mięso - 63110 przepisów (strona:184/4208)

Roladki schabowe w sosie musztardowym 166

Roladki schabowe w sosie musztardowym to propozycja na pyszny obiad. Klasyczny farsz: ogórek kiszony, cebula, boczek i musztarda tym razem stanowią farsz roladki z chudego mięsa wieprzowego zamiast ciężkiej wołowiny. Proste i efektowne danie. Wspaniale komponuje się z kaszami, kopytkami lub śląskimi kluskami. Można od razu przygotować więcej i ogrzać kolejnego dnia. Jest ktoś kto nie lubi roladek? Składniki(...)cebula smalec/olej musztarda 2 łyżki mąki sól, pieprz bulion warzywny dodatkowo: śmietana 2 łyżki musztardy Wykonanie: schab pociąć w 2- cm plastry. Rozbić bardzo cienko pod folią spożywczą. Mięso posolić, oprószyć pieprzem i posmarować cienko musztardą. Rozłożyć na każdym kawałku mięsa po plasterku boczku, ogórka i posypać pokrojoną w kosteczkę cebulą. Zwinąć mięso w roladkę, ufiksować przy pomocy wykałaczki mięso

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasztet z dodatkiem warzyw 166

już kilka rodzajów, koniecznie musi się znaleźć na świątecznym stole. Dzisiaj kolejny pasztet, jaki zrobiłam i kolejny jaki smakuje wyjątkowo. Do mojego pasztetu dodałam wszystko, co gotowało się z mięsem, czyli wszystkie warzywa, a nawet przyprawy, które znalazły się w maszynce podczas mielenia. To, co? Zaczynamy... Składniki: 500 g karczku 500 g tłustego surowego boczku 250 g wołowiny ½ tuszki kurczaka(...)kawałek selera 1 cebula kilka grzybków suszonych i przyprawy: gałka muszkatołowa, ziarenka pieprzu, pieprz czarny mielony, sól,   imbir w proszku, ziele angielskie, cynamon mielony, goździki, ziarenka jałowca Wykonanie: Mięso umyłam, pokroiłam na kawałki, włożyłam do dużego garnka. Wątróbkę na razie zostawiłam. Warzywa obrałam, opłukałam i również dołożyłam do mięsa razem z namoczonymi   grzybkami. Mięso i warzywa zalałam zimną

Kuchnia u Krysi
PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM 149

czasu to bardzo smaczny obiad. Nasze ulubione czyli domowników to z farszem ruskim, ale farszem mięsnym też nikt nie pogardzi. Tym razem przygotowałam farsz mięsny z drobiu. Chude mięso ugotowane w  aromatycznym rosole. Farsz wcale nie jest suchy, a to się zdarza przy pierogach z mięsem. Można zapobiec to dzięki marchewce z rosołu, namoczonej w mleku bułce lub wlać(...)łyżka pieprz 3-4 ziarna ziele angielskie 3 ziarna liść laurowy 3 szt.  cebula 1 szt. olej do smażenia Do dużego gara wlewamy wodę. Umieszczamy w nim oczyszczone mięso, obrane warzywa, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie ugotowane dzielimy na mniejsze części i umieszczamy w malakserze. Dodajemy marchew

Kuchnia Paulettes
Zupa gulaszowa 158

Zupa gulaszowa, dobra o każdej porze roku, ale zimą jest chyba najlepsza. Prawda jest taka, że ilu kucharzy tyle sposobów... na przygotowanie tej pysznej zupy. Skład: mięso wieprzowe 1 kg, włoszczyzna 750 g , 6 dużych ziemniaków, tłuszcz 70 g , sól 1 łyżeczka, ziele angielskie 4-5 ziaren, liść laurowy 3-4 liście, gotowa przyprawa do  mięsa 1 czubata łyżka(...)pieprz, papryka, gałka muszkatołowa... wg uznania. Po zakupie schabów na kotlety należy odkroić zbędne kawałki mięsa... i tak z 2 schabów odkroimy około 1 kg mięsa, z którego możemy po pokrojeniu w grubą kostkę zrobić gulasz. Jeżeli jednak chcemy na obiad zupę, to wówczas możemy zamiast gulaszu zrobić zupę gulaszową. Pokrojone mięso przyprawiamy solą i po chwili pozostałymi przyprawami. Włoszczyznę

chleba naszego
Burgery z szarpaną wieprzowiną i purpurowym coleslawem 187

wieprzowinę. Naczynie dość szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 135 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i zapiekać przez 6 do 8 godzin, aż mięso stanie się miękkie i będzie łatwo się rozdzielać (2 widelcami) na mniejsze kawałki. Upieczoną wieprzowinę wyjąć z naczynia żaroodpornego na deskę do krojenia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Soki(...)pieczenia mięsa przecedzić przez sito i zachować. Cebulę i czosnek również zachować. Przestudzoną wieprzowinę, przy pomocy dwóch widelców, rozdrobnić/rozszarpać na małe kawałki, odrzucając większe kawałki tłuszczu. Rozdrobnioną wieprzowinę przełożyć na patelnię. Wlać 2 szklanki domowego sosu bbq i odrobinę pozostawionego, odcedzonego soku z pieczenia mięsa (jeśli mięso jest zbyt suche) oraz dodać upieczoną, odcedzoną cebulę z czosnkiem. Wymieszać

Gospodyni Miejska
Stek ze strusia z młodymi grillowanymi warzywami 205

ViolaPassion Wspaniałe chude czerwone  mięso . Czerwone ? Tak strusinę zaliczamy do mięsa czerwonego. Jest super zdrowa i zawiera dużo mniej tłuszczu niż wołowina czy kurczak Strusina smakowo oscyluje  między wołowina a jagnięciną . Ale niepodważalnie jest o głębszym i słodkim smaku. Wbrew pozorom łatwe do przyrządzenia dla mnie łatwiejsze od wołowiny. Kochani nie  bójmy się smakować, eksperymentować Warto iść(...)szparagów zielonych 1 szalotka 2 żółte młode słodkie papryki 1 gałązka pomidorów  typu sweet piccolo kiełki sałaty i owoc granatu Kochani nie dodajemy żadnego tłuszczu . Jedzmy zdrowiej Sposób: Mięso myjemy ,osuszamy. Zabieramy się za robienie marynaty Do wina dodajemy łyżeczkę octu,i mieszamy . Następnie wkładamy  właściwie zanurzamy STRUSINĘ do takiej marynaty i pozostawiamy na noc w lodówce

Viola cooks with passion
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, z ryżem i aromatycznym, pikantnym sosem z mleczkiem kokosowym 104

lodówce piersi z kurczaka, a nie miałam czasu na gotowanie. Żeby się nie zepsuły zalałam je po prostu sokiem z pomarańczy z dodatkiem soli i pieprzu. W ten sposób mięso bezpiecznie mogło przetrwać do następnego dnia. Wtedy jeszcze nie miałam pomysłu co dalej. Dopiero na drugi dzień, po przejrzeniu lodówki, ułożyłam sobie w głowie pomysł na to danie. Nie planowałam(...)takim obiedzie nikt nie czuje się pełny i senny.  Składniki na 2 porcje: 2 piersi z kurczaka sok z 1 pomarańczy 1 łyżeczka soli mąka ziemniaczana do obtoczenia mięsa 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu  1 nieduża ostra papryczka około 5 cm średniej grubości świeżego imbiru 3 większe ząbki czosnku 1-2 łyżki oleju 150 ml mleczka kokosowego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym 231

teściową :) Czas przygotowania roladek z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym można sobie dla wygody podzielić na dwa dni – wcześniej przygotować nadzienie i zawinąć mięso i wstawić do piekarnika przed „występem”. Roladki z polędwiczek wieprzowych z grzybami, suszonymi morelami i sosem jabłkowym pieczemy dosłownie na jabłkach, które naturalnie dodają słodkości idealnie aksamitnemu sosowi(...)suszonymi morelami i sosem jabłkowym są bardzo aromatyczne, pachną grzybami i jabłkami i uwierzcie mi (nie na słowo, spróbujcie!), że takie połączenie jest zaskakująco obłędne :) Składniki (na 1 kg mięsa): 1 polędwiczka wieprzowa o wadze 1 kg (oczywiście możecie użyć mniejszych, ale przy jednej jest mniej pracy :)) kilka plastrów suszonej szynki (parmeńska, de Bayonne, serano, etc, im cieńsza tym lepiej

Pociąg Do Kuchni
Pulled pork 165

Pulled pork (szarpana wieprzowina) to metoda przygotowywania mięsa wieprzowego, w której to duży kawałek mięsa (głównie łopatka), piecze się powoli w niskiej temperaturach, pozwalając, aby mięso stało się wystarczająco miękkie, aby mogło zostać "wyszarpane" na pojedyncze kawałki.  Pulled pork można spotkać na całym świecie serwowaną w różnych formach, chociaż najbardziej popularne jest serwowanie w bułkach do burgerów. Składniki(...)burgerów *przyprawa chile jest to przyprawa z ostrej papryczki jalapeno. W przypadku braku dostępności można zamiennie użyć ostrej papryczki chilli. Przygotowanie Przyprawy wymieszać w miesce. Mieszanką dokładnie natrzeć mięso. Owinąć folią spożywczą i marynować przez moc w lodówce. Cebule obrać, pokroić w piórka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebulę wyłożyć zamarynowaną łopatkę. Piec w temperaturze 150 stopni przez

