mięso - 63110 przepisów (strona:161/4208)

Kopytka z dyni z szałwią i mięsem mielonym w pomidorach 205

kuchni dalej dynia na topie i powstają kolejne przepisy Tym razem zachęcamy Was do zrobienia kopytek z dyni z szałwią oraz z mięsem mielonym w pomidorach. Składniki na kopytka: - 150 g mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 jajko - szczypta soli - kilka gałązek świeżej szałwii - 200 g puree z dyni Składniki na farsz: - 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)miksujemy i dusimy jeszcze w garnku aby jak najwięcej wody odparowało. Jak puree będzie za wodniste to ciasto na kopytka będzie za rzadkie i klejące. W międzyczasie przygotowujemy sobie mięso. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek a po chwili mięso. Jak mięso się usmaży to dodajemy sos pomidorowy

Kuchenne Wariacje
Gulasz z miodem i musztardą 264

smaki miód i ostrą musztardę. Jadłam go w Niemczech u rodzinki, bardzo mi smakował. I jak to ja zaraz musiałam wiedzieć co powoduje , że smak sosu jest inny. Mięso wołowe pokroić na małe kawałki, cebulkę i czosnek drobno posiekać. Miód z musztardą wymieszać i obtoczyć w nim mięso. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę z czosnkiem , lekko podsmażyć, tyle(...)tylko, żeby cebulka straciła kolor surowizny. Następnie dodać mięso i smażyć cały czas mieszając, mięso musi stracić swój kolor surowego mięsa, doprawić solą i pieprzem, podlać wodą, wymieszać. Wody wlać tyle, żeby mięso było prawie przykryte. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy, ostrą paprykę w proszku. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie zupełnie miękkie. Można dodać oliwki

Kuchnia Pokoleń
Wieprzowina słodko - kwaśna 150

azjatyckim, znane głównie z barów serwujących "chińszczyznę" na wynos. W końcu znalazłam! Oto przepis na jedno z moich ulubionych dań - wieprzowina słodko – kwaśna (wieprzowinę można oczywiście zastąpić innym rodzajem mięsa). Danie to j est dość czasochłonne i wymaga nieco pracy, jednak myślę, że zdecydowanie warto poświęcić trochę czasu na jego przygotowanie, bo jest naprawdę pyszne!  Marynata: 300g schabu(...)ząbki czosnku 2 cm korzenia imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 łyżka wódki 1 łyżka octu winnego 1 łyżka souk z cytryny 1 łyżka miodu Mięso pokroić w długie, cienkie paski, włożyć do płaskiej miski. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, imbir zetrzeć na tarce o małych oczkach, wszystko dodać do mięsa. W niewielkiej miseczce

Codzienne Gotowanie
Baranina po rzymsku 178

Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makarony, to także różnego rodzaju wspaniale przyrządzone mięsa, w tym oczywiście baranina. Baraninę po raz pierwszy spróbowałam mieszkając już na Wyspach i muszę przyznać, że bardzo mi zasmakowała, choć niestety K. jej nie lubi, dlatego te ż  rz adko ją przygotowuję, a szkoda bo jest bardzo smaczna.  Z tego(...)słyszałam mięso to  jest dość trudno dostępne w Polsce, nic dziwnego skoro większość jagnięciny eksportowana jest właśnie do Włoch;)  Dziś chciałabym zaporoponować bardzo smaczną i łatwą potraw ę z tego mięsa -  baraninę po rzymsku. Składniki : 400g baraniny (jagnięciny) na gulasz (np. łopatki) 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżego tymianku 2-3 fileciki anchois 150ml czerwonego wina 150ml

Codzienne Gotowanie
Turecki szaszłyk - sis tavuk 244

Mięsny wtorek Dziś zapraszam Was na kolejne danie z kuchni tureckiej, które, jeśli lubicie grillować (w końcu niektórzy cały czas maja wakacje) idealnie nadaje się na taką okazję. Mięso należy zamarynować dzień wcześniej, aby przeszło aromatem przypraw i było soczyste. Można je podawać z dowolną surówką, sosem jogurtowo - ogórkowym lub czosnkowym.  Składniki : 1kg wyfiletowanych udek z kurczaka (można zastąpić(...)piersią z kurczaka, ale mięso z udek jest bardziej soczyste) 200ml jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka płatków chilli 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 2-3 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę Przygotowanie : Mięso

