mięso - 63110 przepisów (strona:138/4208)

Jak powstała kiełbasa swojska 134

Artykuł zawiera opis powstawania kiełbasy z mięsa, w związku z tym, tym razem nie zapraszam wegetarian do lektury. Podczas wizyty w Zakładach przetwórstwa Mięsnego Taurus miałam możliwość prześledzenia przebiegu procesu powstawania kiełbasy swojskiej pilzneńskiej, która należy do produktów premium. „ Wyroby swojskie produkowane są z mięsa wieprzowego ze świń hodowanych w małych gospodarstwach wiejskich w okolicach Pilzna. Technologia produkcji wyrobów swojskich(...)swojej stronie Taurus , my mieliśmy możliwość sprawdzenia, zobaczenia na własne czy czy faktycznie tak jest. W produkcji kiełbasy swojskiej wszystko ma swój czas i wyznaczone godziny. Rano rozbiór mięsa,  a o godzinie 18 można już spróbować gotową, gorącą kiełbasę. Mięso już w ciągu dwóch godzin od uboju jest gotowe do robienia kiełbasy.  Półtusze rozbierane są jeszcze ciepłe, gdyż

królestwo garów
pierś z gęsi suszona-pyszna domowa wędlina 132

suszona gęsia pierś Dziś podzielę się przepisem na wyrób wykonany z gęsiny. Wędliny z tego mięsa, choć  wyborne w smaku, są z niezrozumiałych dla mnie względów, niezwykle rzadko oferowane w sprzedaży. A jeżeli już natrafimy na gęsinę w sklepowej ladzie, to cena wyrobu wprost zwala(...)samodzielne wykonanie gęsiego półgęska to nic trudnego, a i pracy przy tym niewiele. składniki 1,5 kg piersi z gęsi mieszanka peklująca na kilogram mięsa 20 g soli 1,5 g saletry 3 g cukru ( ja używam brązowego) 2 ziarna czarnego pieprzu  szczypta gorczycy białej 1 liść laurowy szczypta suszonego czosnku sposób wykonania Do moździerza

Miód i pieprz
baleron z pończochy - domowa wędlina 143

wymaga on od nas żadnego kulinarnego doświadczenia, ot  sól, cukier, trochę przypraw i gotowe. składniki  karkówki wieprzowe każda o wadze około jednego kilograma  do peklowania kilograma mięsa 150 g cukru 150 g soli zaprawa z przypraw na kilogram karkówki 1 łyżeczka słodkiej papryki 6-8 ziaren czarnego pieprzu  1/2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe 2 ziarna(...)jałowca kilka ziaren gorczycy szczypta suszonego czosnku szczypta soli sposób przygotowania Mięso myjemy, przykrajmy je w formy kawałek i wkładamy  do miski ( kamionkowej lub z nierdzewnej stali). Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w karkówkę.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso

Miód i pieprz
Sycąca zupa krem z kurczakiem 203

Składniki na ok 4 porcje: po 1 szyi z indyka i z kaczki lub inne mięso drobiowe na rosół, np. duże udko (wg upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy(...)ziela angielskiego kilka kulek pieprzu kolorowego lub czarnego sól i przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie 2-3 kromki czerstwego chleba kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso na rosół umyj i wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą i wstaw na duży gaz. Obierz warzywa. Marchewki, pietruszkę, seler i por przekrój na mniejsze części, dokładnie umyj i wrzuć

Anioszek w kuchni
półgęsek gęsi przy piecu suszony 235

wybornej gęsiny. Tak tez było u moich dziadków, do dziś pamiętam obsuszane, czy  też wędzone wyroby z ciemnego gęsiego mięsa.  Aż dziw bierze że w kraju który słynie w świecie z hodowli tego ptaka nie można nigdzie nabyć gęsich wyrobów. Uważam że już(...)zmienić, dlatego dziś przedstawię popis na wyborne półgęski. składniki  2 gęsie piersi każda o wadze co najmniej pół kilo na każdy kilogram mięsa 100 g cukru 100 g soli zaprawa sól kamienna    papryka słodka pieprz czarny czosnek suszony  majeranek sposób przygotowania Piersi gęsie  myjemy, nożem odcinamy nadmiar skóry i wkładamy

