zrobić dzień wcześniej, co dla mnie jest mega plusem. A Wy też już przygotowujecie się kulinarnie na złotą panią jesień? :) Składniki na 4-6 porcji: ok. 800-900 g mięsa z łopatki wieprzowej 1 duża czerwona cebula 2-3 marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 mały por 1 średnia cukinia (u mnie żółto-zielona) sól i pieprz 2 ziela angielskie(...)liście laurowe 1 łyżeczka suszonego lubczyku 2-3 szczypty chilli w proszku posiekana natka pietruszki Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. W dużym garnku dobrze rozgrzać trochę oleju i wrzucić na niego mięso. Smażyć, aż odparuje płyn, a łopatka zacznie się złocić. Doprawić mięso solą oraz pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonego mięsa, wymieszać
Simply FoodDziś nieco klasycznie. Mięso kurczaka z szynką i serem (najlepiej takim ciągnącym się po zapieczeniu) zna chyba każdy. Ja zamiast rozbijać cienkie kotlety i zawijać je w roladki, postanowiłam naciąć niewielkich rozmiarów piersi i nacięcie to wypełnić szynką oraz serem. Do panierki dodałam też niewielką ilość ziaren sezamu. Drobna zmiana, a podziałała na korzyść. 4 pojedyncze małe piersi kurczaka kawałeczek(...)żółta, do pizzy) 4 plasterki szynki niewielkich rozmiarów 2 małe jajka 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki sezamu 3 łyżki mąki krupczatki sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso oczyszczamy z ewentualnych błonek, a następnie nacinamy ostrym nożem tak, by powstała tzw kieszeń. Mięso doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. W kieszenie wkładamy po plasterku sera oraz szynki
Smaki Na Talerzuczasu do czasu warto sięgnąć po mięso z królika. Jest ono prawie całkowicie pozbawione tłuszczu przez to niezwykle zdrowe. Polędwiczki z królika z warzywami Wydawać by sie mogło, iż mięso z królika gotuje się dość szybko. Nic bardziej mylnego. Aby mięso było miękkie musi spędzić odpowiednią ilość czasu na ogniu. Kupując królika, bez względu na jego rozmiar, zazwyczaj sięgamy(...)nóżki lub gotujemy całego a dopiero póżniej oddzielamy ugotowane mięso. Warto poza nóżkami zdecydować się na polędwiczki. Możemy z nich przygotować osobny obiad, nie ma więc potrzeby gotować całego królika na raz. Polędwiczki świetnie pasują połączone z warzywami i śmietaną, cos a`la gulasz. Podane z ryżem są lekkim i smacznym obiadem. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam
mecookstylko dorosłym, ale polecam ją również dla najmłodszych. Mój syn zjadł całą dużą porcję :-) Duża porcja dla 4 osób (po dwa gołąbki). SKŁADNIKI 1 duża kapusta 600 g mięsa mielonego wieprzowego (np. z łopatki) 1 duża cebula oliwa 200 g ryżu 1 puszka (400 g) pomidorów bez skórki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 duże ząbki czosnku 1 kopiasta łyżka mąki(...)Gotować do momentu, aż liście nieco zmiękną (miałam kapustę z ogródka i u mnie trwało to około 4 min.). Podgotowane liście wyłowić i zostawić do ostudzenia. Wody nie wylewać. Mięso mielone przełożyć do głębokiej patelni, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę, polać całość oliwą i włączyć palnik. Całość smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso nie będzie
Passions hobbies lifeWieprzowina po myśliwsku to pyszne, aromatyczne mięso duszone w pachnącym lasem sosie. Danie jest idealne na niedzielny obiad! Jego przygotowanie wymaga nieco uwagi, ale efekt wychodzi bardzo zadowalający i z pewnością wynagrodzi poświęcony czas. W przepisie, który prezentuję wykorzystałam karkówkę i schab w proporcjach pół na pół, bo akurat to miałam w lodówce, ale danie możecie przygotować z samej karkówki(...)albo schabu, albo z łopatki czy szynki. Musicie tylko pamiętać, aby całość dusić na tyle długo, aby każdy rodzaj mięsa był miękki. Wieprzowinę po myśliwsku podajemy z ziemniakami lub kaszą i ulubioną surówką np. z buraczków. [embed]https://youtu.be/OBT6nzYk-hU[/embed] Składniki na 3-4 porcje wieprzowiny po myśliwsku: 250 g karkówki 250 g schabu bez kości 2 cebule 2 niezbyt
