mięso - 63110 przepisów (strona:195/4208)

Zupa pomidorowa - klasyczna 112

150g pręgi cielęcej 3l wody 1 cebula por (zielona część) 3 marchewki 1 pietruszka 160g koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka masła sól, pieprz śmietana 18% makaron świderki Mięso dokładnie myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą – tyle, by woda przykryła mięso. Zagotowujemy, wyciągamy mięso. Wodę z garnka wylewamy, dokładnie myjemy garnek, wlewamy 3l zimnej wody. Mięso dokładnie myjemy(...)włączamy najmniejszy możliwy ogień.  Marchewkę i pietruszkę obieramy, por dokładnie myjemy, wszystko kroimy w plasterki. Cebulę opalamy nad palnikiem. Warzywa, łyżeczkę soli oraz masło dodajemy do gotującego się mięsa. Przykrywamy. Zupa powinna się gotować na najmniejszym ogniu przez dwie godziny. Po dwóch godzinach wciągamy mięso, oddzielamy mięso od kości, rozdrabniamy i wkładamy do zupy. Doprawiamy pieprzem, tymiankiem i ewentualnie

Gotowanie i blogowanie
Krokiety z mięsem i kapustą 144

Krokiety z mięsem i kapustą 2016-04-07 21:49:45 Ilość porcji: 12 Klasyka kuchni polskiej - niezmiennie zachwycają chrupiącą panierką i pysznym wnętrzem. Krokiety z mięsem do takie odzyskane danie - mięso z rosołu idealnie nadaje się do ich przygotowania. Wystarczy dodać trochę kiszonej kapusty, usmażyć stertę naleśników, zawinąć i gotowe. Podane z barszczem czerwonym, na domowym zakwasie stanowią wspaniałe(...)Czas całkowity 1 hr 20 min Naleśniki 500 ml mleka 100 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 1 całe jajko 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz 1 kg mięsa z rosołu * 800 g kapusty kiszonej 2-3 łyżki oliwy 2 średnie cebule pieprz ziołowy pieprz czarny gałka muszkatołowa sól Panierka 2 jajka 150 g bułki tartej Dodatkowo olej

Wędrówki po kuchni
Pręga wołowa smażona z cebulką 229

Pręga wołowa to ta cześć wołowiny, którą lubię najbardziej. Mięso zawiera dużą ilość naturalnej żelatyny, dlatego też po ugotowaniu jest bardzo miękkie i kleiste. Wywar, w którym gotujemy mięso można wykorzystać do przygotowania rosołu lub dowolnej zupy.  SKŁADNIKI: 500g pręgi wołowej, 1 cebula, 4 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, pieprz, ziemniaki, buraczki tarte ORZECH , PRZYGOTOWANIE: 1. Pręgę wołową(...)gotuję do miękkości. Ugotowane mięso wyjmuję i kroję na porcje.  Cebulę obieram i kroję w półplasterki.  2. Na patelnię przekładam masło oraz olej. Podgrzewam. Dodaję cebulę i mięso. Oprószam solą i pieprzem. Smażę na małym ogniu do momentu, aż mięso się zarumieni. 3. Mięso podaję z puree ziemniaczanym i buraczkami. Mięso podałam z pysznymi tartymi buraczkami , które otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szynki dojrzewające 216

Schab dojrzewający cieszy się ogromnym powodzeniem, więc postanowiłam wypróbować inny gatunek mięsa. Święta są zawsze dobrą okazją, aby nasze stoły zdobiły wędliny domowe. Tym razem będzie szynka, a dokładniej dwie małe szynki dojrzewające. Składniki na 2 szynki: - 2 kawałki surowej szynki (po ok. 650g każdy) - cukier - 1/2 miarki * - sól morska – 1/3 miarki * - sól peklowa – 1/2 łyżki Przyprawy (ilość(...)łyżeczka kurkumy - ok. 5 łyżek majeranku - ok. 4 łyżek suszonej natki pietruszki - suszony czosnek niedźwiedzi (dałam sporo) Dodatkowo: - 2 pończochy lub podkolanówki * Miarka – pojemność 250 ml   Opłukane mięso dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy w cukrze, wkładamy do woreczków strunowych (każdy kawałek osobno), szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 36 godzin. Mięso wyjmujemy, wylewamy zgromadzony płyn, płuczemy

mojewypiekiinietylko
Biala kielbasa II -Wielkanoc 180

litra lodowatej wody,prosto z lodówki jelita ten kawałek zaparzanej kielbaski jest Wykonanie Najpierw zamoczyć jelita w ciepłej wodzie ,oraz kilka razy płukać ,do pozbycia się soli. Mięso pokroić na mniejsze kawałki i zmielić .Zmielić podgardle i boczek na sitku o małych oczkach -4 milimetry. Mięsa zmielić na sitku o oczkach 8milimetrów.Obrany czosnek drobno rozetrzeć ,pieprz zmielić .Wszystkie mięso(...)przyprawy połączyć razem i wyrabiać ,dolewając lodowatą wodę ,aż mięso będzie kleiste .Jak mięso wzięte w rękę trzyma się i nie odpada to znak ,że mięso jest dobrze wyrobione. Wyrabiamy mięso około 30 minut. Wyrobioną masę mięsną napełniamy wymyte flaki. Białą kiełbasę nie gotujemy ,tylko parzymy w gorącej wodzie ( gdy woda osiągnie temperaturę około 75-80 stopni Celsjusza

