kanapki: KANAPKI: 4 bułki kajzerki 4 plastry żółtego sera garść świeżych liści szpinaku baby 250g schabu - cienko zbity i pokrojony w szerokie pasy olej - do smażenia MARYNATA DO MIĘSA: 3-4 łyżki Musztardy Kieleckiej Grillowej od SPOŁEM KIELCE sól, pieprz - do smaku Zamarynowane mięso Schab pokroić w cienkie plastry i dobrze zbić tłuczkiem do mięsa. Pokroić na dłuższe, szerokie pasy(...)lodówki dla przegryzienia się smaków. Patelnię grillową wysmarować lekko olejem za pomocą pędzelka. Dobrze rozgrzać, kłaść zamarynowane pasy schabu i smażyć prze kilka minut. Nie poruszać mięsem w trakcie smażenia - wtedy powstaną charakterystyczne "grillowe" pręgi na mięsie . Smażenie na patelni grillowej Po zarumienieniu się schabu z jednej strony, przewrócić na drugą i postępować analogicznie. Uważać, aby nie przesmażyć
Grunt to przepis!Zapiekanka z warzyw z dodatkiem mielonego mięsa to sztandarowe danie kuchni greckiej. Najlepiej użyć mielonego mięsa jagnięcego, o które u nas trudno, ale z powodzeniem można je zastąpić mięsem wołowo-wieprzowym. Składniki 1,5 kg niedużych bakłażanów 600 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 6 dużych dojrzałych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka(...)skórki, pokroiłem, lekko ściskając usunąłem nasiona a miąższ przełożyłem do miski. Obrane cebule pokroiłem w kostkę, posiekałem czosnek, podsmażyłem cebulę i czosnek na oliwie, do uzyskania złotej barwy. Dodałem mięso, smażyłem cały czas mieszając rozdrabniałem je widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Do mięsa dodałem pomidory i koncentrat, wymieszałem, posoliłem. Farsz dusiłem pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu
R'n'G KitchenDzisiaj propozycja na grilla. Kolorowe szaszłyki z łopatki, boczku, cukinii, papryki i cebuli. Zastanawiacie się, jakie są? Mięso jest mięciutkie, warzywa lekko al dente. Zapach z grilla upaja za sprawą cebuli. Dzięki składnikom o fajnej barwie, szaszłyki cieszą również wyglądem. Ładne i smaczne. Jeśli będziecie grillować w tak piękny , słoneczny dzień, jak ja, to nie można chcieć niczego więcej(...)Składniki: 250 g łopatki 200 g boczku świeżego, wędzonego 4 młode cebule papryka czerwona 1 mała cukinia sól i kilka łyżek oleju rzepakowego do przyprawienia warzyw Składniki marynaty do mięsa: pół płaskiej łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej pół płaskiej łyżeczki rozmarynu 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu mielonego 1 płaska łyżeczka majeranku 4 duże ząbki
Smak mojego domufaszerowaną cukinię. Skład farszu jest bardzo umowny. Ja dodaję to co mam pod ręką. Z ostatniej sałatki została mi połowa puszki cieciorki, gdzieś tam czekało na swoją kolej mięso mielone, a pieczarki mam zazwyczaj w lodówce bez specjalnej okazji. Cukinia idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub jeśli nadziejecie ją bez mięsa, może być fajnym dodatkiem do grilla. Mąż dostał(...)wkładam do piekarnika. Teraz, po raz pierwszy postanowiłam ją podgotować. To był strzał w przysłowiową dziesiątkę. Cukinia wyszła bardzo soczysta i jędrna. Oczywiście, nie musicie do jej nadziewania używać mięsa, albo do mięsa zamiast ciecierzycy użyć kaszy lub ryżu. Kuchnia to zabawa i postarajcie się bawić i dostosowywać potrawy do zawartości waszej lodówki. Drukuj Cukinia faszerowana mięsem, cieciorką i pieczarkami
Mieszam w Garnkuketchupu - sos Worcestershire - ekstrakt Marmite Przygotowanie: Fasolę czerwoną zalewamy wodą i zostawiamy na noc do namoczenia. Do garnka wlewamy cienką warstwę oliwy z oliwek, rozgrzewamy i smażymy na niej mięso. Ja użyłam mięsa wieprzowego, ok. 1, 1/2 kg. WSKAZÓWKA: Jeżeli mamy dużą ilość mięsa, wkładamy je do garnka stopniowo, w małych ilościach. Po przysmażeniu wkładamy następną warstwę i.t.d. Jeżeli(...)włożymy wszystko na raz, mięso się udusi zamiast usmażyć. Usmażone mięso przerzucamy do osobnej miski. Do garnka po mięsie wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę - ilość wedle uznania, anyż gwiaździsty, marchew pokrojoną w kostkę, zieloną papryczkę chilli pokr. w kostkę i czosnek. Wszystko razem podsmażamy. Dodajemy 1 pomidor pokr. w kostkę i ok. łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem dosmażamy. Wlewamy pół
