wszystkie produkty z oryginalnego przepisu dodałam – nie dodałam soli, pieprzu, oraz oliwy truflowej. Pozostałe składniki użyłam do smaku. Podaję proporcje według książki, ale proponuję poszczególne składniki dodawać do mięsa powoli, partiami, degustując „po drodze”. 200 g polędwicy z jelenia, 1 czerwona cebula, 1 jędrny kiszony ogórek, 1 łyżka kaparów, olej, siano, jajka przepiórcze Cebulę i ogórki drobno posiekać – nie mieszać(...)razem. Polędwiczkę oczyścić z błon i drobno posiekać, bardzo ostrym nożem. W trakcie siekania, mięso zwilżyć olejem. Łatwiej będzie się siekało. Mięso wymieszać z olejem (tak „na oko”, ma być ładnie błyszczące, ale nie może pławić się w oleju). Stopniowo dodawać posiekaną cebulę i ogórka, oraz pokrojone kapary. Mięso z dodatkami ma nam smakować ! Z mięsa formować kule, ułożyć
królestwo garówłyżka soli 1 łyżka warzywka 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki majeranku 2 łyżki sosu teriyaki Wykonanie W nasze mięso wcieramy wszystkie wymienione powyżej przyprawy , obrany posiekany czosnek , cebulkę obieram kroję w talarki i dodaję do mięsa . Jak mamy dobrze wklepane przyprawy w mięso , przekładamy do miski i pod przykryciem(...)pozostawiam na 24 godziny w lodówce . Na następny dzień , mięso przekładam w folię aluminiową i okładam cebulką , następnie bardzo dobrze owijam folią aluminiową . Kiedy mięso jest zawinięte , w naczynie żaroodporne wlewam wodę do połowy , na to wykładam folię aluminiową i wkładam na to mięso , wkładam do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni , pieczemy około 3 godzin , sprawdzając aby nasza woda
Mój SmakNajlepszy, bo autorski - proporcje, dobór mięsa, dodatki i zioła - wszystko moje moje:) Wiem jak smakuje i ilu mam już zwolenników, więc z czystym sumieniem (jak zawsze:D) gorąco Wam polecam niniejszy przepis. PASZTET jest soczysty, mięsny, nie rozpada się na kawałki. Na świąteczny stół i raz na jakiś czas w domu na śniadanie czy kolację do chrzanu(...)ćwikły (i nie tylko;) idealny. My lubimy kroić go na kanapki, smarować chrzanem i smakować z kiszonymi ogórkami. Pięknie pachnie ugotowanym wcześniej mięsem z warzywami z dodatkiem jałowca, majeranku, ostrej papryki i vegety. 100% mięsa + warzywa. To nie może nie smakować:) Składniki (na dwa pasztety z keksówki): 130 g łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku wieprzowego z kością i skórą
Zasmakuj Kuchniwłaśnie moją ukochaną pierś z gęsi. Produkty Krakus przygotowane metodą Sous vide, której nazwa pochodzi z języka francuskiego i oznacza dosłownie „w próżni”, polega na długotrwałym gotowaniu mięsa w próżni w odpowiedniej temperaturze między od +50C do +90C. Dzięki szczelnemu zamknięciu mięsa z przyprawami w folii na czas obróbki termicznej, cały smak potrawy pozostaje w jej wnętrzu(...)mięso jest delikatne i soczyste. Tak przygotowane przez producenta mięso Krakus wystarczy wyjąć z opakowania i podgrzać w piekarniku przez 30 minut . Pyszny obiad w kilka chwil! Pomijając już samą szybkość przygotowania, mięsa Krakusa przygotowane w ten sposób są zwyczajnie zdrowe bo np. w składzie piersi z gęsi znajdują się tylko pierś z gęsi bez kości ze skórą (83%), woda
karmelowyobłędnie soczysty w środku - oto kotlet idealny! Alchemię przyrządzania idealnego schabowego kiedyś już na łamach bloga przedstawiałam - Sposób na soczyste kotlety schabowe . Sednem sprawy było wtedy odpowiednio długie moczenie mięsa w miksturze jajecznej z domieszką kapki wody. Kotlety w tym czasie wchłaniały prawie całe jajko i to właśnie sprawiało, iż po usmażeniu były wyjątkowo soczyste . Tym razem dzielę się trikiem(...)zewnątrz, zachowując w środku pożądaną soczystość. Polecam patent wypróbować i wykorzystać przy okazji najbliższego podejścia do schabowych na obiad. Satysfakcja gwarantowana :) Składniki na kilka/kilkanaście porcji kotletów: 1kg schabu - mięso pokrojone na porcje sól, pieprz czarny, przyprawa do mięsa - do przyprawienia 3 całe jaja - średnie 2 łyżki zimnej wody bułka tarta - do panierowania mąka żytnia razowa, pełnoziarnista
