mięso - 63110 przepisów (strona:184/4208)

Szynka z kurczaka z oliwkami. Wędlina z szynkowaru. 249

piersi z kurczaka zagrodowego 15 czarnych oliwek bez pestek 9 g soli 3 g cukru 1/2 łyżeczki żelatyny szczypta czosnku granulowanego 4 łyżki gorącej wody Przygotowanie: Połowę mięsa pokroić w małą kostkę. Drugą połowę zmielić w maszynce do mięsa lub posiekać blenderem. Żelatynę, sól i cukier wymieszać z gorącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do wystudzenia. Całe mięso wymieszać(...)marynatą i czosnkiem granulowanym. Mięsną masę wyrabiać ok. 10 minut, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Odłożyć mięso na 2 godziny do lodówki.  Następnie ułożyć warstwę mięsa w szynkowarze, ułożyć na niej kilka oliwek i przykryć następną warstwą mięsa i znów ułożyć oliwki. Przykryć ostatnią warstwą mięsa. Każdą warstwę należy dokładnie docisnąć. Zamknąć szynkowar i umieścić w garnku

Codziennik Kuchenny
Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim 340

Gulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski w połączeniu z kluskami śląskimi smakuje wyśmienicie tworząc smakowite danie, które z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim - Składniki: Gulasz Węgierski: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule ok. 200 g papryki (najlepiej kolorowej) 5 dużych ząbków czosnku 400 g krojonych(...)proszku olej do smażenia Kluski śląskie: 1 kg sypkich ziemniaków (po obraniu) 200-250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko 1 żółtko Kluski Śląskie z Gulaszem Węgierskim - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy na kilka godzin, a najlepiej

Słodka Strona
Gołąbki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną 484

tutaj wielbiciele gołąbków? 😀 Jakiś czas temu pokazałam Wam przepis na oszukane gołąbki bez zawijania (przepis TUTAJ ), czyli smażone klopsy nafaszerowane mięsem mielonym, ryżem, cebulką i poszatkowaną kapustą. Dzisiaj zachęcam do przygotowania nieco bardziej tradycyjnej wersji gołąbków, nadzianych mielonym mięsem i kaszą gryczaną.  Gołąbki z takim dodatkiem mają nieco inny - bardziej wyrazisty - smak. Zachęcam do przygotowania. Składniki na porcję(...)osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego, np. z łopatki 1/2 szklanki surowej kaszy gryczanej (100 g) + 1 szklanka wody 1-2 łyżki bułki tartej 1 cebula 1 jajko sól, pieprz olej zalewa 2 szklanki wody 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku kilka suszonych grzybów sól, pieprz * do gołąbków

Ugotować
Gołąbki z grzybami, mięsem i sosem curry 359

lubię gołąbki z włoskiej kapusty. Przyznacie, że jest o wiele łatwiej obgotować i oderwać liście z włoskiej kapusty niż z białej. Mimo wszystko dzisiejsze gołąbki z grzybami i mięsem aż tak bardzo nie różnią się od tradycyjnych gołąbków z pomidorowym sosem. Lubię je przyrządzać na różne sposoby. Oczywiście głównie skupiam się na nadzieniu. Gotowałam gołąbki z rybą jak i gołąbki(...)bulgur …Naprawdę tradycyjne gołąbki mogą przejść niesamowitą metamorfozę. Jeśli nie chce Wam się parzyć kapusty to proponuję szwedzki kålpuddning . Przygotowałam nadzienie z kasztanowych pieczarek, szpinaku, pora i mięsa. Zazwyczaj podaję gołąbki z sosem pomidorowym lub grzybowym. Dzisiaj jednak zaryzykowałam i ugotowałam sos curry. Świetnie pasuje do gołąbków z mięsem. Jak zwykle zapiekam gołąbki w piekarniku. Miękka i lekko zrumieniona

codojedzenia
Najlepszy Domowy Gulasz Węgierski 566

Gulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule(...)sól, pieprz, czosnek w proszku ponadto: ok. 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Najlepszy Gulasz Węgierski - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy na kilka godzin

Słodka Strona
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 207

jesienno-zimowy. Już przy samym jej gotowaniu można się porządnie ogrzać, bo wymaga dłuższej chwili stania przy kuchence. Ten krupnik na kaszy pęczak jest bardzo gęsty, zawiesisty, porządnie napchany mięsem, jarzynami i kaszą. Z dodatkiem świeżego pieczywa na pewno zastąpi Wam dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych grzybów, ziela angielskiego i liści laurowych(...)jedną kostką, mocno pieprzymy i lekko solimy. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju i mocno rumienimy żeberka z każdej strony. Przekładamy zrumienioną wieprzowinę do garnka z bulionem. Mięso wołowe oczyszczamy z tłuszczu i błonek, kroimy w centymetrową kostkę. Mąkę wsypujemy do miseczki, mocno solimy i pieprzymy, otaczamy w mące pokrojoną wołowinę, nadmiar mąki strząsamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę

Karo in the Kitchen
Uda kurczaka pieczone na kapuście 1150

Codziennie stoimy przed wyborem co zrobić dobrego na obiad gdy zwykłe kotlety się przejadły. Polecam udka w musztardowej marynacie pieczone na słodkiej świeżej kapuście która pod wpływem soków z mięsa jest pyszna i służy za jarzynkę, doskonała propozycja zarówno na świąteczny jak i codzienny obiad. Tak przygotowane mięso z kurczaka kusi wyglądem i jest banalnie proste do przygotowania. Składniki(...)ziarnami gorczycy 3 łyżki majonezu ½ cebuli 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka natka pietruszki do posypania Jak wykonać danie? Mięso z ud umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, ułożyć w misce. Przygotować marynatę: Musztardę połączyć z majonezem, dodać posiekaną drobniutko cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek,  wsypać sól i przyprawy, wymieszać na jednolitą

Wanilia i Kardamon
Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 148

Faszerowane pieczarki mięsem mielonym Jechałam do domu i myślałam co mam w lodówce, co z tego zrobić. Wstąpiłam po drodze do sklepu a tam .. pieczarki, tak pieczarki .. i już wiedziałam pieczarki faszerowane chce :) Faszerowane pieczarki mięsem mielonym, fetą, cebulą .. czekają już na jutrzejszy obiad.     Jutrzejszy obiad w pracy będzie pyszny, te pieczarki i sałatka z octem balsamicznym. Duet(...)nadzieję, że doskonały. To co lecimy do przepisu.   Faszerowane pieczarki mięsem mielonym 6 pieczarek 1 nieduża cebula 1 ząbek czosnku 10 dkg mięsa mielonego ( u mnie mielona karkówka) pasek fety ( nieduży ) pęczek pietruszki 1 łyżeczka oleju 3 łyżki wody pieprz, chili do smaku Pieczarki myjemy, usuwamy im nóżki. Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy, nóżki też kroimy. Natkę

Kuchnia na wzgórzu
Shepherd’s pie, czyli zapiekanka pasterska 315

przemycenie dzieciom warzyw w łatwej do zaakceptowania dla nich formie. Tradycyjna zapiekanka pasterska składa się z dwóch warstw – wierzchniej warstwy ziemniaczanej oraz spodu wykonanego z warzyw i mięsa. Wariacji na temat shepherd’s pie jest tyle, ile kucharek. Dlatego jest to jedno z tych dań, gdzie możecie śmiało puścić wodze kulinarnej fantazji i eksperymentować. pół kilo mielonego mięsa(...)patelnię i dodajemy ¼ szklanki wody. Dusimy całość pod przykryciem. Gdy warzywa zaczną puszczać sok zdejmujemy pokrywkę i czekamy aż płyn odparuje. Na środek patelni wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy mięso. Smażymy całość aż mięso nie będzie gotowe, a warzywa nie zmiękną. Do 1/3 szklanki wody dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy. Warzywa z mięsem doprawiamy koncentratem, bazylią, pieprzem ziołowym oraz

Dieta bez mleka
DROBIOWE MEDALIONY Z PIEKARNIKA 218

pyszne mięsko. Jest bardzo aromatyczne, delikatne i soczyste.  SKŁADNIKI : 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1/3 kostki masła koperek natka szczypiorek oregano rozmaryn sól pieprz przyprawa warzywna przyprawa do mięs 10 dag żółtego sera 3 plastry szynki gotowanej ORAZ:  folia aluminiowa do zawinięcia wykałaczki WYKONANIE: Mięso oczyszczamy z kości, żył itp. Natkę, szczypiorek i koperek kroimy i dodajemy(...)masła (rozrabiamy widelcem) mieszamy, dodajemy oregano, rozmaryn oraz niewielką ilością soli oraz pieprzu.  Mięso nacinamy w poprzek, tak żeby zrobiła się kieszonka. Środek posypujemy przyprawą warzywną, nakładamy 1/3 masła, kawałek sera oraz plasterek szynki. Składamy, wierzch przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięs. Spinamy wykałaczką. Każdy kawałek osobno zawijamy w folię. Układamy na blaszce i pieczemy w 200 stopniach

