mięso - 63110 przepisów (strona:131/4208)

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów 198

Domowa konfitura z żurawiny do mięsa, serów i pasztetów przygotowana ze świeżej i suszonej żurawiny przez Sylwię Chrzanowską, ambasadorkę marki Kohersen Mycook zasmakowała nam do tego stopnia, że w ciągu zaledwie trzech tygodni przygotowałam go dwukrotnie. Pierwszą porcję zapasteryzowałam i zostawiłam na nadchodzące Święta, drugą podzieliłam się z koleżanką. Dziś jednak postanowiłam przygotować nieco inną wersję konfitury ze świeżej żurawiny(...)zdecydowanie bardziej wykwintną, o wyczuwalnym korzennym aromacie. Dzięki niewielkiej modyfikacji mojego wypróbowanego przepisu żurawina do mięsa, serów i nie tylko   udało mi się uzyskać zupełnie nowy smak. Własnoręcznie przygotowana żurawina do mięsa zapasteryzowana w słoikach na zimę to gwarancja, że nie będziemy zmuszeni kupować w sklepach gotowych przetworów, często wzbogaconych chemicznymi, zbędnymi dla naszego organizmu, "dodatkami" Domowa konfitura

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki wieprzowe sous vide 267

ponieważ będą  się  gotować w tak zwanym własnym sosie . Dziś zapraszam Was na pyszne polędwiczki wieprzowe. Wiadomo, że jest bardzo łatwo je przesuszyć, ponieważ to bardzo delikatne mięso. Metoda sous-vide zachowa je wilgotne i bardzo soczyste, potem wystarczy je tylko przez chwilę przesmażyć i na talerz! Urządzenie do sous vide Unold, czyli gotowanie w próżni "Gotowanie sous(...)Potrawy przygotowane tą metodą są wyjątkowe, wykwintne, charakteryzuje je niepowtarzalny smak i zapach, a także zachowują   wszystkie  swoje walory odżywcze. Metodą tą możemy przygotować między innymi mięsa, ryby, owoce morza,  warzywa i owoce .    Dzięki szczelnemu zamknięciu i stałej temperaturze p rodukt końcowy jest pełen naturalnego smaku i aromatu, oraz zachowuje wszelkie drogocenne makro - i mikroelementy

Kulinarne przygody Gatity
Pasztet z suszonymi grzybami 211

ostatniego okruszka Z tych składników przygotowałam dwie formy pasztetu. Ich wymiary to 30 cm x 8 cm x 6 cm. Pamiętajcie jednak o najważniejszej zasadzie, jeśli zależy Wam na mięsie, zawsze wrzucajcie je do gotującej się wody. Dzięki temu nie straci ono smaku. Zachęcam Was do wypróbowania tego pasztetu. Święta już niedługo, a ten pasztet świetnie będzie się prezentował(...)suszone grzyby zalewamy wodą i zostawiamy na całą noc. Warzywa obieramy, a królika, boczek i kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki. W bardzo dużym garnku zagotowujemy wodę. Do wrzątku wrzucamy mięso. Gotujemy 15-20 minut. Po tym czasie zbieramy szumowinę i dorzucamy marchewki, pietruszkę, seler, lubczyk, natkę, liście laurowe, ziele angielskie, ziarnisty pieprz i solimy. Mięso gotujemy do miękkości, co najmniej

PatiGotuje
Rozgrzewający i sycący kociołek mięsno-warzywny 135

jakiś czas pada. W taką pogodę staram się przygotowywać dania, które będą nie tylko rozgrzewające, ale również sycące. Dlatego też chcę Wam dzisiaj zaproponować ten pożywny kociołek z mięsem wołowym i kolorowymi warzywami. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wołowego (u mnie z udźca) 2 duże cebule 2 czerwone papryki 500-600 g fasolki szparagowej (u mnie pół na pół żółta(...)ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe oliwa mąka pszenna typ 500 (np. Wrocławska) sól, świeżo mielony pieprz kolorowy, chilli, słodka papryka WYKONANIE Cebulę obrać i pokroić w duże piórka. Mięso wołowe umyć, osuszyć i pokroić w kostkę, po czym przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. W dużej brytfannie rozgrzać oliwę. Mięso posypać lub obtoczyć w mące pszennej i wrzucić

Passions hobbies life
PIECZONA KACZKA 116

zbyt gęsta dodać odrobinę oleju. Obrane ząbki czosnku przekroić na pół i bardzo starannie natrzeć nimi kaczkę z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć na bok. Następnie natarte czosnkiem mięso natrzeć dokładnie przygotowaną pastą przyprawową z wierzchu i w środku. Przyprawy wmasować w mięso, starannie nimi nacierając. Na koniec, do wnętrza tak doprawionej kaczki włożyć odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę(...)masła. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić pod przykryciem do lodówki na około 3 godzin. Można   także przygotować wcześniej i wstawić do lodówki na noc. Po przynajmniej 3 godzinach kaczkę wyjąc z lodówki i ułożyć ją stroną z piersiami do dołu. Na dno naczynia wlać około 3 łyżek wody, dodać 2 łyżki oleju oraz 1 łyżkę masła. Naczynie

