Dziś mam dla Was Kochani przepis na pyszne, rozpływające się w ustach mięso. Istotą przygotowania tego dania jest długie duszenie mięsa w passacie pomidorowej doprawionej ziołami. Ja użyła mięsa z indyka, ale każde inne będzie równie smaczne. Bardzo polecam, bo jest to danie z tych mało pracochłonnych, a bardzo smacznych ;) Składniki na uda z indyka po rzymsku(...)indyka (lub 1,5-2 kg innego mięsa) 2-3 łyżki oliwy 750 ml passaty pomidorowej (czyli pulpy, czyli przecieru pomidorowego-nie koncentratu!) 2 gałązki tymianku 1 gałązka bazylii pieprz sól 1 łyżeczka cukru Mięso nacieramy solą i pieprzem. Oliwę nagrzewamy w garnku, w którym będziemy dusić mięso (u mnie szybkowar). Mięso podsmażamy z każdej strony
Rozpustne gotowanierazem konkretne żarcie, nie jakieś tam pitu-pitu :) Odkryłem w zamrażalniku sporo mielonego mięsa. No i taka myśl mnie przeszła: znowu kotlety mielone robimy? Nieeeee... Może do makaronu? Nieeeee... No to co? Hmmm... No nie wiem... A nieeee, wiem! Kofta, będzie kofta! Kofta to takie mięsne szaszłyki, wywodzą się z Turcji, może z Egiptu... No jakoś takoś z tamtych odległych(...)Madzia, wybredna księżniczka, zachwalała :) Być może to nie jest taka prawdziwa oryginalna kofta, bo podejrzewam, że Arabowie mają jakieś swoje specjalne arabskie przyprawy. Takie, które własnie z wałka mielonego mięsa czynią koftę. Ja takich przypraw nie miałem więc zrobiłem koftę środkowoeuropejską :) Użyłem po prostu przyprawy grillowej z AleDobre.pl . I ta przyprawa pozamiatała, już nic więcej nie musiałem dodawać. Zresztą
Marder&Marder ManufacturePrzy okazji mogliśmy kolejny raz przetestować produkty Knorra. Tym razem na warsztat poszła "przyprawa do mięs". I kolejny raz okazało się, że przyprawy Knorra są naprawdę przyzwoite. Co prawda mięso nie wyglądało tak idealne jak na zdjęciu z opakowania przypraw (ach ta magia Photoshopa), ale w smaku było doskonałe. Przed świętami pewnie jeszcze raz sięgniemy po ten przepis. Do czego(...)również zachęcamy. Oddajmy jeszcze głos producentowi: "Aby mięso było pyszne, musi być odpowiednio przyprawione. Z myślą o wszystkich jego smakoszach szefowie kuchni Knorr skomponowali przyprawę idealną, która w przemyślany sposób łączy zioła i przyprawy takie jak m.in. tymianek, rozmaryn, paprykę, czosnek, pieprz i oregano. Przyprawa podkreśla zapach mięsa, wydobywając z niego pełnię smaku. Nadaje mu smakowity rumiany kolor i pomaga
Marder&Marder ManufacturePrzedstawiam Wam mój przepis na oswojone z niemożliwością zdobycia mieszanego mięsa mielonego, podobne do chorwackich cevapcici, (tutaj: http://bialaglowka.blogspot.com/2013/07/cevapcici-chorwackie-kotleciki-z-grilla.html ) mielone kiełbaski grillowe. Są pysznie korzennie-aromatyczne i cudnie proste w przygotowaniu. Pyszna sprawa, w sam raz na letnie wypady za miasto, jak również na świeży pomysł na mielonego do obiadu. ;) 500g mielonej łopatki wieprzowej 1 łyżeczka tymianku(...)proszku pół łyżeczki pieprzu cayenne 4 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego pół łyżeczki kolendry 8 ziaren ziela angielskiego pół łyżeczki sody sól, pieprz Mięso przekładamy do miski. Czosnek obieramy i ścieramy na drobnej tarce lub przeciskamy przez praskę. Cebulę drobno siekamy. Dodajemy ją oraz czosnek do mięsa i dobrze mieszamy. Kumin podprażamy na suchej patelni
Kuchenna Kontrrewolucyajutro będę musiała podporządkować się dźwiękowi budzika :P Dzisiaj bardzo prosty i szybki w wykonaniu obiad. Składniki na farsz pewnie każdy z nas ma swojej lodówce. Wystarczy przyprawić mięso, wypełnić je nadzieniem i złożyć. Z dodatkami można śmiało pokombinować. Będzie tu pasować zarówno ryż jak i pieczone ziemniaczki. Do tego surówka i oprócz niebanalnie wyglądającego dania mamy przy okazji porcję(...)talerzu. Składniki na 2 porcje: 2 spore filety z kurczaka kawałek papryki 4 łyżeczki serka kremowego (takiego do kanapek np. Almette czy Piątnica) sól, pieprz, słodka papryka przyprawa do mięsa Filety z kurczaka delikatnie rozklepujemy. Przyprawiamy solą pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do mięsa. Na każdy filet kładziemy po dwie łyżeczki kremowego serka i kawałeczki papryki. Zwijamy na pół