Ukojenie PodniebieniaGniecione ziemniaki które najpierw się gotują, później duszą a na koniec smażą – cały czas w tym samym naczyniu, z grillowanym stekiem bavette. Po polsku ta część wołowego mięsa nazywana jest łatą i pochodzi z odcinka brzuszno-lędźwiowego. Mięso ma widoczne długie i charakterystyczne włókna mięśniowe. Świetnie nadaje się na steki. I jak w tym przepisie – do szybkiego, ledwie godzinnego marynowania(...)Przez swój charakterystyczny kształt i strukturę bavette jest często wybierana na steki przeznaczone do grillowania. Jest to jeden z tańszych fragmentów mięsa wołowego, ale na pewno nie gorszy niż często używany na steki antrykot czy rostbef. Bavette jak już napisałam można grillować w całości, smażyć w całości lub plastrach (np. w woku ), piec. Nadaje się zarówno na grill elektryczny, grillową
Karo in the KitchenSOUVLAKI Z INDYKA Jeżeli chcesz przyrządzić souvlaki na grillu niezbędne Ci będą: 800 gram mięsa z indyka 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki kminku Oliwa Sok z cytryny 3 ząbki czosnku Sól Chili Cebula czerwona Zbliża się okres grillowy i choć większość grillowych przysmaków możemy wykonać w domu w piekarniku, to nic nie jest(...)jest też marynata w której souvlaki czekają na swoją kolej na grillu. Jak ją wykonałem? Najpierw musimy się zdecydować z jakiej części indyka będziemy przygotowywać szaszłyki. Pierś ma delikatniejsze mięso i wymaga nieco krótszej obróbki cieplnej niż udziec. Udziec za to ma bardziej soczyste mięso ale i twardsze, a co się z tym wiąże – wymaga dłuższego pieczenia. Jeżeli decydujecie
Markowy smakWielkanoc to taki czas, gdy na naszym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Ja, jak zwykle staram się znaleźć zamienniki czerwonego mięsa i w tym roku wykonałem kiełbasę z indyka, jeżeli tylko zaakceptujemy fakt, że skórka kiełbasy będzie z jelit wieprzowych… to białą kiełbasę drobiową możemy wykonać w domu, przy niewielkim nakładzie pracy. Domowa, biała z indyka zagości na moim(...)pomocą przeszedł jeden z wielkopowierzchniowych sklepów, który w swojej ofercie posiadał takie w przeciwieństwie do mniejszych sklepów, które odwiedziłem w poszukiwaniu takowych. Potrzebna nam również będzie maszynka do mielenia mięsa z nakładką do wyrobu kiełbas (wydaje mi się, że każda współczesna maszynka taką posiada) Ja użyłem mięsa z udźca i z piersi indyka. Będzie Ci potrzebne : 1200 gram udźca indyka
Markowy smakkuleczek ziela, 2 listki laurowe, 2 łyżeczki mielonego i 1 łyżeczka całego kminku, sól, pieprz łyżka przecieru pomidorowego kopiata łyżka mąki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej do smażenia Mięso umyć, pokroić w grube plastry i rozbić przegubem dłoni. Obsmażyć na oleju. Przełożyć do dużego garnka, zalać wrzątkiem kilka centymetrów nad mięsem, dodać suszone grzyby, cały kminek, listki i ziele(...)dusić do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę, zeszklić na oleju, który został ze smażenia mięsa. Dodać do gotującego mięsa. Czosnek zmiażdżyć i dodać do garnka. Pieczarki oczyścić i pokroić w grube plastry, obsmażyć do odparowania wody, dorzucić do mięsa. Następnie umyć paprykę, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie już prawie zupełnie miękkie dołożyć