Miód i pieprz
Królik po myśliwsku 149

Królik – mięso delikatne, chude i – jak na mięso właśnie – zdrowe. W ostatnich latach zdecydowanie wróciło w naszym kraju do łask i jest łatwo dostępne w zupełnie przyzwoitej cenie. Chyba najbardziej znanymi w Polsce kulinarnymi sposobami na królika są te, które zakładają jego pieczenie lub duszenie we włoszczyźnie i podanie z sosem z dodatkiem śmietany. Do tego też dojdziemy, ale mimo(...)razem z kośćmi. W internecie można też znaleźć sporo instruktarzy (filmów) jak to zrobić w taki właśnie sposób. Niekoniecznie jest to jednak wygodne z punktu widzenia konsumpcji ugotowanego już mięsa, gdyż zawiera ono wówczas dużo kości. Jeśli więc dzielę królika samodzielnie, wówczas po odcięciu nóg oddzielam pozostałe mięso od kręgosłupa czy żeber. W ten sposób z 6 otrzymanych

Kulinarna Pokusa
Stek z warzywami 185

Jedzenie mięsa w dzisiejszych czasach jest mało popularne, wręcz niemodne. W niektórych środowiskach doszło do tego, że spożywanie jawne mięsa jest równoznaczne z wydaniem na siebie wyroku banicji towarzyskiej. Mimo tego zdarzają się osobniki męskie ochoczo spożywające mięso. Ba, znam nawet panie lubujące się w krwistych stekach. To utwierdza mnie w przekonaniu, że świat dąży do równowagi(...)mięsie napisano już chyba wszystko — że zdrowe, że niezdrowe, że ma minerały i ma trucizny. Co jednak zrobić jak się ma w domu mięsożercę? Tu zadanie jest proste – karmimy mięsem i patrzymy, jak się cieszy. Prowadząc bloga, to już nie jest takie proste. Modne są przepisy na rzeczy niezawierające grama białka zwierzęcego, a nawet rzeczy, które nawet nie patrzyły

ladykitchen
Zupa gołąbkowa 196

Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe, z indyka); 1 mała, włoska kapusta; 100 g białego ryżu; 3 litry zimnej wody; 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1 mały seler; Biała część średniego pora; 1 średnia cebula; 200 g koncentratu pomidorowego; 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej; 6 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1 łyżka vegety; 1 łyżka majeranku; Sól; Pieprz(...)Olej do podsmażenia cebuli i mięsa.    Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (na tzw. grube wiórki). Pora pokroić w cienkie talarki. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę

Gospodyni Miejska
Mielonka dojrzewająca a la salami 115

łyżeczka papryki ostrej 1 łyżka czosnku niedźwiedziego Wykonanie: Karkówkę obtaczamy bardzo dokładnie w cukrze, wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy i wylewamy powstały płyn. Mięso płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w soli. Wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy(...)wylewamy powstały płyn. Mięso płuczemy, osuszamy i dokładnie obtaczamy w pieprzu młotkowanym z kolendrą. Wkładamy do szklanego pojemnika i umieszczamy w lodówce na 48 godzin. Raz na 12 godzin mięso odwracamy. Mięso płuczemy, osuszamy, kroimy w grubą kostkę i mielimy na sitku o numerze 8. Wyrabiamy ręcznie przez 15 minut, aż masa będzie kleista. Mięso dzielimy na pół i formujemy

Kulinarne przygody Gatity
Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 236

kurczakiem. Potrawę w latach 50-tych ubiegłego wieku wymyślił Kundan lal Gujral, który był właścicielem popularnej restauracji Moti Mahal w Delhi. Restauracja podawała głównie kurczaki. Żeby nie marnować resztek mięsa, które nie schodziły przy zamówieniach a już były upieczone, kucharz na kolejny dzień wymyślił taki sos, który raz upieczone mięso dopełni, odświeży i pokaże z innej strony. Butter chicken znajdziecie(...)patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego masła i smażymy kurczaka odsączonego z marynaty na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, około 10-12 minut, do czasu aż mięso będzie w pełni usmażone i lekko złote, a z patelni odparuje reszta marynaty i płyn, który puści mięso.   W piecu tandoor temperatura jest tak wysoka, że nabite na szpadki

Karo in the Kitchen
karkówka wołowa obsuszana, dojrzewająca domowa wędlina 303

obsuszana wołowa karkówka Wiele osób stroni od wykonywania wyrobów z mięsa wołowego, moim zdaniem całkiem niesłusznie. Przecież z wołowiny również można wykonać kruche i delikatne wyroby. Oczywiście nie nadają się do tego chude części mięsa z udźca, ale poprzecinany delikatną siatką marmurkowego tłuszczu rozbratel, czyli kark wołowy, to już surowiec wprost idealny na wyrób pysznej domowej wędliny. składniki foremny kawałek(...)karku wołowego o wadze około jednego kilograma mieszanka peklująca ( ilość podana na 1 kg mięsa) 20 g soli 1,5 g saletry 5 g cukru ( ja używam brązowego) 3 ziarna czarnego pieprzu  połowa płaskiej łyżeczki gorczycy  2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego czosnku dodatkowo  sznurek z naturalnego włókna, lub siatka do wędlin sposób wykonania

