smak, konsystencja, skład, to że po kilku dniach robią się obślizgłe... Czasem jedynie skuszę się na jakąś dobrą kiełbasę (dobra oznacza dla mnie, że zawiera minimum 120 g mięsa na 100 g produktu), ale zazwyczaj jeśli już mam ochotę na jakieś mięso na kanapce, przygotowuję je sama. Najprostszym i najszybszym sposobem jest przyrządzenie go według poniższego przepisu. Mięso praktycznie(...)robi się samo. Składniki: dowolna ilość mięsa wieprzowego (karkówka, szynka, schab...) ulubione przyprawy (sól, pieprz, chilli, czosnek, zioła) lub gotowa mieszanka przypraw ( do grilla, taco's, do marynowania mięsa - ważne! warto przeczytać skład i wybierać te mieszanki, które nie zawierają glutaminianu sodu i innych świństw!) rękaw do pieczenia Mięso myjemy, pozbywamy się tłuszczu i obsypujemy obficie przyprawami. Wkładamy
chwile dla mniefolię spożywczą, włożyłam do lodówki i zapomniałam o schabie na trzy dni. Można piec na drygi dzień, ja nie miałam kiedy i dlatego dopiero piekłam trzeciego dnia :) Jak piekłam? Mięso wyciągnęłam z folii spożywczej i przełożyłam na folię aluminiową i ciasno nią owinęłam mięso. Włożyłam do teflonowej formy, podlałam wodą. Podlałam tylko tyle, aby woda pokrywała dno formy. Wstawiłam(...)piekarnika nagrzanego, no właśnie. Pierwsze 10 minut piekłam w temperaturze 200 stopni, a potem zmniejszyłam temperaturę na 180 stopni i piekłam 1h 10 minut. W trakcie pieczenia jeszcze raz mięso podlałam wodą. Po tym czasie wyciągnęłam formę z mięsem na blat, mięso wyłożyłam na talerz i odwinęłam z folii, powstały sos z formy przelałam do szklanki i zostawiłam wszystko
Blondynka Gotujezakończenie starego roku przygotowałam miniaturowe galaretki z mięsem z indyka, salami i warzywami: papryką konserwową, zielonym, groszkiem, kukurydzą, oliwkami, czerwoną fasolą i suszonymi pomidorami. Tradycyjnie przygotowuję mięso z indyka w galarecie jedynie z marchewką. Tym razem marchew razem z pietruszką i selerem wylądowały razem z większością wywaru w zupie pomidorowej. Pozostały wywar wraz z mięsem stanowił bazę do mojej przekąski(...)Składniki podaję w przybliżeniu. Na większe przyjęcie proponuję użyć 1 kg mięsa z udźca indyka (bez skóry) i odpowiednio więcej rosołu, salami i warzyw. Składniki na 8 mini galaretek: 500 g mięsa z udźca indyka (bez skóry) - waga przed ugotowaniem ok. 2-2,5 szklanki doprawionego rosołu, w którym gotowało się mięso 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki posiekanej natki
Czerwień i błękitschabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku5 dużych ząbków czosnku1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu1 łyżeczka zmielonej kolendryWykonanie:Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie(...)razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił. Po upływie dwóch dób mięso płuczemy z cukru, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą wymieszaną z peklosolą. Mięso ponownie umieszczamy w pojemniku, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie 2 -3 razy odlewamy z mięsa płyn, który się pojawił.Gdy minie 48 godzin
Kulinarne przygody GatityPieczeń rzymską robię wtedy ,gdy nie mam ochoty na smażenie kotletów mielonych. Wymieszać , wstawić do piekarnika i gotowe ! Wygodne danie obiadowe.składniki600 g mielonego mięsa wołowo - wieprzowego60 g wędzonego boczku6 łyżek bułki tartej + 2 do podsypania2 cebule3 ząbki czosnkujajko surowe1/2 pęczka natki pietruszkiłyżka suchego majerankuewentualnie szczepiorekłyżeczka papryki w proszku1/2 łyżeczki startej gałki muszkatałowejpieprz, sól4 jaja ugotowane na twardomasło lub oliwa(...)się lekko złocić. Dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i posiekany czosnek i smażyć kolejną minutę. Dołożyć do miseczki z boczkiem, wymieszać i przestudzić. W większej misce wymieszać dokładnie mięso z jajkiem, 6 łyżkami tartej bułki, majerankiem, gałką muszkatołową, papryką w proszku, solą i pieprzem. Dodać boczek z cebulą , jeszcze raz dokładnie wymieszać .Zrobić mały płaski kotlecik, usmażyć na patelni
Stare Garydwóch filmów na YouTube ,dobrze pokazane jak trybować ptaka : film 1 i film 2Rolada wyszła bardzo dobra, chociaż, jeżeli ktoś jest dużym przeciwnikiem łączenia słodkiego z mięsem, trzeba uważać - figi dają lekko słodkawy posmak. Mięso było bardzo dobrze upieczone i nie przesuszone, Co ważne - wydajne. Taka porcja to 6 plastrów rolady. Polecam składniki1 perliczkasólpieprzfarsz1/2 cebuli drobno(...)łyzki masła1/4 kubeczka bułki tartej4 suszone figi drobno pokrojone1/2 łyżki listków tymianku2 łyżki koniakuok 6 plasterków boczku, prosciutto lub innej suszonej szynki (tyle,żeby zakryć mięso)przygotowanieFarszna patelni rozgrzać część masła, usmażyć do miękkości cebulę , pod koniec dodać na 1 minutę posiekany czosnek. Cebulę z czosnkiem przełożyć do miski Na patelni rozgrzać resztę masła i obsmażyć
Stare GaryPrzepis wypatrzyłam u Danusi. Nie pierwszy już raz korzystam z jej pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis !składniki(...)mięsa)ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego mięsa350 g mielonego mięsa wieprzowego ( miałam chudą karkówkę)2 płaskie łyżeczki soli lub wg własnego smaku1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu1 płaska łyżeczka cukru- pudru nie dałam3 ząbki czosnku- posiekanego drobno3 płaskie łyżeczki żelatyny2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku i pietruszkiłyżka majerankuolej do posmarowania foliifolia srebrnaprzygotowanieMięsa umyć, osuszyć
Stare GaryZapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zwana musaką jest popularnym daniem w Grecji i innych krajach basenu śródziemnomorskiego. Właściwie powinno się używać do tej zapiekanki mięsa baraniego ale z wołowiną też nieźle smakuje :)! Uwielbiam takie zapiekanki, bo nie dosyć że są smaczne to jeszcze łatwo je odgrzać następnego dnia. Wystarczy przykryć folią i wstawić do piekarnika w niskiej temperaturze. Naprawdę(...)rzepakowy do smażeniaSos:20 g mąki20 g masła400 ml mlekaszczypta gałki muszkatołowejkilka liści laurowych i kilka ziaren pieprzu50g lub więcej startego parmezanu1. Na patelni przesmażyć na odrobinie oleju rzepakowego mięso i przełożyć je do większego rondelka.2. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażyć na oleju aż zmiękną – na małym ogniu, żeby nie spalić czosnku – pod koniec dodać zioła prowansalskie
UgotujmyTo.plLubię połączenie mięsa z owocami, ale najbardziej jednak lubię do mięsa dodawać śliwki… Na blogu znajdziecie takie połączenia jak https://ugotujmyto.pl/schab-pieczony-jablkowym-sosem/, https://ugotujmyto.pl/pieczona-lopatka-wieprzowa-ze-sliwkami/ czy pasztet https://ugotujmyto.pl/pasztet-domowy-ze-sliwkami/ Tym razem jednak doprawiłam mięso również odrobiną cynamonu. Cynamon nadaje potrawie ciekawą nutkę… należy jednak uważać, żeby nie wsypać go za dużo, bo ma to być tylko nutka(...)cynamonu a nie cynamonowe mięso Najlepiej zacząć od 1/4 łyżeczki cynamonu a kolejnym razem po prostu dodać go więcej… Karkówka ze śliwkami i cynamonem to może dziwne połączenie, ale na pewno smaczne i warte wypróbowania Karkówka ze śliwkami i cynamonemSkładniki:1-1.5 kg karkówki10-15 suszonych śliwek1 łyżeczka pieprzu mielonego1 łyżeczka soli0,25 – 0,5 łyżeczki cynamonuszczypta gałki
UgotujmyTo.plogromną radością zabrałam się do wędlinarskich eksperymentów… Na początku skorzystałam z przepisu z bloga Bożenki. Zapomniałam tylko kupić soli peklowej…. więc zrobiłam bez jej dodatku i mięso pokroiłam w grubą kostkę, dlatego, że mój szynkowar jest mały i okrągły i chciałam, żeby mięso dobrze się ułożyło w pojemniku… Szyneczka wyszła wspaniała…. 100% szynki w szynce :)! Podobnie(...)wędlin to lepiej kupić większy szynkowar lub dwa mniejsze i jednocześnie przygotowywać 2 różne wędliny… Zachęcam do wędliniarskich eksperymentów, bo smakują wyśmienicie :)!Szynka domowa z szynkowaraSkładniki:1 kg mięsa od szynki4 płaskie łyżeczki żelatyny1,5 płaskiej łyżeczki soli peklowej (nie dodałam bo nie miałam )1,5 płaskiej łyżeczki soli morskiej1 płaska łyżeczka kolendry sproszkowanej1 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego (dodałam
UgotujmyTo.plMiałam w lodówce zapas różnokolorowej papryki. Postanowiłam,że nafaszeruję ją dobrze doprawionym mięsem oraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam do mięsa świeże zioła i dużo czosnku, które nadały mu cudowny aromat. Papryki były mięciutkie, a farsz smakował wybornie:) Gorąco polecam!SKŁADNIKI:7 papryk o równych spodach (różnokolorowe)500 g mięsa mielonego (użyłam(...)rozgrzej oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i leciutko zrumień całość.W misce rozdrobnij widelcem mielone mięso i dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną czerwoną papryką. Posiekaj drobno tymianek i rozmaryn, dodaj do mięsa i dobrze wymieszaj.Na zrumienioną cebulkę wrzuć mięso i obsmaż je lekko.W
Słodko-Słony Świat IlonyPokazałam wczoraj i się spodobało – z czego oczywiście bardzo się cieszę! Nie tylko wygląda rewelacyjnie , ale i smakuje naprawdę wyśmienicie.Zrobiłam to mięso w czwartek i zachwyciło wszystkich zajadaczy ;)Wygląda na coś bardzo pracochłonne danie a tak naprawdę wystarczy 20 minut …. chwila w piekarniku … i gotowy obiad mamy na talerzu!Takie mięso mielone w cieście francuskim jest(...)świetnym pomysłem na niedzielny obiad lub imprezowe danie! SKŁADNIKI:- mięso mielone wołowe – 300 g – jajko – 1 szt – bułka tarta – 2 łyżki – kwaśna śmietana – 1 łyżeczka – cebula – 1 szt – sól – 1 łyżeczka – pieprz – 1 szczypta – ciasto francuskie – 1 arkusz – pieczarki – 100 g – natka
Ostra na Słodkokiełbasy na zamówienie, jest jak z reklamy kiełbasy Balcerzak, którą widziałam w TV. Kiełbasa suszona dojrzewająca tzw. Palcówka to tradycyjna suszona kiełbasa wieprzowa w cienkim jelicie, przygotowywana z surowego mięsa, peklowana, a następnie dość długo podsuszana. Zabierałam się za tę kiełbasę odkąd zobaczyłam ją u Iwony O. z bloga Jajem, kilka razy ją jadłam, ostatnio w Poznaniu na Festiwalu Smaku(...)tamta była trochę oszukana, gdyż była podwędzona. Oryginalną palcówkę wyrabiano ręcznie bez użycia maszynek do mielenia mięsa i lejków do nadziewania. Mówiło się, że jest to kiełbasa biednych ludzi, ponieważ nie była wędzona, a przygotowywało się ją z mięsnych okrawków wieprzowiny. Ja przygotowałam ją z dobrej jakości mięsa, w tej cienkiej kiełbasie długodojrzewającej jest 100 % mięsa w najwyższej jakości
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięShoarma drobiowa... Złociste, białe i soczyste mięso z kurczaka. Aromatyczna mieszanka przypraw. A całość dopełniona trzema sosami. Niebo w gębie! Składniki: Mięso: 2 filety z kurczaka; Przyprawa do shoarmy (około 25 g); Olej do smażenia. Sos czosnkowy: 4 łyżki jogurtu greckiego lub kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18 %; 2 łyżki majonezu; 2 płaskie łyżeczki czosnku granulowanego lub 2 małe(...)posiekanej papryczki chili lub 1/2 łyżeczki płatków chili; 1/2 drobno posiekanenj, małej cebuli; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżeczka słodkiej papryki; 1/4 łyżeczki chili lub pieprzu. Sposób wykonania: Mięso: Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić na małe kawałki. Następnie mięso polać olejem, oprószyć przyprawą do shoarmy i wstawić do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu
Gospodyni MiejskaPasztet drobiowy... Delikatny i aromatyczny. Znacznie chudszy niż z mięs mieszanych. Z dodatkiem włoszczyzny. Przyprawiony gałką muszkatałową, jałowcem i imbirem. Zapraszam! Składniki: 700 g drobiowego mięsa mielonego; 1 duża marchewka; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część małego pora; 1 średnia cebula; 1 łyżka oleju; 500 ml zimnej wody; 2 duże jaja; 4 ziarna pieprzu; 2 kulki jałowca(...)kostkę. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać. Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu do czasu
Gospodyni Miejska