mięso - 63110 przepisów (strona:180/4208)

Świąteczny pasztet wieprzowo-drobiowy 205

minut, je także dodajemy do garnka.   Do garnka dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, trochę soli i mielonego pieprzu. Cebule obieramy i kroimy w ćwiartki, dodajemy do mięsa. Do garnka wlewamy tyle zimnej wody, aby przykryć całe mięso. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy, aż mięso będzie się rozpadać – około 1,5h. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia(...)ostygnięciu usuwamy ziele angielskie i liście laurowe.   Wątróbkę drobiową myjemy i oczyszczamy z resztek żółci. Wkładamy do rondelka, zalewamy wywarem spod gotowanego mięsa. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Wyciągamy do ostygnięcia.   Przygotowane mięso z cebulą mielimy w maszynce do mięsa 3 razy – zaczynamy od grubych oczek, a dwa kolejne mielimy już na najmniejszych. Bułki namaczamy

Smaczna Strona
Przepis na dietetyczne burrito meksykańskie 132

serem feta Trudność Początkujący Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI BURRITO (ILOŚĆ NA 2-3 PORCJE)   250 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowego)   1 czerwona papryka   garść czarnych oliwek   1 cebula   3 ząbki czosnku   250 g przecieru pomidorowego (całe opakowanie)   2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)owsianych (1 szklanka)   150 g jogurtu naturalnego gęstego   ½ łyżeczki proszku do pieczenia INSTRUKCJA PRZYGOTOWANIA - FARSZ 1 Na oliwie zeszklij na umiarkowanym ogniu drobno posiekaną cebulę. Następnie dodaj mięso mielone, sól i pieprz, i mieszaj co chwilę, aż mięso zmieni kolor z czerwonego na brązowy. 2 Dodaj czosnek pokrojony w plasterki, a następnie drobno pokrojoną paprykę oraz oliwki. Podsmaż

A to pestka
Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa 773

Schab z piekarnika – wędlina kanapkowa Pieczenie mięsa w niskiej temperaturze sprawia, że jest ono zwarte i soczyste. Wcześniej należy je jednak zamarynować na minimum 5 dni. Przygotowany w ten sposób schab jest mięciutki, aromatyczny i zachowuje swoją soczystość. Do przygotowania mojej domowej wędliny użyłam soli peklowej, wiem jednak (choć osobiście tego nie sprawdziłam), że możemy ją zastąpić solą himalajską(...)która jest zdrowsza. Wszystko zależy od tego czy zależy nam na różowym kolorze, który uzyskujemy dzięki soli peklującej, natomiast po użyciu soli himalajskiej kolor mięsa jest szary.     Składniki: ok 1,5 kg schabu bez kości 45 g soli peklowej (lub soli himalajskiej) 4 ząbki czosnku 3 łyżki ostrej mielonej papryki 2 łyżki słodkiej papryki 3 kulki pieprzu

Blog z Apetytem
Domowy Pasztet Wieprzowy 146

stół. Ta klasyczna przekąska idealnie sprawdzi się niemal na każdą okazję, ale szczególnie w okresie świątecznym warto przygotować go samodzielnie w naszych domach. Domowy Pasztet Wieprzowy - Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 500 g wątróbki kurczęcej 300 g słoniny 3 duże kajzerki 3 duże jajka 2 duże marchewki 1 duża pietruszka ok. połowa niedużego selera 2 duże cebule przyprawy(...)ziarenek pieprzu (ok. 12) 2,5-3 łyżeczki soli 3 łyżeczki mielonego pieprzu 3/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej    Domowy Pasztet Wieprzowy - Sposób przygotowania: Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą do pokrycia mięsa. Dodajemy obrane warzywa, cebule w całości, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy do całkowitej miękkości mięsa i jego rozpadania

