drobną kostkę. Na mocno rozgrzany na patelni olej (olej powinien sięgać do wysokości około 1 cm patelni) wrzucać partiami (nie należy kłaść na raz zbyt dużo kawałków, aby mięso ładnie się zarumieniło) kosteczki wołowiny i smażyć do zarumienienia. Każdą z usmażonych partii mięsa przekładać do garnka. Po podsmażeniu całego mięsa z patelni, na której się smażyło, odlać nadmiar tłuszczu(...)sztuki). Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem (1 łyżka) i słodką papryką w proszku (1/2 opakowania - tj. około 11 g). Zalać zimną wodą (woda powinna sięgać drugie tyle jak poziom mięsa w garnku - tj. około 1 litra). Garnek z gulaszem postawić na ogień i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu
Gospodyni Miejskawędlinkę. Kolejna jaka powstała to mielonka z kurczaka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Oczywiście do mięsnej masy można dodać inne przyprawy wtedy nasza wędlina zyska inny smak. składniki: 1 kg mięsa z udek lub ćwiartek kurczaka bez kości 9 g soli pekowej 9 g zwykłej soli, ja dałam himalajską 3 g czosnku niedźwiedziego Mięso z kurczaka zmielić na grubych oczkach. Wykorzystałam(...)mięso z ćwiartek, w sumie miałam ok 1,5 kg ćwiartek. Mięso oddzieliłam od kości, razem z mięsem zmieliłam też skórki z 3 ćwiartek. Na kościach, które mi pozostały ugotowałam wywar na zupę. Do zmielonego mięsa dodać sól pieklową i zwykłą oraz czosnek niedźwiedzi. Masę dobrze wyrobić aby stała się kelista. Gotową mięsną masę przełożyć do szynkowaru, dokładnie ubijając każdą
Monia miesza i gotujepierwszy i bardzo przypadło mi do gustu. Danie jest bardzo smaczne i świetnie wygląda, a czas przygotowania można zamknąć w 30 minutach. Warzywa i mięso można dobierać dowolnie, może to być również danie wegetariańskie. Ja użyłam orientalnej mieszanki warzyw na patelnię i fileta z piersi kurczaka. Przepis pochodzi z bloga: Poezja-smaku . Składniki(...)Dodatkowe składniki do wyboru: warzywa: gotowe mieszanki warzyw mrożonych (oby były bez ziemniaków), brokuły, kalafior, por, kiełki, pędy bambusa, papryka, marchewka, fasolka szparagowa, mrożony groszek, rzodkiewka, cukinia, bakłażan itp. mięso: filet z piersi kurczaka lub indyka, mielone mięso, owoce morza np. krewetki lub paluszki krabowe. Sposób przygotowania ryżu smażonego po kantońsku: Ryż gotuję w osolonej wodzie z łyżeczką kurkumy
Gotuj Się Kto Możeraczej o to, że nijak ma się do śmieciowego jedzenia, z którym fast foody kojarzymy. Idealny kotlet powinien zawierać w sobie 20-30% tłuszczu, bo to tłuszcz jest w mięsie głównym nośnikiem smaku, nawilżaczem i spoiwem. Dlatego nie przygotowujemy burgerów z czystej łaty wołowej czy polędwicy- to mięso idealnie nada się do innych potraw. Na burgery najlepsze będą mocno używane(...)przez kilkanaście minut, dzięki temu nie zmiażdżymy włókien mięśniowych tylko je równo potniemy, a tłuszcz nie przytka nam maszynki). Mielimy na grubym sitko (4,5 mm), a następnie 1/3 mięsa na mniejszym sitku (3 mm). Zmielone mięso na burgery mieszamy krótko ręką (około minuty), do momentu, aż da się łatwo uformować kotlety, które nie rozpadną się i zachowają kształt. Długie
Smakowity Blog KulinarnySzybki kurczak w marynacie zielonej bogini – najprostszy przepis na wspaniale upieczonego kurczaka. Wystarczy przygotować ziołową marynatę, zalać mięso, odstawić, a później piec przez 45 minut! Tak pysznie i szybko kurczaka jeszcze nie piekliście Czas: 45 minut pieczenia, noc na marynowanie mięsa Poziom trudności: łatwy Liczba porcji: 4 Szybki kurczak od bogini Pewnie znacie sos zielonej bogini – czyli amerykański(...)wynalazek do dań z grilla, robiony na bazie majonezu lub śmietany zmiksowanej ze świeżymi ziołami. Zielona bogini poszła dalej i wymyśliła też marynatę do mięs. Jeśli jeszcze jej nie znacie, koniecznie musicie to nadrobić! Marynata zielonej bogini to absolutnie genialna zaprawa do kurczaka, po której mięso jest niesamowicie aromatyczne i soczyste. Wystarczy zmiksować garść ziół z maślanką, zalać nią mięso
