mięso - 63110 przepisów (strona:137/4208)

Pomysł na obiad 2 192

Kolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się(...)udek, sprawia że sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście

NiePieprz.pl
Kofty z wieprzowiny 196

tureckie kofty z wieprzowiny. Mięso mielone już niejednokrotnie gościło na moim grillu lecz pierwszy raz w takim wydaniu. Jako że oryginalne kofty robione są z jagnięciny lub baraniny która u nas która nie tyle co jest droga to mało dostępna ja użyłem popularnego a jakże smacznego mięsa wieprzowego. Składniki (na ok 7-8 sztuk) : 70 dag mięsa mielonego wieprzowego(...)suszonych śliwek (najlepiej Kalifornijskich mają łagodniejszy aromat) ćwierć papryki  2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie : Mięso mielone przekładam do misy, dodaję majeranek, kumin i mieszając doprawiam solą i pieprzem. Śliwki suszone kroję w cienkie 1mm wzdłużne (ok 2,5cm) paseczki podobnie z papryką. Dodaję do mięsa i mieszam. Odstawiam na "kilka chwil". Całość przygotowanego

Mechanik w kuchni
Steki wołowe z antrykotu z krewetkami– ribeye surf & turf 218

Ribeye to najładniej poprzerastana część antrykotu, wycięta pomiędzy 6 i 12 żebrem. Steki z antrykotu, pod warunkiem dobrze sezonowanego mięsa, przez naturalną zawartość równomiernie, marmurkowo rozłożonej tkanki tłuszczowej są zawsze kruche i soczyste. Dodajcie jeszcze krewetki i frytki – żyć nie umierać!   Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa – najczęściej właśnie wołowiny w postaci soczystego steka – i czegoś(...)takiej grubości dopasowany jest czas ich smażenia do stanu medium rare. Jeśli Wasze steki są grubsze – czas odpowiednio należy wydłużyć, przyjmując kolejną minutę smażenia na dodatkowe 0,5cm mięsa. Analogicznie – przy stekach o 0,5cm cieńszych, czas ten należy skrócić o 40 sekund do minuty. Podstawy smażenia steków i wyboru mięsa na steki, rodzaje wysmażenia znajdziecie W TYM wpise

Karo in the Kitchen
Jak powstała kiełbasa swojska 149

Artykuł zawiera opis powstawania kiełbasy z mięsa, w związku z tym, tym razem nie zapraszam wegetarian do lektury. Podczas wizyty w Zakładach przetwórstwa Mięsnego Taurus miałam możliwość prześledzenia przebiegu procesu powstawania kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, która należy do produktów premium. „ Wyroby swojskie produkowane są z mięsa wieprzowego ze świń hodowanych w małych gospodarstwach wiejskich w okolicach Pilzna. Technologia produkcji wyrobów swojskich(...)swojej stronie Taurus , my mieliśmy możliwość sprawdzenia, zobaczenia na własne czy czy faktycznie tak jest. W produkcji kiełbasy swojskiej wszystko ma swój czas i wyznaczone godziny. Rano rozbiór mięsa,  a o godzinie 18 można już spróbować gotową, gorącą kiełbasę. Mięso już w ciągu dwóch godzin od uboju jest gotowe do robienia kiełbasy.  Półtusze rozbierane są jeszcze ciepłe, gdyż

królestwo garów
pierś z gęsi suszona-pyszna domowa wędlina 144

suszona gęsia pierś Dziś podzielę się przepisem na wyrób wykonany z gęsiny. Wędliny z tego mięsa, choć  wyborne w smaku, są z niezrozumiałych dla mnie względów, niezwykle rzadko oferowane w sprzedaży. A jeżeli już natrafimy na gęsinę w sklepowej ladzie, to cena wyrobu wprost zwala(...)samodzielne wykonanie gęsiego półgęska to nic trudnego, a i pracy przy tym niewiele. składniki 1,5 kg piersi z gęsi mieszanka peklująca na kilogram mięsa 20 g soli 1,5 g saletry 3 g cukru ( ja używam brązowego) 2 ziarna czarnego pieprzu  szczypta gorczycy białej 1 liść laurowy szczypta suszonego czosnku sposób wykonania Do moździerza

Miód i pieprz
baleron z pończochy - domowa wędlina 156

wymaga on od nas żadnego kulinarnego doświadczenia, ot  sól, cukier, trochę przypraw i gotowe. składniki  karkówki wieprzowe każda o wadze około jednego kilograma  do peklowania kilograma mięsa 150 g cukru 150 g soli zaprawa z przypraw na kilogram karkówki 1 łyżeczka słodkiej papryki 6-8 ziaren czarnego pieprzu  1/2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 2 ziarna(...)jałowca kilka ziaren gorczycy szczypta suszonego czosnku szczypta soli sposób przygotowania Mięso myjemy, przykrajmy je w formy kawałek i wkładamy  do miski ( kamionkowej lub z nierdzewnej stali). Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w karkówkę.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso

Miód i pieprz
Sycąca zupa krem z kurczakiem 231

Składniki na ok 4 porcje: po 1 szyi z indyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy(...)ziela angielskiego kilka kulek pieprzu kolorowego lub czarnego sól i przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie 2-3 kromki czerstwego chleba kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso na rosół umyj i wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą i wstaw na duży gaz. Obierz warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler i por przekrój na mniejsze części, dokładnie umyj i wrzuć