Słodka Strona
Udkówka z papryką 142

Szynkowar cały czas w użyciu i powstała kolejna wędlinka. Drobiowa, zrobiona z udek kurczaka z dodatkiem czerwonej papryki. składniki: 1 kg mięsa z udek kurczaka bez kości i skóry 100 g świeżej czerwonej papryki 100 ml zimnej wody 1 łyżka (8 g) żelatyny 18 g soli Do przygotowania wędliny można użyć mięsa z udek lub też z ćwiartek kurczaka. Mięso(...)trzeba oddzielić od kości i usunąć skórę. Ładne kawałki mięsa ok 700 g pokroić w małą kostkę, lekko rozbić tłuczkiem. Pozostałe kawałeczki, błonki i tłuszczyk ( dorzuciłam też skórę z jednego udka) zmielić w maszynce. Paprykę pokroić w drobną kosteczkę. Mięso i pokrojoną paprykę przełożyć do miski. Dodać sól, żelatynę i wodę. Wszystko dokładnie wyrobić aby masa stała się kleista. Mięsną

Monia miesza i gotuje
Ryby w diecie dzieci 109

grupy B, A i E, niezbędnych do prawidłowego rozwoju. Dlatego ryby należy wprowadzić jak najszybciej, miej więcej w tym samym momencie, kiedy w diecie dziecka zaczyna pojawiać się mięso czy jajko. 10-12 miesięczny maluch powinien jeść ryby już 1-2 razy w tygodniu. Ponad roczne dziecko może je jeść już 3 razy w tygodniu. Początkowo podaje się maluchowi mięso(...)psują się w sklepowych lodówkach. Zastanowić się także trzeba nad gatunkiem ryby. Część z nich żyje w zabrudzonych rzekach, część pochodzi z hodowli o nie zbyt dobrych warunkach. Mięso takich ryb nie tylko nie jest najlepszej jakości, lecz także może być szkodliwe, zwłaszcza dla dziecka, którego organizm nie ma jeszcze wykształconych systemów obronnych. Z łatwo dostępnych w sklepach i prostych

Codogara
Przepiórki duszone w sosie własnym 150

Przepiórki duszone w sosie własnym Nad mięsem przepiórek rozpisywałam się nie raz , że jest smaczne , zdrowe i proste do przyrządzenia . Powoli nadciąga zima więc czas na redukcję stada . Zostaną tylko tak zwane zarodowe , które wiosną odtworzą populację . Nioski w okresie zimowym są zbyt mało produktywne żeby trzymać je w dużych ilościach . Każdy hodowca drobiu wie ,że wyeksploatowane nioski(...)masła i kremówki , a ogień pod nim będą podsycać dietetycy Wracając do duszonych przepiórek , które lata młodości miały za sobą , przyrządzone w ten sposób rozpływały się w ustach . Mięso samo odchodziło od kości . Polecam ! Składniki : 10 przepiórek ( mogą być roczne nioski , na emeryturze ) 1/2 kostki masła 1 szklanka śmietany kremówki 30 % 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka , mielonej gałki muszkatołowej

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i warzywami 279

Warzywa, mięsko, sosik cóż chcieć więcej. Jak zostanie zapiekanka na drugi dzień wystarczy tylko podgrzać i gotowe. Przygotowanie mięsamięso pokroić na plastry o grubości około 1 cm. doprawić solą i pieprzem. Włożyć tak przygotowane mięso do miski i wlać jogurt. Wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia – wyjąć mięso z miski i rozłożyć(...)dużym żaroodpornym naczyniu. Grzyby umyć i pokroić w plasterki i położyć na mięsie. Lekko posypać solą, ale nie dużo. Śmietanę rozmieszać z pokruszoną kostką rosołową, gałką muszkatołową, suszonym oregano, kurkumą, płatkami chili, słodką papryką w proszku. Polać tym pieczarki. Przykryć naczynie folią spożywczą. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod 1 godzinę 20 minut. Warzywa -gdzieś tak po godzinie

Kuchnia Pokoleń
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 176

Niezwykłe kotlety mielone... z mięsa drobiowego, z dodatkiem cukinii i nadziewane serem pleśniowym. To pomysł jak odczarować zwykłe kotlety mielone, które są dość ciężkim daniem i nie każdy za nimi przepada. Te kotlety są lżejsze od tradycyjnych, gdyż wykonane są z mięsa z indyka, które jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs. Dodatkowo są bardzo delikatne i soczyste(...)smaku, sprawia, że kotlety stają się bardziej wyraziste, a po przekrojeniu wypływa z nich lejący ser 🧀 Podsumowując...kotlety mielone z cukinią i serem pleśniowym są rewelacyjne! Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1 cukinia pęczek natki pietruszki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz 100 g sera pleśniowego (u mnie: Lazur) 3-4 łyżki bułki tartej olej do smażenia Panierka