w mojej kuchni
Soczysta pieczeń z indyczego udźca 204

Indyk to mięso polecane przez dietetyków. Obok kurczaka, królika, cielęciny i strusia zaliczane jest do mięs białych, nawet udziec indyczy w czerwonym kolorze. Lekkostrawne, niskokaloryczne, do tego smaczne i łatwe do przygotowania, czego chcieć więcej. Przygotuj i podaj indyka! Smacznym daniem jest pieczony lub duszony udziec z indyka. Jeśli wcześniej go zamarynujesz mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Moja ulubiona(...)udźca indyczego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu 3-4 łyżki oleju 1-2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu dowolne zioła Przygotowanie: mięso umyć, osuszyć  papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem wyciąć kość i zdjąć skórę ( można ugotować rosołek) sos sojowy, olej, miód i ocet balsamiczny wymieszać do otrzymania gęstej zawiesiny. Dodać posiekany drobniutko czosnek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 183

temperaturę pieczenia. To bardzo wygodna funkcja direct touch, gdzie wszystko ustawia się automatycznie. Po upływie czterech godzin piekarnik sygnalizuje zakończenie pieczenia. Mięso po upieczeniu jest bardzo kruche, delikatne i wilgotne.   Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas Czas przygotowania: 8 godzin + marynowanie Składniki: 1000 g łopatki wieprzowej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka(...)Wykonanie: Do żaroodpornego naczynia wsypujemy przyprawy, dodajemy olej. Pomarańcze dobrze myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na kawałki, dodajemy do przypraw. Czosnek również obieramy i drobniutko siekamy, wrzucamy do mięsa i całą marynatę mieszamy. Dokładnie obtaczamy mięso marynatą, wkładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na cała noc. Następnie piekarnik nagrzewamy do 200 stopni

Kulinarne przygody Gatity
Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką 441

Pieczeń z mięsa mielonego z polędwiczką Po słodkościach nadszedł czas na wytrawną propozycję. Tym razem polecam Wam przepis na pieczeń z mięsa mielonego, które otacza polędwiczkę. Podobna pieczeń, zwana necówką, jest popularną potrawą na Śląsku Cieszyńskim. Jednak necówka jest w postaci owalnego bochenka otoczonego otrzewną. Ja otrzewnej nie miałam. No dobra. Szczerze mówiąc nawet zbyt jej nie poszukiwałam(...)pieczeń plasterkami boczku. Taką wersję Wam bardzo polecam. Pieczeń jest smaczna na ciepło i na zimno, a doskonałym uzupełnieniem może być odpowiednio sos pieczeniowy lub chranowy. Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego (może być już zmielone, ale nie z paczki) 1 polędwiczka , nieco dłuższa od długości foremki (u mnie 17 cm, 500 g) 1 duża cebula 1 grahamka

Pełny talerz
Pasztet szwagierki Ali 185

znika najszybciej. Poprosiłam ją o przepis, i jak się okazało - to przepis rodzinny, który otrzymała od swojej teściowej. Może i ja się pokuszę któregoś dnia... :)  Składniki: 3 kg mięsa wieprzowego (karczek, łopatka) lub dziczyzny 200 g wątróbki wieprzowej lub drobiowej 200 g słoniny (świeżej lub wędzonej) 3 duże marchewki  3 pietruszki 1 seler  1 por 3 łyżki(...)pieprzu   pieprz czarny mielony (do smaku) 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego imbiru sól (do smaku) 3 jajka 1 zwykła bułka (do namoczenia) Przygotowanie:  Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (woda musi przykrywać całe mięso). Dodajemy obrane i umyte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso będzie

bistro mama
Polskie sajgonki z soczewicą i mięsem mielonym z indyka 228

jajka 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżka curry olej do smażenia Składniki 500 g mięsa mielonego z indyka zioła prowansalskie 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 szklanka zielonej soczewicy 2 szklanki wody(...)momentu gdy woda zacznie wrzeć trzymamy 2-3 min i zdejmujemy z ognia, przelewamy na sicie zimną woda i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy na niej mięso. Podczas smażenia mięso doprawiamy curry,papryką, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi. Na sam koniec dodajemy 2 łyżki sosu sojowego i chwilę podsmażamy mieszając by sos sojowy dokładnie wymieszał się