Czerwień i błękitg/kg -pieprz biały mielony 1 g/kg -sól wędzarnicza tylko do natarcia skóry golonki -czosnek 6 ząbków zgniecionych przez praskę -woda 150 g Wykonanie Golonki myjemy wycinamy kość i oddzielamy mięso od skóry.Następnie staramy się wyciąć z golonek jak najwięcej mięska chudego.U mnie wyszło mięsko chude 1.200 kg,a tłuściejsze 700 g. Teraz mięso chude traktujemy tłuczkiem ale bez przesady(...)tłuściejsze zostawiamy jak jest. Peklujemy osobno dodając 50 g wody do mięsa chudego.Natomiast kawałek skóry która pójdzie na dno szynkowara lub praski nacieramy solą wędzarniczą która tak będzie leżała w lodówce do czasu parzenia.Czas peklowania mięsa 24 godz w lodówce.Po tym czasie mięso tłuściejsze mielimy na sitku fi 2,5.Chude mięso przyprawiamy wszystkimi przyprawami i dokładnie mieszamy aby wszystkie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.BURRITO „ Z ODZYSKU ” / RESOURCEFUL BURRITO Odwieczne pytanie – co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pierogi – nie mam ochoty, krokiety – też niekoniecznie… Sałatka warzywna, hmm, no może, dawno nie jadłam, ale co z mięsem…? Nagle olśnienie – mam tortille, zrobię burrito! Zawsze mam zapas puszek w domu, więc nie powinno być problemu(...)problem, there wasn’t. The final result was very tasty, for sure I’ll make it again. Go to the kitchen and cook! SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego
Martyna CooksKolejny pomysł na bardzo smaczny obiad dla całej rodziny. Dzisiejsza propozycja to mięso z udek kurczaka nadziane serem żółtym, obsmażone w boczku, a na koniec duszone na kapuście kiszonej, w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszny obiad, wspaniałe mięso, zrobi wrażenie na całej rodzinie Podsmażony z mięsem boczek nadaje niesamowitego aromatu całej potrawie, a ser który w trakcie gotowania wydobywa się(...)udek, sprawia że sos jest kremowy, lekko serowy i bardzo delikatny. Mięso podać możemy z ryżem, z ziemniakami, lub z kaszą, oczywiście w towarzystwie ulubionej surówki Składniki na obiad: mięso z udek kurczaka bez kości ( 10 sztuk ) 500g kapusty kiszonej 10 plastrów sera żółtego 20 plastrów boczku surowego wędzonego 300ml śmietanki 30% 2 szklanki wody 4 ząbki czosnku 2 garście
NiePieprz.pltureckie kofty z wieprzowiny. Mięso mielone już niejednokrotnie gościło na moim grillu lecz pierwszy raz w takim wydaniu. Jako że oryginalne kofty robione są z jagnięciny lub baraniny która u nas która nie tyle co jest droga to mało dostępna ja użyłem popularnego a jakże smacznego mięsa wieprzowego. Składniki (na ok 7-8 sztuk) : 70 dag mięsa mielonego wieprzowego(...)suszonych śliwek (najlepiej Kalifornijskich mają łagodniejszy aromat) ćwierć papryki 2 łyżeczki majeranku 0,5 łyżeczki kuminu rzymskiego sól, pieprz Przygotowanie : Mięso mielone przekładam do misy, dodaję majeranek, kumin i mieszając doprawiam solą i pieprzem. Śliwki suszone kroję w cienkie 1mm wzdłużne (ok 2,5cm) paseczki podobnie z papryką. Dodaję do mięsa i mieszam. Odstawiam na "kilka chwil". Całość przygotowanego
Mechanik w kuchniRibeye to najładniej poprzerastana część antrykotu, wycięta pomiędzy 6 i 12 żebrem. Steki z antrykotu, pod warunkiem dobrze sezonowanego mięsa, przez naturalną zawartość równomiernie, marmurkowo rozłożonej tkanki tłuszczowej są zawsze kruche i soczyste. Dodajcie jeszcze krewetki i frytki – żyć nie umierać! Surf and turf to połączenie w głównym daniu mięsa – najczęściej właśnie wołowiny w postaci soczystego steka – i czegoś(...)takiej grubości dopasowany jest czas ich smażenia do stanu medium rare. Jeśli Wasze steki są grubsze – czas odpowiednio należy wydłużyć, przyjmując kolejną minutę smażenia na dodatkowe 0,5cm mięsa. Analogicznie – przy stekach o 0,5cm cieńszych, czas ten należy skrócić o 40 sekund do minuty. Podstawy smażenia steków i wyboru mięsa na steki, rodzaje wysmażenia znajdziecie W TYM wpise
Karo in the Kitchen