Kotlety ryżowe z mięsnym nadzieniem... Soczyste, ryżowe i złociste. Wypełnione mięsem mielonym. O delikatnym, koperkowym aromacie. Pychota! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 3 szklanki surowego ryżu; 4 jaja (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); 2 małe cebule (1 do masy ryżowej i 1 do mięsa); 1 łyżka masła; 1/4 szklanki zimnej wody(...)masy ryżowej); 1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej np. vegety; Pęczek koperku; 4 czubate łyżki bułki tartej (2 do masy ryżowej i 2 do mięsa); Sól; Pieprz; Bułka tarta do obtaczania kotletów; Olej do smażenia. Sposób przygotowania: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Lekko wystudzić. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cebule obrać, pokroić w drobną
Gospodyni MiejskaKuskus w trzech kolorach pięknie się na talerzu komponuje i swoją delikatnością zaskakuje. Jest idealnym dodatkiem do mięsa wołowego z dodatkiem chili i sezamu na wykałaczki nabitego.Składniki na 4 porcje:200 g kaszy kuskus,200 g marchwi,12 łyżek mrożonego groszku,200 g mięsa wołowego bardzo drobno zmielonego,1 jajko,2 łyżki bułki tartej,2 łyżki białego sezamu,sól(...)smaku,1 łyżka masła klarowanego,pieprz czarny świeżo mielony do smaku,½ łyżeczki suszonego lubczyku,¼ papryczki chili,4 łyżki sera camembert topionego,świeże oregano,olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie:Mięso:Do mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, lubczyk, posiekaną drobno papryczkę chili i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 6 porcji, formujemy podłużne sznycelki, które nabijamy
Moniki Smakołykiprzecież gulaszu z gęstym sosem, który wypełni kluskowe dziurki. Tym razem będzie to najprostszy gulasz wieprzowy, bez żadnych udziwnień czy zbędnych dodatków. Taki jaki robiła moja babcia, z mięsem smażonym na smalcu i zagęszczany mąką. Jest idealny właśnie do klusek śląskich czy kopytek. A do tego surówka z kapusty(...)łyżki mąki pszennej2 listki laurowe5 kulek ziela angielskiegosólpieprzsmalec do smażeniaWykonanie:Godzinę przed przygotowaniem gulaszu grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy zimną wodą. Mięso kroimy w kostkę o wymiarach mnie więcej 2 x 2 cm. Cebulę kroimy w drobną kostkę a marchewkę w plasterki.Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, smażymy na nim porcjami
Kulinarne przygody Gatitynormalnym garnku, trzeba tylko troszkę się uzbroić w cierpliwość.Wołowina w czerwonym winie z ziemniakami Proporcje dla 6 osóbCzas przygotowania (w szybkowarze) wraz z macerowaniem mięsa: 8 godzinSkładniki:1000 g wołowiny z udźca2 cebule3 marchewki1 mały kawałek selera500 ml czerwonego wytrawnego wina2-3 gałązki świeżego tymianku1000 g ziemniaków200 g śmietany 18%3-4 łyżki(...)mąki pszennejpieprzolej do smażeniaWykonanie:Mięso kroimy w dużą kostkę 2 x 2 cm. Zalewamy winem i odstawiamy do lodówki do przemacerowania na całą noc.Następnego dnia mięso odcedzamy, a wino odstawiamy do wykorzystania chwilę później.Warzywa (cebulę, marchew, selera) obieramy, cebule kroimy w ćwiartki, marchewkę w plasterki, a selera w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy na nim kawałki
Kulinarne przygody Gatityblaszkę wypełnioną szklanką wody. wkładamy lekko przyklepane, posmarowane jajkiem i posypane sezamem bułeczki. Pieczemy ok 10 min. Kiedy wetkniemy w nie wykałaczkę powinna być sucha. Hamburgery wołowe: 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa) ok 300 ml wody 3 łyżeczki ostrej musztardy sól, pieprz Dodatkowo: ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....) sałata(...)czerwona cebula pomidor czipsy z boczku ogórki kiszone/konserwowe Wykonanie: Do mięsa dodajemy sól, pieprz musztardę mieszamy dokładnie i wlewamy wodę. Mocno je wybijamy, co sprawi, że nasze burgery będą idealne :). Gotowe mięso dzielimy na 4- 6 części ( w zależności od tego jakiej wielkości chcemy uzyskać) i formujemy kotlety Mocno je dociskając ( ja użyłam pudełeczka po serku mascarpone. Wyłożyłam je folią
