Prosty przepis na paszteciki - paszteciki drożdżowe z mięsem Prosty przepis na paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu, najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło. Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza(...)paszteciki 250 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko pół szklanki mleka 50 g masła 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli Nadzienie do pasztecików 300 g upieczonego mięsa wieprzowego lub wołowego albo mięso z rosołu 1-2 łyżki bulionu mięsnego pół szklanki wody czerstwa bułka (np. kajzerka) cebula 2 łyżki tłuszczu pieprz, papryka, curry i sól do smaku Dodatkowo
Cztery FajerySchab serowo-ziołowy Kruche i dobrze nawilżone mięso schabowe, pieczone z pysznym, kremowym farszem. Tak przygotowane mięso możemy podać z ziemniaczkami lub frytkami i ulubioną surówką. Ciekawy pomysł na inny, niecodzienny obiad dla całej rodziny. Polecam! Składniki: ok 1,2 kg schabu 150g serka śmietankowego (typu Almette, Twój smak itp.) 100g serka topionego 1 łyżka miękkiego masła(...)ząbki czosnku sól, pieprz ok 4 łyżki posiekanych ziół: koperek, tymianek, bazylia, majeranek itp. *** Mięso myjemy, osuszamy i pozbawiamy białych błonek z wierzchu *** *** W miseczce umieszczamy serki, masło,posiekane zioła i przeciśnięty czosnek *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** W mięsie robimy nacięcia co około 2 centymetry. Schab nacieramy z każdej strony solą i pieprzem, także między nacięciami *** *** Mięso
Blog z ApetytemKolejny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu lub bulionu - nada się każdy rodzaj mięsa: drób, wieprzowina, wołowina lub mięsa mieszane. Również można przygotować farsz z surowego mięsa mielonego, należy tylko dłużej podsmażyć po dodaniu na patelnię z podsmażoną na złoto cebulą. Polecam bardzo serdecznie! Składniki: 3 cukinie sól i pieprz ser żółty Farsz: 450 g gotowanego mięsa(...)farszu). Połówki cukinii ułożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 0 C na 15 min. Przygotować farsz: gotowane mięso zmielić lub drobno posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę a miąższ posiekać. Wydrążony wcześniej miąższ z cukinii posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę
Kocham..lubię..gotuję..ziół prowansalskich 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu 5 kulek ziela angielskiego 2 liście laurowe 4 łyżki oliwy Ponadto: garść suszonych śliwek Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do naczynia w którym będziemy piec. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. W tym przypadku mięso(...)było pieczone od razu bez wcześniejszego marynowania. Pieczenie: W schabie robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy suszone śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C (grzanie góra - dół bez termoobiegu) pieczemy przez ok 5-6 godzin do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa 65 st C. Gdy schab jest
Słodki ZakątekMoja propozycja na gęś inaczej. Można wykorzystać kawałki mięsa po które nie za bardzo każdy sięga. Jak piekę w całości to zawsze dużo zostaje nikomu się nie chce skubać, a tak to wszystko zjedzone. Piersi kurze i korpusy, skrzydła odłożyłam. Skrzydełka i korpusy na zupy, najlepiej brukwiowa lub kapuśniak. Piersi na pieczenie. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą(...)majerankiem, ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Jak już mięso jest zarumienione dodać pokrojoną drobno cebulkę. Smażyć, mieszając co jakiś czas aż cebulka zmięknie. Wrzucić posiekany czosnek, zamieszać. Wlać pomidory z puszki, dodać pokrojone drobno marchewki, gotować na małym ogniu około 2 godzin. Mięso musi lekko odchodzić od kości. Podczas gotowania trzeba podlewać wodą
Kuchnia PokoleńJuż niedługo święta, więc jeśli nie wiecie co chcielibyście pod choinkę to polecam garnek. na pewno będziecie zachwyceni :) A teraz pora na przepis na zupę gulaszową: * około pół kg mięsa wieprzowego- ja użyłam łopatki * 1 czerwona papryka * 1 cebula * 2-3 większe ziemniaki * 2 większe ogórki konserwowe * około 1,5 litra bulionu * około 3 łyżek przecieru pomidorowego * odrobina oleju * sól(...)tymianek i majeranek do smaku (ja dałam po pół łyżeczki) Wykonanie: W garnku rozgrzać odrobinę oleju, dodać pokrojoną w piórka cebulę i podsmażyć. Kolejno dodać pokrojone w większą kostkę mięso, podsmażyć razem z cebulą, dodając do smaku sól, pieprz i obie papryki. Całość podlać bulionem, dodać pokrojoną w małą kostkę paprykę i ziemniaki. Całość gotować pod przykryciem na małym ogniu
