potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka - mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 bulwy selera 2 duże(...)szklanki bulionu z kurczaka sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie papryka słodka w proszku, mielona kolendra - ilości przypraw nie podaję, zależy od smaku kucharza Przygotowanie: Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych , ziaren pieprzu i ziela angielskiego . Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki
Codziennik Kuchennyzdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień. Larb pochodzi z Tajlandii i Laosu, jest pikantną i bardzo aromatyczną sałatką. Podstawą tej potrawy jest dowolny gatunek mięsa mielonego lub siekanego. Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra, bazylia tajska, mięta). Larb bardzo mi smakował, mięso było chrupiące, pikantne, kwaśne i słone jednocześnie(...)ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak. Sałatkę podaje się na liściach sałaty, kapusty lub z ryżem. Wybrałam wersje z liśćmi sałaty, które zwija się i zjada wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka
Codziennik Kuchennypodwójna 1 ząbek czosnku 5 ogórków średnich konserwowych 3 łyżeczki kaparów 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy ziołowej Marynata do mięsa 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 łyżeczki przyprawy gyros 2 łyżeczki curry indyjskiej 1 duża cebula Wykonanie Pierś kroimy w drobną kostkę(...)kiedy mamy pokrojoną pierś , obieramy cebulę i także kroimy w drobną kostkę , jak mamy przygotowane mięso i cebulę , do miski wkładamy nasze mięso oraz cebulę , następnie dodajemy wszystkie przyprawy , wszystko bardzo dokładnie mieszamy , tak aby wszystkie przyprawy dobrze mam połączyły się z mięsem , wymieszane mięso przykrywamy folią aluminiową i odstawiam na całą noc , bądź na kilka godzin . Następnego dnia wyciągamy
Mój Smakwspólne biesiadowanie przy daniach pełnych, smaków, aromatów i kolorów. Żadna uczta nie może się obejść bez popularnych Mezze - hummusu, pasty z pieczonej papryki, sałatki tabbouleth. Do tego pyszne pieczone mięsa, chlebki pita, ryż lub kuskus. Zapraszam Was po przepisy, które przeniosą Was w krainę 1001 nocy. Od 4 lica rozpocznie się Tydzień Orientalny w Lidlu ! Więc jeśli jeszcze(...)suchej patelni i drobno posiekaj. Jogurt wymieszaj z drobno posiekanym czosnkiem, orzechami i odciśniętym z nadmiaru wody ogórkiem. Dopraw solą, sumakiem i dodaj miętę. Podawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa z oliwek
Kuchnia Bon Appetitnawet za 4-5 leva! No dobrze, dochodzę do momentu, w którym będę zachwalać bułgarską kuchnię, bo jest naprawdę pyszna i zdrowa! Opiera się ona na grillowanych warzywach i mięsach, delikatnych zupach i chłodnikach, aromatycznych gulaszach i pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem(...)mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie doprawionego taratoru - chłodnik z bałkańskiego jogurtu, który ma w swoim składzie dobroczynne bakterie lactobacillus bulgaricus, z czosnkiem i koperkiem. To fantastyczny początek posiłku
Cooking MonsterFaszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym mięsem mielonym i podać z ryżem zasmażanym z pomidorkami koktajlowymi - tak jak podaję w dzisiejszym przepisie. Wybór należy do Was. Niezależnie od tego co włożymy do środka, najważniejszym etapem jest obróbka kapusty. Dlatego zanim(...)przystąpicie do pracy warto zapoznać się z całym przepisem by mieć na uwadze cenne wskazówki. Będziemy rozbierać kapustę na warstwy i składać na powrót do pierwotnego kształtu przekładając ją mięsem :-) Składniki: nieduża główka włoskiej kapusty (wybieramy dość luźną główkę, im luźniejsza tym lepiej) 70 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 2 jaja pieprz i sól
