mięso - 63110 przepisów (strona:184/4208)

Zupa gulaszowa 163

Zupa gulaszowa, dobra o każdej porze roku, ale zimą jest chyba najlepsza. Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów... na przygotowanie tej pysznej zupy. Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków, tłuszcz 70 g , sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście, gotowa przyprawa do  mięsa 1 czubata łyżka(...)pieprz, papryka, gałka muszkatołowa... wg uznania. Po zakupie schabów na kotlety należy odkroić zbędne kawałki mięsa... i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz. Jeżeli jednak chcemy na obiad zupę, to wówczas możemy zamiast gulaszu zrobić zupę gulaszową. Pokrojone mięso przyprawiamy solą i po chwili pozostałymi przyprawami. Włoszczyznę

chleba naszego
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 193

wieprzowinę. Naczynie dość szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 135 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 6 do 8 godzin, aż mięso stanie się miękkie i będzie łatwo się rozdzielać (2 widelcami) na mniejsze kawałki. Upieczoną wieprzowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego na deskę do krojenia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Soki(...)pieczenia mięsa przecedzić przez sito i zachować. Cebulę i czosnek również zachować. Przestudzoną wieprzowinę, przy pomocy dwóch widelców, rozdrobnić/rozszarpać na małe kawałki, odrzucając większe kawałki tłuszczu. Rozdrobnioną wieprzowinę przełożyć na patelnię. Wlać 2 szklanki domowego sosu bbq i odrobinę pozostawionego, odcedzonego soku z pieczenia mięsa (jeśli mięso jest zbyt suche) oraz dodać upieczoną, odcedzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 213

ViolaPassion Wspaniałe chude czerwone  mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje  między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie  bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść(...)szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki 1 gałązka pomidorów  typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy ,osuszamy. Zabieramy się za robienie marynaty Do wina dodajemy łyżeczkę octu,i mieszamy . Następnie wkładamy  właściwie zanurzamy STRUSINĘ do takiej marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce

Viola cooks with passion
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, z ryżem i aromatycznym, pikantnym sosem z mleczkiem kokosowym 108

lodówce piersi z kurczaka, a nie miałam czasu na gotowanie. Żeby się nie zepsuły zalałam je po prostu sokiem z pomarańczy z dodatkiem soli i pieprzu. W ten sposób mięso bezpiecznie mogło przetrwać do następnego dnia. Wtedy jeszcze nie miałam pomysłu co dalej. Dopiero na drugi dzień, po przejrzeniu lodówki, ułożyłam sobie w głowie pomysł na to danie. Nie planowałam(...)takim obiedzie nikt nie czuje się pełny i senny.  Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu  1 nieduża ostra papryczka około 5 cm średniej grubości świeżego imbiru 3 większe ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 150 ml mleczka kokosowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym 237

teściową :) Czas przygotowania roladek z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym można sobie dla wygody podzielić na dwa dni – wcześniej przygotować nadzienie i zawinąć mięso i wstawić do piekarnika przed „występem”. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym pieczemy dosłownie na jabłkach, które naturalnie dodają słodkości idealnie aksamitnemu sosowi(...)suszonymi morelami i sosem jabłkowym są bardzo aromatyczne, pachną grzybami i jabłkami i uwierzcie mi (nie na słowo, spróbujcie!), że takie połączenie jest zaskakująco obłędne :) Składniki (na 1 kg mięsa): 1 polędwiczka wieprzowa o wadze 1 kg (oczywiście możecie użyć mniejszych, ale przy jednej jest mniej pracy :)) kilka plastrów suszonej szynki (parmeńska, de Bayonne, serano, etc, im cieńsza tym lepiej

Pociąg Do Kuchni
Pulled pork 172

Pulled pork (szarpana wieprzowina) to metoda przygotowywania mięsa wieprzowego, w której to duży kawałek mięsa (głównie łopatka), piecze się powoli w niskiej temperaturach, pozwalając, aby mięso stało się wystarczająco miękkie, aby mogło zostać "wyszarpane" na pojedyncze kawałki.  Pulled pork można spotkać na całym świecie serwowaną w różnych formach, chociaż najbardziej popularne jest serwowanie w bułkach do burgerów. Składniki(...)burgerów *przyprawa chile jest to przyprawa z ostrej papryczki jalapeno. W przypadku braku dostępności można zamiennie użyć ostrej papryczki chilli. Przygotowanie Przyprawy wymieszać w miesce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i marynować przez moc w lodówce. Cebule obrać, pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebulę wyłożyć zamarynowaną łopatkę. Piec w temperaturze 150 stopni przez

Zielona Kuchnia
Papryka z mięsem i serem na patelni 150

kolorowo , ale ma także niepowtarzalny smak i zapach. Podane z ziemniakami lub gotowanym ryżem urozmaici monotonię codziennego gotowania.☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 lub 2 papryki  około 200g mięsa mielonego 10g tartego sera ( niekoniecznie ) 50g żółtego sera sól ,pieprz 3 łyżki oleju z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Tym razem nie podaję dokładnej wagi  składników, dlatego że papryka ma różne(...)wielkości a co za tym idzie trudno jest określić ile mięsa mielonego zużyjemy, czyli tym razem robimy "na oko" Mięso mielone doprawić solą i pieprzem do smaku. Umyć i pokroić paprykę w plastry o grubości 1 cm. W środku ułożyć 1 warstwę mięsa mielonego, kawałek żółtego sera (można i bez ) potem 2 warstwę mięsa mielonego i docisnąć . Ułożyć na rozgrzanej

zielonacukinka
GULASZ Z JELENIA 140

Gulasz z jelenia jest troszkę inny od tradycyjnego, mięso jest bardzo ciemne, bogate w witaminy i wolne od paszy którą zjadają zwierzęta hodowlane. Ma specyficzny smak i zapach, jednak duszone w ziołach i winie świetnie smakuje. SKŁADNIKI : 500  g chudego mięsa z jelenia 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 2- 4  owoce(...)szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczka kolendry 1 cebula, marchew 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu mąka do posypania mięsa olej do podpieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa a’la strogonow 346

angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili(...)dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy

Blog z Apetytem
Pierś indycza z cebulą i kalafiorem 175

Pieczenie z piersi indyczej przygotowuję dość często, a za każdym razem staram się przyprawić ją w inny sposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie 😉 SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku duża cebula cukrowa kilka różyczek kalafiora MARYNATA: łyżeczka soli łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka octu winnego łyżka oleju słodka papryka czosnek(...)granulowany cząber majeranek kolorowy pieprz WYKONANIE: Kalafiora opłukać, cebulę pokroić na ósemki. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Mięso zafoliować i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć pokrojoną cebulę i różyczki kalafiora. Końce dokładnie zawiązać, od góry nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Całość przełożyć

Kuchenne zapiski Edyty
Kurczak po azjatycku z papryką 388

porcje): 250 g fileta z kurczaka 1 czerwona papryka, ale jeśli wolisz w innym kolorze, także możesz jej użyć olej do smażenia czosnek granulowany, chilli sproszkowane do doprawienia mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na sos: 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój(...)małe kawałki, przełóż do miski, posyp przyprawami, wymieszaj, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj rozgrzej wok z olejem, wrzuć mięso, podsmaż gdy mięso się smaży, pokrój paprykę w kostkę i dodaj następnie do woka do mięsa, smaż razem, aż mięso będzie lekko zrumienione w słoiku umieść składniki sosu, zakręć słoik i mocno nim potrząsaj, aż wszystkie składniki się połączą, spróbuj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pasztet pieczony z żurawiną 183

ukochaną żurawiną-mniam ,nie mogę się nim najeść. Idealny na co dzień i od święta,na imieniny,śniadanie czy na kolacje.Dla mnie najlepiej smakuje  z łyżeczką żurawiny do mięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g  suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego boczku 200 g boczku surowego(...)marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Mięso (oprócz wątróbki)wkładamy do dużego garnka,razem z obranymi warzywami,pieprzem,zielem angielskim,liściem laurowym i anyżową gwiazdką i odrobiną soli,gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy warzywa

Swojskie jedzonko
Zapiekanka makaronowa z brukselką i mięsem mielonym 131

brukselkę podzielić na połowę, a większe brukselki na ćwiartki. Makaron zagotować według wskazań producenta na miękko. Po zlaniu wody polać 4 łyżkami oleju i wymieszać. Składniki potrzebne do przygotowania mięsa: 6 łyżek oleju rzepakowego 550 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 1 ½ dużej cebuli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej(...)łyżeczka natki pietruszki 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka bazylii suszonej 2 łyżeczki majeranku ½ łyżeczki soli Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać na drobno. Olej rozgrzać na patelni. Wrzucić mięso i posypać przyprawami. Po 5 minutach smażenia dodać cebulę. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać czosnek i smażyć jeszcze ok.1 minuty. Odstawić do przestygnięcia. Składniki na sos potrzebny do zalania zapiekanki

Przepisy Babci
Steki z cielęciny z pysznym sosem! 222

grillować około 1 minuty z każdej strony. Inspiracją do tego przepisu był pomysł Karola Okrasy na bawetę wołową w postaci steków a'la minut. Postanowiłam właśnie ten sposób obróbki mięsa zastosować w przypadku cielęciny, która to jest znacznie delikatniejsza niż wołowina. Dodatkowo steki robiłam na patelni grillowej, dzięki czemu mogłam wszystko z niej odzyskać i stworzyć idealny sos do mięsa(...)STEKI Z CIELĘCINY - kawałek udźca cielęcego (taki jaki potrzebujesz) - 2 łyżeczki sosu sojowego - 2 łyżeczki sosu Worcestershire  - sól himalajska - kilka ziaren pieprzu różowego, jałowca i ziela angielskiego Mięso kroimy na cieniutkie mniejsze kawałki. Zalewamy sosem sojowym i Worcestershire, przekładamy zielem angielskim i jałowcem. Wstawiamy do lodówki aby się marynowało (maksymalnie do 12h). Mięso zabarwi się od sosu na brązowe

SMYKWKUCHNI
Pizza z kurczakiem, pikantnym coleslawem i sosem bbq 224

kurczaka umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Na rozgrzanym na patelni oleju (2 łyżki) podsmażyć, z każdej strony, udka z kurczaka, aż skórka stanie się złocisto-brązowa, a z mięsa wypłynie nadmiar tłuszczu. Podsmażone udka z kurczaka przełożyć na talerz, a nadmiar tłuszczu odlać z patelni. Na pozostały na patelni tłuszcz (około 1 łyżki) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć (przez około(...)dodając pod sam koniec obrane ząbki czosnku. Wlać sos barbecue. Wymieszać. Dodać podsmażone udka z kurczaka i całość dusić pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 45 - 50 minut, aż mięso kurczaka będzie łatwo odchodziło od kości. Uduszone mięso z kurczaka wyjąć z patelni i odstawić do lekkiego przestudzenia. Lekko wystudzone mięso oddzielić przy pomocy dwóch widelców (lub dłońmi) od skóry

Gospodyni Miejska

Proponowane wyszukiwania