Niedzielny kucharzwieprzowe w sosie sojowym to mój najprostszy przepis na polędwiczki. Przygotowanie potrawy zajmuje dosłownie 30 bezstresowych minut. Sos sojowy to sos z soją, śmietaną, cebulą wywarem z warzyw lub mięsa. Tak, nic więcej do niego nie potrzeba oprócz przypraw oczywiście. Uwielbiam sosy do mięsa i zawsze preferuję domowe sosy i dipy. Gotowce…Po prostu nie wiem jak to można(...)jeść! Przecież to nic trudnego ugotować sos do mięsa! Polecam przepis na polędwiczki w sosie sojowym z dwóch powodów. Po pierwsze wieprzowe polędwiczki przyrządza się szybko. Jest to idealny danie na co dzień! Po drugie mięso świetnie pasuje do ziemniaków, frytek, ryżu czy przeróżnych kasz. Ja podaje to danie nawet z risoni. Polędwiczki w sosie sojowym Składniki: 4 porcje
codojedzeniawersji gotowanej, podane z pysznym, kremowym sosem chrzanowym. Możemy je podać z ziemniaczkami, kaszą lub innymi ulubionymi dodatkami. Polecam! Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym Składniki na 6 sztuk: 500g mięsa mielonego wieprzowego lub drobiowego 1 cebula 1 czerstwa bułka namoczona w szklance mleka przyprawy: sól, pieprz, majeranek 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Dodatkowo: 6 jaj ugotowanych na twadro(...)śmietanki kremówki 30% 2 łyżeczki tartego chrzanu przyprawy: sól, pieprz łyżeczka mąki do zagęszczenia (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. Mięso przepuszczamy przez maszynkę z bułką i cebulą. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, świeżą natką. Dodajemy jajko i wyrabiamy masę. Mięso schładzamy minimum godzinę w lodówce. Każde ugotowane jajko obkładamy mięsem (najlepiej
Smak mojej kuchniPróbowałem już wiele kebabów, jak przystało na studenta :), ale tylko jeden lokal mogę polecić w 100%. Jednak kebab jest bardziej... fat niż fit :) Więc ja postanowiłem swoją wersję z mięsa mielonego zrobić w domu. 500g mięsa mielonego (200g wieprzowiny, 300g wołowiny) cebula czerwona natka pietruszki sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa gyros małe jajo Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pietruszkę(...)drobno siekamy. Wszystko łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy, jajo i dobrze wyrabiamy. Postarajmy się, aby masa mięsna była lekko pikantna. I nie bójmy się próbować surowego mięsa! Z mięsa formujemy rulony o długości około 10cm. Jeżeli będziemy mięso grillować, wtedy nadziewamy na patyk do szaszłyka. Do ziołowych frytek będziemy potrzebowali: 4-5 dużych ziemniaków olej sól, pieprz, zioła prowansalskie suszone
Taste of imaginationPrzepyszny domowy pasztet, z różnych gatunków mięsa oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne potrawy Wielkanocne SKŁADNIKI 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg karkówki, 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6 jajek czerstwa 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu kilka liści laurowych 4 łyżki(...)majeranku mielone ziele angielskie do smaku gałka muszkatołowa do smaku sól do smaku pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso umyć pokroić na mniejsze kawałki. Obraną cebule, przekroić na połówki i opiec na suchej patelni. Warzywa obrać i umyć. Mięso włożyć do garnka. Dodać 2 cebule, ziele angielskie, liście laurowe, ziarenka pieprzu
RAROSSAprzekładamy do miseczki z liściem, zielem, solą peklującą i pieprzem. Zalewamy wrzątkiem około 200 ml i dokładnie mieszamy. Kiedy zalewa wystygnie uzupełniamy wodą aż uzyskamy 1 litr zalewy. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, zalewamy peklówką, ( mięso powinno być pod wodą ), odkładamy w chłodne miejsce na 12- 24 godziny. Wyjmujemy je z peklówki i odkładamy aby mięso obciekło, czosnek(...)zostawiamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z pieprzem, papryką i majerankiem. Nacieramy mięso z każdej strony. Dokładnie i ciasno zwijamy mięso aby powstała pieczeń. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego lub rękawa do pieczenia, przykrywamy i pieczemy około 2 godziny w temperaturze 180 % C, lub trochę mniejszej. Po 1,5 godzinie zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy mięsu się podpiec. Wyjmujemy