Ciastka - domowe słodkości
Dan dan noodles – makaron z wieprzowiną po syczuańsku 195

dodają i cztery łyżki. Szanuję swoje kubki smakowe i nie chcę ich przepalić Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy i rozdzielamy pomiędzy dwie miski, w których podamy dan dan noodles. MIĘSO Mielone mięso dokładnie mieszamy z solą, pieprzem i jasnym sosem sojowym. W woku rozgrzewamy dwie łyżki oleju sezamowego. Wrzucamy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce imbir(...)Dodajemy płatki chili i wszystko razem smażymy aż uwolni mocny zapach, bez rumienienia i przypalenia czosnku.   Dodajemy do woka mięso i smażymy z przyprawami stale mieszając, żeby szybko się zamknęło i smażyło bez puszczania wody – mięso powinno się lekko zrumienić. Gdy już przestanie być surowe dodajemy do niego ciemny sos sojowy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy pastę

Karo in the Kitchen
Marynowanie mięsa – przydatne wskazówki 122

Odpowiednia marynata do mięsa, to często klucz do kulinarnego sukcesu. Ale co zrobić, aby przygotowywane przez nas mięsne dania były kruche, soczyste i pyszne? Poniżej znajdziecie kilka przydatnych wskazówek: Odpowiednia grubość mięsa Marynowane kawałki mięsa powinny być jednakowej grubości, wówczas będziemy mieć gwarancję, że marynata wchłonie się równomiernie. Jeśli jednak tak nie jest większe kawałki mięsa oraz te ze skórą(...)warto ponakłuwać nożem lub widelcem, co ułatwi wchłanianie się marynaty w głąb mięsa. Odpowiednie proporcje Odpowiednie proporcje składników marynaty są niezwykle ważne. Nie należy nadużywać przypraw, bo mogą zdominować smak. Warto stosować się do podstawowych proporcji przy tworzeniu marynaty: 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka przyprawy kwaśnej, 2 łyżeczki przyprawy. Oczywiście dawki zwiększamy proporcjonalnie do potrzeb. Jaki smak? W zależności

Słodkie okruszki
Schab ze śliwką... 200

Doskonałe mięso, które może być serwowane: do obiadu, na przystawkę, na zimno i na ciepło. Potrzebujemy schab, śliwki suszone, smalec, przyprawy, naczynie i piekarnik. Duży kawałek schabu około 2 kg, obrabiamy nożem odcinając zbędne kawałki ~0,5 kg. Odcięte kawałki mięsa wykorzystamy do przygotowania np. wieprzowiny w sosie.   Przez środek mięsa przebijamy długi nóż, żeby przygotować miejsce(...)nadzienie. Następnie nadziewamy suszone śliwki, z obu stron wejdzie po 15 szt. suszonych owoców. Potem mięso przyprawiamy solą, pieprzem i papryką... można użyć gotowej przyprawy do mięsa. Wówczas dajemy 2 łyżki przyprawy na 1 kg mięsa, u mnie wyszło 3 łyżki na 1,5 kg schabu. Do naczynia na spód wkładamy pokrojone kawałki smalcu około pół kostki 100 g. Pieczemy

chleba naszego
Gulasz wołowy z papryką 177

Wołowina rzadko u nas gości bo nie jesteśmy miłośnikami tego mięsa. Jednak czasem zdarza mi się coś przygotować pod warunkiem, że uda mi się kupić dobrą wołowinę bo nawet nie mam dobrego i sprawdzonego źródła. Polecam pyszny gulasz paprykowy. Jego przygotowanie zajmuje trochę bo mięso trzeba długo dusić ale potem mięsko rozpływa się w ustach. składniki: 700 g wołowiny(...)czerwone papryki olej do smażenia 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki ostra papryka  2 listki laurowe 2-3 kulki angielskiego ziela sól,pieprz mąka do oprószenia mięsa woda lub bulion wołowy Cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso pokroić w niedużą kostkę. Pokrojone mięso oprószyć mąką, strzepać jej nadmiar. Następnie na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju zrumienić lekko

Monia miesza i gotuje
Gulasz indyczy z cukinią 174

więc postaram się częściej coś smacznego publikować :) Dzisiaj zapraszam na pyszny, soczysty gulasz indyczy, tym razem z młodą cukinią. Zasmakował nam bardzo, więc będą częste powtórki.  Mięso z indyka jest dietetyczne, więc zachęcam do jego konsumpcji:)  1 kg gulaszowego z indyka  3 młode cukinie  Do marynaty:  Olej z czosnkiem  Czosnek granulki lub ząbki świeżego(...)przeciśnięte przez praskę  Cebula liofilizowana  Chili  Papryka słodka  Przyprawa do mięs ( czerwona)  Kminek mielony  Pieprz mielony  Dodatkowo  Listki laurowe  Ziele angielskie  Włoszczyzna suszona  Skrobia Mięso gulaszowe przepłukuję, osuszam i kroję na mniejsze kawałki. Obrane i umyte cukinie, kroję w większą kostkę.  Mięso najpierw marynuję, posypuję przyprawami dodaję olej