e-PrzepisyKulinarnenależę do osób, które przepadają za połączeniem mięsa z owocami. W przypadku porzeczek jest jednak inaczej. Powstaje z nich bardzo bogaty w smaku, kwaśny, słodki i cierpki sos. Idealnie komponuje się on z duszonym schabem. Takie danie zachwyci nie tylko dorosłych, ale też i maluchy. Duszony schab z sosem porzeczkowym można podać dzieciom, które skończyły 1. rok życia. Bez dodatku(...)łyżki masła klarowanego/oleju kokosowego sól i pieprz do smaku Schab kroimy na cienkie plastry (około 1,5 cm). Na dużej patelni roztapiamy masło klarowane i podsmażamy na nim mięso z obu stron, aż się nie zarumieni. Schab przekładamy do rondla, zalewamy wodą, tak by przykryła ona mięso i solimy. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec duszenia
Dieta bez mlekawilgotny. Możemy go podawać na dwa sposoby. Na ciepło pokrojony w plastry do obiadu lub na zimno na kanapki. Podałam z ryżem i surówką. Więcej przepisów na różne rodzaje mięs znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Specjalnością mojego bloga są dania mięsne i dlatego jest tam największy wybór przepisów i propozycji obiadowych. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów(...)ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki octu balsamicznego 6 łyżek oleju 5 łyżek ketchupu łagodnego Wszystkie składniki marynaty wymieszać w miseczce i dokładnie natrzeć mięso ze wszystkich stron. Polać mięso i odstawić w chłodne miejsce pod przykryciem na około 2 godziny. Po tym czasie przełożyć mięso wraz z zalewą do naczynia żaroodpornego i na wierzchu
O kuchni z uczuciemLeniwe zrazy Szybkie i łatwe w wykonaniu zrazy z mięsa mielonego to pyszny obiad, który wykonamy w około 30 minut. Jeśli znudziły Was się zwykłe kotlety mielone, a nie macie zbyt wiele czasu na przyrządzenie wymyślnego obiadu to polecam gorąco ten pomysł! Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego wołowego (lub wieprzowo-wołowego) 1 jajko 3 łyżki bułki tartej(...)chudego boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra 1,5 szklanki wody 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego olej do smażenia 1 szklanka mąki do obtoczenia mięsa kilka pokruszonych suszonych grzybów *** Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką, musztardą i przyprawami- do smaku *** *** Ogórki, cebulę oraz wędzony boczek kroimy w kosteczkę *** *** Cebulkę, ogórki oraz boczek łączymy z mięsem
Blog z ApetytemCukinia faszerowana mięsem i warzywami Cukinia faszerowana oraz zapiekana z mięsem mielonym i warzywami to przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Poza tym jest to rewelacyjny pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 średniej wielkości cukinie 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 pomidory(...)sera przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia suszona, cukier olej do smażenia *** Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy, ciągle mieszając, aż mięso straci surowy kolor *** *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki cukinii *** *** Do mięsa dodajemy pokrojoną
Blog z Apetytemłyżki mąki 2 szczypty osrej papryki 4 łyzki oleju tymianek sól pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą, pieprzem, tymiankiem oraz ostrą papryką. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Przełożyć mięso do rondla, wlać szklankę wody. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso należy(...)zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i chwilę smażymy. Wszystko przełożyć do rondla z mięsem przykryć i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do miękkiego już mięsa, wlać przecier, ketchup. Wymieszać i dusić około 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą
O kuchni z uczuciemSkładniki: DROBIOWE TACO: 700 g mięsa mielonego z indyka; Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu - 240 g); 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1 łyżeczka mielonego kuminu; 1 szklanka salsy (domowej - przepis poniżej, lub sklepowej ); 1 papryczka chipotle z puszki w sosie adobo ; 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami chipotle); 100 g nachos; 1 łyżka oleju(...)konserwową odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Nachos pokruszyć na drobne kawałki. Papryczkę chipotle odsączyć z sosu, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone. Przyprawić chili w proszku (1/2 łyżeczki), kuminem (1 łyżeczka) oraz szczyptą soli i pieprzu. Całość podsmażać, na średnim ogniu, często mieszając (rozdrabniając jak najbardziej mięso), aż mięso ładnie się
Gospodyni MiejskaTatar Tatar wołowy. Najlepszy przepis na tatara z mięsa wołowego. Tatar to przystawka z surowego mięsa, mielonego lub siekanego. Do przyrządzenia tatara wykorzystujemy mięso wołowe lub ryb - najczęściej łososia lub śledzia. Sekretem najlepszego tatara jest jego odpowiednie przygotowanie. Zawsze należy pamiętać, aby mięso na tatara było bezwzględnie jak najlepszej jakości i świeże. Wszystkie narzędzia, którymi przygotowujemy tą potrawę powinny(...)być czyste i najlepiej wyparzone. Niezbędnym elementem jest dodanie do masy mięsnej odrobiny wody i oliwy. Dzięki temu, podczas dokładnego wyrabiania mięsa, woda z oliwą zemulgują się, a masa stanie się delikatna i puszysta. Do tatara dodajemy posiekaną cebulę, ogórki kwaszone, kapary, można także anchois lub marynowane pikle warzywne - oczywiście wszystko drobno posiekane. Jak zrobić klasyczny tatar wołowy Oto składniki
Moja Książka Kucharskaroladki ze szpinakiem i serem feta. Na zielony podwieczorek wiosenny można zaś zaserwować pyszny koktajl szpinakowy, który przepis jest już znany naszym Czytelnikom. Przepyszne połączenie Szpinak, ser feta i mięso – takie połączenie kolorystyczne, a przede wszystkim smakowe, po prostu jest doskonałe. W dodatku to danie świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Agata radzi, żeby pominąć panierkę i upiec roladki(...)rozpuści. Odstawiamy nadzienie do wystudzenia. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdą pierś kroimy wzdłuż na 2 kawałki o mniej więcej jednakowej grubości. Pojedyncze kawałki mięsa umieszczamy w woreczku foliowym i rozbijamy tłuczkiem, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię mięsa, jednak musimy robić to ostrożnie, żeby nie porobić dziur w mięsie. Piersi bardzo delikatnie solimy
KulinarneImpresje.plPrzygotowanie takich pałek nie jest ani skomplikowane ani też pracochłonne, a efekt... mniam. Soczyste mięso, chrupiąca, idealnie doprawiona skórka. Szybki, prosty obiad dla całej rodziny. Wystarczy z rana przyprawić mięso i wstawić do lodówki a potem przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Polecam wszystkim, obiad doskonały dla osób, które nie mają zbytnio czasu na jego przygotowanie :) Składniki(...)pół łyżeczki soli * pół łyżeczki mielonej papryki ostrej (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy ziołowej do kurczaka (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Dodać do marynaty mięso i dobrze wymieszać, aby przyprawy pokryły mięso. Odstawić do lodówki na około
Zrób to smacznieSami przyznajcie – pierś z kurczaka ciężko czasami upiec „w punkt”. Kiedy szykuję je w całości, najczęściej korzystam ze znanego Wam już przepisu , w którym mięso pieczone jest z dodatkiem masła i rosołu. Roladki z piersi kurczaka też można naszykować w tak soczystym wydaniu – wystarczy je nafaszerować czymś tłustym i dodatkowo w coś tłustego zawinąć. Wypróbujcie! Kurczak i bekon to znane(...)połączenie. Ale kurczak i pasztet? Pasztet jest tłusty z założenia – szczególnie jego smarowne wersje, które są wilgotne i tłuste jednocześnie. Mocno doprawione pasztety dodadzą mięsu smaku, a tłuszcz zawarty w nich nie pozwoli wyschnąć pieczonej kurczęcej piersi. Żeby po upieczeniu nie było nudno i mdło – dodatek marynowanego zielonego pieprzu i suszonych pomidorów podbije wszystkie smaki. Jest pysznie! Piersi kurczaka osuszamy
Karo in the Kitchen