Anioszek w kuchni
półgęsek gęsi przy piecu suszony 257

wybornej gęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś pamiętam obsuszane, czy  też wędzone wyroby z ciemnego gęsiego mięsa.  Aż dziw bierze że w kraju który słynie w świecie z hodowli tego ptaka nie można nigdzie nabyć gęsich wyrobów. Uważam że już(...)zmienić, dlatego dziś przedstawię popis na wyborne półgęski. składniki  2 gęsie piersi każda o wadze co najmniej pół kilo na każdy kilogram mięsa 100 g cukru 100 g soli zaprawa sól kamienna    papryka słodka pieprz czarny czosnek suszony  majeranek sposób przygotowania Piersi gęsie  myjemy, nożem odcinamy nadmiar skóry i wkładamy

Miód i pieprz
Królik po myśliwsku 163

Królik – mięso delikatne, chude i – jak na mięso właśnie – zdrowe. W ostatnich latach zdecydowanie wróciło w naszym kraju do łask i jest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo(...)razem z kośćmi. W internecie można też znaleźć sporo instruktarzy (filmów) jak to zrobić w taki właśnie sposób. Niekoniecznie jest to jednak wygodne z punktu widzenia konsumpcji ugotowanego już mięsa, gdyż zawiera ono wówczas dużo kości. Jeśli więc dzielę królika samodzielnie, wówczas po odcięciu nóg oddzielam pozostałe mięso od kręgosłupa czy żeber. W ten sposób z 6 otrzymanych

Kulinarna Pokusa
Stek z warzywami 199

Jedzenie mięsa w dzisiejszych czasach jest mało popularne, wręcz niemodne. W niektórych środowiskach doszło do tego, że spożywanie jawne mięsa jest równoznaczne z wydaniem na siebie wyroku banicji towarzyskiej. Mimo tego zdarzają się osobniki męskie ochoczo spożywające mięso. Ba, znam nawet panie lubujące się w krwistych stekach. To utwierdza mnie w przekonaniu, że świat dąży do równowagi(...)mięsie napisano już chyba wszystko — że zdrowe, że niezdrowe, że ma minerały i ma trucizny. Co jednak zrobić jak się ma w domu mięsożercę? Tu zadanie jest proste – karmimy mięsem i patrzymy, jak się cieszy. Prowadząc bloga, to już nie jest takie proste. Modne są przepisy na rzeczy niezawierające grama białka zwierzęcego, a nawet rzeczy, które nawet nie patrzyły

ladykitchen
Zupa gołąbkowa 209

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 mała, włoska kapusta; 100 g białego ryżu; 3 litry zimnej wody; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1 mały seler; Biała część średniego pora; 1 średnia cebula; 200 g koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka vegety; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz(...)Olej do podsmażenia cebuli i mięsa.    Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę

Gospodyni Miejska
Mielonka dojrzewająca a la salami 126

łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Karkówkę obtaczamy bardzo dokładnie w cukrze, wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy i wylewamy powstały płyn. Mięso płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w soli. Wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy(...)wylewamy powstały płyn. Mięso płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w pieprzu młotkowanym z kolendrą. Wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i mielimy na sitku o numerze 8. Wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, aż masa będzie kleista. Mięso dzielimy na pół i formujemy

Kulinarne przygody Gatity
Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 250

kurczakiem. Potrawę w latach 50-tych ubiegłego wieku wymyślił Kundan lal Gujral, który był właścicielem popularnej restauracji Moti Mahal w Delhi. Restauracja podawała głównie kurczaki. Żeby nie marnować resztek mięsa, które nie schodziły przy zamówieniach a już były upieczone, kucharz na kolejny dzień wymyślił taki sos, który raz upieczone mięso dopełni, odświeży i pokaże z innej strony. Butter chicken znajdziecie(...)patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego masła i smażymy kurczaka odsączonego z marynaty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, około 10-12 minut, do czasu aż mięso będzie w pełni usmażone i lekko złote, a z patelni odparuje reszta marynaty i płyn, który puści mięso.   W piecu tandoor temperatura jest tak wysoka, że nabite na szpadki

Karo in the Kitchen
karkówka wołowa obsuszana, dojrzewająca domowa wędlina 321

obsuszana wołowa karkówka Wiele osób stroni od wykonywania wyrobów z mięsa wołowego, moim zdaniem całkiem niesłusznie. Przecież z wołowiny również można wykonać kruche i delikatne wyroby. Oczywiście nie nadają się do tego chude części mięsa z udźca, ale poprzecinany delikatną siatką marmurkowego tłuszczu rozbratel, czyli kark wołowy, to już surowiec wprost idealny na wyrób pysznej domowej wędliny. składniki foremny kawałek(...)karku wołowego o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na 1 kg mięsa) 20 g soli 1,5 g saletry 5 g cukru ( ja używam brązowego) 3 ziarna czarnego pieprzu  połowa płaskiej łyżeczki gorczycy  2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku dodatkowo  sznurek z naturalnego włókna, lub siatka do wędlin sposób wykonania

Miód i pieprz
Konserwa prasowana 173

Przepis Składniki: Mięso -szynka ładne kawałki 800 g -łopatka  chude kawałki 700 g Przyprawy: -sól kamienna nie jodowana lub peklo sól 18-20 g kg mięsa -pieprz czarny lub biały 3 g/kg mięsa -ja dałem czarny to zresztą widać :) -czosnek 3-4 ząbki kg/mięsa wyciśnięty przez praskę -sześć liści laurowych które położymy na wierzch wyrobu Wykonanie Kupione mięso(...)przygotowujemy tak aby były tylko najładniejsze chude kawałki.Myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie mięso każdy kawałek traktujemy tłuczkiem do schabowych ale bez przesady nie za mocno to nie schabowe.Gdy wyżyliśmy się odrobinę na mięsie to przyszedł czas na peklowanie i mieszanie mięsa.Po zapeklowaniu mięso ląduje w lodówce na 48 godz co 12 godz. mieszamy.Po tym czasie dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.

Proponowane wyszukiwania