mięso - 63110 przepisów (strona:156/4208)

Drobiowe Taco z patelni 206

Składniki: DROBIOWE TACO: 700 g mięsa mielonego z indyka; Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu - 240 g); 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1 łyżeczka mielonego kuminu; 1 szklanka salsy (domowej - przepis poniżej, lub sklepowej ); 1 papryczka chipotle z puszki w sosie adobo ; 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami chipotle); 100 g nachos; 1 łyżka oleju(...)konserwową odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Nachos pokruszyć na drobne kawałki. Papryczkę chipotle odsączyć z sosu, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone. Przyprawić chili w proszku (1/2 łyżeczki), kuminem (1 łyżeczka) oraz szczyptą soli i pieprzu. Całość podsmażać, na średnim ogniu, często mieszając (rozdrabniając jak najbardziej mięso), aż mięso ładnie się

Gospodyni Miejska
Tatar wołowy 98

Tatar Tatar wołowy. Najlepszy przepis na tatara z mięsa wołowego.  Tatar to przystawka z surowego mięsa, mielonego lub siekanego. Do przyrządzenia tatara wykorzystujemy mięso wołowe lub ryb - najczęściej łososia lub śledzia. Sekretem najlepszego tatara jest jego odpowiednie przygotowanie. Zawsze należy pamiętać, aby mięso na tatara było bezwzględnie jak najlepszej jakości i świeże. Wszystkie narzędzia, którymi przygotowujemy tą potrawę powinny(...)być czyste i najlepiej wyparzone. Niezbędnym elementem jest dodanie do masy mięsnej odrobiny wody i oliwy. Dzięki temu, podczas dokładnego wyrabiania mięsa, woda z oliwą zemulgują się, a masa stanie się delikatna i puszysta. Do tatara dodajemy posiekaną cebulę, ogórki kwaszone, kapary, można także anchois lub marynowane pikle warzywne - oczywiście wszystko drobno posiekane. Jak zrobić klasyczny tatar wołowy Oto składniki

Moja Książka Kucharska
Idealne na wiosnę roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta 139

roladki ze szpinakiem i serem feta. Na zielony podwieczorek wiosenny można zaś zaserwować pyszny koktajl szpinakowy, który przepis jest już znany naszym Czytelnikom. Przepyszne połączenie Szpinak, ser feta i mięso – takie połączenie kolorystyczne, a przede wszystkim smakowe, po prostu jest doskonałe. W dodatku to danie świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Agata radzi, żeby pominąć panierkę i upiec roladki(...)rozpuści. Odstawiamy nadzienie do wystudzenia. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdą pierś kroimy wzdłuż na 2 kawałki o mniej więcej jednakowej grubości. Pojedyncze kawałki mięsa umieszczamy w woreczku foliowym i rozbijamy tłuczkiem, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię mięsa, jednak musimy robić to ostrożnie, żeby nie porobić dziur w mięsie. Piersi bardzo delikatnie solimy

KulinarneImpresje.pl
PIECZONE PAŁKI Z KURCZAKA Z CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ 144

Przygotowanie takich pałek nie jest ani skomplikowane ani też pracochłonne, a efekt... mniam. Soczyste mięso, chrupiąca, idealnie doprawiona skórka. Szybki, prosty obiad dla całej rodziny. Wystarczy z rana przyprawić mięso i wstawić do lodówki a potem przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Polecam wszystkim, obiad doskonały dla osób, które nie mają zbytnio czasu na jego przygotowanie :) Składniki(...)pół łyżeczki soli * pół łyżeczki mielonej papryki ostrej (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam  Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy ziołowej do kurczaka (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Dodać do marynaty mięso i dobrze wymieszać, aby przyprawy pokryły mięso. Odstawić do lodówki na około

Zrób to smacznie
Roladki z piersi kurczaka – potrójnie mięsne 198

Sami przyznajcie – pierś z kurczaka ciężko czasami upiec „w punkt”. Kiedy szykuję je w całości, najczęściej korzystam ze znanego Wam już przepisu , w którym mięso pieczone jest z dodatkiem masła i rosołu. Roladki z piersi kurczaka też można naszykować w tak soczystym wydaniu – wystarczy je nafaszerować czymś tłustym i dodatkowo w coś tłustego zawinąć. Wypróbujcie! Kurczak i bekon to znane(...)połączenie. Ale kurczak i pasztet? Pasztet jest tłusty z założenia – szczególnie jego smarowne wersje, które są wilgotne i tłuste jednocześnie. Mocno doprawione pasztety dodadzą mięsu smaku, a tłuszcz zawarty w nich nie pozwoli wyschnąć pieczonej kurczęcej piersi. Żeby po upieczeniu nie było nudno i mdło – dodatek marynowanego zielonego pieprzu i suszonych pomidorów podbije wszystkie smaki. Jest pysznie! Piersi kurczaka osuszamy