Kulinarne Fantazje MarioliBiodrówka to jest bardzo dobre mięso, warto o niej pamiętać. Ja jeden kawałek miałam z kościem. Przy kościu zawsze mięso ma lepszy smak i nadaje pieczeni fajny smaczek. Bardzo proste to danie, nawet początkujące gospodynie czy też panowie sobie poradzą. W takiej pieczeni ważne jest żeby później po obsmażeniu bardzo wolno gotować. Mięso pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą, pieprzem(...)papryką słodką i ostrą. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni i wrzucić cebulkę pokrojoną w piórka. Smażyć aż lekko zmięknie, następnie dodać pieczarki pokrojone na pół.Smażyć chwilkę. Na patelnię wlać wodę, włożyć mięso, dodać pokrojoną paprykę, grzyby suszone, majeranek i tymianek. Zagotować i doprawić do smaku solą. Teraz możecie zrobić
Kuchnia PokoleńKarkówka to bardzo tłuste mięso, więc można ją przygotować do obiadu raz na jakiś czas. Odpowiednio przygotowana jest soczysta i krucha. Moja rodzina najbardziej lubi karkówkę duszoną w cebuli, która nadaje słodkiego smaku i aromatu. Natomiast ocet balsamiczny ideał dla mięsa. Dzięki niemu karkówka ma charakterystyczny, ale smaczny smak i brązową barwę. Mięso należy odpowiednio zamarynować, by potem(...)było miękkie i smaczne. Idealnym dodatkiem do karkówki są młode ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty. PRZEPIS mięso karkówka 7 grubych plastrów przyprawa do karkówki 4 łyżeczki sól 1/2 łyżeczki pieprz 1/4 łyżeczki ocet balsamiczny 4 łyżeczki cebula 2 szt. olej 2-3 łyżki woda do podlewania natka pietruszki posiekana 2 łyżki Mięso umyć, osuszyć. Przyprawę
Kuchnia PaulettesRoladki schabowe w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad. Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia. Jest ktoś kto nie lubi roladek? Składniki(...)cebula smalec/olej musztarda 2 łyżki mąki sól, pieprz bulion warzywny dodatkowo: śmietana 2 łyżki musztardy Wykonanie: schab pociąć w 2- cm plastry. Rozbić bardzo cienko pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć pieprzem i posmarować cienko musztardą. Rozłożyć na każdym kawałku mięsa po plasterku boczku, ogórka i posypać pokrojoną w kosteczkę cebulą. Zwinąć mięso w roladkę, ufiksować przy pomocy wykałaczki mięso
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!już kilka rodzajów, koniecznie musi się znaleźć na świątecznym stole. Dzisiaj kolejny pasztet, jaki zrobiłam i kolejny jaki smakuje wyjątkowo. Do mojego pasztetu dodałam wszystko, co gotowało się z mięsem, czyli wszystkie warzywa, a nawet przyprawy, które znalazły się w maszynce podczas mielenia. To, co? Zaczynamy... Składniki: 500 g karczku 500 g tłustego surowego boczku 250 g wołowiny ½ tuszki kurczaka(...)kawałek selera 1 cebula kilka grzybków suszonych i przyprawy: gałka muszkatołowa, ziarenka pieprzu, pieprz czarny mielony, sól, imbir w proszku, ziele angielskie, cynamon mielony, goździki, ziarenka jałowca Wykonanie: Mięso umyłam, pokroiłam na kawałki, włożyłam do dużego garnka. Wątróbkę na razie zostawiłam. Warzywa obrałam, opłukałam i również dołożyłam do mięsa razem z namoczonymi grzybkami. Mięso i warzywa zalałam zimną
Kuchnia u Krysiczasu to bardzo smaczny obiad. Nasze ulubione czyli domowników to z farszem ruskim, ale farszem mięsnym też nikt nie pogardzi. Tym razem przygotowałam farsz mięsny z drobiu. Chude mięso ugotowane w aromatycznym rosole. Farsz wcale nie jest suchy, a to się zdarza przy pierogach z mięsem. Można zapobiec to dzięki marchewce z rosołu, namoczonej w mleku bułce lub wlać(...)łyżka pieprz 3-4 ziarna ziele angielskie 3 ziarna liść laurowy 3 szt. cebula 1 szt. olej do smażenia Do dużego gara wlewamy wodę. Umieszczamy w nim oczyszczone mięso, obrane warzywa, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie ugotowane dzielimy na mniejsze części i umieszczamy w malakserze. Dodajemy marchew
Kuchnia Paulettes