SUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg kl.3 mięso ścięgniste, ścięgna i błony -1 kg podgardle PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -17 g peklosoli do mięsa kl.1 i 2 -17 g soli do kl.3 i podgardla -5 g/kg mieszanka przypraw ,,swojska premium(...)g/kg pieprz czarny mielony -2 g/kg gorczyca biała ziarno -2 g/kg gorczyca czarna ziarno -6 g/kg świeży czosnek wyciśnięty przez praskę -jelita i sznurek wędzarniczy w razie potrzeby ROZDRABNIANIE MIĘSA -kl.1 krojona w kostkę 2 cm -3 cm max -kl.2 wieprzowina i wołowina na sitku 10-13 mm -kl.3 sitko 3 mm -podgardle 8 mm WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Dziś u mnie na obiad kurczak a'la królik duszony w śmietanie z tymiankiem i rozmarynem. Mięso wychodzi bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka Spora garść tymianku oraz rozmarynu Sól, pieprz do smaku Czosnek świeży lub granulowany Mąka 2 duże cebule Śmietanka(...)Olej do smażenia Przygotowanie: Z ćwiartek z kurczaka zdjąć skórę ( nie będzie już nam potrzebna), mięso posolić, natrzeć czosnkiem, posypać obficie pieprzem , rozmarynem oraz tymiankiem. Najlepiej odłożyć przyprawione mięso na przynajmniej 30minut w chłodne miejsce. Po tym czasie obtoczyć mięso w mące, obsmażyć na złoty kolor na gorącym oleju i przełożyć do szerszego rondla. Na pozostałym oleju po smażeniu mięsa
W garach u GosiSprawdzi się jako syty posiłek, lub danie imprezowe. Możemy podać je z dodatkiem chrupiącej bagietki, ryżu lub z nachosami. Dla mojej dosyć dużej rodziny przygotowałam danie z 1 kilograma mięsa i w tej ilości sprawdzi się np na większej imprezie (nam zostało jeszcze trochę na kolację i choć zwykle wieczorem nie dojadamy tego co z obiadu, to tym razem każdy(...)efekcie nie została nawet jedna fasolka). Danie wyszło pyszne i myślę, że smakowałoby nawet nie odgrzewane. Jeśli jednak chcecie przygotować w domu w mniejszej ilości, zredukujcie ilość mięsa o połowę, użyjcie 1 dużą puszkę pomidorów, a ilość przypraw dobierzcie pod swoje kubki smakowe, reszta bez zmian:) 200 g kiełbasy chorizo 1 duża cebula 1/2 papryczki chilli 2-3 ząbki czosnku
Smaki Na Talerzuchrupiąca bagietkę. Jako, że Francja różnorodnym pieczywem i wypiekami stoi, to coś do niego trzeba podać, tym czymś może być konfitowana w gęsim tłuszczu kaczka. Niebywale delikatne i aromatyczne mięso, dobrze się przechowuje, łączy cudownie z każdym pieczywem i kiszonym ogórkiem, zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia, zaskoczy swoją bezpretensjonalnością i prostotą, sprawdza się zarówno na pikniku jak i na nieoficjalnym przyjęciu(...)ściśle w folię i odkładamy do lodówki na 8-12 godzin 3. Po upływie czasu marynowania, oczyszczamy nogi kaczki z przypraw, najkorzystniej jest je opłukać pod wodą, osuszamy mięso 4. Gęsi smalec wolno rozpuszczamy w rondelku, piekarnik nastawiamy na 150 stopni 5. Do brytfanki wlewamy rozpuszczony smalec, wkładamy nogi kaczki, przepołowioną, nieobraną główkę czosnku i pokruszone liście laurowe, wstawiamy
Słodki KompromisSekret tego dania tkwi w długim duszeniu oraz odpowiednim doborze mięsa. Będziesz potrzebować 4 solidne porcję Farsz Mięso mielone wołowo-wieprzowe - 500 g Boczek - 100 g Czosnek - 4 ząbki Cebula - 1 duża Seler naciowy - 2 łodygi Marchewka - 1 średnia Pomidory w puszce Oliwa - 2/3 łyżki Czerwone wino - 120 ml Mleko - 150 ml bulion warzywny(...)Etap I – Warzywa Na oliwię podsmaż w kolejności cebulę pokrojoną w kostkę, następnie czosnek przeciśnięty przez praskę. Seler naciowy drobno pokrojony oraz marchewkę startą na grubych oczkach. Etap II – Mięso Na łyżce oliwy podsmaż boczek następnie dodaj mięso i smaż aż do maksymalnego wytopieni tłuszczu czyli naprawdę porządnie obsmaż mięso zajmię Ci to więcej czasu ale uwierz efekt jest tego
