wlać wodę, osolić i włożyć kalafiora. Gotować 10 minut od zagotowania się wody. Włożyć go tak żeby góra kalafiora była u góry. Następnie zahartować zimną wodą i odsączyć. Przygotować mięso mielone – posiekać cebulkę, ząbek czosnku i dodać do mięsa. Jajko, bułkę tartą, słodką paprykę, majeranek również wrzucamy do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Dokładnie wymieszać masę. Można dodać(...)mięsa łyżeczkę vegety, ale to już tylko jak ktoś chce. Są dwa sposoby nadziewania kalafiora, pierwszy to wypełnić mięsem mielonym między nóżkami kalafiora. Ale myślę że to jest dość trudne. drugi łatwy to – uformować z mięsa półkulę, położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Natomiast kalafiora powoli dzielić na mniejsze kawałki i wciskać kwiatki kalafiora w mięso. Tworząc w ten sposó
Kuchnia PokoleńPończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat Wykonanie 1.Kupiony schab bez kości płuczemy pod bieżącą wodą,następnie osuszamy i oczyszczamy mięsko z (mizdry)taka biała błona i (warkocza)mięsa przypominający wygląd warkocza.Które jest przy schabie.Lecz to już jest nie tak bardzo konieczne.Następnie tak przygotowany schab obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał(...)bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić. 2.Po 24 godzinach całość wyjmujemy z lodówki. Schab opłukujemy pod zimną wodą z resztek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat Wykonanie 1.Kupiony schab bez kości płuczemy pod bieżącą wodą,następnie osuszamy i oczyszczamy mięsko z (mizdry)taka biała błona i (warkocza)mięsa przypominający wygląd warkocza.Które jest przy schabie.Lecz to już jest nie tak bardzo konieczne.Następnie tak przygotowany schab obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał(...)bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu należy je obrócić. 2.Po 24 godzinach całość wyjmujemy z lodówki. Schab opłukujemy pod zimną wodą z resztek
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.mniejszym wsadem.Jest smaczne nie za twarde nie za miękkie takie jak powinna byś mielonka.Bardzo dobrze się kroi w grube i cienkie plasterki,nie rozpada się. Przepis Mięsko -mięso chude z łopatki 300 g -mięso tłuściejsze z łopatki 400 g - chudy boczek 500 g Tą porcję zrobiłem w prasce o wkładzie maksymalnym 1,2kg PRZYPRAWY: -peklo sól(...)sobą po znieleniu -pieprz biały 3 g/kg -cukier 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -suszony koperek 1 g/kg -oregano 1 g/kg Wykonanie -z łopatki pozyskujemy 300 g chudego mięsa które kroimy w kostkę 1,5 na 1,5 cm i peklujemy peklo solą 18-20 g /kg i dodajemy 20 g wody i mieszamy do kleistości wstawiamy do lodówki -łopatkę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Pyszna i aromatyczna karkówka, która idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę. Mięso jest mięciutkie, soczyste i świetnie łączy się z nutą suszonych pomidorów. 1,5 kg karkówki 6g podlaskiej przyprawy do peklowania mięsa 2 łyżki soli Dodatkowo: 3 ząbki czosnku 3 suszone pomidory majeranek(...)głębokiej miski wsypać przyprawę do peklowania i sól. Całość zalać wrzątkiem i rozmieszać. Do mieszanki (ostudzonej) włożyć schłodzoną i umytą karkówkę (*). (Zalewa powinna pokrywać całe mięso.) Miskę przykryć i odstawić na 3 dni (w chłodne miejsce). Po tym czasie mięso wyjąć z wody, osuszyć i natrzeć majerankiem. Następnie karkówkę naszpikować czosnkiem i suszonymi pomidorami. (Zrobić małe nacięcia