My simple kitchenLatem napawa nas prawdziwa ochota na grilla, właśnie taka zachcianka owładnęła mną w sobotę... grillowana kiełbaska, tosty z mięsem mielonym, grecka sałatka z serem feta , gdyby nie pochmurna aura pogodowa i komary grill pewnie przeciągnął by się do bardzo późnego wieczora. Czy próbowaliście kiedyś grillować mięso mielone? Zapewniam Was że nic straconego, chleb tostowy z mięsem mielonym(...)moja najlepsza propozycja na przysmak z grilla. Świetnie smakuje z sosem czosnkowym. Składniki 70 dag mielonej łopatki wieprzowej 1 chleb tostowy pszenny krojony przyprawa do mięsa mielonego majeranek 2 ząbki czosnku 1 jajko trochę bułki tartej oraz kaszy manny Sposób Czosnek rozgnieść wymieszać z mięsem mielonym, jajkiem, bułką, kaszą oraz przyprawami. Gotowe nakładać na chleb tostowy delikatnie
Kuchenne aromatyDzisiaj coś dla mężczyzn. Kawał smacznego i soczystego mięcha! Karkówka, to ten rodzaj mięsa, który smakuje wielu osobom. Ja osobiście mięso, tym bardziej czerwone jadam bardzo rzadko. Ale tylko i wyłącznie ze względów zdrowotnych. Najbardziej odpowiada mi dieta gdzie jest dużo ryb, warzyw i ewentualnie białe mięso. Jednak od czasu do czadu robię takie "sztuki" mięsa ;-). Karkówkę przyrządziłam w marynacie(...)śliwką. Wyszło pysznie. Chrześniak oblizywał palce i mówi do mnie: "Ciocia ja jeszcze rezerwuje to pyszniutkie mięsko, bardzo pyszniutkie wiesz?" ;-D ( 6 letni ukochany słodziak ). Zapraszam! SKŁADNIKI: - sztuka mięsa wieprzowego -karkówka - 15 śliwek suszonych - 3 łyżki suszonej żurawiny Na marynatę: - 3 łyżeczki musztardy pomarańczowej (do kupienia np. w Lidlu) - 3 łyżeczki miodu polskiego - 6 łyżek oleju - 2 łyżeczki przyprawy
SMYKWKUCHNIpodane na ciepło czy na zimno. Może być daniem głównym obiadu lub dodatkiem do śniadania/kolacji. Jest też sporym polem do popisu w komponowaniu mięsa z innymi warzywami. Składniki: mięso mielone (ja użyłam wieprzowego z łopatki)1kg cebula 200g pieczarki 300g czosnek 3 ząbki jaja gotowane na twardo 2 szt = 100g jajo surowe do mięsa(...)zmielony pieprz, sól himalajska Gotuję dwa jaja na twardo. Cebulę i pieczarki kroję w drobną kostkę, duszę na patelni kilka minut bez użycia tłuszczu. Do miski wkładam mięso, mieszam z drobno posiekanym czosnkiem, przyprawami i duszoną cebulą z pieczarkami. Po dokładnym wymieszaniu wbijam do miski jajo i dodaję 3 łyżki bułki tartej. Ponownie dokładnie mieszam
IzaGotujeWołowina w pomarańczach i miodzie to właściwie przepis na kurczaka z pomarańczą, miodem i czosnkiem... w moim przypadku z podmienionym mięsem. Przepis otrzymałam już w zeszłym roku od miłościwie mi panującej Agnieszki, w mailu zatytułowanym "Kurczak Artura". Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że z owym Arturem zdarzy mi się współpracować na polu zgoła innym niż kulinarne:) Potrawę postanowiłam przetestować(...)gościach:) I tym razem się udało! Słodko-ostre mięso doskonale skomponowało się jaśminowym i dzikim ryżem oraz sałatką z ogórka, na którą przepis zamieszczę w kolejnym poście... Składniki: 0,5 kg wołowiny 4 ząbki czosnku 2 duże łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego* gałązka świeżego rozmarynu sok z 4 pomarańczy oliwa 1 łyżeczka Sambal Oelek (pasty
Kulinarne Inspiracjenawet na świąteczny stół? Już znaleźliście :) Z tym przepisem z pewnością Wam się uda! Składniki: 1-1,5 kg surowej szynki 2-3 listki laurowe do wyłożenia na wierzch mięsa Marynata: 4 łyżki oleju 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki wody 3-4 zmiażdżone ząbki czosnku 1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu) 4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć w moździerzu(...)łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/1 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą. Na wierzch ułożyć 2-3 liście laurowe. Mięso wstawić do lodówki przynajmniej na kilka godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc. 3. Mięso nakłuć trzykrotnie