Zielona Kuchnia
Papryka z mięsem i serem na patelni 147

kolorowo , ale ma także niepowtarzalny smak i zapach. Podane z ziemniakami lub gotowanym ryżem urozmaici monotonię codziennego gotowania.☺ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 lub 2 papryki  około 200g mięsa mielonego 10g tartego sera ( niekoniecznie ) 50g żółtego sera sól ,pieprz 3 łyżki oleju z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Tym razem nie podaję dokładnej wagi  składników, dlatego że papryka ma różne(...)wielkości a co za tym idzie trudno jest określić ile mięsa mielonego zużyjemy, czyli tym razem robimy "na oko" Mięso mielone doprawić solą i pieprzem do smaku. Umyć i pokroić paprykę w plastry o grubości 1 cm. W środku ułożyć 1 warstwę mięsa mielonego, kawałek żółtego sera (można i bez ) potem 2 warstwę mięsa mielonego i docisnąć . Ułożyć na rozgrzanej

zielonacukinka
GULASZ Z JELENIA 136

Gulasz z jelenia jest troszkę inny od tradycyjnego, mięso jest bardzo ciemne, bogate w witaminy i wolne od paszy którą zjadają zwierzęta hodowlane. Ma specyficzny smak i zapach, jednak duszone w ziołach i winie świetnie smakuje. SKŁADNIKI : 500  g chudego mięsa z jelenia 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu 2- 4  owoce(...)szklanka czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka rozmarynu sól, pieprz do smaku 1/2 łyżeczka kolendry 1 cebula, marchew 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1/2 l bulionu mąka do posypania mięsa olej do podpieczenia

Kulinarne Fantazje Marioli
Zupa a’la strogonow 340

angielskiego 4 kulki pieprzu 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 ogórek kiszony przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, chili, cukier 1 łyżeczka musztardy mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia     *** Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki i przekładamy do miski. Do mięsa dodajemy łyżkę oleju, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę soli, łyżeczkę słodkiej papryki i szczyptę chili(...)dokładnie mieszamy. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Następnie zamarynowane mięso obtaczamy w mące *** *** Mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia *** *** Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki, cebulę, marchew, pietruszkę i seler – wszystko razem smażymy około 2 minuty ciągle mieszając, na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek *** *** Całość przekładamy

Blog z Apetytem
Pierś indycza z cebulą i kalafiorem 169

Pieczenie z piersi indyczej przygotowuję dość często, a za każdym razem staram się przyprawić ją w inny sposób. Tym razem dodałam cebulę i kalafiora, które upieczone razem z mięsem smakują wprost obłędnie 😉 SKŁADNIKI: 1 kg piersi indyczej w jednym kawałku duża cebula cukrowa kilka różyczek kalafiora MARYNATA: łyżeczka soli łyżeczka musztardy Dijon łyżeczka octu winnego łyżka oleju słodka papryka czosnek(...)granulowany cząber majeranek kolorowy pieprz WYKONANIE: Kalafiora opłukać, cebulę pokroić na ósemki. Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią mięso. Mięso zafoliować i odłożyć do lodówki na godzinę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, dołożyć pokrojoną cebulę i różyczki kalafiora. Końce dokładnie zawiązać, od góry nakłuć kilkakrotnie wykałaczką. Całość przełożyć

Kuchenne zapiski Edyty
Kurczak po azjatycku z papryką 382

porcje): 250 g fileta z kurczaka 1 czerwona papryka, ale jeśli wolisz w innym kolorze, także możesz jej użyć olej do smażenia czosnek granulowany, chilli sproszkowane do doprawienia mięsa 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej na sos: 1/4 szklanki sosu sojowego jasnego 1/4 szklanki wody 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój(...)małe kawałki, przełóż do miski, posyp przyprawami, wymieszaj, na końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, wymieszaj rozgrzej wok z olejem, wrzuć mięso, podsmaż gdy mięso się smaży, pokrój paprykę w kostkę i dodaj następnie do woka do mięsa, smaż razem, aż mięso będzie lekko zrumienione w słoiku umieść składniki sosu, zakręć słoik i mocno nim potrząsaj, aż wszystkie składniki się połączą, spróbuj

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pasztet pieczony z żurawiną 176

ukochaną żurawiną-mniam ,nie mogę się nim najeść. Idealny na co dzień i od święta,na imieniny,śniadanie czy na kolacje.Dla mnie najlepiej smakuje  z łyżeczką żurawiny do mięs....Będzie się pięknie prezentował na stole-polecam gorąco Składniki: 100-150 g  suszonej żurawiny 1 kg mięsa z udek kurczaka 150 g wędzonego boczku 200 g boczku surowego(...)marchewki 2 pietruszki 10 ziarenek pieprzu 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 gwiazdka anyżu 1 jajko, rozkłócone sól i pieprz 3-4 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Mięso (oprócz wątróbki)wkładamy do dużego garnka,razem z obranymi warzywami,pieprzem,zielem angielskim,liściem laurowym i anyżową gwiazdką i odrobiną soli,gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Następnie wyjmujemy warzywa

Swojskie jedzonko