Takie tam pichcenie
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 276

Zdziwicie się pewnie czytając listę składników – tym razem to niewiele przypraw jak na ramen ale gwarantuję Wam, że jego smak jest bardzo mocny i skondensowany. Wszystko przez odpowiednie potraktowanie mięsa i długie gotowanie – jeśli jesień jest porą zup, to ramen w naszym domu jest królem! Zawiesisty bulion w towarzystwie makaronu, muślinowego delikatnego jajka, świeżych chrupiących warzyw i w dodatku(...)trzeba niczego mieszać!) i ściąganie szumowin, które prawie zawsze utworzą się na powierzchni bulionu podczas gotowania.   Rozgrzewamy piekarnik do 190-200⁰C z termoobiegiem lub włączoną funkcją grill. Mięso kurczaka dokładnie oczyszczamy z odstających strzępków skóry, kości i chrząstek. Skórkę osuszamy dokładnie papierowym ręcznikiem, lekko solimy, pieprzymy. Kurczaka układamy na blasze skórą do góry i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Karo in the Kitchen
BURRITO „Z ODZYSKU” / RESOURCEFUL BURRITO 111

BURRITO „ Z ODZYSKU ” / RESOURCEFUL BURRITO Odwieczne pytanie – co zrobić z mięsem i warzywami z rosołu? Pierogi – nie mam ochoty, krokiety – też niekoniecznie… Sałatka warzywna, hmm, no może, dawno nie jadłam, ale co z mięsem…? Nagle olśnienie – mam tortille, zrobię burrito! Zawsze mam zapas puszek w domu, więc nie powinno być problemu(...)problem, there wasn’t. The final result was very tasty, for sure I’ll make it again. Go to the kitchen and cook! SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa z rosołu włoszczyzna z rosołu (marchew, pietruszka, seler) 1 średnia cukinia 1/2 zielnej papryki 1 średnia czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 karton sosu pomidorowego

Martyna Cooks
Gulasz kolożwarski - kolozsvári gulyás - czyli rumuńska zupa gulaszowa 251

celowo dodałam opis  "rumuńska zupa gulaszowa". Wynika to z różnic w nazewnictwie. W Polsce, gulasz to zazwyczaj  pokrojone w mniejszą lub większą kostkę i zrumienione na tłuszczu mięso w sosie, które serwujemy do ziemniaków, kopytek (niebawem przepis),  placków ziemniaczanych czy klusek na parze. Na Węgrzech i w krajach ościennych (m.in. w Rumunii), gulyás to rodzaj gęstej zupy(...)Zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, w kraju hrabiego Draculi, noszą nazwę ciorbă.  Składniki - proporcje dla 3-4 osób Podobno optymalne proporcje mięsa, ziemniaków i kapusty powinny wynosić 1:1:1, ale nam najbardziej odpowiada poniższy wariant. 40 dag wołowiny lub wieprzowiny bez kości (np. pręga, łopatka) 2 lub 3 mięsiste pomidory (można zastąpić koncentratem pomidorowym) około

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i papryką 219

Prosty przepis na cukinię faszerowaną mięsem mielonym, papryką i natką pietruszki pod warstwą ciągnącego parmezanu. Pycha! Danie jest pyszne i sycące, polecam na obiad lub ciepłą kolację. Cukinię można faszerować różnymi składnikami, nie tylko mięsem. Również ryżem, kaszą, warzywami lub rozdrobnioną rybą. Kombinacji jest wiele Polecam też z mięsem, oliwkami i serem lazur . Mniam… Składniki: 3 cukinie(...)mięsa mielonego wieprzowego 2 małe czerwone papryki 1/2 szklanki bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki (słodkiej) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 3 łyżki posiekanej natki pietruszki około 70 g startego parmezanu 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: Cukinie umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na pół i za pomocą łyżeczki wyjąć miąższ, zostawiając około

Oryginalny smak
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM MIELONYM (keto, LCHF, optymalna, paleo, bez glutenu i laktozy) 354

Papryka faszerowana to jedna z naszych ulubionych jesiennych potraw. Większość osób przygotowuje ją z ryżem lub kaszą, ale na LCHF oczywiście faszerujemy samym mięsem. Prosta w przygotowaniu, rozgrzewa, syci a dodatkowo wprowadza do naszego życia odrobinę koloru w te ponure i chłodne dni. Super danie na jesień i zimę! Składniki: 600 g papryki po wydrążeniu – u mnie 3 duże(...)papryki każdego koloru: żółta, czerwona, zielona 30 g masła klarowanego 60 g cebuli 400 g mięsa mielonego (u mnie 1:1 mięso z łopatki i karkówki wieprzowej) sól i pieprz do smaku papryka słodka i/lub chilli opcjonalnie inne przyprawy 3-4 łyżeczki natki pietruszki opcjonalnie ser żółty Mięso mielone wyrobić z przyprawami w misce. Cebulę drobno posiekać i lekko podsmażyć

Ola la LCHF