Grunt to przepis!fast, a bardzo slow fooda. Dzisiaj pokażemy Wam, jak wykonać takiego burgera samemu- zaczynając od bułki, a kończąc na sosie. Jako dodatek przygotujemy frytki. A więc do dzieła! WSKAZÓWKI: mięso - wołowina, nie może być sucha, najlepsza do burgerów jest karkówka, chociaż gotowe mielone też jest dobre, wystarczy do niego dodać kilka kropel oleju, bułki - my robimy podwójną porcję(...)też się sprawdzą. Natomiast nie polecam frytek mrożonych - jak już się decydujemy piec bułki, to pokrojenie kilku ziemniaków naprawdę nie jest niczym trudnym. ser - kładziemy cienkie plasterki na mięso pod koniec jego smażenia, patelnia - grillowa jest przydatna, wystarczy posmarować cienką warstwą oleju i smażyć na dużym ogniu, zwykłą patelnia sprawdza się tylko wtedy, kiedy nic do niej nie przywiera
Kuchnia od dwojgaczęsto słyszy się narzekania na pierś z kurczaka. A to że nijaka, że sucha, szybko się nudzi itd itp. Ja się z tym nie zgadzam, mięso samo w sobie smaczne, delikatne, chude z masą białka. A dzięki swojej delikatności, ma ogromny potencjał. Dziś postanowiłam zrobić roladki ze suszonymi śliwkami. Jednak to nie są byle jakie śliwki, HELIO(...)piersi kurczaka kilka śliwek bez konserwantów kawałek sera feta 1/3 łyżeczki ostrej papryki Oraz: łyżka oleju kokosowego 2 łyżki pestek granatu ugotowany ryż szczypta kurkumy dla koloru Mięso wkładamy do woreczka i rozbijamy na cienkie płaty. Połową papryki posypujemy oba kotlety. Fetę kroimy w kostkę podobnej wielkości co dwie śliwki. I układamy sobie na przemian....śliwki
Dieta moja pasjasoli peklującej (7 płaskich łyżeczek) 3 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarna jałowca szczypta rozmarynu szczypta tymianku 10 ziaren pieprzu 1 obrany ząbek czosnku wykonanie: Mięso umyłam. Wodę przegotowałam i ostudziłam. Do letniej wody dodałam sól peklującą i wszystkie przyprawy, mieszałam do rozpuszczenia się soli. Mięso ułożyłam dość ściśle w naczyniu (użyłam plastikowego pojemnika po lodach(...)zalałam solanką (mięso nie może wystawać ponad płyn!), przykryłam i odstawiłam do lodówki na 7 dni i praktycznie o nim zapomniałam ;-) W tym czasie dwa razy przekładałam mięso, żeby solanka dotarła równomiernie do całego kawałka. Po 7 dniach wyjęłam mięso z zalewy i opłukałam z solanki. Szynkowar wyłożyłam woreczkiem, a w nim ściśle ułożyłam mięso. Zawiązałam woreczek tak, by między
babka w formieAustriacy, Niemcy czy Czesi. BTW książkę też polecam, choć bynajmniej nie jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych(...)zdecydowałam się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków. Przepis znalazłam tutaj i tylko lekko go zmodyfikowałam, by mięso nie straciło na kruchości. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (szynka, łopatka, karkówka) lub wołowego pokrojonego w kostkę 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki smalcu 2-3 cebule, pokrojone w półplasterki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka nasion
Trzeci talerzoczyszczony ze szkodliwych substancji. W swoim składzie nie powinien posiadać żadnych innych składników. Oczywiście ten dym możemy też używać do innych produktów, nie tylko do bejcowania czy też marynowania mięsa lub ryb, na przykład do różnego rodzaju serów (żółtych, twarogu, fety, mozzarelli) lub do dań, których chcielibyśmy wykorzystać aromat wędzarniczego dymu (na przykład: zup, sosów, czy też potraw jednogarnkowych(...)jednak na klasykę, czyli wędlinę. Postanowiłam zrobić schab, który najpierw marynowałam w solance z dodatkiem dymu w płynie i przypraw, a następnie upiekłam w rękawie wędzarniczym, aby mięso się nie wysuszyło. W ten oto sposób powstała pyszna, delikatna i krucha podwędzana wędlina. Zapraszam po przepis. Koniecznie wypróbujcie i zobaczcie jak prosto jest ją przygotować. Schab wędzony dymem