Wylizany Rondeldostawali trochę lepsze kartki, ale to i tak były tylko trochę większe przydziały niż kartki Polaków, a znacznie mniejsze niż Niemców. Robiło się tak, że kartkę na mięso się nie wykupowało w danym tygodniu, tylko zapisali, że te kartkę się oddało i w dniach przed świętami wybierało się to wszystko. Niemcy i sprzedawcy też musieli być przygotowani(...)towar był. Poza tym po każdy towar trzeba było stać w kolejce. Tu nie było żadnej dyskusji. H : Ale powiedz Panu co na te kartki dostawałeś? W : Mięso dostawałem. H : Jakie? W : Czy ja wiem jakie to było? To było wszystko taki najgorszy sort. Bez kartki można było czasem dostać taką rzecz jak bułczanka. To było coś w rodzaju kaszanki
Kryzysowa Książka Kucharskaprzyprawy oraz pokrojoną cebulę w plastry,wszystko zalewam olejem , mieszam wszystko razem bardzo dokładnie i pod przykryciem wstawiam do lodówki na kilka godzin aby się smaki przegryzły . Kiedy nasze mięso mamy zamarynowane , na rozgrzaną patelnie przekładam nasze mięso , lecz cebulę z mięsa odkładam bo nie będzie nam potrzebna . Jak mięso nam się przesmaża , między czasie obieram cebulkę i kroję(...)drobną kostkę , oraz czosnek także obieram i kroję , kiedy cebulkę i czosnek mamy gotowy dodajemy do podsmażanego mięsa i wszystko podsmażam często mieszając tak około 10 minut . Kiedy nasze mięso mamy już dobrze podsmażone odstawiam do wystudzenia , między czasie podgrzewam garnek z wodą osoloną , dodaję nasz makaron ryżowy i odstawiam pod przykryciem około 10 minut , po tym czasie odlewam, przelewam
Mój Smakzagrodowego? Kurczak zagrodowy żyje chwilę dłużej. Ten standardowy ma inną budowę ciała, wynikającą z mniejszej ruchliwości (większe zagęszczenie na metr kwadratowy i brak wolnego wybiegu) i szybszego przyrostu wagi. Mięso ma inną strukturę. Zdecydowanie lepiej jest kupować, kurczaka zagrodowego. No, ale drób to nie tylko kurczaki, ale również indyki, kaczki i gęsi. I tu dobra wiadomość. Indyki, kaczki i gęsi(...)warsztatów przygotowywaliśmy dania z kurczaka i indyka. Warsztaty prowadzili: Andrzej Polan - Kurczak Zagrodowy – na zaproszenie marki Zagrodowy . Drugie na zaproszenie Krajowej Rady Drobiarstwa prowadzili Jakub Steuermark i Marek Kropielnicki. „ Mięso drobiowe to mięso z kurcząt, kur, indyków, kaczek, gęsi lub perliczek. W zależności od pochodzenia mięsa możemy wyróżnić gatunki niskotłuszczowe (kurczak, indyk) oraz tłuste (gęś, kaczka). Mięso drobiowe stanowi źródło
królestwo garówkoncentracji na najwyższym poziomie. Niczego nie może w niej zabraknąć. Zawsze gotuję bigos ze słodkiej kapusty i kiszonej. Gotuję je oddzielnie, podobnie jak wołowinę i wieprzowinę. Lubię dużo mięsa w bigosie. Nie może też zabraknąć wędzonego boczku i dobrej kiełbasy. Nigdy nie żałuję suszonych grzybów, jałowca i angielskiego ziela. W tym roku doprawiłam bigos wytrawnym sherry. Bigos z sherry Składniki(...)duże liście laurowe 5 ziaren angielskiego ziela 6 nasion jałowca 2 łyżeczki czarnego pieprzu ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu 1 ½ łyżki soli lub wedle smaku 50 ml pomidorowego przecieru bulion z mięsa do rozrzedzenia 75 ml wytrawnej sherry Oba gatunki mięsa ugotuj w osobnych garnkach w lekko osolonej wodzie. Mięso powinno być mięciutkie, tak by można było rozrywać je palcami. Ostudzone mięso
codojedzeniakorzystam z niego nie tylko na święta. Bigos przygotowuję również na urodziny czy imprezę, jednak raczej w sezonie jesienno zimowym. Bigos staropolski jest pyszny i dość tłusty, chociaż wybieram mięso, które zawiera jak najmniej kawałków tłuszczu, ale za to dodaję wędzony boczek i kiełbasę :) Najlepszym mięsem do bigosu będzie łopatka albo karkówka. Kapustę dodaję i świeżą, białą jak i kiszoną(...)bigos może stać w lodówce przez kilka dni. Najlepiej smakuje z pajdą chleba. Bigos staropolski świąteczny składniki: 1,5 kg kapusty białej 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg mięsa 30 dag wędzonego boczku 50 dag kiełbasy wiejskiej 4 cebule 8-9 suszonych śliwek 8-9 suszonych grzybów 6-7 ziarenek jałowca 10 ziarenek pieprzu 5-6 ziarenek ziela
