mięso - 63110 przepisów (strona:179/4208)

Klasyczny Boeuf Strogonow 624

papryka 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 kulki ziela angielskiego 4 kulki pieprzu 2 liście laurowe Przypraw: sól, pieprz, słodka papryka 3-4 łyżki mąki do obtoczenia mięsa olej do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju     *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy(...)paseczki *** *** Mięso przekładamy do miski i dokładnie mieszamy ze składnikami marynaty. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na kilka godzin lub całą noc *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy dokładnie w mące *** *** Kawałki mięsa obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę oraz czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze około 2 minuty ciągle mieszając *** *** Całość

Blog z Apetytem
Jak przygotować pieczeń z indyka 152

ziela angielskiego listki laurowe 2-3 pół łyżeczki kminku mielonego łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki ostrej papryki Jak przygotować pieczeń z indyka Kilogramowy filet z indyka. Kawałek mięsa może być większy lub mniejszy ,ale musimy też to wziąć pod uwagę przy robieniu marynaty. Jeżeli mniejszy minimalnie zmniejszyć ilość przypraw, lub zwiększyć jeżeli mamy większy kawałek. Jak przygotować pieczeń(...)indyka Z przygotowanych składników sporządzamy marynatę i dokładnie nacieramy mięso, i odstawiamy na 10-12 godzin w zimne miejsce. Jak przygotować pieczeń z indyka Gdy mięso będzie już schłodzone, wkładamy mięso w siatkę. Jeżeli takiej nie posiadamy można mocno związać dratwą. Mięso pieczemy w piekarniku ok 90 minut w 180 stopniach. Jak przygotować pieczeń z indyka Mięso na początku obrumieniamy

Podstawy Gotowania
Klops inaczej 143

się je smażyć i wyszukałam szybsze i zdrowsze rozwiązanie: klops gotowany. Gdy pierwszy raz przygotowywałam to danie miałam przygotowane składniki na zupę meksykańską w razie gdy podczas gotowania mięso miałoby się rozpaść na kawałki :) Ale jak widać jest całe. Można podać klopsa na obiad (zob. ostatnie zdjęcie) lub na kolację jako wędlinę na kanapki (idealnie smakuje z majonezem ;)) Przepis znalazłam(...)internecie jednak go nie zapisałam i nie mogę podać źródła. Składniki: pół kilograma mięsa mielonego (u mnie wieprzowe) cebula ząbek czosnku sól, pieprz, łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego,  vegeta, papryka ostra/słodka (mała łyżeczka) ziele angielskie, liść laurowy (2-3) *robiłam wersję z jajkiem i łyżką bułki tartej, w smaku i w konstystencji nie zauważyłam różnicy dlatego nie podaję

Na moim talerzu
Potrawka z królika 132

Jeśli nie wiecie co zrobić z mięsa pozostałego z rosołu, to ten przepis na pewno Wam się przyda. Zamiast mięsa z królika można użyć mięsa z kurczaka lub indyka. U nas akurat był królik, a konkretnie rosół z królika , z którego zostało mi mięso i warzywa. Dodałam też gotowaną marchewkę i pietruszkę, aby wzbogacić całe danie. Królik i marchewka(...)słodkie więc do doprawienia potrawki trzeba użyć ostrzejszych przypraw, np. ostrą paprykę czy przyprawę do gyrosa. mięso gotowane z królika - użyłam 2 udek gotowana marchewka z rosołu gotowana pietruszka z rosołu 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka wędzona zioła prowansalskie przyprawa gyros 0,5 l. rosołu/bulionu garść mąki  Cebulę pokroić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Leniwe zrazy 103

Leniwe zrazy Szybkie i łatwe w wykonaniu zrazy z mięsa mielonego to pyszny obiad, który wykonamy w około 30 minut. Jeśli znudziły Was się zwykłe kotlety mielone, a nie macie zbyt wiele czasu na przyrządzenie wymyślnego obiadu to polecam gorąco ten pomysł!     Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej(...)chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów     *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem

Blog z Apetytem
Gulasz wieprzowy po myśliwsku na piwie 119

myśliwsku na piwie Gulasz wieprzowy po myśliwsku, brzmi dla myśliwego jak profanacja. Prawdziwy myśliwski powinien być z dziczyzny , cóż nie zawsze jest ona pod ręką . Zresztą mamy taki wybór mięsa w sklepach i w zagrodzie , że uważam że nie trzeba maszerować po nie do lasu . Dużo bardziej wole patrzeć na żywe, dzikie zwierzęta, niż dusić je w garze Tak więc(...)czarnego mielonego pieprzu 1 szklanka ciemnego piwa 2 łyżki miodu sól do smaku natka pietruszki do przybrania mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu smalec wieprzowy do smażenia Mięso płukamy , osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w średniej wielkości kostkę . Na dobrze rozgrzanej patelni ,obsmażamy na smalcu, małymi porcjami , tak żeby mięso się przypiekło i nie puściło soków . Przekładamy

Ogrodnik w podróży
Lekka galaretka drobiowa z groszkiem i kukurydzą 146

Dzisiaj mam dla Was pyszną i lekką galaretkę z kurczaka z groszkiem i kukurydzą. Prosta w wykonaniu idealna na imprezy. Można taką galaretkę przygotować również z resztek rosołu i mięsa które nam zostało z poprzedniego dnia. Zapraszam :)  Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 3 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera i pora pęczek zielonej pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku sól(...)ząbki czosnku kilka ziarenek ziela angielskiego 100 g żelatyny na 2 l wywaru 1 puszka kukurydzy  Ogród Polo-market 1puszka groszku  Ogród Polo-market   Wykonanie: Mięso myjemy i osuszamy,przekładamy do garnka. Warzywa obieramy, myjemy i również wkładamy do garnka. Zalewamy wszystko zimną wodą tak około 3 cm ponad mięso. Dodajemy listek i ziele angielskie. Gotujemy

Sama słodycz i szczypta chili
Kasza z kurczakiem i warzywami na ostro 100

zdecydowanie jeden z moich ulubionych obiadów na ostro – kasza z mięsem i warzywami. Kasza ugotowana, wzbogacona smakiem masła, danie doprawione z dodatkiem liści kolendry, która zdecydowanie dodaje świeżości temu daniu. Parmezan, chili, świeże zioła, soczyste mięso, duszone w aromatycznych ziołach warzywa to sekret tego dania, polecam z wszelakimi dodatkami! Danie można przygotować w wersji wege rezygnując z mięsa, wrzucić(...)lodówki pod przykryciem. Cebulę i czosnek obieram. Cukinię myję. Wszystkie warzywa siekam w kostkę. Fasolkę żółtą mrożoną kroję na pół. Na rozgrzanej patelni podsmażam kilka minut z obu stron mięso. Wyłączam gaz i patelnię odkładam na bok. Na oliwie (na innej patelni) rumienię posiekaną cebulę wraz z czosnkiem. Dodaję pokrojoną w kostkę cukinię, chili, mrożoną kukurydzę i fasolę, duszę

Zasmakuj Kuchni
Karkówka w sosie barbecue 120

Szczerze powiedziawszy to nigdy nie przepadałam za karkówką. Zawsze kojarzyła mi się z bardzo tłustym mięsem, które zazwyczaj serwuje się z grilla. Ale kiedy spróbowałam tego mięsa przygotowanego w inny sposób, bo w piekarniku to zmieniłam zdanie i karkówka zyskała zdecydowanie w moich oczach. Dzisiaj przepis na to mięso z sosem barbecue. Polecam ;) Karkówka w sosie barbecue  składniki(...)mięsa z karkówki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy  2 łyżeczki sosu worcesterchire 5 łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 5 łyżeczek octu jabłkowego 1,5 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka w sosie barbecue  wykonanie:  Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki

Delusional Trine
Kapsalon – Holenderski fast food 34076

Kapsalon to nic innego jak frytki z mięsem (u mnie drobiowym) zapieczone z serem, a następnie przykryte sałatką. Jest to więc połączenie wszystkiego tego, co chyba każdy z nas lubi od czasu do czasu zjeść. Propozycje na ten holenderski fast food widziałam na wielu blogach. Zazwyczaj podawany był w aluminiowych foremkach. Stwierdziłam jednak, że skoro przygotowuję sobie taki fast food(...)mnie kielecki) czosnek – ilość w zależności od osobistych preferencji i ostrości samego czosnku – u mnie 1 duuuży ząbek polskiego czosnku) sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w dużą kostkę. Oprószamy je przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Ziemniaki