Kuchnia MagdaLeny
Rosół z pierożkami 128

niepisana tradycja nakazuje? No cóż, wyłamałam się z konwencjonalnego obiegu i ugotowałam rosół na tygodniu. A w dodatku nie taki ot zwykły rosół z makaronem, a z pierożkami z mięsem. Żeby nie było, nic nie mam przeciwko rosołowi z makaronem i nawet powiem, że najczęściej spożywamy właśnie taki. Miałam jednak wolną godzinę i porwałam się na ulepienie pierożków (uszkami(...)kołdunami jednakich nie nazwę ze względu na kształt). Ciasto z mąki pełnoziarnistej, a w środku soczyste mięso z rosołu i aromatyczna cebulka z marchewką. No i teraz mam problem. Mąż stwierdził, że teraz woli pierożki w rosole, niż makaron. Hmmm, zobaczę, co da się zrobić :) Smacznego obiadu! Rosół z pierożkami Składniki: 1 ćwiartka kurczaka 1 porcja rosołowa (najlepiej z wiejskiej

Obiad gotowy
Ramen 204

Określenie dashi dotyczy kombu i grzybów shitake. Tare to mieszanka sosu sojowego i mirinu. Bulion gotujemy od zimnej wody. Tare możemy dodać do całego bulionu lub do pojedynczych porcji. Mięso do bulionu – z przerostem tłuszczu, ścięgnami i kośćmi. Na chudym nie wyjdzie. Do gotowania używamy dużego garnka, żeby woda mogła powoli odparować i zostawić aromatyczny bulion. Gotujemy minimum(...)wystarczy, bo i tak można zejść ze stresu Gotowi? Składniki i przygotowanie Bulion: 1,5 kg skrzydełek z kurczaka 6 porcji rosołowych 6 kawałków szpondra z kością i mięsem 1 kawał antrykotu z kością – mięsa w sumie miałam około 3,5 kg, z czego wołowiny było więcej niż drobiu 4 marchewki obrane i przekrojone na pół 1 por przekrojony

ladykitchen
Gulasz wołowy z warzywami 134

łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki słodkiej 5 ząbków czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka majeranku kilka ziarenek jałowca ½ łyżeczki cząbru 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego.   Przygotowanie: Mięso i boczek kroimy na odpowiadające nam kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i szykujemy brytfankę lub gęsiarkę z przykryciem. Do naczynia wlewamy bulion i dorzucamy ziarenka jałowca. Rozgrzewamy patelnię(...)niewielką ilością oleju i obsmażamy partiami mięso i boczek. Kawałków na patelni musi być relatywnie mało, żeby mięso się zrumieniło. Duża ilość mięsa spowoduje, że nie zrumienimy go, tylko udusimy. Na pocieszenie powiem wam, że to jest najbardziej pracochłonna część tego dania. Obsmażone kawałki przekładamy do bulionu. Patelnię po smażeniu deglasujemy odrobiną bulionu. Wlewamy chochelkę płynu na patelnię i drewnianą

ladykitchen
Rozgrzewająca zupa a’la strogonow 145

angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili(...)dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy

Blog z Apetytem
Schab pieczony nadziewany grzybami 126

Kiedyś piekło się schab wstawiając mięso do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Później preferowano pieczenie mięsa w temperaturze 160 czy 140 stopni. Proponuję upiec chociaz raz mięso w temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. A dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 60 g cebuli(...)grzybów suszonych, 50 g mięsa wieprzowego, 1 jajko, 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziarn pieprzu czarnego, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka tymianku, sól, cukier, kilka kropli soku z cytryny, 2 łyżki masła lub smalcu, Cebulę pokroić w cienkie półplasterki lub kostkę, poddusić na tłuszczu. Dodać pokruszone niezbyt drobno grzyby, przesmażyć. Wlać trochę wody i dusić grzyby

królestwo garów