Kulinarne przygody Gatitywielbicieli mięsa na słodko. Potrzebujemy: Dla 4 osób 450g łopatki wieprzowej 1 duży ząbek czosnku 1 średnia cebula 50g suszonych moreli 1 łyżka rodzynek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki ziaren kminku 1/2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżka oleju rzepakowego 1 szklanka ryżu 2 szklanki gorącej wody sól pieprz Płuczemy ryż i zalewamy 2 szklankami gorącej wody, solimy i gotujemy. Łopatkę(...)garnku (dobrze mieć garnek który będzie można wstawić do ciepłego piekarnika) rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy kminek i kolendrę, delikatnie podsmażamy. Dodajemy cebulę, czosnek, sól. Podsmażamy 2 minuty. Dodajemy mięso i smażymy około 4 minut na średnim ogniu. Morele kroimy na pół i wraz z rodzynkami wrzucamy do garnka. Dodajemy gorącej wody, tyle aby zakryła mięso. Dusimy 30-40 minut
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/się czujemy i wyglądamy, ale również na nasze zdrowie. W trosce o prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu powinniśmy więc zadbać o to, by w naszej diecie nie brakowało mięsa ryb. Niestety, wiele polskich rodzin unika ich spożywania. Wynika to często z niewiedzy, które z gatunków ryb są jednocześnie smaczne i zdrowe. Tymczasem odpowiedź jest prosta. Jedną z ryb, którą warto regularnie(...)narybkiem. Jest to jedna z najłatwiej dostępnych ryb w naszym kraju. Jej połowem zajmuje się bowiem większość nadbałtyckich kutrów. Dorsz – sprawdź w Makro.pl Jakie właściwości ma mięso z dorsza? Jedzenie mięsa z dorsza to dobra decyzja żywieniowa. Znajdziemy w nim bowiem wiele cennych substancji i składników, które mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. W mięsie dorsza znajdziemy
CodogaraPorządny kawał mięsa! W pysznym sosie, który przyszedł mi do głowy w trakcie przemieszczania się od sklepu do sklepu w czasie porannych zakupów. Chciałem żeby było jeszcze bardziej jabłkowo i dlatego pomyślałem o cydrze. Jak dobrze, że ten napój od kilku lat zdobywa popularność w naszym kraju i w związku z tym nie musiałem długo go szukać. Oczywiście - głównym bohaterem(...)jest punkt wyjścia do eksperymentów z czasem, temperaturą, termoobiegami, naczyniami, przykryciami, rękawami itd.. W końcu można dojść do swojego własnego idealnego sposobu. Jeżeli chcemy mieć pewność, że mięso jest już upieczone, to świetnym sposobem jest zmierzenie jego wewnętrznej temperatury - dla wieprzowiny powinno być to 63 stopnie. Tak, dobry termometr - o to poproszę dla odmiany Św. Mikołaja ;) Składniki
zadanie-gotowaniecoś nowego. Danie nie jest możne stricte indyjskie, ponieważ do przygotowania tego curry użyłam wołowiny, której jak wiadomo w Indiach się nie jada, jednak ciekawa byłam tego połączenia, tzn. mięsa wołowego z wyrazistymi, ostrymi i aromatycznymi przyprawami. Muszę przyznać, że danie okazało się bardzo smaczne i zdecydowanie był to dobry pomysł. Polecam wypróbować Składniki : Na marynatę: 700g wołowiny 150ml jogurtu(...)garam masala 4 male suszone papryczki chilli 2 łyżki koncentratu pomidorowego puszka krojonych pomidorów (400g) około 100-150ml bulionu wołowego sok z cytryny (do smaku) sol, pieprz Przygotowanie : Mięso pokroić na kawałki wielkości dużego kęsa. W misce wymieszać jogurt z przyprawami i sola, mięso dokładnie wymieszać z jogurtem i odstawić na minimum godzinę. Na patelni rozgrzać tłuszcz
Codzienne GotowanieKolejna, niekłopotliwa do wykonania, wołowa pieczeń. Jak w wielu moich przepisach zrobiona w wolnowarze. Aby mięso lepiej trzymało formę przed włożeniem do wolnowaru obwiązuję je sznurkiem. Najlepiej po upieczeniu mięso schłodzić, kroić w plastry całkiem zimne, a następnie odgrzewać w sosie. Tak zrobione mięso jest również bardzo smaczne na zimno. Polecam! składniki (na 4 porcje) ok 1200 g kg wołowiny(...)mnie łopatka) 2- 3 łyżki musztardy Dijon sól pieprz 1 cebula pokrojona w krążki 3 - 4 ząbki czosnku 180 ml bulionu przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć i osuszyć. Zawiązać sznurkiem aby utrzymało ładną formę. Posolić, posypać pieprzem, posmarować sporą ilością musztardy. Obsmażyć ze wszystkich stron na patelni. Mięso wyjąć a na patelnię wlać bulion, podgrzać
Stare Gary