dzisiaj Wam polecamy. Wart jest uwagi ze względu na sposób smażenia. Raz, że mięso należy z jednej strony posmarować musztardą, co dodaje kotletom ognia, a po drugie, na hamburgerach układamy pozostałe składniki już na patelni i razem smażymy. Efekt jest doskonały. Do pełni szczęścia(...)pokrojone w plastry 4 plastry pomidora 4 plastry cienko pokrojonego sera Duża garść sałaty 1 łyżka oleju Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, więc jeśli jest w lodówce wyjmij je na co najmniej pół godziny przed smażeniem. Przełóż do misy i krótko zagnieć, dosłownie kilkoma ruchami. Mięso na burgery
Niedzielny kucharzBardzo szybki przepis na pachnące danie chińskie pełne warzyw i dobrze doprawionego mięsa. Można je podać z ryżem lub makaronem ryżowym. Z noodlami dobrze smakuje na zimno i na ciepło. Czas: 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2 duże Zamiast mielonego Mielony nazywany był kiedyś „przeglądem tygodnia”, bo stołówkowi kucharze wrzucali do kotleta wszystko czego wcześniej nie udało się(...)sprzedać. Mielony długo nie miał dobrej prasy, choć to przecież smakowity kawałek mięsa. Czasem jednak warto spróbować czegoś innego, nowego i zamiast mielonego inaczej spożytkować mielone mięso. Sposobów jest mnóstwo, a najwięcej znajdziecie ich w kuchni azjatyckiej, która obfituje w mnóstwo przepisów typu stir fry z wykorzystaniem mięsa mielonego, najczęściej wieprzowego. Zamiast mielonego możecie zrobić np. super szybkie danie
Niedzielny kucharznasz polski bigos. Dziś zobaczymy, jak łatwo zrobić jedno z najpopularniejszych dań jednogarnkowych, którym jest… gulasz wołowy – danie spopularyzowane przez węgierskich pasterzy i rolników. Lista zakupów: 500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 5 papryk – u mnie 2 czerwone, 2 zielone, 1 żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka i ostra Majeranek Zioła prowansalskie(...)Sól i pieprz* listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Gulasz wołowy'; listonic_content='500 g mięsa wołowego (np. łopatki) 2 papryki czerwone 2 papryki zielone 1 papryka żółta 2 marchewki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 pomidor Papryka słodka Papryka ostra Majeranek Zioła prowansalskie Sól Pieprz'; document.write(" "); Mięso myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Podobnie postępujemy
Proste-przepisy.plsię ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka, aby danie było lżejsze. Fasolka szparagowa(...)który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka! P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki
Kuchnia MagdaLenysię ją okraszoną smażoną bułką z masłem i/lub jajkiem sadzonym. A gdyby podać ją w całkiem inny sposób... Moją fasolkę podałam z sosem bolońskim, czyli pysznym pomidorowym sosem z mięsem mielonym, przygotowanym z dodatkiem białego, wytrawnego wina. Oryginalny sos boloński przygotowuje się z mięsem wołowym, ja natomiast dodałam mięso drobiowe z indyka, aby danie było lżejsze. Fasolka szparagowa(...)który pod wpływem ciepłego sosu roztapia się i staje się ciągnący. Pychotka! P.S. W wersji bardziej fit możemy pominąć ser żółty 😉 Składniki: 1 kg fasolki szparagowej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych 1 szklanka soku pomidorowego 1/2 szklanki białego wina wytrawnego sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki
Kuchnia MagdaLenyosuszamy. Nacieramy ją mieszanką ziół – majerankiem i oregano. Oprószamy z każdej strony świeżo zmielonym pieprzem. Następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju, na patelni z grubym dnem smażymy mięso z każdej strony dosłownie przez chwilę, aby zamknąć w środku wszystkie „soki”. Zdejmujemy ją na półmisek. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, pokrojone w plasterki(...)solą i pieprzem. Jak warzywa będą lekko podsmażone na patelnię wkładamy wołowinę, podlewamy bulionem, przykrywamy i na wolnym ogniu dusimy min. 3 godziny. Od czasu do czasu przekręcając mięso na drugą stronę. Wołowinę po uduszeniu odstawiamy na ok. 5 minut aby odpoczęła i kroimy w grube plastry. Danie możemy podać np. z „lanymi kluseczkami”. Smacznego! Artykuł Długo duszona
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Cześć! Pomysł na przekąskę, na obiad bądź na spotkanie ze znajomymi. Bardzo smaczne wydanie domowe quesadilli meksykańskiej. Składniki: * 30 dkg mięsa z nogi kurczaka * 1 mała papryka albo 1/2 dużej * 1 mała cebula * 25 dkg startego żółtego sera * kukurydza (mała puszka) * 4 gotowe placki tortilli * przyprawy do mięsa: sól, papryka ostra i słodka, czosnek granulowany * masło * 3 łyżki oleju(...)Mięso z kurczaka pokroiłam w paski 3 cm x 0,5 cm, przełożyłam do miski, wlałam 2 łyżki oleju i dodałam przyprawy. Wymieszałam tak by mięso równomiernie było obtoczone w przyprawach. Odstawiłam do lodówki na pół godziny. Smażyłam mięso na rozgrzanej patelni. Odstawiłam. Cebulę pokroiłam w piórka a paprykę w paski. Poddusiłam na łyżce oleju. Odstawiłam. Na patelni rozpuściłam łyżkę
Pieprzyć z Fantazją