Codzienne Gotowanie
Rolada schabowa z mięsem mielonym, szpinakiem i papryką 225

przepis, dosyć prosty w wykonaniu, a do tego wychodzi wspaniale aromatyczny i pyszny. Mogę wtedy z czystym sumieniem polecić go Wam tutaj. Korzystałam z przepisu ze strony Ulubione Przepisy . Mięso jest (a w zasadzie było :P ) bardzo delikatne i kruche, a całość bardzo dopełnia wyrazisty i dobrze doprawiony farsz... Do tego podałam kaszę gryczaną i surówkę z czerwonej kapusty(...)będę Wam opisywać, musicie spróbować! ;) Składniki: Mięso-marynata: 1,5kg schabu 2-3 ząbki czosnku rozmaryn sol, pieprz 2 łyżki oleju Farsz: 200g mięsa mielonego 200g szpinaku świeżego lub mrożonego cebula 200g sera żółtego startego na tarce 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki sól pieprz jajko 2 łyżki bułki tartej   Dodatkowo: 300ml bulionu kilka listków laurowych kilka ziarenek ziela

Czerwona Porzeczka
Polędwiczka pieczona w mleku 191

polędwica , boczek itp..robimy sami w  domu..tym razem zrobiłam polędwiczkę pieczoną w mleku..Pomysł na takie pyszne mięsko znalazłam  tutaj  ..można wykorzystać także inny rodzaj mięsa np.schab..Pierwszy raz piekłam mięso w mleku i miałam pewne obawy [ zresztą moja córka też].ale jak widać mięsko wyszło pyszne. 1 kg schabu bez kości / polędwicy 1 litr mleka(...)papryki 1 łyżka majeranku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Wymieszać z przyprawami i olejem, następnie natrzeć dokładnie mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić na minimum 1 godzinę do lodówki.Przełożyć do naczynia żaroodpornego,zalać mlekiem (mleko nie przykryje całego schabu).Piec bez przykrycia w piekarniku nagrzanym

Moje domowe kucharzenie
Pieczeń wołowa z kminkiem 212

Pyszna wołowa pieczeń z dużą ilością kminku. Pieczeń była smaczna i na ciepło i na zimno, krojona w cienkie plastry. Garnek rzymski sprawdza się w takich przepisach świetnie - mięso jest miękkie a jednocześnie nie jest przesuszone. Pyszny obiad! składniki ok 1100g wołowiny (najlepiej łopatka lub udziec) do posmarowania  4 ząbki czosnku 1 łyżka kminku 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżki stołowej  papryki oliwa z oliwek sól do pieczenia 2 cebule główka  czosnku 2 liście szałwii 1 szklanka bulionu wołowego tłuszcz do smażenia  Przygotowanie    Mięso umyć, osuszyć,o ile to konieczne obwiązać sznurkiem, aby lepiej trzymało formę. Czosnek rozdrobnić najlepiej blenderem, kminek zgnieść w  moździerzu . Do miski włożyć czosnek, kminek,paprykę,dodać oliwę

Stare Gary
Karkówka duszona 192

Dzisiaj dla moich mięsożerców zrobiłam duszoną karkówkę. Prosto i smacznie. Mięso robi się samo, a my na koniec delektujemy się miękką rozpływającą się w ustach karkówką. W ten sam sposób możecie zrobić również łopatkę wieprzową. Składniki: 1,50 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 3 cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)łyżka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i  natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony. Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać

O kuchni z uczuciem
Gulasz mocno paprykowy 203

Gulasz jest chyba jednym z najprostszych dań, wystarczy mięso i warzywa pokroić, włożyć do garnka i zostawić by powoli się gotował, a pod koniec przyprawić, bez zbędnego stania przy garach. Ostatnio jakoś rzadziej gościł na moim stole. Chcąc wykorzystać końcówkę ostrej pasty węgierskiej z papryki, powstał mocno paprykowy gulasz. Gulasz jest dość pikantny, męska część domowników była zachwycona. Składniki(...)łyżeczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu naturalnego 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka kminku mielonego 1 łyżeczka tymianku sól do smaku 4 - 5 łyżek oleju 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Mięso umyć, oczyścić z wszelkich chrząstek, pokroić na drobne kawałeczki, lekko obsmażyć. Włożyć do garnka podlewając 1 szklanką gorącej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, zagotować, zmniejszyć płomień i gotować