Pani na deser
Indyk w potrawce 224

Indyk w potrawce. Potrawka z indyka z warzywami w gęstym, śmietanowo-cytrynowym sosie to propozycja na pożywny, lekkostrawny obiad. Mięso z piersi indyczej jest chude, wartościowe i bardzo smaczne. To lekkie i smaczne danie, doskonałe na obiad. Potrawka z gotowanego mięsa drobiowego to danie, które kojarzy mi się z dzieciństwem, to danie to pozytywne wspomnienie z tego okresu. Zamiast piersi(...)żółtko 1 łyżka soku z cytryny Cukier do smaku (ok. 1 łyżeczki) groszek zielony opcjonalnie 2 łyżki koncentratu pomidorowego Jak przygotować indyka w potrawce. Indyk w potrawce, przepis. Przygotowujemy mięso z indyka płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Obieramy i myjemy warzywa . Cebulę przypiekamy nad ogniem. Indyka, warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, cebulę zalewamy wodą ok. 3-4 szklankami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab gotowany w mleku, później podany galarecie, najlepszy 183

schab, jest delikatny i pyszny. Można go przygotować wcześniej i będzie sobie czekał w lodówce na gości. Przygotowanie marynaty do schabu – wszystkie składniki wrzucić do moździerza i dokładnie utrzeć. Mięso umyć i osuszyć, następnie natrzeć marynatą. Zawinąć mięso dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Schab przejdzie przyprawami i nie będzie nudny w smaku Schab(...)wyjąć z lodówki, odwinąć z folii. Na patelnię wlać trochę oleju, mocno rozgrzać. Obsmażyć schab ze wszystkich stron na złoty kolor. W ten sposób mięso zachowa swoje soki i będzie pyszny nic suchy. Obsmażony schab położyć do dużego i wysokiego naczynia żaroodpornego. Na patelnię na której obsmażał się schab wlać mleko i zagotować, wymieszać dokładnie. Wszystkie pozostałości muszą się zmieszać

Kuchnia Pokoleń
Zdrowa zapiekanka z pieczonymi warzywami 218

wydaje się Wam, że zdrowa zapiekanka nie może być smaczna, to jesteście w błędzie :-) Zapiekanka z pieczonymi burakami, marchewką, dynią i papryką w połączeniu z kaszą jęczmienną i jaglaną, mięsem mielonym wołowym i aromatycznymi ziołami daje nieziemski efekt. Wasze kubki smakowe zwariują z zachwytu. W dodatku zapiekanka nie zawiera ani odrobiny sera. A więc zapraszam na prawdziwą ucztę kulinarną! SKŁADNIKI(...)buraków 1 duża marchewka 1 zielona papryka 400 g dyni (waga bez skóry, białego miąższu i pestek) olej rzepakowy 400 g mięsa mielonego wołowego (u mnie udziec wołowy) 1 cebula 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 4 ząbki czosnku 100 g kaszy jaglanej 100 g kaszy jęczmiennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, świeżo mielony pieprz kilka gałązek tymianku mały pęczek

Passions hobbies life
PYSZNE DOMOWE CHLEBKI A'LA KEBAB 195

Dzisiaj przepis na pyszną przekąskę w formie kebaba.Oczywiście kebabem to nie jest,bo do kebaba potrzebne jest odpowiednio przygotowane mięso.Dlatego takie oto jedzonko można przygotować samemu w domu.Dzieciom na pewno posmakuje,gwarantuje to :). Zapraszam na przepis:). SKŁADNIKI na chlebki (mnie wyszło ok.12 chlebków) ok.1kg mąki 5 łyżek oleju 2,5 szklanki wody 5 łyżek cukru kostka drożdży łyżeczka(...)soli Sos do kebaba 4 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki ketchupu pikantnego lub łagodnego 2 łyżki śmietany 18% 1-2 ząbki czosnku pieprz,sól do smaku Mięso 800-900g mięsa z łopatki lub szynki wieprzowej przyprawa do kebaba olej do przesmażenia ok.4-5 łyżek Sałatka 1 sałata lodowa duża 3 pomidory 3/4 szklanki śmietany 18% 2 opakowania sosów  sałatkowych

Mała w garnku miesza
Pierwsza zupka z mięsem dla niemowlaka (koperkowa) 327

Rozszerzając dietę niemowlaka z alergią pokarmową powinniśmy wprowadzać każdy składnik osobno. Mięso powinno pojawić się w diecie malucha około 7 miesiąca życia. Na początku wprowadzamy delikatne, chude mięso – na przykład indyka lub kurczaka. Przygotowując zupkę z mięsem używajcie wyłącznie warzyw, które dziecko wcześniej już jadło i nie miało po nich niepożądanych reakcji alergicznych. Składniki na 3 porcje zupy(...)mięsa z piersi indyka 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka 1 nieduży ziemniak 2 łodygi koperku W małym garnuszku gotujemy oczyszczone z błon i pokrojone drobno mięsko. Odcedzamy i odkładamy. Do pierwszej zupki dla malucha dodajemy jedynie 2 łyżeczki ugotowanego mięska (na 1 porcję zupy). Po miesiącu zwiększamy tą ilość do 3 łyżeczek. W drugim garnuszku zagotowujemy wodę i wrzucamy

Dieta bez mleka