mięso - 63110 przepisów (strona:130/4208)

Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 195

dania z ziemniakami, a Agnieszka z makaronem. Nie obyło się bez małej kłótni, ale finalnie ustaliliśmy menu na tydzień , które nazwaliśmy ziemniak kontra makaron – zawierające dania ziemniaczane, mielone mięso, makaron i mnóstwo warzyw (i nasze małżeństwo przetrwało ;-)). Chyba niemal każda rodzina dzieli się na miłośników ziemniaków i wielbicieli makaronów, którzy stale ze sobą walczą o to, co będzie dodatkiem(...)Czwartek – Rosół z makaronem z ciasta naleśnikowego Piątek – Stir fry z krewetkami i pomidorami Pobierz menu na tydzień Lista zakupów: 1 kg 250 g mielonej wołowiny 250 gr mielonego mięsa wieprzowego 300 g krewetek tygrysich (ewentualnie koktajlowych) 250 g krewetek koktajlowych Dwie bułki hamburgerowe Pół szklanki tartego cheddaru Makaron tagliatelle Noodle, czyli pszenny makaron chiński Żółty ser (będą potrzebne

Niedzielny kucharz
kabanos z domowej wędzarni 214

szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra do 1,5% masy mięsa czyli ok 7 g ( lub peklosól pamiętamy że ilość podaną na opakowaniu zaokrąglamy w dół) Sposób wykonania Mięso myjemy pod bieżącą wodą, a następnie(...)kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę. Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, cukrem i saletrą (te dwa ostatnie składniki dodajemy całe) i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej sześć godzin ( najlepiej

Miód i pieprz
Rosół z odzysku – szybki rosół na korpusie pieczonego kurczaka 550

Przy przepisach na wybitnie ‚kurczakowe’ zupy, czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego dnia na ciepło, chrupiącego, zaraz po upieczeniu. Drugiego dnia – jak prawie zawsze – piersi kurczaka wykorzystałam w sałatce. A na trzeci dzień czekał na nas ten „rosół z odzysku” – ugotowany na pieczonym korpusie kurczaka(...)sokach, które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia. Nic się nie zmarnowało! To chyba najszybszy do zrobienia i pełen smaku prosty, drobiowy rosół. Wychodzi przejrzysty – nie ma szumowin, bo białko w mięsie kurczaka ścięło się już podczas pieczenia. Nie trzeba go klarować i odszumowywać. Nie wymaga ogromnego garnka i długiego czasu przygotowania. Za to świetnie wykorzystuje kuchenne resztki – na pierwszy rzut

Karo in the Kitchen
Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru 178

Karkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic lepszego nie można sobie wymarzyć, kiedy za oknem deszcz i wiatr. Wielokrotnie już podkreślałam, na blogu, że crock-pot (nazywany w Polsce wolnowarem lub z angielska sloow cookerem) to urządzenie godne kulinarnego Nobla. Poniekąd(...)przypalenie potraw w wolnowarze jest niemożliwe. Porada na dziś: Karkówkę kroimy dopiero wtedy, kiedy całkowicie ostygnie, a jeszcze lepiej robić to następnego dnia, po schłodzeniu w lodówce. Tak przygotowaną mięso można przechowywać w lodówce nawet 8-10 dni. PS. Post nie jest reklamą, ani nie był sponsorowany przez producentów wolnowarów. To wyraz mojej subiektywnej opinii po niemal pięciu latach używania

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karkówka z nudlami - czyli maślne kluseczki parowane nad mięsem. 140

Karkówka z nudlami to propozycja dla osób, które szczególnie lubują się w przygotowaniu pampuchów ( tutaj przepis ) w wersji wytrawnej, z ciemnym sosem i mięsem, a także dla osób, które lubią konkretnie sobie pojeść w staropolskim stylu (chociaż to danie korzeniami raczej jest niemieckie). Chodzi o to, że równie dobrze ten garnek mogłabym nazwać chłopskim - jest mięsko, jest kapusta, są kluchy(...)jednym garnku i bez drożdży, co jest ogromnym ułatwieniem, bo nie musimy czekać na wyrastające ciasto, a kluchy są o pełnym, bogatym smaku - przechodzą aromatem duszonych warzyw i mięsa, dodatkowo są puszyste. Mięsko jest delikatne, rozpadające się pod naporem widelca, a dodatek jarzyn uzupełnia całość, tworząc fenomenalne, aromatyczne danie. Przepis na same nudle znalazłam u Agaty , gdzie możecie zobaczyć inną