Malinowe Pocałunkisztseler - 1 kawałekpor - kawałekziele angielskie - 4 ziarenkaliść laurowy- 2 sztcebula - 1 sztsól i pieprz3 ,5 szkl wodySOS CHRZANOWYmąka - 2 łyżkiśmietana - 125 gchrzan ze słoiczka - 3 łyżkimasło - 1 łyżkawywar z mięsa - 1 szklsól i pieprz PRZYGOTOWANIE:Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni. Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać dodać(...)mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić w grubsze plastry. SOS CHRZANOWY Na maśle przygotować zasmażkę, podlać wywarem z mięsa. Następnie dodać śmietanę i gotować z 4 minuty. Do sosu dodać chrzan ze słoiczka i przyprawy do smaku, dokładnie wymieszać. Podawać
Kuchnia Danusidodać wszystkie przyprawy,gotować 5 minut pod przykryciem. Następnie ugotowany wywar wlać do pozostałej zimnej wody, wymieszać. Wodę przelać do dużego kamionkowego garnka. Do wody włożyć mięso, tak by mięso było całkowicie zanurzone w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę. Po tym czasie wyjąć mięso(...)zalewy, osączyć i tą zalewą szprycować dobrze mięso za pomocą strzykawki. Mięso włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia. Mięso uwędzić. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso i parzyć przez 1,5 godz. w 85 stop
Kuchnia DanusiTUTAJ- BRYTFANNA KLIK – jej cudny kolor, kształt, idealnie oddaje charakter włoskiej kuchni! Składniki na danie 5 sztuk czerwonej papryki 1 papryka żółta 2 papryki zielone do kilograma mięsa mielonego- szynka suszone pomidory Ole- dlaczego Ole? Bo sama suszyłam przez kilka lat pomidory na Sycylii, na tarasie, na słońcu i Ole ma taki właśnie smak masło oliwa z oliwek(...)mieszając. Przykrywamy. Do gotującej się wody wrzucamy kasze gryczana i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Możemy wrzucić wszystkie kasze jednocześnie. Gdy cebula z czosnkiem się zeszklą , wrzucamy mięso mielone i dusimy, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy około 3 łyżek oleju z suszonych pomidorów. Olej ten ma niesamowity smak i idelanie nadaje się do duszenia mięsa. Kroimy
Z Kuchni Do Kuchniobecnie są w obcych rękach. Więc przepis przywiozła ze sobą na terenie odzyskane, ja przygotowuję kotlet pożarski według jej przepisu. Kotlet pożarski jest to panierowany kotlet mielony przygotowany z mięsa kurzego lub mieszaniny mięsa kurzego i cielęcego. U nas przygotowywało się go z mielonego mięsa z kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie(...)jest też przepis na kotlety mielone drobiowe, ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięgrillowanie to sport narodowy Polaków Ja ostatnio często grilluję na moim elektrycznym grillu, który jest odpowiednio duży, grilluje jednocześnie z obu stron. Grillowanie na nim nie wymaga odwracania mięsa, czy też innych produktów, które grillujemy. Można na nim przygotować pełnowymiarowe dania dla 2 osób. Tym razem przygotowałam po 3 kofty na głowę, czyli 6 sztuk mięsnych szaszłyków na patyku(...)Kofta to szaszłyki z mięsa mielonego, które przyprawiłam w bliskowschodnim, aromatycznym stylu. Zazwyczaj do ich przygotowania używa się jagnięciny, baraniny, czy też wołowiny – ja użyłam naszej polskiej wieprzowiny. Ważne w tym przypadku jest porządne doprawienie mięsa, należy też pamiętać, że nie dodaje się do mięsa jajek. Kofty nadziewa się na patyki do szaszłyków, grilluje lub piecze w piekarniku. Ja polecam