Miód i pieprz
Konserwa prasowana 161

Przepis Składniki: Mięso -szynka ładne kawałki 800 g -łopatka  chude kawałki 700 g Przyprawy: -sól kamienna nie jodowana lub peklo sól 18-20 g kg mięsa -pieprz czarny lub biały 3 g/kg mięsa -ja dałem czarny to zresztą widać :) -czosnek 3-4 ząbki kg/mięsa wyciśnięty przez praskę -sześć liści laurowych które położymy na wierzch wyrobu Wykonanie Kupione mięso(...)przygotowujemy tak aby były tylko najładniejsze chude kawałki.Myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Następnie mięso każdy kawałek traktujemy tłuczkiem do schabowych ale bez przesady nie za mocno to nie schabowe.Gdy wyżyliśmy się odrobinę na mięsie to przyszedł czas na peklowanie i mieszanie mięsa.Po zapeklowaniu mięso ląduje w lodówce na 48 godz co 12 godz. mieszamy.Po tym czasie dodajemy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kurczak nadziewany suszonymi pomidorami i mozzarellą w sosie pomidorowym 180

łyżeczki cukru, 3 łyżek oliwy, 3 łyżeczek suszonego oregano, 3 łyżeczek suszonej bazylii, 20 gram masła, szczypty suszonego estragonu, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie danie rozpocząłem od przygotowania mięsa. Piersi kurczaka oczyściłem z wszystkich błonek i kawałków tłuszczy. Odkroiłem od nich polędwiczki. Każdą pierś z kurczaka przekroiłem do 3/4 szerokości na pół, a następnie otworzyłem, jak książkę. Tak przygotowane(...)piersi z kurczaka umieściłem w foliowym worku i lekko rozklepałem przy pomocy tłuczka do mięsa. Na desce ułożyłem trzy plasterki szynki parmeńskiej, tak aby delikatnie one na siebie zachodziły. Na nich ułożyłem rozklepaną pierś z kurczaka. Mięso kurczaka przyprawiłem od góry solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżeczką suszonego oregano i łyżeczką suszonej bazylii. Położyłem na nim kawałki sera mozzarella

Wyprawy kulinarne
baleron konserwowy - domowy wyrób bez szynkowaru 165

lepsze. Zatem proponuję poświęcić chwilę na lekturę a potem do dzieła. składniki karkówka wieprzowa moja miała wagę 2,5 kilograma mieszanka peklująca   ( ilość podana na jeden kilogram mięsa) sól kamienna  20 g cukier brązowy 5 g liść laurowy 2 szt ziele angielskie 3 szt gorczyca biała szczypta kolendra 3-5 ziaren pieprz czarny szczypta czosnek suszony szczypta dodatkowo(...)łyżeczka żelatyny ( na każdy kilogram mięsa)  rękaw foliowy do pieczenia, lub inna folia odporna na wysoką temperaturę, sznurek z naturalnego włókna.   sposób wykonania Karkówkę myjemy i wkładamy do sporego naczynia ( kamionkowego lub ze stali nierdzewnej). Do moździerza wkładamy liść laurowy, ziarno ziela angielskiego, gorczycę i kolendrę,  ubijamy tłuczkiem, a następnie wsypujemy sól,cukier, pieprz, oraz czosnek, całość

Miód i pieprz
Kiełbaska z boczku i drobiu 182

PRZEPIS Przyprawy -sól lub peklo sól  16-18 g/kg mięsa -pieprz czarny 2 g/mięsa -czosnek wyciśnięty przez praskę ilość według uznania -pieprz ziołowy 1 g/kg mięsa -majeranek 0,5 g kg mięsa Mięso -udziec indyka bez kości 0,5 kg -pierś kurczaka 0,5 kg -boczek bez skóry 0.3 kg -skórę ugotowałem aby była mięciutka wystudziłem(...)zmieliłem na sitku 2mm dwa razy Wykonanie Mięso z indyka i kurczaka mielimy na sitku 8 mm a boczek kroimy drobno i peklujemy osobno mięso mielone i krojone.Mielone skórki dodajemy do drobiu. Mięso wyrabiamy do kleistości dodając odrobinę wody. Wkładamy do lodówki na 24 godz. Po tym czasie mięso krojone i mielone łączymy ze sobą i przyprawiamy i ponownie wyrabiamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.