Kuchcik gotuje
Roladki wieprzowe z mięsem mielonym. 223

Przygotowałam je na jedną z imprez rodzinnych i okazały się hitem!!! Cieniutko rozbite mięsko nadziane soczystą masą z mięsa mielonego, do tego papryka konserwowa dla podkreślenia smaków, wszystko to skąpane w niesamowicie aromatycznym sosie... Pycha!!! Świetnie smakują, pięknie się prezentują, są trochę pracochłonne, ale od czasu do czasu warto się poświęcić i podać to smakowite danie. Polecam! Składniki na roladki(...)wieprzowe z mięsem mielonym 80 dag wieprzowiny pokrojonej w 5 sporych plastrów (ja użyłam szynki) 30 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego papryka konserwowa (ja użyłam zielonej, ale czerwona była by lepsza :-) 1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki tymianku 1 szczypta rozmarynu 1 mała cebulka pokrojona w drobniutką kostkę 1 kajzerka namoczona w ciepłym mleku 2 ząbki

Rozpustne gotowanie
Kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie. 246

Bardzo lubię kotlety mielone. Fakt, że są trochę pracochłonne, bo trzeba zmielić mięso, wyrobić masę, smażyć, dusić..., ale efekt jest zawsze znakomity. Można je przygotować w większej ilości, bo świetnie się sprawdzą na drugie śniadanie. Mąż lubi je włożyć w chrupiącą bułkę z dodatkiem warzyw i wcina aż miło :-) Dzisiaj prezentuję przepis na znakomite kotlety mielone, ale tym razem(...)niesamowicie soczyste, aromatyczne, wspaniale komponują się z aksamitnym sosem, który powstaje w czasie duszenia. Jednym słowem -Pycha!!! Składniki na kotlety mielone z płatkami ryżowymi w sosie 50 dag mięsa mielonego 1 szklanka rosołu 5 łyżek płatków ryżowych 1 cebula 2 ząbki czosnku namoczona w ciepłym mleku czerstwa bułka 1 duże jajko 0,5 łyżeczki tymianku 0,5 łyżeczki majeranku

Rozpustne gotowanie
Kiełbasa w słoiku. 284

własnych upodobań, nie jest skomplikowana w przygotowaniu i swym smakiem przypomina dzieciństwo. Ja na tę okazję upiekłam swojski, pszenny chlebek i mieliśmy przedsmak świąt. Z podanej w przepisie porcji mięsa wyszło 12 półlitrowych słoiczków pachnącej czosnkiem i ziołami kiełbaski. Polecam!!! Składniki na kiełbasę w słoiku  na 12 0,5l słoików 4 kg łopatki wieprzowej 16-20 ząbków czosnku(...)łyżeczki pieprzu ziarnistego 4 łyżeczki soli 1 łyżeczki ziaren gorczycy 24 owoców jałowca lub 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka żelatyny      Mięso myjemy, około 0,5 kg mięsa kroimy w około 2 cm kostkę, resztę mięsa mielimy w maszynce na grubych oczkach. Ziarna ziela angielskiego, pieprzu, gorczycy i ewentualnie jałowca, bądź kolendry wsypujemy

Rozpustne gotowanie
Filet z kurczaka nadziewany pieczarkami, suszonymi pomidorami, kaparami i cebulą. 192

zeszklonej cebulki, nadal smażymy około 4-5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone w dość grubą kostkę pomidory, kapary, tymianek i smażymy jeszcze 2-3 minutki, studzimy. Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem i nacinamy mięso ostrym nożem, tworząc wąską kieszeń (wbijamy nóż od tej grubszej strony, starając się zrobić długa dziurę, ale nie uszkadzając reszty mięsa). Farsz dzielimy na dwie(...)części i każdą z nich nadziewamy filety, otwór spinamy wykałaczkami. Na patelni o grubym dnie rozgrzewamy trochę oliwy i na gorący tłuszcz wkładamy mięso, smażymy z każdej strony na złoto-brązowy kolor, dolewamy 1/3 szklanki wody, przykrywamy, zmniejszamy grzanie i smażymy około 8-10 minut. Po tym czasie odkrywamy patelnię, wyjmujemy mięso (przykrywamy je folia aluminiową), dolewamy śmietankę, zwiększamy ogień

Rozpustne gotowanie
Paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami. 245

Dziś przedstawiam przepis na pyszne paszteciki z mięsem i suszonymi grzybami. Idealne do barszczyku lub jako ciepła przekąska na śniadanie. Pyszne zarówno na zimno jak i na ciepło. Polecam!!! Składniki na paszteciki drożdżowe z mięsem i grzybami: NADZIENIE: 800 g karkówki 50 g suszonych grzybów 1 duża cebula 1/3 szklanki rosołu sól pieprz 1 czerstwa kajzerka lub pół bułki(...)myjemy, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin, a następnie solimy i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Ugotowane grzyby odcedzamy  i studzimy. Bułkę moczymy w wodzie. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy mięso i smażymy, aż się mięso zarumieni, a następnie dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Studzimy.      Ostudzone

Rozpustne gotowanie