Smaki Na Talerzu
5 przepisów na sylwestrowe przekąski 117

ciekawe dipy do warzyw lub smażonych kąsków, ale także pyszne pasty przyprawowe które wzbogacą smak większości dań.  Zapraszam Was zatem na przepisy na pyszne i proste paszteciki z mięsem indyka, tortille z kurczakiem i ciecierzycą, koreczki z twarogowym serem paneer, który zrobicie sami, kuleczki serowe i warzywa z dipami. PASZTECIKI Z MIĘSEM MIELONYM PRZYGOTOWANIE: 30 minut SKŁADNIKI(...)mięsa mielonego z indyka – 2 łyżki pasty Madras Patak’s Paste Pots – 1 jajko – 2-3 łyżki bułki tartej – arkusz ciasta francuskiego – ziarna sezamu do posypania pasztecików Przygotowanie: Do mięsa mielonego z indyka dodaj jajko, pastę Tikka Masala Patak’s i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszaj. PATAK’S MADRAS PASTE POTS

nietylkopasta.pl
Gulasz z jelenia 101

Dziczyzna jest bez wątpienia jednym z najbardziej niedocenianych mięs w polskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad, a na dodatek zawiera stosunkowo mało tłuszczu. Dziś chciałbym wam przedstawić propozycję gulaszu z jelenia, który dzięki dodaniu papryczki chilli jest nieco ostry. Świetnie pasuje zarówno do ryżu, kaszy, jak i pieczywa. Tak przygotowane(...)mięso jest doskonałym źródłem białka zwierzęcego, witamin oraz aminokwasów egzogennych. Składniki 600 g udźca z jelenia 200 g pieczarek 100 g mrożonego, zielonego groszku 2 pomidory 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 1 papryczka chilli Oliwa z oliwek Sól, pieprz Tłuszcz na patelnię do smażenia (np. masło klarowne, olej kokosowy) Przygotowanie Mięso myjemy pod wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i oczyszczamy

Programista w kuchni
Bezglutenowe kotlety mielone z indyka z natką pietruszki 130

masz pomysłu na dzisiejszy obiad? Zrób bardzo szybko kotlety mielone z mięsa indyka z dodatkiem ziół prowansalskich oraz natki pietruszki. Przepis jest niezwykle prosty i dzięki temu, że nie dodajemy w nim żadnej mąki, bułki tartej, czy innych przetworzonych składników, nasze kotlety mielone są pozbawione glutenu. Jeżeli masz w domu maszynkę do mielenia mięsa to gorąco polecam samemu zmielić kawałek(...)chcesz dokładać do posiłku węglowodanów w dużej ilości po prostu zjedz je z ulubionym miksem sałat, roszponką (tak jak na zdjęciu), rukolą, czy szpinakiem. Składniki 400 g mielonego mięsa z indyka 1 jajko 1 natka pietruszki Zioła prowansalskie, sól, pieprz Olej do smażenia (najlepiej kokosowy) + dowolna sałata/liście do podania (np. roszponka, szpinak lub gotowy mix sałat) Przygotowanie Mięso

Programista w kuchni
Długo duszona pręga wołowa z kością 103

muszę przyznać, że do tego przepisu na pręgę wołową wrócę jeszcze nie raz. Dzięki temu, że duszenie zajęło około 2-2,5 godziny (plaster grubości około 4 cm) mięso stało się bardzo kruche i niezwykle smaczne. Pręgę wołową z kością tym razem podałem na szpinaku z czerwoną cebulą i pomidorkami koktajlowymi. Gorąco polecam także odrobinę tartego chrzanu, który idealnie pasuje(...)przygotowanego mięsa. Oczywiście możecie je podać z ziemniakami, frytkami, pieczywem czy kaszą. Na pewno niedługo wypróbuję jeszcze inne formy przygotowania pręgi wołowej, ze względu na niezwykły smak tego rodzaju mięsa. Składniki Pręga wołowa z kością (1 plaster około 500 g) 1 łyżka masła klarownego 1 cebula Sól, pieprz, zioła prowansalskie Przykładowe składniki do podania 2 garści świeżego szpinaku baby

Programista w kuchni