Składniki: 1 kg mięsa( łopatki,szynki) 2 piersi z kurczaka 2 cebule 2 jajka 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki soli po 1 łyżeczce papryki ostrej i słodkiej 1 łyżeczka pieprzu prawdziwego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki estragonu 2 łyżeczki tymianku 2 bułki kajzerki 2 łyżki masła olej do wysmarowania formy Wykonanie: Mięso myjemy pod bieżącą(...)wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Mielimy mięso z jedną piersią z kurczaka. Drugą pierś kroimy w średnią kostkę,dodać do zmielonego mięsa. Bułki moczymy w mleku lub wodzie. Obraną cebulę i czosnek kroimy w drobniutką kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy masło, zeszklić pokrojoną cebulę z czosnkiem, po przestudzeniu dodajemy do zmielonego mięsa. Do mięsa dodajemy kolejno namoczoną i odciśniętą bułkę,wbijamy jajka
kgwjanczewoostatnio mało robiłam wyrobów z szynkowaru i trza to jakoś nadrobić..no i oto jest..tym razem dla zaostrzenia smaku dodałam trochę pikantnej przyprawy do grilla. około 1,2 mięsa wieprzowego 1 płaska łyżeczka cukru pudru 100 ml wody zimnej przegotowanej sól, pieprz majeranek wegeta przyprawa do grilla pikantna Mięso pokroić na mniejsze kawałki.Część mięsa zmielić(...)użyłam robota z nożami tnącymi].Do mięsa dodać przyprawy , cukier i wodę.Wymieszać mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć
Moje domowe kucharzenieNowy Rok świętujemy podwójnie. Z tej okazji przyrządzamy wiele irańskich potraw. Proponuję dzisiaj pałki z kurczaka w sosie ze śliwek. Oryginalna nazwa tej potrawy to khoresht aloo. Bardzo lubię mięso z owocami. Śliwki użyte w tym daniu smakiem przypominają polskie mirabelki. Są to śliwki suszone podobnie jak węgierki czy morele. Oprócz perskich śliwek to danie wymaga szafranu. Szafran jest jedną(...)moich ulubionych przypraw. Marynuję pałki z kurczaka w szafranie ale i dodaję go do sosu. Oczywiście podaję danie z szafranowym ryżem ugotowanym na sypko. Lubię pałki z kurczaka. Mięso jest delikatne i soczyste. To danie można również przyrządzić z odfiletowanych udek kurczaka. Sądzę jednak, że sos ugotowany na mięsie z kością ma lepszy smak. A Wy jak sądzicie? Oczywiście moje
codojedzeniaKolejna pyszna domowa wędlinka z szynkowara od Tradismak . Tym razem mięso mieszane z ćwiartki z kurczaka i fileta z indyka. Wszystko przyprawione solą, pieprzem, kurkumą, suszonymi pomidorami z bazylią i czosnkiem. Mięsko wyszło miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Miłego dzionka :-) Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka (wagowo około 500 g) 400 g fileta z indyka 1,5 łyżeczki soli himalajskiej(...)pieprz 1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 szklanki wody 1. Ćwiartki z kurczaka obieramy ze skóry, wycinamy mięso, filet kroimy na mniejsze kawałki. Mięsa rozbijamy tłuczkiem. 2. Mięsa dajemy do miski, dodajemy przyprawy i wodę. Mieszamy (mięso powinno wchłonąć całą wodę). Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy w lodówce na całą
kruche babeczkismakiem dodając zmielone kulki ziela angielskiego ( 1-2 szt./kg) lub zmielonych ziaren gorczycy, dzięki którym otrzymujemy nowe ciekawe smaki. Można również przygotować kiełbasę z różnych gatunków mięs: wieprzowina, wołowina w różnych proporcjach. To wersja podstawowa, którą najczęściej przygotowuję używając tylko mięsa z łopatki wieprzowej. Ale jeśli ktoś lubi bardziej tłustą wędlinę może dodać boczku wieprzowego surowego(...)przykład karkówki. Składniki: 1kg mięsa z łopatki wieprzowej 5g majeranku 3g świeżo mielonego pieprzu czarnego ( często dodaję pieprz kolorowy) 19g soli peklowej lub kuchennej w zależności jaka kiełbasę chcę uzyskać 1 spory ząbek czosnku 100ml bardzo zimnej wody Przygotowanie: Mięso podzielić na części chude i te bardziej tłuste. Jeśli będzie dodawany jeszcze boczek lub podgardle wtedy podzielić co najmniej
