Złocisty, chrupiący, sporych rozmiarów placek ziemniaczany z apetycznym gulaszem węgierskim składającym się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki to wyjątkowo smakowita, pożywna i bardzo popularna potrawa. Placki po węgiersku to dość proste jednak wyśmienite danie, które z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty oraz zadowoli kubki smakowe. Najlepszy Placek po Węgiersku - Składniki: 1 kg mięsa (wieprzowego, wołowego) 2 duże cebule(...)ziemniaczanej dość czubata łyżka mąki pszennej płaska łyżeczka soli pieprz ok. 150 g gęstej kwaśnej śmietany 12-18% ok. 2 łyżki posiekanego koperku Najlepszy Placek po Węgiersku - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy na kilka godzin
Słodka StronaTypowy HIT dla mięsożerców. Kawał mięcha podany z sosem remulada. Czy zachwyci? Smakoszy mięsa na pewno. SKŁADNIKI : 1-1,5 kg rostbefu bez kości szklanka czerwonego, wytrawnego wina 2 ząbki czosnku 8-10 ziaren jałowca (można zastąpić zielem angielskim) 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonego rozmarynu (lub 2 gałązki świeżego) 2-3 łyżki oleju do smażenia sól morska(...)świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Wołowinę myjemy, osuszamy,wycinamy błony. Robimy marynatę(wino, rozgniecione ząbki czosnku,rozgniecione ziarna jałowca,oliwa z oliwek, rozmaryn), do której wkładamy mięso i pozostawiamy na co najmniej 4-5 godzin ( u mnie na całą noc).Wyjmujemy mięso, dokładnie osuszamy z marynaty, solimy, pieprzymy. W garnku, z grubym dnem, rozgrzewamy olej do smażenia (najlepsze masło klarowane). Obsmażamy
Kopystką po garachGulasz to narodowe węgierskie danie składające się głównie z mięsa, cebuli oraz papryki. Gulasz węgierski to smakowita, pożywna potrawa, którą możemy podawać jako samodzielne danie z pieczywem lub np. z kopytkami, kluskami śląskimi albo plackami ziemniaczanymi - w każdej wersji smakuje wyśmienicie i z pewnością doskonale zaspokoi nasze apetyty. Najlepszy Gulasz Węgierski - Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego 2 duże cebule(...)sól, pieprz, czosnek w proszku ponadto: ok. 5 liści laurowych, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka ziarenek pieprzu, ostra papryka w proszku olej do smażenia Najlepszy Gulasz Węgierski - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę, a następnie dodajemy po ok. niepełnej łyżeczce słodkiej papryki, czosnku, soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Odkładamy na kilka godzin
Słodka StronaDomowe wędliny z szynkowara cieszą się w mojej rodzinie niesłabnącym powodzeniem. W lodówce cały czas pekluje się jakieś mięso i gdy kończymy jeść jedną porcję nastawiam szynkowar z kolejną. Od kilku miesięcy wcale nie jemy sklepowych wędlin. Pracy z domową szynką czy schabem jest naprawdę niewiele, za to efekt - gwarantowany ;-) Dziś proponuję Wam prosty przepis na pyszny baleron czyli peklowaną(...)karkówkę wieprzową z szynkowara, zrobioną z jednego kawałka mięsa, bez nastrzykiwania. składniki: 1 kg świeżej karkówki 500 ml wody 35 g soli peklującej (7 płaskich łyżeczek) 4 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarna jałowca szczypta rozmarynu szczypta tymianku szczypta estragonu 10 ziaren pieprzu 2 obrane ząbki
babka w formienastępnie "szarpie" się widelcem a ona rozpływa się w naszych ustach. Dzisiaj mam dla Was nieco lżejszą propozycję na pulled turkey, czyli przygotowaną na tej samej zasadzie pierś indyka. Mięso zamarynowałam z orientalnych przyprawach a następnie piekłam 5 godzin. Po upieczeniu moczyłam mięso w soku pomidorowym przez godzinę, by nadać mu pożądanej soczystości oraz dosłownie rozszarpałam je widelcem. Aby nadal(...)pieprzu Ponadto: 2 bułki, np. domowe z tego przepisu 1/2 awokado + odrobina soku z cytryny roszponka W pierwszym etapie przygotowania przepisu marynuję mięso w przyprawach i oliwie z oliwek, najlepiej przez całą noc. Następnie przekładam mięso do wysokiego naczynia żaroodpornego, zalewam bulionem i piekę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 5 godzin