Ekspansja smakuWielu z nas podchodzi ze sporym dystansem do wyrobu wędlin z wołowiny. Osobiście uważam, iż jest to ogromny błąd, gdyż umiejętnie przygotowany wyrób z mięsa wołowego, możne stać się prawdziwym rarytasem naszej kuchni składniki ładnie wykrojona łopatka wołowa o wadze około(...)pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka majeranku 2-3 liście laurowe 4-5 ziaren kolendry szczypta suszonego czosnku szczypta czarnego pieprzu szczypta soli sposób przygotowania Foremny kawałek mięsa myjemy i wkładamy do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w łopatkę. Miskę przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce
Miód i pieprzSurowiec -jeden udziec z indyka -skóra z golonki Przyprawy i materiały pomocnicze -35 g soli na litr wody i kg mięsa -35 g peklosoli na litr wody i kg mięsa -4 g pieprz młotkowany z kolendrą -0,5 g /kg pieprz cayenne -0,2 g/kg oregano -0,2 g/kg bazylia -0,2 g/kg tymianek -6 g/kg czosnek świeży wyciśnięty przez(...)praskę -sznurek wędzarniczy -folia celulozowa -siatka do wędlin Wykonanie Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą wycinamy kość i usuwamy skórę peklujemy na mokro 24 godz. Skórę z golonki nacieramy solą .Po tym czasie mięso i skórę płuczemy. Pozyskujemy same chude mięsko, usuwany błony i ścięgna .Mięso kroimy w grubą kostkę 4 na 4 cm i traktujemy je tłuczkiem
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Ślepe ryby to nie jest jak nazwa sugeruje danie rybne. Ślepe ryby to wielkopolska zupa ziemniaczana z dodatkiem wielu warzyw i mięsa. Z powodzeniem do jej przygotowania można użyć jednej z wielu mrożonek z mieszanymi warzywami. Do przygotowania tej ziemniaczanki ja użyłam wiosennego bukietu warzyw. To świetny przepis na obiad jednogarnkowy. Wiosenne ślepe ryby 15 dag mięsa wieprzowego(...)wołowiny 1/2 kg ziemniaków 1 opakowanie mrożonki Hortex "Bukiet jarzyn wiosenny" 1 cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki majeranek, pieprz i sól do smaku Umyj mięso. Zalej je litrem wody i zagotuj. Po odszumowaniu lekko posól wodę i gotuj mięso do miękkości. Obierz ziemniaki, pokrój je w kostkę. Miękkie mięso wyjmij z wywaru, a w to miejsce włóż
Gotuj Sam!łyżeczka pieprzu ziołowego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżki oleju kokosowego pół łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek musztardy Wykonanie 😏 Mięso myjemy , osuszamy , następnie kroimy w średnią kostkę , przekładamy do miski ,dodajemy pozostałe składniki , cebulę obieramy , kroimy w plastry , dodajemy do mięsa , czosnek przeciśnięty przez praskę , słoik powideł śliwkowych , musztardę ,oraz(...)wszystkie wymienione wcześniej przyprawy dodajemy , mieszamy wszytko razem bardzo dokładnie , aby powidła pokryły całe mięso , przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na całą noc do lodówki . Na następny dzień , nasze mięso przekładam do naczynia żaroodpornego , marchewkę , ziemniaki obieram , kroję na kawałki,posypuję troszkę solą i na wierzch mięsa wykładam nasze warzywa , następnie zalewam wszystko wodą tak aby zakryło nam troszkę
Mój SmakKrokiety z mięsem to jedne z moich ulubionych. Naleśniki nadziane, panierowane i pieczone, podane z barszczykiem, po prostu pycha. SKŁADNIKI : około 20 naleśników z tego przepisu(...)PRZYGOTOWANIE : Mięso z obranymi warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach, kostkę rosołową i gotujemy na małym ogniu aż mięso będzie bardzo miękkie. Mięso i jarzynę wyciągamy, studzimy, następnie mielimy w maszynce do mięsa łącznie z obraną cebulą i czosnkiem. W wywarze moczymy bułkę, wyciskamy ją i dodajemy do farszu
Kulinarne Fantazje Marioli