W garach u Gosibardzo smaczne. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg karczku 300 g wędzonego boczku lub podgardla 3 - 4 cebule sól, pieprz i papryka słodka do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa 3 ząbki czosnku KAPUSTA : 1 kg kapusty kiszonej z beczki 1 marchew kawałek selera 1 liść laurowy 3 ziela angielskie kilka kulek pieprzu(...)płaska łyżeczka kminku 2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego 300 ml bulionu PRZYGOTOWANIE : Kapustę kiszoną dobrze płuczemy pod bieżącą wodą. Jak jest mocno kwaśna to kilkakrotnie. Mięso myjemy, osuszamy i nacinamy na centymetrów plastry ale nie do końca. Dokładnie nacieramy przyprawami i czosnkiem. Cebulę i boczek kroimy w plastry, w przecięcia mięsa wkładamy po dwa plastry boczku
Kulinarne Fantazje Marioliłyżeczka oleju kokosowego 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki oregano ½ łyżeczka pieprzu Cayenne olej do formy Przygotowanie: Ugotować kaszę w osolonej wodzie. Mięso pokroić w małe kawałeczki, posypać przyprawą do kurczaka i usmażyć na oleju kokosowym. Do mięsa dodać kaszę, pomidory, przecier oraz resztę przypraw. Wymieszać wszystko(...)podsmażyć 5 minut. Odkroić górną część papryki, wydrążyć środek i nafaszerować warzywo kaszą z mięsem. Na wysmarowaną olejem formę ułożyć papryki. Piec 35 – 40 minut w 180 stopniach. Krok po kroku: 1. Pokroić mięso 2. Ugotować kaszę 3. Usmażyć mięso 4. Do mięsa dodać kasę, pomidory i przyprawić 5. Usunąć gniazda nasienne
KuchniaWeDwoje.pltego surówka, aby wzbogadzić danie w dodatkowe witaminki. Mile widziany obok gulaszu jest również ogórek kiszony, który doskonale pasuje do tego dania. Mi ł ego pichcenia😊 Składniki: mięso wieprzowe łopatka lub karkówka 30 dag, papryka czerwona 1 szt, papryka żółta pół szt, cebula 1 szt, czosnek 2 ząbki., koncentrat 2 łyżki, m ą ka pszenna 3 łyżki, woda lub bulion(...)liść laurowy 2 szt, owoc jałowca 3 ziarna, cząber 1/4 łyżeczki, majeranek 1 łyżeczka, papryka słodka 1 łyżeczka, chili, pieprz i sol do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. M ą k ę pszenn ą łączymy z papryk ą słodką w proszku, mieszamy i obtaczamy w tym kawałki mięsa. Cebule
kulinarne odsłony patiponiższego przepisu wychodzi duża porcja urodzinowa na około 15 osób. Można zrobić z połowy porcji. SKŁADNIKI 1 duża główka białej kapusty 3 duże woreczki kiszonej kapusty 1,3 kg mięsa wieprzowego z karczku 600 g boczku wędzonego 5 kiełbas śląskich 4 słoiczki (po 200 g) koncentratu pomidorowego 7 liści laurowych 7 ziaren ziela angielskiego margaryna do pieczenia mięsa sól, pieprz(...)papryka WYKONANIE Kapustę posiekać i ugotować do miękkości (ale nie powinna być za miękka). W osobnym garnku ugotować boczek wędzony i w kolejnym posiekaną kapustę kiszoną. Mięso z karczku przyprawić solą, pieprzem i papryką, po czym upiec na margarynie wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim do miękkości (ale tak by mięso się nie rozpadało). Upieczone mięso wyciągnąć i pokroić
Passions hobbies lifedawna przybierałam się do wypróbowania tego wolno pieczonego mięsa inaczej zwanego pulled pork...aż w końcu wyjęłam kawałek mięsa z zamrażarki i jakoś nie miałam pomysłu co z nim zrobić, więc najpierw zamarynowałam je , a potem przełożyłam do wolnowaru , ustawiłam program i tyle ...mięsko piekło się w wolnowarze bez żadnego przewracania, zaglądania ..takie mięsko można także zrobić w piekarniku.Przepis podpatrzony(...)łyżka octu winnego 1/2 łyżki syropu z agawy (lub miodu) Ząbek czosnku obrać i drobno posiekać.Do miseczki przełożyć wszystkie składniki marynaty, dodać także posiekany czosnek.Powstałą marynatą natrzeć mięso iii odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na 12, kilkakrotnie obracając mięso).Następnie mięso razem z powstałą marynatą i 2 nieobranymi ząbkami czosnku przełożyć do misy wolnowaru