Karo in the Kitchen
DOMOWA BIAŁA KIEŁBASA. JAK ZROBIĆ PRZEPYSZNĄ BIAŁĄ KIEŁBASĘ? 532

warunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać. Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu). Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita wieprzowe, które można kupić(...)przez około 2 godziny  i osączyć. Niewykorzystane, oczyszczone jelita można przez kilka tygodni przechować w lodówce - w zamkniętym słoiku, przesypane miałką solą. Do przygotowania kiełbasy używamy wyłącznie najświeższego mięsa, wszystkie narzędzia powinny być bezwzględnie czyste i najlepiej wyparzone.  Każdy gatunek mięsa oraz tłuszcz mielimy osobno i łączymy dopiero po zmieleniu - przed mieleniem mięso powinno być mocno schłodzone

Moja Książka Kucharska
Makaron z wołowiną i mango w sosie tajskim 156

moja propozycja na niebanalny, dobry i ekspresowy obiad. Serio ekspresowy- przygotowanie trwa tylko tyle, ile trwa smażenie dobrego steku wołowego! Całkowity czas smażenia steku zależy oczywiście od grubości mięsa oraz od stopnia jego wysmażenia i wacha się od 10-16 minut*, szybko prawda? 2 porcje: * stek wołowy- 250 g (polędwica, rostbef, antrykot) * mango- 1/2 szt. * makaron- 250 g * masło klarowane(...)smażenia (ew. olej rzepakowy, ryżowy) * sól- do oprószenia mięsa sos: * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z limonki- 1 łyżka * świeża, posiekana chili - 1 łyżeczka * posiekana kolendra- 1 łyżeczka Mięso należy wyłożyć z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Patelnię grillową rozgrzać z masłem klarowanym. Przed samym włożeniem mięsa na patelnię posypać je solą

Kraina Miodem Płynąca
Tradycyjne zrazy wołowe 180

Tradycyjne danie kuchni polskiej - zrazy wołowe nadziane cebulą, ogórkiem kiszonym i boczkiem.  Nie ukrywam, że przygotowanie zrazów jest lekko czasochłonne w czasu (mięso musi być bardzo dobrze rozbite i zawinięte), jednak smak takiego mięsa wszystko wynagradza. Zachęcam do przygotowania 😊 Składniki na 12 sztuk: 1 kg wołowiny , np. łopatki, zrazówki 2-3 średniej wielkości cebulka kilka łyżek musztardy sarepskiej kilka(...)listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina oleju Cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w półplasterki. Ogórki pokroić w słupki. Boczek pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie  posmarować z jednej strony odrobiną musztardy. Na rozbite kawałki mięsa przełożyć cebulę, ogórka i boczek. Przygotowane mięso zawinąć

Ugotować
Sznycle wieprzowe duszone z cebulką 2099

przepis na tradycyjne polskie danie - duszone sznycle z szynki wieprzowej. Mistrzynią w ich wykonaniu była moja Mama. Świetnie pasują do kaszy gryczanej, choć ja jem je tylko z warzywami. Mięso w tej wersji jest bardzo miękkie, samo wręcz rozpada się po dotknięciu widelcem :-)  Zapraszam Sznycle z szynki wieprzowej duszone z cebulką Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej(...)leniwych :-) 2 cebule sól pieprz 2 liście laurowe słodka papryka - 2 łyżeczki cząber (ok.1/2 łyżeczki) ew. mąka do obtoczenia - opcjonalnie (ja nie używam mąki) tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso umyć i pokroić na plastry Kotlety można delikatnie rozbić tłuczkiem, jeśli jednak pokroiliśmy mięso dość cienko nie jest to konieczne Teraz można ewentualnie obtoczyć kotlety w mące  Sznycle obsmażamy