Mango Papajatrochę innego smaku chciałabym Was przekonać. Ja osobiście bardzo lubię indyjską kuchnię. Mięso wołowe pociąć na cienkie paski, odciąć wszystkie włókna. Imbir i ząbki czosnku obrać i posiekać drobno. Zieloną chilli przeciąć na pół i wydrążyć nasionka, następnie pociąć w drobne kawałeczki. Na patelnię wlać olej, wrzucić posiekany czosnek i imbir, kminek,liście curry, chilli, chwilkę smażyć. Dosłownie kilka sekund(...)patelnię wrzucić mięso wlać sok z cytryny i smażyć, aż mięso straci kolor surowizny. Doprawić solą i pieprzem, chilli w proszku, jeszcze chwilkę smażyć aż mięso lekko się zarumieni. Do mięsa dodać pomidory z puszki i wlać wodę. Zamieszać i zagotować. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pierzem. Gotować na bardzo małym ogniu aż mięso
Kuchnia Pokoleńtakie zupy, których jedzenie po prostu wciąga. Taki jest ten ramen w tajskim stylu. Esencjonalny wywar i mięso z kurczaka w roli sporej dawki białka, mleko kokosowe i olej kokosowy w roli zdrowych tłuszczy. Marchew, papryka, kiełki fasoli i groszek cukrowy jako tercet pełen witamin i błonnika. Pikantne zielone curry i kurkuma – dla zdrowia. I smak – nie do podrobienia! WYWAR(...)KURCZAKA Wywar to podstawa tej zupy i szykujemy go w pierwszej kolejności. Mięso z kurczaka oczyszczamy z odstających kawałków kości i fragmentów tłuszczu. Osuszamy papierowymi ręcznikami, solimy i pieprzymy i z obu stron. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu dwie łyżki oleju kokosowego i na gorący tłuszcz wkładamy podudzia kurczaka, skórką do dołu. Smażymy
Karo in the KitchenPierogi robię raz w roku na Wigilię . Jeśli domownicy zatęsknią za słodkimi czy z mięsem muszą zadowolić się tymi kupnymi. Ale wczoraj mnie tak naszło, że nie mogłam się oprzeć! Zakasałam rękawy i uszczęśliwiłam całą rodzinę... Ponieważ jak w każdą sobotę na obiad był rosół, oczywiście z domowym makaronem (może trzeba więcej czasu, aby go przygotować, ale smak...) skorzystałam(...)rosołowego mięsa i pierożki z mięsem wylądowały na talerzach. SKŁADNIKI: CIASTO: 3 szkl. mąki (używa z młyna, ale może być tortowa) 2 żółtka 25 g masła 3/4 szkl. gorącej wody szczypta soli FARSZ: 1/2 kg. ugotowanego mięsa z rosołu u mnie kurczak, wieprzowina i wołowina, 2-3 łyżki masła klarowanego około 1/2 szkl. rosołu 1 szalotka 2 ząbki czosnku
Kuchnia Beatyzdrowe !! Gdyby ktoś raz spróbował takich pyszności już nigdy by nie chciał jeść wędlin ze sklepu ! Składniki : 1 kg wątróbki z indyka ( może być drobiowa ) 1 kg mięsa wieprzowego ( karkówka, łopatka ) 1 kg słoniny 8 dkg kaszy manny 1,5 g mielonego imbiru 1,5 g mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz mleko Sposób wykonania : W ątróbkę(...)opłucz, pokrój na kawałki, wsyp do rondelka, zalej mlekiem, wymieszaj i wstaw do lodówki na noc. Następnie wątróbkę odcedź, wrzuć do wrzącej wody, parz przez 2-3 minuty. Odcedź. Mięso i słoninę pokrój na małe kawałki, wrzuć do wrzącej wody ( do tej samej w której parzona była wątróbka ), i parz przez 25-30 minut. Następnie wyjmij mięso i słoninę
Przepisy i porady kulinarnekurczakiem w roli głównej, kurczak w sosie z bazylią i czosnkiem. Wykorzystałam piersi z kurczaka, ale to danie możecie przygotować z udek, pałek lub z całego kurczaka. Odfiletowane mięso jest wygodne w jedzeniu, ale pierś z kurczaka trzeba odpowiednio przyrządzić aby nie straciła na soczystości. Dlatego kurczak w sosie przyrządzam w dwóch etapach. Najpierw rumienię mięso, które potem owijam(...)aluminiową folię. Następnie przyrządzam sos, a potem dodaję mięso i gotowe! Gotowanie sosu to chwila, ale sos powinien być w miarę gęsty, więc jego redukcja zajmuje trochę czasu. Dobrze dla sosu, ale niedobrze dla piersi z kurczaka. Oczywiście sos można zagęścić mąką. Ja wolę jednak go zredukować. Kurczak w sosie Składniki: na 4-6 porcji 4 piersi z kurczaka
codojedzeniaSchab zapeklowany na sucho i dwukrotnie sparzony, to doskonała domowa wędlina :) Mięso myjemy w zimnej wodzie i osuszamy... ...papierowym ręcznikiem lub na kratce. Nadmiar mięsa wykrawamy, żeby został nam ładny kawałek :) Pozostałe mięso kroimy w kostkę i robimy gulasz kliknij tutaj Dla uformowania przewiązujemy lub nie :) i przygotowujemy przyprawy peklujące. Na 1 kg: łyżka soli peklującej, łyżka(...)soli, dwie łyżki cukru, czosnek, pieprz i papryka. Mięso nacieramy solą, cukrem, czosnkiem i papryka z pieprzem. Można dodać zmielone ziele i liść ...co kto lubi, a dla przykładu podam skład wędliny z sklepu... ..." Mięso wieprzowe, sól, izolat białka sojowego, białko zwierzęce, stabilizatory E 450, 451, 452, 331 , substancja zagęszczająca E 407 , malto dekstryna, przeciwutleniacze
chleba naszegocudo przyjechało do mnie ze wsi od babci - gigantyczna cukinia - z której udało mi się przygotować dwa dania dla mojej rodzinki :) Poniżej przepis na zapiekankę z cukinii z mięsem mielonym oraz makaronem. Danie smaczne, sycące i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym: makaron spaghetti - jedno opakowanie czosnek - 2 ząbki cebula - jedna sztuka(...)mięsa mielonego cukinia - normalnych rozmiarów to ok 2 sztuki - ja zużyłam pół mojej :) ser żółty - 150 g przecier pomidorowy - 4 łyżki 3 jajka śmietana słodka - 250 ml sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania zapiekanki z cukinią i mięsem mielonym. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy
Pani domowałyżki miodu 2 łyżki warzywka 2 średnie cebulki 3 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka majeranku Wykonanie Na wstępnie myjemy nasze mięso i osuszamy , następnie doprawiamy naszymi wszystkimi przyprawami które powyżej wymieniłam , tak porządnie wklepujemy w nasze mięso , cebulę i czosnek obieramy , kroimy w plasterki i dodajemy do mięsa , na końcu polewamy(...)miodem , i odstawiamy na całą noc do lodówki pod przykryciem . Na drugi dzień nasze zamarynowane mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego wraz z czosnkiem i cebulką , dodajemy szklankę wody oraz 5 łyżek oleju , i zakrywamy pokrywką .( Jeżeli nie mamy naczynia możemy w formie i zawinąć w folię aluminiową ) Jak już mamy mięso przygotowane mięso wstawiamy do rozgrzanego piekarnika
Mój SmakMięso z indyka, w ogóle drób, często uważany jest za mięso nudne. Warto przygotować je w nieco nietypowy sposób, który z pewnością będzie ciekawą alternatywą dla tradycyjnego obiadu. Ok. 0,5kg. filetów z indyka Puszka (400ml.) mleka kokosowego Dwie duże cebule Imbir Papryka zielona Kurkuma Miód Limonka Kmin rzymski Kolendra Szczypiorek Ostra papryka Sól Pieprz Kasza orkiszowa Mięso z indyka(...)dokładnie suszymy. Kroimy w kostkę, jak do gulaszu, przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do drobiu (najlepiej użyć jak najbardziej naturalnej – warto sprawdzić, czy nie jest słona, żeby nie przesolić mięsa). Indyka dokładnie podsmażamy na patelni. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, chwilę podsmażamy i dodajemy paprykę. Całość zalewamy mlekiem kokosowym i zmniejszamy ogień. Przyprawiamy kurkumą i kminem rzymskim. Mięso dusimy
MarcinChefkolejna kombinacja produktów, które razem z makaronem tworzą smaczne i jednogarnkowe danie. I szybkie! A to lubimy:) Aromaty ziół, świeżych pomidorów, śmietanki (która jest świetnym dopełnieniem dania), no i mięsa które przeleżało kilka godzin w marynacie - jak zawsze - są niezastąpione. Mogłabym takie dania jeść o każdej porze dnia i .. nocy:) Do tego danie nie wymaga nie wiadomo jakich wysiłków, więc(...)każdy może je w mig przygotować (nie licząc marynowania mięsa jeśli się zdecydujecie - a warto warto:). Liczy się aromat i smak dania. A ten dodatkowo wzbogacony jest grubiej tartym parmezanem i zieleniną - natką pietruszki (spokojnie możecie zastąpić innym zielonym smacznym i zdrowym czymś). Makaron (także!, jak miło) możecie zastąpić bezglutenowym, nawet ryżem lub kaszą - dowolność. Sprawdzą się też inne kształty
Zasmakuj Kuchni