Realnie będziecie potrzebowali ich ok. 800g. Teoretycznie możliwa jest również bezmięsna wersja sosu, którą sam niegdyś stosowałem, choć nie będzie on już wtedy tak treściwy. Natomiast wybierając rodzaj mielonego mięsa pamiętajmy, że np. całkiem inaczej smakuje szynka lub biodrówka, a całkiem inaczej łopatka. Dlatego rodzaj mięsa nie jest bez znaczenia. Spaghetti z sosem pomidorowo-ziołowym i mielonym mięsem(...)chłodniejsze dni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 porcje) 250g mielonej szynki wieprzowej (może być również np. łopatka wieprzowa lub wołowina, pamiętajmy jednak, że każdy z tych rodzajów mięsa znacznie różni się smakiem od pozostałych) 2 puszki po 400g krojonych pomidorów bez skórki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1,5 łyżki bazylii 1 łyżka oregano
Kulinarna Pokusajest to niezła alternatywa dla wizyty w pobliskim fast foodzie. Z pewnością przy tym smaczniejsza i zdrowsza, gdyż potrawa nie zawiera np. żadnego dodatkowego tłuszczu poza tym pochodzącym z mięsa. Ja przyrządzam to danie zwykle w rękawie do pieczenia, co wydaje się rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego(...)średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli i pieprzu oraz zmiażdżonym czosnkiem. Odkładamy na chwilę, by przeszły smakiem przypraw. Marchewkę starannie obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5cm. Cebule i ziemniaki
Kulinarna Pokusaraczej dla początkujących, aniżeli doświadczonych i przywiązanych do własnej rodzinnej receptury. Jednak jako sprawdzona przez lata metoda stanowi dobry punkt wyjścia dla własnych eksperymentów. Zapisz przepis Drukuj Składniki 700g mięsa z kury (patrz porady) 200-250g marchewki 1 średnia cebula kawałek korzenia selera lub pietruszki (150g) biała lub zielona część pora (150g) sól 2 liście laurowe 10 ziaren czarnego(...)pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego Do podania dość cienki i niezbyt długi makaron natka pietruszki Instrukcje Mięso opłukujemy w zimnej wodzie, usuwamy ewentualne pozostałości piór. Jeśli użyty fragment kury zawiera kuper, wycinamy go. Duży garnek wypełniamy 4 litrami wody, do której dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać ją na średnim ogniu i wkładamy do niej mięso. Podgrzewamy aż temperatura wody
Kulinarna PokusaJest to jedna z potraw, które towarzyszą mi już od bardzo wielu lat. Łącząca chude i delikatne mięso z kolorowymi warzywami, a zarazem nieskomplikowana i mało czasochłonna w przygotowaniu, nadaje się do przyrządzenia właściwie w dowolnym dniu tygodnia i każdej porze dnia. Dlatego przypominam sobie o niej zwłaszcza wtedy, gdy chcę ugotować coś możliwie zdrowego i dobrze wyglądającego, a brakuje(...)czasu na skomplikowane potrawy. Jakkolwiek przyrządzam to danie z polędwicy wieprzowej, możliwe jest również użycie np. łopatki, szynki lub biodrówki. Jednak wtedy musi gotować się dłużej (patrz porady), a mięso nie jest już tak delikatne. Potrawka z polędwicy, papryki i kukurydzy 2015-02-01 20:09:01 Smakowicie prezentujące się z danie z chudego mięsa i kolorowych warzyw. Łatwa
Kulinarna Pokusapochodzące z kuchni włoskiej. Przepis poniżej inspirowany jest podobnym z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , ze znacznymi jednak zmianami. Koper włoski (fenkuł) bardzo dobrze łączy się z mięsem wieprzowym (i nie tylko wieprzowym) oraz przyprawami o cytrusowych nutach. A od takiego założenia bardzo blisko już do potrawy łączącej schab wieprzowy z fenkułem, kolendrą i jałowcem oraz pieczonymi ziemniakami(...)wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze Instrukcje Kotletów nie rozbijamy, jednak usuwamy z nich zewnętrze błonki typowe dla schabu wieprzowego. Lekko nacinamy mięso na głębokość 2-3 mm, ukośnie „w kratkę”. Dokładnie nacieramy ze wszystkich stron 1 łyżką oliwy. Koper włoski oczyszczamy z zielonych części oraz łyka znajdującego się u podstawy bulwy. Siekamy
Kulinarna Pokusapotrawa trudna do zrobienia, choć wymaga przestrzegania kilku zasad. Ponieważ schab jest pieczony, musimy uważać, aby był miękki i soczysty, nie zaś twardy i suchy. Efekt miękkiego i soczystego mięsa zapewni nam jego uprzednie obsmażenie oraz zastosowanie glazury. Ta ostatnia dodatkowo łączy w sobie smaki słodkie i kwaśne, podobnie jak śliwki, wino i musztarda użyte do nadziania schabu. Jedną(...)ostudzeniu doskonale smakuje jednak również z pieczywem i tartym chrzanem. Schab faszerowany śliwkami 2015-03-27 14:15:49 Dobrze przygotowany i podany faszerowany schab uświetni każdą okazję. Soczyste mięso nadziane śliwkami i upieczone pod glazurą z soku owocowego smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i w charakterze zimnej przystawki. Zapisz przepis Drukuj Składniki 1,2kg schabu środkowego 80g suszonych
Kulinarna Pokusaszczególnie odkrywcza receptura, która wyznaczałaby jakieś nowe kierunki, ale mimo to spróbujemy przynajmniej część z Was choć trochę zaskoczyć. Najwięcej będzie o składnikach. W większości wypadków nie używa się mięsa z szynki, przynajmniej nie w czystej postaci, chociażby z obawy, że mięso będzie suche. Zamiast niego do mielonych trafiają różne mieszane rodzaje mięs, w tym nieraz wątpliwe jakościowo „tajemnicze mięso(...)przemyśleniami czynność – bo po prostu „inni tak robią”. Tymczasem w przypadku smażonych w wysokiej temperaturze kotletów mielonych jest to całkowicie zbędny „wypełniacz”, który skutkuje tym, że smak i aromat mięsa zupełnie niepotrzebnie rozchodzą się po większej objętości masy. Zupełnie niepotrzebnie dodaje się również całe jajko. Ja dodaję wyłącznie żółtko i tylko dlatego, że lubię jajka, a nie dlatego, że jego
Kulinarna Pokusakwaśnej śmietany 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pierzu 1 łyżka pszennej mąki (opcjonalnie) Do podania makaron wstążki natka pietruszki Instrukcje Mięso z kurczaka nacieramy większości soli i pieprzu. Pozostawiamy na kilka(naście) minut. Papryki rozkrajamy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ok. 1 cm kostkę. Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy(...)głębokiej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy masło. Gdy się roztopi i zacznie wrzeć, podsmażamy na nim kawałki kurczaka – przez ok. 5 minut, ze wszystkich stron, do zezłocenia się. Wyjmujemy mięso z patelni. Na tym samym maśle podsmażamy cebulę i czosnek – przez ok. 2 minuty do zeszklenia. Następnie wlewamy bulion i zagotowujemy, dodając w międzyczasie skórkę z cytryny, mieloną paprykę
Kulinarna PokusaNiedawno znalazłam ciekawy przepis na schab w ziołach gotowany na parze. Byłam bardzo ciekawa jego smaku, ponieważ nigdy nie przygotowywałam mięsa w taki sposób. A jednak schab wyszedł naprawdę dobry, wilgotny i kruchy, a aromaty tymianku i rozmarynu oraz sól przeniknęły całe mięso. Postanowiłam przy użyciu tej samej metody przygotować schab z dodatkami, które jeszcze bardziej odpowiadają moim smakom. Suszone(...)płatki czosnku, wędzona papryka, suszone pomidory, bazylia - mięso przeniknięte takimi smakami jest fantastyczne. Zachęcam do wypróbowania. Idealna wędlina do chleba - bez chemii, bez pompowanej wody, bez barwników, a za to pełna smaku i aromatu. Składniki: 1 kg schabu - najlepiej wąski kawałek pozbawiony tzw. warkocza (mi akurat nie udało się takiego kupić tym razem :)) 3 łyżki czosnku w płatkach 3 łyżki
Trzeci talerzShui naszej wyobraźni. Niezbędnik gospodarza – W TRAKCIE: Wybór grilla. Dla mnie prawdziwy grill to grill węglowy, tylko i wyłącznie. Maszyny gazowe i elektryczne to już nie to samo. Smak mięsa jest patelniany, przypominający smażenie w domu, a przecież nie o to chodzi. Także wybór już padł: grill węglowy, i najlepiej z pokrywą. To nie żart – naprawdę warto jest zainwestować parę(...)pokrywką, a Wasz cudny trójkącik zachwyci podniebienia wszystkich gości. Bardzo ważne jest również abyśmy nie grillowali na brudnych, klejących się i zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill
upichconasamo sera żółtego startego np. gouda. (Z racji tego że miałam braki zaopatrzeniowe tym razem użyłam sera typu gouda 150 g i 50 g parmezanu) Sos Bolognese: 500 g mięsa mielonego: wieprzowo -wołowego opcjonalnie indyczego. Uważajcie na etykietki na mięsie już zmielonym, upewnijcie się, że jest tam duży procent mięsa. Niestety często zdarza się, iż na etykiecie producenci piszą(...)samego mięsa w opakowaniu jest zaledwie około 37%. Najlepiej kupić mięso i zmielić je samemu. Bądź poprosić o zmielenie wybranego kawałka na miejscu w sklepie mięsnym. Kilka złotych mniej nie jest warte ceny naszego zdrowia. szklanka przecieru pomidorowego 6-8 pomidorków koktajlowych pół szklanki czerwonego wytrawnego wina szczypta soli szczypta świeżo mielonego pieprzu łyżka masła 1 cebula Sos Beszamelowy
KreatywnePinydomu. Moja nowa wędlina z indyka. Kilka dni temu kupiłam szynkowar. To takie urządzenie do parzenia wędliny w domowych warunkach. Rewelacyjne jest to, że cały tłuszcz z mięsa oddziela się od wędlinki i się go pozbywamy. Składniki: 1kg mięsa z indyka - ja pomieszałam pierś z udźcem olej rzepakowy 50ml cebula 2szt 200g czosnek 4 ząbki przyprawy: sól himalajska(...)pieprz świeżo zmielony, tymianek gorczyca, rozmaryn,lubczyk, cząber, majeranek, papryka ostra Mięso z indyka umyć i podzielić na kilka części. Przyprawy zmieszać z olejem i czosnkiem. Powstałą mieszanką natrzeć dokładnie mięso. Cebulę pokroić w pióra. Do szklanego naczynia (z pokrywką) włożyć na spód cebulę, następnie mięso i na koniec znów cebulę. Przykryć przykrywką i odstawić
IzaGotujemięsa na gulasz z jelenia, 3 cebule, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 4 jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól 50 g wytrawnej czekolady Mięso oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja użyłam smalec z gęsi) ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem(...)Cebule pokroić w półplasterki i poddusić na tłuszczu. Dodać cebulę do mięsa, wlać bulion, dodać przyprawy i dusić do miękkości. W razie potrzeby dolać wodę i ewentualnie doprawić solą. Gdy mięso będzie gotowe zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Mięsa z czekoladą nie gotujemy. zastawa z mięso na gulasz ze sklepu dziki trop
królestwo garówziaren pieprzu, łyżeczka owoców ziela angielskiego, 6 jagód jałowca, 2 listki laurowe, 6 ząbków czosnku, gałązki jałowca Czosnek rozgnieść, przyprawy zemleć, dodać rozmaryn, wymieszać z solą. Mieszanką przypraw natrzeć mięso, odstawić na 4 dni w chłodnym miejscu – co dziennie mięso obracać. Po 4 dniach, mięso umyć, osuszyć. Odłożyć w chłodne suche miejsce na 12 godzin. Na dnie dużej patelni(...)wędzę w woku stalowym z grubym dnem)z grubym dnem ułożyć jałowiec. Położyć ruszt – (najlepiej, gdy ma nóżki, dzięki czemu jest przestrzeń między ziołami a mięsem) na nim mięso i przykryć pokrywką. Ustawić na niewielkim gazie. Wędzić około godziny. Przed wędzeniem wbijam w mięso termometr. Gdy temperatura osiągnie 60 stopni kończymy wędzenie. Mięso zostawić do ostudzenia pod przykryciem. Mięso można
królestwo garówkaczka, sól, butelka czerwonego wytrawnego wina, nadzienie: 300 g mięsa z kaczki – pierś, nogi – ze skórą, 50 g orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, 40 g bułki tartej, 3 łyżki tymianku, 2 jajka, pęczek tymianku 4 ząbki czosnku, 2 łyżki tłuszczu – ja używam tłuszcz gęsi. Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć(...)czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać
królestwo garów