Poezja Smaków - blog kulinarnyśrednie cebule 2 listki laurowe 5 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól 2 łyżki masła 1 kostkę wieprzową Wykonanie Mięso myję i osuszam , następnie kroję na średnie kawałki , kiedy mięso mam już pokrojone , rozgrzewam masło w garnku i dodaję nasze mięsko , podsmażam na rumiany kolor , jak mięso mamy podsmażone , dodaję pokrojoną(...)cebulę w kostkę i dodaję do mięsa , przesmażam razem około 5 minut często mieszając . Jak cebula nam się podsmażyłam z mięsem , zalewam mięso wodą tak a aby woda przykryła nam całe mięso , dodajemy pieprz w ziarenkach , oraz listki laurowe i kostkę wieprzową i gotuję na małym ogniu do momentu kiedy nasze mięsko będzie bardzo miękkie . Kiedy nasze mięso jest gotowe
Mój Smaktroszkę inna odsłona mięsa mielonego i nie smażone standardowo na patelni w postaci kotletów mielonych tylko na grillu jako mielone szaszłyki,gwarantuje że smakują równie pysznie jak kotlety mielone .Mięsko mielone uwielbiam w każdej postaci wiec i taka też jest bardzo fajna . Składniki 0,5 kg mielonego 1 duża cebula 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka(...)pieprzu ziołowego sól czosnkowa 2 jajka bułka tarta patyki do grilla na szaszłyki Wykonanie Do miski wkładamy mięso mielone i dodajemy całe dwa jajka wszystkie przyprawy ,cebulę obieramy i przesmażamy na odrobinie oliwy i dodajemy do mięsa ,następnie dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy mięso nie jest
Mój Smakdanie jednogarnkowe doskonałe na niedzielny obiad ,jak zarówno na obiad w tygodniu .Uwielbiam dania takie w których wrzucę wszytko co mam np w lodówce z mięsa czy warzyw ,przyprawie i do pieca .Bo jak każdy z nas nie zawsze ma czas na poświęcenie więcej czasu na przygotowanie obiadu . Składniki 1 kg mięsa karkówki bądź szybki(...)łyżeczka pieprzy ziołowego 1 łyżeczka soli czosnkowe 1 duża cebula 1 łyżeczka rozmarynu Mięso umyć i osuszyć ,pokroić w kostkę nie za małą ,ale i nie za duża ,do mięsa dokładamy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy ,następnie cebulę pokrojoną w talarki wymieszać z mięsem i dostawić na całą
Mój Smaksoli 1 łyżka cukru 1/3 szklanka oliwy 1 łyżka ziaren sezamu białego 1 łyżka ziaren sezamu czarnego 1 jajko Składniki ( 2 burgery) : 300g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka lnu mielonego 1 ząbek czosnku kiełki buraka 2 plastry cebuli białej garść różnych sałat po 2 plastry papryk : czerwonej(...)ciasto na bułki przekładamy do oprószonej mąką miski i przykrywamy ją natłuszczoną folią. Ciasto zostawiamy do czasu, aż podwoi swoją objętość. ( W tym momencie możemy przejść do przygotowania mięsa i krojenia innych składników ) Kiedy ciasto już będzie odpowiednie, wyrabiamy je ponownie 2 minuty i dzielimy na 8 części. Z każdego kawałka formujemy placki o średnicy
Parowar FacetaViolaPassion Szlacheta dziczyzna Uwielbiam. Robiłam już pasztet z Sarny ( znajdziesz na blogu ) był wspaniały. Nie miałam szczęścia żeby znaleźć mięso z Dzika w UK nie jest łatwo ale, w końcu udało się. Składniki: 200g mięsa z Dzika 200 g mięsa z gęsi (może być udo) 200g boczku surowego (Gramatura nie jest za duża(...)korzeń 1 gałązka świeżego rozmarynu 2 listki laurowe Kilka ziaren owocu jałowca Sól,pieprz 2 łyżki gęsiego smalcu 2 świeże jajka Wino czerwone -do marynaty Sposób: Mięso z Dzika marynujemy na całą noc w czerwonym winie ,rozmarynie i jałowcu. Następnego dnia Mięso (dzika,gęsi i wieprzowine) myjemy oczyszczamy z błonek przekrajmy na mniejsze kawałki
