Pozostało mi jeszcze 2 tygodnie pracy, a potem długi urlop w Chorwacji. Tymczasem korzystamy z pięknej pogody i odpalamy grill niemalże codziennie. Dzisiaj grillowałam schabowe w pesto. Uwielbiam marynować mięso w pesto, bez różnicy czy jest to pesto czerwone czy zielone . Pesto uwielbiam! Smaruję nim kanapki, dodaję do makaronu, twarożku i marynuję mięso na grilla . Schabowe w pesto to cienkie(...)się nie obawiam, kiedy zmiksuję dużo pesto, bo może postać w lodówce. Zresztą w sezonie na grilla takie pesto idzie u mnie jak woda. Schabowe z pesto czy inne mięso zawsze się sprawdzą na grilla. Polecam! Schabowe z pesto 4 porcje 8 cienkich kotletów schabowych bez kości, około 600 g 100 ml domowego pesto, np. z jarmużu 2 łyżki oliwy
codojedzeniaGulasz z indyka – to nieco lżejsza forma tradycyjnego gulaszu. Pyszne soczyste mięso i duszone warzywa, to coś, co koniecznie musicie wypróbować. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gulasz z indyka z pieczarkami – Składniki: ok. 700 g filetu z piersi indyka lub udźca (bez skóry i chrząstek) 2 płaskie łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki suszonego majeranku pół łyżeczki suszonej bazylii szczypta pieprzu(...)bulionu drobiowego, np. przecedzony rosół (lub ewentualnie bulion warzywny domowy) 100 ml przecieru pomidorowego (passaty) – u mnie takiego w kartoniku 1 łyżka do zamarynowania mięsa + 1 łyżeczka oliwy do smażenia (lub oleju rzepakowego) 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% – ok. 45 g sól i świeżo mielony pieprz do smaku kilka gałązek natki pietruszki do oprószenia dania
Kulinarne Przebojeoliwy lub oleju rzepakowego sól i pieprz do smaku 1-2 łyżki mąki pszennej + kilka łyżek zimnej wody (opcjonalnie – do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Strogonowa drobiowego: Mięso z kurczaka umyć, osuszyć,pozbawić ewentualnych błonek i chrząstek, a mięso pokroić w paseczki (lub ewentualnie w średniej wielkości kostkę). Doprawić z obu stron do smaku solą, pieprzem oraz papryką(...)Paprykę umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w krótsze paseczki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażyć kurczaka (nie za długo, by mięso nie zrobiło się za twarde). Podczas smażenia co jakiś czas przemieszać. Podsmażone mięso przerzucić do większego garnka. Na tej samej patelni, na którym smażyło się mięso rozgrzać kolejne 2 łyżki
Kulinarne Przebojeśląskimi lub kopytkami jest przepyszna! Polecam! 1 kg karkówki Mąka do obtoczenia 200 g pieczarek 5 dużych cebuli 1 łyżka przyprawy uniwersalnej 0,5 szklanki suszonej żurawiny Przyprawy do mięsa: Przyprawa do mięsa Czosnek granulowany Natka pietruszki (suszona) Suszony liść lubczyku Sól Pieprz Zalewa: 600 ml wody 400 g łagodnego keczupu 2 łyżki keczupu pikantnego 2 ząbki czosnku Pieprz Sól(...)łyżki świeżej natki pietruszki Karkówkę kroimy na 2 cm plastry. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym, natką pietruszki, solą i pieprzem. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem. Cebulę kroimy w piórka, zasypujemy przyprawą uniwersalną. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę przesmażamy kilka minut na patelni (tak aby zmiękła). Każdy kawałek karkówki obtaczamy
VioletoweKucharzeniegorczycę, paprykę w proszku, majeranek, około 1 łyżeczki soli i solidną porcję świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Żeberka dokładnie natrzyj marynatą, odstaw aby przyprawy przeniknęły do mięsa, może to być 1 godzina lub 2, ale najlepiej zostawić je w marynacie na noc. Mięso piecz w 150°C funkcja “góra-dół(...)przez 180 minut. Jeżeli w trakcie mięso zacznie się za mocno spiekać, wystarczy przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Żeberka podałem z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka z czerwoną cebulą i musztardą francuską. W tym okresie, do tego typu mięsa świetnie sprawdzi się też surówka z młodej
kuron.com.plLista chemicznych składników na tańszych płatkach była długa jak litania do św. Antoniego. Jeść się odechciewa. Podobnie jest z innymi produktami, głównie przetworzonymi, ale problem tak samo dotyczy mięsa, choć tu składu i miejsca pochodzenia sprawdzić nie sposób. Ale jeśli cena za kilogram wynosi 2-3 zł to reszty łatwo się domyślić. Jak ugotować obiad za 10 zł Rozpisaliśmy się(...)zawracanie głowy. Można pójść na skróty i stosują prosty trick przyrządzić bardzo aromatycznego i pysznego kurczaka. Chwyt polega na tym, żeby w końcowej fazie pieczenia potraktować upieczone już mięso najprostszą na świecie glazurą. Zobacz przepis Wtorek: Najprostsze i najlepsze hamburgery Przepisów na burgery jest na świecie tysiąc i jeden i w każdym przeczytacie, że jest najlepszy. Nie inaczej jest naszym