Zrób to smacznierozmarynu podzielić na drobne kawałki. Każdy kotlet obłożyć plasterkami czosnku i rozmarynem. Oprószyć pieprzem. Odstawić na minimum 2-3 godziny, a najlepiej na noc do lodówki. Przed smażeniem wyjąć mięso z lodówki na co najmniej godzinę – mięso do smażenia powinno być w temperaturze pokojowej. Na patelni rozpuścić masło, dodać pokrojony w plasterki czosnek i rozmaryn. Przesmażyć, uważać aby nie przypalić(...)czosnku. Zdjąć z ognia. Oczyścić mięso z czosnku i rozmarynu. Patelnię, najlepiej żeliwną posmarować olejem i smażyć na niej (rozgrzanej, ale bez przesady) mięso. Czas smażenia będzie zależał od grubości mięsa. 2 cm grubości kotlety należy smażyć około 6 – 8. Mięso przełożyć na patelnię z masłem i oblać je tym masłem. W tym czasie mięso spokojnie odpocznie ;) Steaki podałam
królestwo garówKapsalon Holenderski kebab, który składa się z chrupiących frytek, aromatycznego mięsa drobiowego,roztopionego sera, soczystej sałatki warzywnej i sosu czosnkowego. Pyszne danie, które zachwyci wszystkich miłośników potraw typu fast food. Polecam! Składniki na 3 sztuki: Frytki: ok 1 kg ziemniaków olej do smażenia sól do smaku *** Można zamiennie wykorzystać gotowe mrożone frytki – 600g *** Mięso: 2 pojedyncze filety(...)gęstego jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Dodatkowo: ok 20 dkg żółtego sera ketchup prostokątne foremki aluminiowe *** Filet z kurczaka kroimy w niedużą kostkę *** *** Mięso przekładamy do miski, polewamy dwiema łyżkami oleju, mieszamy, posypujemy przyprawą i ponownie mieszamy. Całość odstawiamy na około pół godziny, aby mięso przeszło przyprawami *** *** Przygotowujemy frytki: ziemniaki obieramy, kroimy w słupki
Blog z ApetytemWitam Was;) Dziś zapraszam na pyszne Mini Calzone -Mini pierożki drożdżowe ,pieczone w piekarniku. Ja zrobiłam je z mięsem mielonym,sosem pomidorowym,oliwkami i serem mozzarellą. Całość posypałam czarnym sezamem. Podałam z sosem czosnkowym na jogurcie ;) Do tego Mix sałat i można zajadać ;) Smacznego 🥗🌮🥗🌮🥗🌮🥗🌯🌮🌯🥗 Będzie mi ogromnie miło jeśli polubisz moją stronę na FB gotowaniepatki ;) https://m.facebook.com/gotowaniepatki/(...)pierożków wielkości pięści: Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 50 g drożdży 350 ml ciepłej wody Szczypta soli Szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego Farsz: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku 10-15 oliwek zielonych lub czarnych 400 ml sosu pomidorowego w słoiku ja dałam Napoli 1 łyżka papryki mielonej słodkiej 1 łyżka przyprawy
Gotowanie PatkiDoskonały sposób na spożytkowanie mięsa i warzyw z rosołu. Przesmażone na mocnym ogniu, podduszone w sosie zyskują zupełnie nowy smak. Czas: 60 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 4 Składniki: Dynia makaronowa Mięso z rosołu 2 szalotki 2 marchewki z rosołu 2 pietruszki z rosołu Słoiczek przecieru pomidorowego lub puszka pomidorów z zalewą 1 mozzarella Kilka kawałków sera pleśniowego(...)dynie od strony przecięcia 2 łyżkami oleju. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem, połóż na nim dynię przecięciem do dołu. Wstaw do piekarnika, piecz 40 minut. Krok 2 W międzyczasie. Mięso z rosołu porwij na małe kawałki lub pokrój. Marchewki i pietruszki pokrój w pół talarki, a cebulę w kostkę. Mocno rozgrzej na patelni dwie łyżki oleju, wysyp na niego szalotki
Niedzielny kucharzświetne połączenie smaków, testowałam je w różnych daniach i zawsze dobrze smakuje. Tym razem zrobiłam gulasz z szynki w sosie z jabłkiem, cebulką, miodem i ketchupem. Miękkie kawałki mięsa w lekko słodkawym sosie. Ja podałam ten gulasz z ryżem i surówką z kapusty, rzodkiewki i marchewki ale można podać z ziemniakami lub makaronem. Lepiej od razu zrobić(...)razu zamrozić na później. Szybko nabierzecie na niego znów ochoty. Gulasz z szynki w sosie jabłkowo-cebulowym Czas przygotowania: 30 minut, czas gotowania: 1,5 godziny Składniki: 1 kg mięsa z szynki 3 łyżki oleju 2 cebule 1 jabłko 1 łyżeczka Vegety Natur 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 100 ml ketchupu 1 ząbek czosnku sól, pieprz
Smaczny zeszytczegoż więcej trzeba Co potrzeba: 1 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, tymianek, sól, granulowany czosnek, pieprz, olej do smażenia, 6 większych cebul (3 czerwone i 3 zwykłe) Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w poprzek włókien w plastry o grubości 1,5 cm, rozbijamy bardzo cienko tłuczkiem, nacieramy dokładnie z dwóch stron solą, czosnkiem granulowanym, tymiankiem i pieprzem. Przekładamy na dużą(...)głęboką patelnię z rozgrzanymi 8 łyżkami oleju na dość dużym płomieniu. Mięso układamy tak, żeby nie nachodziło na siebie. Najpierw układamy kilka plastrów, a kiedy zaczną się kurczyć dokładamy następne. Pamiętajcie o odwracaniu. Mięso obsmażamy z dwóch stron na rumiano. Patelnię z obsmażonym mięsem przykrywamy szczelną pokrywką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C pieczemy 20 minut na termoobiegu
Bułka z Chlebem