Di gotujekarkówki bez kości 2-3 papryki różnokolorowe - u mnie akurat tym razem jednokolorowo czerwono 4-5 średnich cebul - przyjmuje się generalnie proporcje 3 cebule na 1kg mięsa sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - do smaku olej Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc zostawić w przyprawach do "przegryzienia się" w lodówce. Karkówkę pokroić w średniej grubości plastry(...)Każdy kawałek skropić z obydwu stron olejem, lekko posolić, obsypać obficie słodką papryką i lekko papryką ostrą. Tak przygotowane mięso odstawić pod przykryciem na noc do lodówki. Na drugi dzień plastry karkówki obsmażyć krótko z obydwu stron na mocno rozgrzanej patelni - nie potrzeba podlewać jej w ogóle olejem . Odpowiednio obsmażone mięso na wstępie, to więcej niż połowa sukcesu dobrze uduszonej
Grunt to przepis!Domowa wędlinka, z wynalazku który się zwie Szynkowarem. Pozwala on na przygotowanie mięsa w taki sposób aby nic nie traciło ze swego smaku, a było lżejszym i zdrowszym od tradycyjnych szynek i domowego pieczonego mięsa. Składniki na jedna kiełbaskę/mięsko do chlebka 1 kg karkówki 2 łyżeczki soli zwykłej bądź peklującej około 100 ml zimnej wody 1 płaska łyżeczka(...)przez praskę 1. Karkówkę kroimy w kostkę, oddzielając kawałki tłustsze od chudszych. 2. Tłustsze kawałki które odłożyliśmy, mielimy w maszynce lub blendujemy, natomiast chudsze pozostawiamy w całości. 3. Zmielone mięso i całe kawałki przekładamy do miski i zaczynamy przyprawiać. dodajemy sól zwykłą bądź peklującą, wodę, żelatynę, majeranek, pieprz oraz czosnek. Wszystko dokładnie wyrabiamy rękami. 4. Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które
Gotowanie...to proste !Zazwyczaj jadamy rosół na kurczaku lub kurczaku i wołowinie. Tym razem zamarzył mi się rosół z kaczki i pierogi z gęsiną. Kupiłam zatem oba rodzaje mięsa i ugotowałam przepyszny rosół na obu rodzajach mięsa. Rosół był bardzo esensjonalny, ale i bardzo tłusty. Kiedy ostygł, zdjęłam z niego większość tłuszczu, ale mimo tego zachował swój aromat. Mięso, tak jak wspomniałam, zużyłam(...)cebula 4 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów 2-3 listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego pęczek natki pietruszki lub lubczyku sól i pieprz 1 łyżka przyprawy warzywnej maggi Mięso z gęsi i kaczki, obrane warzywa (selera przekroić na pół), natkę, ziele, liście laurowe i grzyby zalać zimną wodą w dużym garnku, aby przykryła warzywa i mięso. Po zagotowaniu zdjąć
Czerwień i błękitSkładniki: 1000 g schabu wieprzowego 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli 1/2 łyżka peklosli 2 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka czerwonej wędzonej ostrej 1 łyżka tymianku Wykonanie: Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3 razy(...)odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 36 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Gdy minie 36 godzin mięso
Kulinarne przygody Gatityzrobić. W domu złapałam bardzo starą książkę kucharską, taką bez obrazków.Wiedziałam czego szukam i znalazłam. Tak powstał pyszny obiad, a Młody zadowolony, bo po raz pierwszy jadł cielęcinę. Mięso podałam z kaszą jaglaną i byłam pewna, że będzie kręcił nosem, a tu? Niespodzianka! Wszystko zjadł ze smakiem i nawet pochwalił kaszę, ciekawe na jak długo, bo dziecko mam "antykaszowe(...)szklance bulionu warzywnego Wykonanie: Marchewki umyłam, obrałam i pokroiłam w cienkie plasterki, zalałam wodą , tak aby tylko przykryła plasterki i od momentu zagotowania wody gotowałam 8 minut. Kawałki mięsa umyłam pod zimną bieżącą wodą i osuszyłam ręcznikiem papierowym. (Jeśli macie mięso w jednym kawałku, po umyciu i osuszeniu po prostu pokrójcie je w grubą kostkę). Potem kawałki mięsa obtoczyłam