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis na pieczoną papryką nadziewaną kaszą bulgur i zielonymi oliwkami. Ta papryka faszerowana bez mięsa jest pomysłem na pełnowartościowy posiłek z nieprzetworzonych produktów! Lekka, pożywna, szybka w przygotowaniu i przede wszystkim wegańska – zobacz z jakich składników i jak zrobić tę faszerowaną paprykę, a także sprawdź ile kalorii i makroskładników znajduje się w porcji. Dieta 1800 kcal – jadłospisy(...)Papryka faszerowana z kaszą bulgur to przepis, który pochodzi z eBooka „ Wegańskie jadłospisy 1800 kcal „. Jest to zbiór 120 przepisów bez mięsa i nabiału. Przepisy są proste i głównie składają się z nieprzetworzonych składników. Ebook znajdziesz tutaj – https://www.estante.pl/produkt/kulinaria/kuchnia-roslinna/weganskie-jadlospisy-1800-kcal/ Ebook możesz również kupić w empik.com – https://www.empik.com/weganskie-jadlospisy-1800-kcal-monika-jerzak,p1390922192,ebooki-i-mp3-p Papryka faszerowana bez mięsa – kalorie
Via Gustobyło właśnie przy okazji upieczenia dużej ilości dyni, która finalnie została zmiksowana i dodana do curry w postaci puree. I tak myślałam do czego można by go dodać. Bach, mięso. Jakieś aromatyczne, w sosie. Curry, a jakże. Na obecną porę roku – idealne. Zaglądnęłam do mojej szuflady z przyprawami i w sumie okazało się, że jest jak najbardziej przystosowana(...)niej wszystkiego, ale garam masalę, curry, kardamon i inne mielone imbiry zdecydowanie są. No więc robię, nie ma na co czekać. Napiszę Wam jeszcze coś na temat mięsa, z którego robię curry. Próbowałam wielu tego rodzaju potraw, ale moim ulubionym zawsze jest to z dodatkiem filetów z udek kurczaka. Piersi z kurczaka też będą ok, ale udka mają trochę inny
KardamonovyPrzepis na warstwową sałatkę z Taco – czyli sałatka z nachos! To pomysł na sałatkę z kukurydzą, żółtym serem, pomidorami, czerwoną cebulą, sałatą lodową, vege mielonym lub mielonym mięsem oraz sosem majonezowym z ketchupem. Ta sałatka meksykańska z nachosami będzie świetnym pomysłem jako zimna przystawka na imprezach, a także jako urozmaicenie świątecznego stołu. Sprawdzi się również podczas spotkania ze znajomymi(...)jako niecodzienny podwieczorek, czy też kolacja. Jak zrobić sałatkę z nachosami? Przygotowanie tej sałatki nie jest skomplikowane. Przygotuj mielone tofu lub mięso, a następnie pokrój warzywa. Na koniec wymieszaj składniki sosu i całość ułóż warstwami w salaterce w takiej kolejności: kukurydza vege mielone lub mięso czerwona cebula sałata lodowa sos majonezowy z ketchupem pomidory ser żółty nachos Dokładny przepis oraz
Via Gustopiekarnika lub pałki z kurczaka z ziemniakami z patelni, nie wymagają skomplikowanych dodatków, a samo wykonanie nie nastręcza żadnych problemów. Jeśli jednak wolisz bardziej wymagające przepisy z wykorzystaniem mięsa drobiowego, nasz kotlet pożarski z kostką oraz kurczak po koreańsku są do Twojej dyspozycji. Nie oznacza to oczywiście, że dzisiejszy przepis to jakaś prowizorka. Po prostu większość z nas szuka kompaktowych(...)pieczone – przepis Przygotowanie: Do przygotowania przepisu potrzebne będą oprócz składników: miska do wymieszania kurczaka z marynatą mały słoik zamykane dość szczelnie naczynie/pudełko lub woreczek strunowy do marynowania mięsa rondelek do podgrzania i zagęszczenia sosu blacha piekarnikowa + papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne pędzelek Czas przygotowania, to wraz z pieczeniem (nie licząc czasu marynowania) ok. 70 minut. Z kolei
Kuchnia Na Wypasiedziś się tutaj pojawiać, ale mam luźną godzinę, więc postanowiłam ją jakoś spożytkować. Chili con carne to jedno z moich ulubionych dań, mimo że jak wiecie nie jestem miłośniczką mięsa. Ale… no właśnie, ta potrawa ma w sobie tyle aromatów i świetnych kombinacji, że ciężko mi się jej oprzeć. Dziś jest u nas ekipowy zjazd, więc jak zwykle chcę(...)ponapełniać parę brzuchów. A jak ekipowy zjazd to mięso. I nie, dzisiejszy przepis nie będzie dziś pałaszowany, tego zostawiam na niedzielne popołudnie. Dziś jemy udka z kurczaka z przepisu z książki ” Palestyna”, ale o tym kiedy indziej. I szykując się na obecny weekend brałam pod uwagę raczej dania jednogarnkowe, które po prostu podgrzejemy sobie po powrocie z naszych
Kardamonovy