Poezja Smaków - blog kulinarny
Domowy kebab z kurczaka 177

mówiła mi że mam pokroić kurczaka, posypać gotowcem przyprawowym i usmażyć. Ale to nie przypomina mi kebaba, ja chciałam inaczej, bardziej jak w tureckiej kebabowni. Oczywiście nie kupiłam olbrzymiego mięsa i nie opiekałam go, bo kto by to wszystko zjadł. Sama zrobiłam imitację mięsa na patyku, zrobiłam marynatę, zrobiłam mini rożen na którym opiekłam mięso. Na pewno to bardziej pracochłonny(...)proces niż smażenie, ale smak kebaba Wam to wynagrodzi. W przepisie napiszę Wam też jak przygotować warzywa na sałatkę aby miały słodko- kwaśny smak. Mięso możecie zawinąć w tortillę, chlebek pita lub podać z frytkami lub kaszą. Wybór pozostawiam Wam Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – domowe cheeseburgery

nietylkopasta.pl
Niedziela: Stek z pesto i sałatą jabłkowo-kalarepkową z komosą 111

pomidory suszone z zalewy Pół garści rukoli (lub pietruszki) Łyżeczka soku z cytryny Odrobina miodu dla przełamania smaku Filecik anchois (opcjonalnie) 1 łyżka parmezanu Przygotowanie: Krok 1 Przygotowujemy stek. Mięso wyciągamy minimum pół godziny przed smażeniem z lodówki, żeby się ogrzało i osiągnęło temperaturę pokojową. W przeciwnym wypadku spiecze się podczas smażenia z zewnątrz a środek będzie zimny. Jeśli mięso(...)następnie na drobne zapałki. Z kalarepką robimy to samo tylko wcześniej obieramy ją ze skórki. Kalarepkę i jabłko skrapiamy solidnie sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Krok 4 Myjemy mięso, dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym, solimy i dość mocno pieprzymy. Jeśli mięso nie jest równej grubości związujemy je sznurkiem by je wyrównać – dzięki temu całe dobrze się usmaży. Na rozgrzaną

Niedzielny kucharz
Szynka wieprzowa sous vide 328

ważne nie zajmują one wiele miejsca. Dziś zapraszam Was na szynkę wieprzową przygotowaną właśnie metodą sous vide. Po ugotowaniu szynkę podpiekamy jeszcze w piekarniku, żeby nabrała nieco kolorów, ponieważ mięso przygotowane tą metoda zawsze jest bardzo blade. Warto wybrać szynkę z tłuszczykiem - jak wiadomo tłuszcz jest nośnikiem smaku - wtedy mięso będzie bardziej soczyste. Jeśli nie macie urządzenia czy cyrkulatora(...)sous vide, mięso możecie parzyć w dużym garnku, kontrolując przy tym temperaturę przy pomocy termometra. Jest to czasochłonne, ale mięso wychodzi bardzo smaczne. Na blogu znajdziecie też przepis na delikatne polędwiczki wieprzowe sous-vide . Szynka wieprzowa sous vide Czas przygotowania: 6 godzin 30 minut + czas marynowania Składniki: szynka wieprzowa z tłuszczykiem o wadze ok. 700 g 2 ząbki czosnku

Kulinarne przygody Gatity
ROLADA SCHABOWA W MARYNACIE MUSZTARDOWEJ NADZIEWANA CEBULĄ + FILMIK 190

SKŁADNIKI :  1,5 kg schabu bez kości  7-8 średnich cebul 30 dkg pieczarek 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego nić do zwinięcia mięsa(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso myjemy, nacinamy wzdłuż tak aby powstał płat ciasta. Następnie mięso lekko rozbijamy aż powstanie jednakowa grubość płatu schabu.  Składniki marynaty mieszamy, nacieramy ją mięso z każdej strony i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.  Cebulę i pieczarki szatkujemy, podpiekamy na odrobinie oleju, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, następnie podlewamy odrobiną wody i prużymy

Kulinarne Fantazje Marioli
Rolada drobiowo-wieprzowa 149

Zazwyczaj jeśli robimy roladę z dwóch mięs, jedno z nich jest mielone a drugie w całości Ja jednak połączyłam dwa mięsa mielone. Rolada drobiowo-wieprzowa jest pyszna zarówno na gorąco, jako danie główne lub na zimno, jako wędlina. Świetnie pasuje do wszelkich sosów. U mnie podana została w towarzystwie sosu pieczarkowego. Rolada drobiowo-wieprzowa Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego(...)piersi z kurczaka 2 małe jajka ulubione przyprawy (u mnie: czosnek granulowany, papryka ostra, papryka słodka, mielone ziele angielskie, pieprz) sól Mięso z kurczaka mielimy. Wrzucamy je do miski, dodajemy jedno jajko, przyprawy i solimy. Dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy mięso wieprzowe z przyprawami, solą i jednym jajkiem. Mięso wieprzowe wykładamy na papier do pieczenia i rozprowadzamy je równomiernie