Niedzielny kucharzRzeczywiście dobrych przepisów jest dużo, ale zawsze warto spróbować czegoś nowego. Tak jest z przepisem, który dzisiaj Wam polecamy. Wart jest uwagi ze względu na sposób smażenia. Raz, że mięso należy z jednej strony posmarować musztardą, co dodaje kotletom ognia, a po drugie, na hamburgerach układamy pozostałe składniki już na patelni i razem smażymy. Efekt jest doskonały. Do pełni szczęścia(...)pokrojone w plastry 4 plastry pomidora 4 plastry cienko pokrojonego sera Duża garść sałaty 1 łyżka oleju Sól i pieprz 4 bułki hamburgerowe ( według tego przepisu ) Przygotowanie: Krok 1 Mięso powinno mieć temperaturę pokojową, więc jeśli jest w lodówce wyjmij je na co najmniej pół godziny przed smażeniem. Przełóż do misy i krótko zagnieć, dosłownie kilkoma ruchami. Mięso na burgery
Niedzielny kucharzmega chrupiące. Spróbujcie także tych kotletów drobiowych nie tylko w formie burgerów – można je podać zamiast tradycyjnych kotletów mielonych. Pycha! Składniki (na 6 małych burgerów): 500g mielonego mięsa z piersi z kurczaka 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 mała szalotka 2 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku łyżka posiekanych, świeżych ziół – u mnie pietruszka, szczypiorem(...)sałaty – umytych keczup Na mega chrupiące ziemniaki: 1kg ziemniaków 4 łyżki oleju sól i pieprz do smaku pół łyżeczki suszonego rozmarynu szczypta granulowanego czosnku Zaczynamy od przyrządzenia mięsa na burgery, ponieważ przed usmażeniem burgery odstawać swoje w lodówce. Mięso z kurczaka mielimy w maszynce lub rozdrabniamy w robocie kuchennym. Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, posiekane bardzo
Smaczna StronaSchab duszony z cebulką to dość proste w przygotowaniu danie. Wystarczy schab, cebula oraz sól. By wyciągnąć z tego dania maksimum smaku przygotowujemy mięso i cebulkę osobno. 1 kg schabu 4 duże cebule 1,5 łyżeczki soli Schab oczyszczamy z błonek i kroimy na cienkie plastry (około 1,5-centymetrowe). Plastry schabu podsmażamy na małej ilości oleju z obu stron(...)Mięso powinno nabrać złotego koloru. Schab przekładamy do garnka i zalewamy wodą, tak by mięso było zanurzone. Dodajemy 1,5 łyżki soli i dusimy mięso na małym ogniu pod przykryciem przez 1,5 godziny. Po uduszeniu mięso być miękkie i się rozpadać. W trakcie duszenia mięsa na patelnię, na której podsmażaliśmy mięso wrzucamy pokrojone w piórka cebule. Gdy się zezłocą
Dieta bez mlekaSpaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką. Szukacie prostego pomysłu na obiad? Lubicie makarony? Uwielbiacie sosy pomidorowe? Jeśli tak, to to jest propozycja właśnie dla Was U nas w domu bardzo lubi się dania z makaronem i najróżniejszymi sosami. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne spaghetti z prostym sosem pomidorowym z mięsem i papryką. Celowo nie piszę(...)jest to bolognese, ponieważ do oryginału mu daleko. W oryginalnym spaghetti bolognese znaleźć by się musiało m.in. wino czy też odpowiedni rodzaj mięsa i naprawdę długi czas przygotowania sosu. Dzisiejsza wersja jest, to taki mój prosty sposób na pyszny sos do spaghetti, który spokojnie przygotujecie w domu z ogólnodostępnych składników. Sos jest mocno pomidorowy i pyszny
Słodkie okruszkiresztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki(...)czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej
Kuchnia MagdaLenyresztek wędlin z lodówki, które pozostały nam ze świąt. Pamiętam, że swego czasu było to bardzo popularne danie na weselach. Forszmak to syte i pożywne danie, w którym oprócz mięsa znajdziemy paprykę, pieczarki oraz ogórki kiszone, a całość zaprawiona jest przecierem pomidorowym. Najczęściej podawane z pieczywem. Mimo że, to danie z resztek to smakuje znakomicie! Składniki: 2 cebule 2 ząbki(...)czosnku ok. 300 g kiełbasy wędzonej (lub innej wędzonej wędliny) ok. 400 g mięsa np. karkówki, schabu, szynki, łopatki wieprzowej 300 g pieczarek 5 kiszonych ogórków (nie kwaszonych!) 1 duża czerwona papryka 1 litr bulionu 400 ml przecieru pomidorowego w kartoniku 2 łyżki mąki pszennej 3 liść laurowy 4 -5 ziela angielskie 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki ostrej
Kuchnia MagdaLeny