Blondynka GotujeRolada z piersi indyka należy do najwykwintniejszych dań z tego ptaka. Mięso jest smaczne, zdrowe, niskokaloryczne, lekkostrawne i bardzo dietetyczne. Rolada przygotowana z wyrazistym farszem jarmużowym i suszonymi pomidorami smakuje rewelacyjnie. Ponieważ do nadzienia użyłam suszonych pomidorków z żurawiną, żurawina pojawia się również w sosie. Rolada ma soczyste i bardzo mięciutkie mięso. Tak samo smaczna na gorąco(...)jarmuż - około 150-200 g suszone pomidory 3/4 słoiczka gałązka rozmarynu sól, pieprz gałka muszkatałowa 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml bulionu do podlania Wykonanie: mięso oczyścić z błon . Rozciąć jak książkę. Można usunąć polędwiczkę, będzie łatwiej formować roladę. Użyłam całego płata mięsa z poledwiczką, dlatego niezbyt foremną roladę umieściłam w siatce . Rozcięty płat mięsa rozbić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Rewelacyjne zraziki z dzika, dostałam trochę dziczyzny od mojej siostrzyczki. Bardzo się ucieszyłam bo dziczyzna jest pyszna. Oczywiście musi być dobrze zrobiona Mięso na zrazy pokroić na 0,5 cm, doprawić płaty mięsa z dwóch stron solą, pieprzem i posmarować musztardą. Boczek i cebulę zmielić przez maszynkę do mięsa i połączyć z mięsem mielonym. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą(...)mięsa mielonego posmarować każdy płat mięsa. Ogórka kiszonego pociąć w wzdłuż na grube słupki i położyć po kawałku na płacie mięsa. Delikatnie zawinąć, tworząc roladę, zabezpieczyć wykałaczką, żeby się nie rozwinęły. Na patelni roztopić masło i obsmażyć zrazy ze wszystkich stron na złoty kolor. Podlać wodą, zagotować. Sprawdzić smak i w razie potrzeby doprawić. Gotować na małym ogniu do miękkości
Kuchnia Pokoleńadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – idealnie nadają się na przekąskę, a nawet jako pyszny obiad :) Niestety nie są one wdzięcznym modelem do zdjęć, ale mam nadzieję, że mimo wszystko się na nie skusicie :) Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Składniki: 10 bardzo dużych pieczarek 3 małe cebulki 200g mięsa mielonego wołowego 2 jajka 2 ząbki czosnku papryka słodka(...)czerwona w proszku pieprz, sól ser żółty olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pieczarki faszerowane mięsem mielonym – Wykonanie: Pieczarki pozbawić trzonków. Następnie trzonki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, a kapelusze odstawić na bok. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklij cebulę. Następnie dodać starte trzonki pieczarek i podsmażyć. Kolejno dodać mięso mielone, pieprz, sól
Kulinarne Przebojeziarnach 1 łyżeczka kolendry w ziarnach 2 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oliwy Przygotowanie Łopatkę umyłem, osuszyłem. W moździerzu roztarłem pieprz i kolendrę. Mieszanką dokładnie natarłem mięso ze wszystkich stron. Włożyłem do mocnego worka foliowego, wlałem sos sojowy. Czosnek pokroiłem na plasterki, które wraz z 2 gałązkami rozmarynu dodałem do mięsa. Marchewki umyłem, osuszyłem, obrałem, a następnie pokroiłem(...)grubsze plastry na ukos. Również dodałem do łopatki. Wsypałem jeszcze ziele angielskie i całość podlałem 2 łyżkami oliwy. Zamknąłem worek, wymasowałem przez folię mięso i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu z worka oczyściłem mięso z plastrów czosnku i rozmarynu. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i przesmażyłem mięso z każdej strony. Rozgrzałem piekarnik do 170 stopni
R'n'G KitchenSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 cebula papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy papryką i czosnkiem. Paprykę kroimy w paski. Dokładnie wymieszane mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy na grubość około(...)Posypujemy obficie oregano i wykładamy na nie paprykę,posypujemy solą. Następnie zawijamy mięso w roladę. Tak zawinięte mięso w folii przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso z góry się zarumieniło. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami. Smacznego
Moje-pitraszenie