Viola cooks with passionprosto z Pingo Doce czyli od portugalskiego właściciela owada naszego. Można go (sos), moim zdaniem, zastąpić paprykową pastą - być może trzeba będzie dolać nieco więcej wina. Koniecznie zróbcie do mięsa migas ( czytaj migasz). Ta prosta "papka" chlebowa, podawana z różnymi dodatkami, naprawdę dobrze sie sprawdza! I w ten sposób będziecie mieć na talerzu kawałek słonecznej i pysznej Portugalii(...)pomocą przyszedł blog Food from Portugal Składniki mięso: 600 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę ( dałam schab) 50 ml oliwa z oliwek 2 średnie cebule 10 ząbków czosnku 1 liść laurowy 1 łyżka sosu paprykowego (lub pasty z papryki) 100 ml białego, wytrawnego wina sól, pieprz do smaku kolendra do podania portugalski Migas: 200 g czerstwego białego chleba
Stare Garyjakiś czas zdarza mi się robić confit z kaczki. Tak przygotowane mięso można wykorzystać później na wiele sposobów. Zazwyczaj przygotowywałam nogi tradycyjnie ( klik ), ale ostatnio uświadomiłam sobie, że jest to znakomite danie do zrobienia w wolnowarze. Jak pomyślałam, tak zrobiłam, oto efekt. Warto, polecam! składniki 4 kacze nogi (Ilość zależy od wielkości wolnowaru) 5 jagód jałowca 4 goździki(...)czosnku - podzielona na ząbki, w łupinkach 2 szalotki - obrane tłuszcz kaczy ok 2 kg (zależy od wielkości garnka przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć i osuszyć. Mięso włożyć do miski. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić na godzinę. W garnku rozgrzać tłuszcz. Nogi ułożyć w misie wolnowaru, dodać przyprawy i zioła. Zalać gorącym tłuszczem - mięso musi być całkowicie
Stare GaryPomysł na takie danie znalazłam gdzieś w necie...ponoć to był gulasz po tatarsku...u mnie trochę inna kombinacja, bo użyłam mięsa wieprzowego...ale jak zwał tak zwał..i nie ważne jakie mięso..ważne, że było smacznie. 0,5 kg mięsa wieprzowego 2 cebule 5 średnich ziemniaków 3 średnie ogórki kiszone kilka łyżek przecieru pomidorowego Podravka liść laurowy, ziele(...)angielskie sól, pieprz,pieprz cayenne bulion koperek Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki,a ogórki w mniejsze słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku.Cebulę na maśle, dodać przecier pomidorowy, podsmażyć.Dodać podsmażone mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować
Moje domowe kucharzenieDostałam mięsko z sarny, bardzo się ucieszyłam bo lubię dziczyznę. Przygotowanie jest proste i nie wymaga dużych umiejętności. Mięso oczyścić z błon, pokroić na małe kawałki. Wrzucić mięso do głębokiej miski i zalać maślanką, wymieszać. Przykryć i wstawić do lodówki na dwa dni. Kilka razy zamieszać wciągu tych dni. Po dwóch dniach mięso przepłukać i doprawić solą i pieprzem(...)patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso na złoty kolor. Jak już mięso jest prawie przypieczone dodać posiekaną drobno cebulę. Smażyć jeszcze chwilkę. Dodać zmiażdżone ziarenka jałowca, posiekane suszone grzybki, wymieszać. Wlać wodę, tyle żeby mięso było przykryte w 3/4 wysokości. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewać trochę wody, ponieważ podczas
Kuchnia Pokoleń