Marta próbuje
Karkówka duszona z cebulą 271

Dziś szybki przepis na duszoną karkówkę w  cebuli.   Mięso wyszło soczyste, mięciutkie i  aromatyczne.  Karkówkę podałam z moją  ulubioną  ciapkapustą Składniki: 5 plastrów karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku smalec/olej do smażenia mąka do oprószenia 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć(...)osuszyć. Jeżeli mamy w kawałku pokroić na 1,5 cm plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Odłożyć na 1 godzinę. Po tym czasie plastry mięsa oprószyć mąką.  Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć mięso z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni, wrzucić cebulę zeszklić, pod koniec wrzucić czosnek

magiczna kuchnia Kasi
Bakłażany faszerowane mięsem i serem 149

Dziś u mnie na obiad bakłażany faszerowane mięsem mielonym i serem. Wszystko w ziołach i pomidorach. Wspaniałe i syte danie, które kilka razy w roku pojawia się w naszym menu. Aromatyczne i zdrowe bakłażany wypełnione mięsno-serowym farszem, to nie może nie smakować! Po bakłażany chętnie sięga kuchnia bałkańska, gdzie bardzo często zapieka się je z nadzieniem na bazie mięsa(...)warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami

Zasmakuj Kuchni
Medaliony z indyka. 179

czegoś na własną modłę ;) Medaliony podałam z sosem koperkowym, ale myślę, że pieczarkowy, czy grzybowy, równie dobrze się tu sprawdzi. Bardzo polecam! Składniki na medaliony w indyka: 500 g mięsa z udźca indyka zmielonego na grubych oczkach 1 nieduża cebula 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 8-9 łyżek ciepłego mleka 1 małe jajko 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta mielonego pieprzu czarnego      Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do mięsa. Bułkę tartą wsypujemy do miseczki, dodajemy mleko, jajko, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny i dokładnie mieszamy. Następnie mieszankę przekładamy do mięsa i dokładnie (nie mniej niż 10 minut) wyrabiamy. Im dłużej będziemy mieszamy i wyrabiali mięso

Rozpustne gotowanie
Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym 130

gości ono na moim stole. Z ciekawością wypróbowuję też wygrzebane w książkach kucharskich lub w Internecie nowe przepisy. Dzisiejszy przepis jest właśnie zaczerpnięty z Internetu. Pulpety przygotowałam tylko z mięsa drobiowego i zamiast chleba wykorzystałam czerstwą bułkę. Pulpety wyszły bardzo smaczne. Następnym razem (na pewno na stałe wpiszą się w moje menu) przygotuję je z mięsa wieprzowego. Oryginalną wersję poniższego(...)przepisu znajdziecie na blogu Kulinarny przepis . Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, garnek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 700 g szynki wieprzowej, 300 g piersi z kurczaka, 3-4 kromki chleba, 2 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, Sos grzybowy: dużą

blog.moje-pasje.info
Serowa rolada z mięsem mielonym i pieczarkami 1382

Rolada z żółtego sera zawinięta z mięsem mielonym, dobrze doprawionym i z dużą ilością pieczarek. Taka roladę kroimy na grube plastry i podajemy jako danie główne lub na zimno jako wędlina na kanapki. PIECZONY SER: 600 g sera żółtego gouda 3 jajka 2 łyżki majonezu MIĘSO MIELONE: 400 g mięsa mielonego 250 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)łyżki bułki tartej papryka słodka mielona pieprz czarny pieprz ziołowy sól Oczyszczone pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni z niewielką ilością masła. Po przestudzeniu dodać do zmielonego mięsa, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę i zeszklić. Wymieszać z mięsem i pozostałymi składnikami, dobrze doprawiając całość. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej i wymieszać z jajkami oraz majonezem

https:KKuchniaMniam
Schab w sosie śmietanowo-porowym 135

Cześć Jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa jest schab. Schab, który najbardziej kojarzy się chyba z tradycyjnymi kotletami. Ale można przygotować z niego wiele innych, pysznych potraw. Ostatnio przygotowała na niedzielny obiad schab w sosie śmietanowo-porowym. Wyszedł bardzo smaczny, choć niestety sos mi się lekko zważył (chociaż użyłam śmietany 30% - wiem, trochę tłusta 😊 ale mam w domu dwóch chudzielców(...)nawet dziadek, który za twardym i suchym mięsem nie przepada, zjadł wszystko z apetytem. Jakiś czas temu na blogu Marty Langier  trafiłam na bardzo fajny przepis na polędwiczki w sosie śmietanowym. Ja w taki sposób przygotowałam właśnie schab pokrojony na plastry.  Polędwiczki (lub schab) w sosie śmietanowo-porowym Przygotuj nóż i deskę do krojenia, łyżkę, głęboką patelnię

blog.moje-pasje.info