PatiGotuje
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE 130

Policzki wieprzowe, brzmi może trochę dziwnie, ale to jedno z najdelikatniejszych  mięs. To także bardzo wykwintne i meeega smaczne danie. Pierwszy raz miałam okazję spróbować policzków jakieś 3 lata temu, pełne zaskoczenie i niebiańska rozkosz. To mięso po prostu rozpływa się w ustach. Kubki smakowe szaleją. Wcześniej przygotowywałam już policzki wołowe, choć były dobre, to jednak wieprzowe są zdecydowanie(...)bulionu jarzynowego (lub rosołu) - sól - świeżo mielony pieprz - 2 małe listki laurowe (lub 1 większy) - 3-4 kulki ziela angielskiego - 2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) lub smalcu Mięso umyć, lekko osuszyć ręcznikiem, obciąć błonki (choć myślę, że nie jest to konieczne). Na patelni lub w garnku rozgrzać olej kokosowy (lub smalec), obsmażyć kawałki mięsa z każdej strony. Podsmażone

Smaczne Zdrowe
Pasztet z suszonymi grzybami i żurawiną 182

smaku pasztetowi. Co jest fajne w domowych wyrobach? Sami decydujecie o ich smaku. Możecie zrobić klasyczny, ale to naprawdę klasyczny ciężki pasztet, lub też lżejszy wariant z większą ilością mięsa drobiowego. Obojętnie jakie mięsko wybierzecie, Wasz pasztet będzie o niebo zdrowszy i pewnie lepszy od tych sklepowych. Pamiętajcie, że nie możemy dodać do pasztetu jedynie chudego mięsa, bo coś(...)należy do najlżejszych dań, przynajmniej ten tradycyjny A tłuszcz jest jakby nie było, nośnikiem smaku. Aha, żurawinę podobnie jak grzyby, możecie posiekać, dodać w całości lub przekręcić z mięsem w maszynce. Ja wybrałam przekręcenie grzybów a dodanie żurawiny w całości. Tyle mięsno-pasztetowej teorii. Jedziemy z pasztetem! Składniki na 3 keksówki {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content

Mieszam w Garnku
Mięsne kulki BBQ 103

owinięte plasterkami boczku, drugie plastrami cukinii (ja jednak wolę te z boczkiem - pewnie dlatego, że były pikantne). Po jakim czasie w sieci zobaczyłam podobny przepi s : kawałek mozzarelli owinięty mięsem, cebulą, plastrem cebuli i boczkiem. Przypomniałam sobie smak mięsa z BBQ ze znajomymi i postanowiłam ponownie przygotować mięsne kulki. Jednak zrobiłam je po swojemu. Mozzarellę (ze względu na dietę) zastąpiłam(...)serem gouda. Przy niektórych kulkach zrezygnowałam z cebuli ze względu na problemy trawienne. Przyprawiłam swoją mieszanką i wyszły rewelacyjne kulki mięsne! Jak już wspominałam, w mojej kuchni jak jest mięso to musi być czosnek, ale możecie użyć chilli. Pamiętajcie też o używaniu dobrej jakości produktów, kupujcie mięso w sprawdzonych sklepach. :-) Składniki (na 12 kulek): mięso wołowe lub wieprzowo-wołowe - 500gboczek

Keto Przepisy
Gulasz wieprzowy (bezglutenowy) 471

gwarancja doskonałego smaku bez potrzeby użycia polepszaczy i co najważniejsze, jest bezglutenowy. Podany z kluseczkami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty - cud miód :-) Bardzo polecam! Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego (w moim daniu z szynki) 5-6 cebul 2 pietruszki (korzeń) 2 marchewki 1/4 selera (korzeń) 2 łodygi selera naciowego 2-3 ząbki czosnku spora garść liści laurowych spora(...)słodka w proszku (cała paczka) sól, pieprz masło oliwa do smażenia (najlepsza z wytłoczyn) ok. 4 łyżki mąki kukurydzianej ok. 1 l przegotowanej wody lub więcej Wykonanie:  1. Mięso kroimy w kosteczkę. 2. Dobry gulasz to tyle cebul ile mięsa. W moim daniu 6 cebul, które trzeba pokroić bardzo drobno i dusić na oliwie na patelni nieprzywierającej ze sporą

Kawa z mlekiem
Mozaika z szynki 172

wyrobów i z każdym kolejnym wychodzą mi coraz smaczniejsze i lepsze. Posiadam szynkowar mały (1,5 kg) i dla naszej trójki jest wystarczający, na raz wkładam do niego kilogram mięsa. Do szynkowaru potrzebne są dwa termometry- jeden ze szpikulcem do mierzenia temperatury mięsa w szynkowarze ( u mnie był w zestawie z szynkowarem) i drugi do mierzenia temperatury wody. Do tego(...)peklowej 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 1/3 szklanki zimnej wody 2 łyżeczki żelatyny Szynkę pokroić w drobną kostkę ok 1cm x 1cm. Następnie 300 g pokrojonego mięsa zmielić w maszynce na średnich oczkach. Do miski przełożyć mięso pokrojone i zmielone. Dodać sól, majeranek, paprykę i żelatynę. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać wodę i jeszcze raz dokładnie wszystko

Monia miesza i gotuje