Piekielna Kuchnia Pati
świąteczna biała kiełbasa 172

soli kamiennej  1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki gorczycy białej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku około 50 ml przegotowanej i ostudzonej wody Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą,  kroimy w grubą kostkę, następnie układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami, tłuste kawałki pachwiny, oraz ładniejsze części łopatki i szynki. Każdy rodzaj(...)mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, gorczycą, majerankiem  i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin( najlepiej na noc) W maszynce do mięsa mielimy kolejno poszczególne rodzaje mięs -wołowe na sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzową pachwinę na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę na sicie 9 mm -wieprzową

Miód i pieprz
Stir fry z wołowiną, kapustą, białą rzepą i kimchi 265

kuchnią obiady lub kolacje. Szybkie smażenie pozwala na zachowanie wielu cennych składników odżywczych. To najszybszy sposób na pełnowartościowy i ciekawy posiłek. Wok pozwoli Wam na przygotowanie dań zarówno z mięsa, jak i ryb czy tofu. Warzywa dodane do dania to już Wasz wybór — ja korzystam z tych, które są w sezonie, dodając do nich nierzadko egzotyczne warzywa ze słoika(...)pędy bambusa czy marynowane kiełki). Stek do smażenia warto przed pocięciem zamrozić – cięcie na naprawdę cieniuśkie plasterki pójdzie Wam dużo szybciej i sprawniej – zmrożone mięso będzie twarde. Łatwiej je pokroić niż świeże, które jest miękkie i ucieka spod noża.   Pastę miso rozcieramy z cukrem, wlewamy sos sojowy, olej, wsypujemy mielony imbir. Do marynaty wkładamy cienko pokrojone w poprzek włókien

Karo in the Kitchen
KARKÓWKA Z SZYNKOWARA 518

musi to być coś domowego.Dzięki uprzejmości Tradismak mam szynkowar, z którym zaprzyjaźniam się coraz bardziej https://www.tradismak.pl/pl/p/Prasowanka-szynkowar-Singiel-o-pojemnosci-900-g/226   Tym razem wybrałam karkówkę bo to Nasz ulubiony kawałek mięsa - najbardziej smaczny.Najlepszą reklamą będzie fakt,że właściwie po wędlinie pozostały tylko zdjęcia.Mój mąż był zachwycony - musicie wiedzieć,że jest On bardzo wymagający jeśli chodzi o smak(...)karkówki pół główki czosnku 1  łyżeczka Peklosmaczka Tradismak lub soli peklującej 1 - 1,5 łyżeczki przyprawy Szeherezada Tradismak 1 kopiasta łyżeczka majeranku 2 łyżeczki musztardy rosyjskiej Mięso z karkówki umyć,osuszyć.Czosnek podzielić na dwie części,jedną przecisnąć przez praskę,zaś pozostałe ząbki czosnku wykorzystać w całości.Mięso karkówki ponacinać i włożyć tam nasze ząbki.Następnie naciąć

Niespełnione zdolności kulinarne
Polski pasztet z królika 169

Klasyczny polski pasztet przygotowuje się z chudego mięsa, tłustego boczku lub słoniny oraz wątróbki. Doskonałym dodatkiem wzmacniającym aromat pasztetu z królika jest zeszklona na tłuszczu cebula. Dobry pasztet nie wymaga wielu przypraw. Sól i pieprz w zupełności wystarczą. Trzykrotnie zmielone składniki sprawiają, że pasztet jest miękki i gładki, dzięki czemu dobrze się rozsmarowuje na chlebie. A z czym go jeść(...)części) 300 g boczku 300 g słoniny 400 g wątróbki (np. drobiowej) 3 cebule 2 bułki (suche lub świeże) 3 jajka sól i pieprz do smaku bulion do duszenia mięsa lub 2 kostki rosołowe tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania foremek Mięso z królika zalewamy bulionem i dusimy na niewielkim ogniu przez około 2 godziny. Po tym czasie dorzucamy opłukaną

Trzeci talerz
kotlety z łopatki wieprzowej w maślano chrzanowym sosie 178

obiad warto zaserwować solidny mięsny kawałek. A jeżeli kruchą łopatkę, podamy w aromatycznym chrzanowym sosie, to taki posiłek z pewnością będzie smakował każdemu. składniki dla czterech osób mięso i marynata 600 g ładnie wykrojonych kawałków z łopatki wieprzowej  sól, pieprz 2 liście laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 szczypta majeranku 1 szczypta lubczyku 1 łyżka oleju pozostałe składniki 2 łyżki(...)chrzanu 1 łyżka suszonego chrzanu w płatkach ( opcjonalnie) 1 łyżka mąki sol,  pieprz sposób przygotowania Z łopatki ( lub szynki) wykrajamy foremne kawałki mięsa.  W sporej misce mieszamy ze sobą sól, pieprz, pokruszone liście laurowe, gorczyce, lubczyk, majeranek, oraz olej. Kotlety z łopatki wkładamy do miski z marynatą, dokładnie pokrywając nią mięso, następnie

Miód i pieprz