Moje domowe kucharzeniegranicy, to powiedziałabym, że przede wszystkim majonez, warstwowy układ, fantazyjne nazwy i składniki – jedne typowe również i dla naszej kuchni, inne bardziej popularne na wschodzie. Do składników tych należy mięso drobiowe, najczęściej gotowane, żółty ser, a także rzadko u nas spotykane w sałatkach orzechy włoskie oraz wędzone śliwki. Oczywiście opinia ta jest subiektywna i oparta na tym, co widziałam(...)maśle pieczarkami daje sałatce dymny aromatyczny posmak. Charakteru dodają jej włoskie orzechy, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia. W Uwerturze podoba mi się również to, że można do niej użyć mięso drobiowe i marchewki, pozostałe po gotowaniu rosołu. Często gotuję rosół na 2 skrzydłach z indyka i taka porcja mięsa jest idealna do wykorzystania w sałatce. Oryginalnie do sałatki tej używa
Trzeci talerzziaren ziela angielskiego Sekwens 15 goździków 15 listków laurowych Sekwens 2 łyżki ziaren kolendry 1 czubata łyżka owoców jałowca Sekwens 1 główka czosnku siatka lub sznurek do mięsa Sposób przygotowania: Do dużego garnka przekładamy wszystkie przyprawy prócz soli i czosnku, zalewamy wodą, zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej zalewy wsypujemy sól, dodajemy pokrojone ząbki czosnku, przekładamy mięso. Garnek(...)mięsem przechowujemy w chłodnym miejscu, najlepiej w piwnicy. Mięso pozostawiamy w zalewie przez dwa tygodnie, codziennie obracamy na drugą stronę. Zamarynowane mięso przekładamy do siatki, związujemy sznurkiem lub ścisło związujemy samym sznurkiem. Przygotowane mięso umieszczamy w rozgrzanej wędzarni i wędzimy przez 5-6 godzin w temperaturze 50-60 stopni. Uwędzone wędliny wkładamy do wody o temperaturze 70-80 stopni
Bajeczna Kuchniaząbek czosnku przepuszczony przez praskę 1 łyżeczka miodu 20 ml czerwonego wytrawnego wina albo ocet balsamiczny o smaku trufli ja preferuje to drugie dzięki temu podkręcimy smak delikatnej sarny. Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem . Szpagatujemy wiążemy tak jak do wędzenia tu macie przykład dzięki temu zachowamy piękny kształt i marynujemy Marynujemy w oliwie truflowej,soli(...)pieprzu i pozostawiamy mięso najlepiej na cała noc w lodówce. ALBO KILKA GODZIN Sos: Do rondelka dodajemy bulion ,jagody z drzewa jałowca ,ocet balsamiczny,czosnek miód odrobinę soli i pieprzu . Gotujemy około 15 minut często mieszając , Następnie blendujemy i pozostawiamy . Mięso wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 C i pieczemy w 180 C na funkcji Fun albo
Viola cooks with passionSUROWIEC -3,5 kg kl.1 z łopatki -2,5 kg kl.2 ścinki z szynki, schabu i łopatki -1,5 kg kl.2 ścinki wołowe -1,5 kg kl.3 mięso ścięgniste, ścięgna i błony -1 kg podgardle PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -17 g peklosoli do mięsa kl.1 i 2 -17 g soli do kl.3 i podgardla -5 g/kg mieszanka przypraw ,,swojska premium(...)g/kg pieprz czarny mielony -2 g/kg gorczyca biała ziarno -2 g/kg gorczyca czarna ziarno -6 g/kg świeży czosnek wyciśnięty przez praskę -jelita i sznurek wędzarniczy w razie potrzeby ROZDRABNIANIE MIĘSA -kl.1 krojona w kostkę 2 cm -3 cm max -kl.2 wieprzowina i wołowina na sitku 10-13 mm -kl.3 sitko 3 mm -podgardle 8 mm WYKONANIE Mięso myjemy pod bieżącą
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.gdyż właśnie taki rodzaj mięsiw, jest w mej kuchni przez wszystkich najbardziej ceniony. składniki 2 kawałki wieprzowej łopatki, każdy o wadze jednego kilograma mieszanka peklująca na obie sztuki mięsa 40 g soli 3 g saletry 10 g cukru ( ja używam brązowego) 6 ziarn czarnego pieprzu płaska łyżeczka gorczycy 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego(...)czosnku dodatkowo 2 łyżki smalcu, naturalny sznurek, lub siatka do wędlin oraz (opcjonalnie) na każdą sztukę mięsa szczypta słodkiej papryki szczypta pieprzu ziołowego 10 ziaren gorczycy szczypta majeranku 1 liść laurowy szczypta suszonego czosnku sposób wykonania Do moździerza wkładamy gorczycę, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu. Całość ubijamy tłuczkiem, dodajemy cukier, saletrę, sól, oraz czosnek
Miód i pieprz