Kuchnia domowa Anischab w sosie własnym , który możecie przygotować w zwykłym garnku. Jeżeli cenicie swój czas i lubicie aromatyczne sosy to spróbujcie przygotować poniższe danie w szybkowarze. Naprawdę będzie zachwyceni miękkością mięsa i smakiem sosu. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości sól, pieprz papryka ostra 1 cebula olej do smażenia 1,5 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą(...)pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (1,5 szklanki) i dodać surową cebulę pokrojoną w ćwiartki. Następnie do garnka wlać 1,5 szklanki wody i zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia
Ugotowaćnajmniej 0,5 kg schabu 100 g pieczarek, np. brunatnych 1/2 czerwonej cebuli (lub 1 mała) sól, pieprz papryka słodka mąka pszenna 100 ml śmietany 30% olej do smażenia Mięso umyć, wytrzeć i pokroić w zgrabne plasterki. Każdy kawałek schabu (delikatnie) rozbić i przyprawić z obu stron (solą, pieprzem oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się(...)przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół i pokroić w kostkę. Pieczarki umyć i pokroić w dosyć grube plasterki. Mięso obtoczyć w mące. Do szybkowara wlać odrobinę oleju (musi przykryć dno garnka) i przesmażyć kawałki schabu na złoty kolor. Przesmażone mięso wyjąć, a następnie do garnka wsypać pokrojoną cebulę. Gdy delikatnie zeszkli się, dodać pokrojone pieczarki. Całość chwilę
Ugotowaćkaszą jęczmienną to świetny pomysł na przemycenie kaszy dla dzieci i osób, które w tradycyjnym wydaniu kaszy nie lubią. Kasza nie jest bardzo wyczuwalna, a znacząco zwiększa objętość mięsa i podnosi jego wartość odżywczą. Z jednej porcji otrzymamy obiad na dwa dni lub dla dużej rodziny. Najlepsze w tych pulpetach jest jednak to, że świetnie nadają się do modyfikacji według(...)dodatków, ale możemy je podać np. z ryżem (ja tak lubię najbardziej), pełnoziarnistym makaronem lub komosą ryżową. Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną: ok. 400 – 500 g mielonego mięsa z udźca indyka 1 woreczek kaszy jęczmiennej perłowej 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej papryki 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią
Poezja smakuCoś na obiad. Kolejny przepis na proste i wyraziste w smaku mięso z wolnowaru. Tym razem polędwiczka wieprzowa. Mięso jest bardzo miękkie, kroi się z trudem. Jeżeli zależy nam na ładnym pokrojeniu, wyjmijmy upieczone mięso z sosu, sos przelejmy na patelnię. Kiedy mięso ostygnie, zdecydowanie łatwiej będzie pokroić je w plastry - pokrojone podgrzewamy w sosie. Podałam z kaszą bulgur(...)szalotki drobno pokrojone przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Polędwiczki umyć, osuszyć, oczyścić dokładnie z błon. Posolić i popieprzyć, obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano. Umieścić mięso w misie wolnowara. W rondelku wymieszać wszystkie pozostałe składniki: bulion, ocet, sos Worcestershire, sos sojowy, miód, paprykę, szalotkę i czosnek. Zagotować i zalać mięso. Gotować 4 godziny
Stare Garyniedługo Wielkanoc postanowiliśmy przygotować wcześniej białą kiełbasę i ją zamrozić, potem będziemy mieć czas na inne potrawy. A Jak zrobić białą kiełbasę? To nic trudnego, trzeba zaopatrzyć się w mięso wieprzowe, osłonki / jelita, przyprawy, czosnek, oczywiście trzeba mieć maszynkę do mielenia mięsa (ręczną lub elektryczną) i nadziewarkę / lejek. Potem jest już będzie tylko z górki Na blogu jest kilka przepisów(...)mięsnej to możecie zrobić kiełbasę słoikową lub łopatka ze słoika A teraz poniżej znajdziecie odpowiedź na pytanie Jak zrobić białą kiełbasę? Składniki: 2,5 kg karkówki wieprzowej 2 kg mięsa wieprzowego z łopatki 1,5 łyżki stołowe soli peklowej, 1,5 łyżki stołowe soli 18 g przetartego majeranku, 1 łyżka ziaren pieprzu zielonego i czarnego (pół na pół) 1 łyżeczka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię