mięso - 63110 przepisów (strona:161/4208)

Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie 134

przepis, a po oryginał zapraszam do autorki :) Dziękuję za recepturę na tą wspaniałą szyneczkę! Świąteczna wędlina - pieczona szynka w rękawie  na podstawie przepisu od Myszy 1,5 kg mięsa od szynki wieprzowej marynata: 1,5 litra wody 5 ząbków czosnku (w całości) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca 60 g soli peklowej 1,5 łyżeczki(...)zwykłej soli 1/2 łyżeczki cukru do natarcia: 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1,5 łyżeczki majeranku Mięso umyć i oczyścić. Do garnka wlać wodę i dodać wszystkie przyprawy, zagotować. Odstawić z ognia i dodać sól peklową, sól zwykłą i wymieszać. Zalewę wystudzić i razem z przyprawami wlać do szklanego naczynia. Do zimnej zalewy włożyć mięso. Przykryć i włożyć

Posadzone i zjedzone
Gulasz wieprzowy z warzywami 121

Gulasz, to moje comfort food , o każdej porze roku. Kojący zapach bulgoczącego gulaszu sprawia, że przypominają mi się najpiękniejsze lata dzieciństwa. Mama bardzo często gotowała gulasz, bo wszyscy lubiliśmy mięso z sosem. I zostało to nam do dziś:) Letnia wersja mojego gulaszu, to szynka wieprzowa zamiast wołowiny, którą używam zwykle zimą, robiąc Boeuw Stroganow , czerwona papryka oraz pomidory(...)pomimo lata, wolę do gotowania używać pomidorów z puszki).  Robię go zawsze sporo i połowę zamrażam na później. Sama zjadam około pięciu kostek mięsa plus sos z warzywami. To mi w zupełności wystarczy, zwłaszcza, kiedy po obiedzie czeka w lodówce deser ... Gulasz wieprzowy z warzywami podwójna porcja (dla około 8 głodnych osób) 1 kg szyki wieprzowej 2 duże cebule

Posadzone i zjedzone
MOUSSAKA 132

taka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzywa, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy, który, moim zdaniem(...)odstaw na bok na chwilę. Podobno nie trzeba tego robić, ale mi to weszło w nawyk :) Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Ja nie kupuję mięsa mielonego, tylko sama je mielę, w ten sposób wiem co jem, bo, tak naprawdę, jak kupujemy mięso mielone nie wiemy co zostało zmielone. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, takie, żeby zmieściły

Martyna Cooks
Spaghetti z Mięsem Mielonym i Pomidorami 258

Spaghetti z mięsem mielonym w sosie pomidorowym do pyszne, pożywne danie, którego przygotowanie jest nieskomplikowane i stosunkowo szybkie. Makaron z mięsem mielonym i pomidorami to już niemal klasyka wśród obiadowego menu, którą warto włączyć w domowy jadłospis. Spaghetti z Mięsem Mielonym i Pomidorami - Składniki: ok. 300 g makaronu spaghetti 500 g mięsa mielonego pomidory w puszce(...)pomidorowej duża cebula 3 duże ząbki czosnku przyprawy: bazylia oregano, tymianek, rozmaryn sól, pieprz oliwa z oliwek parmezan (lub inny ser) do oprószenia   Spaghetti z Mięsem Mielonym i Pomidorami - Sposób przygotowania: Cebule kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do ze z ł o cenia. Następnie dodajemy mięso mielone i znów

Słodka Strona
Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowaru 230

sklepie. Składniki: 500 g mięs z udźca indyczego 700 g łopatki wieprzowej zmielonej 1,5 łyżeczki soli peklowej 1 łyżeczka żelatyny, łyżeczka pieprzu, łyżka majeranku, łyżeczka suszonej cebuli Przygotowanie: Mięso z indyka kroimy na paski,dodajemy mięso mielone z łopatki i wszystkie przyprawy , dokładnie mieszamy przez kilka minut,(dobrze jest odstawić mięso na kilka godzin żeby dobrze przeszło przyprawami(...)jest to konieczne). Mięso wkładamy do naszego szynkowaru,tak jak jest napisane w instrukcji. U mnie najpierw nakładałam na szynkowar woreczek (nie we wszystkich potrzebne są woreczki) i dopiero mięso,ubijałam trochę tłuczkiem do ziemniaków, żeby nie było dziur. Zamknęłam woreczek,i docisnęłam szynkowar sprężyną i denkiem. Do garnka włożyłam ściereczkę na dno,wstawiłam mój szynkowar i nalałam wodę

Swojskie jedzonko
Cukinia i pomidory faszerowane mięsem mielonym 155

Cukinia i pomidory faszerowane mięsem mielonym to pomysł na szybki i bardzo smaczny obiad. Wystarczy wydrążyć warzywa, mięso podsmażyć, a na sam koniec zapiec cukinię i pomidora wraz z dodatkiem mielonego farszu. Takie danie świetnie smakuje podane z sosem pomidorowym i świeżą bazylią.  Składniki na 4 porcje: 2 młode cukinie 2 duże pomidory, np. malinowe około(...)mięsa mielonego, np. z szynki 1 cebula suszona bazylia sól, pieprz odrobina oleju ulubiony starty, żółty ser  Na samym początku cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulę. Smażyć, aż do momentu, gdy cebula się zeszkli. Następnie dodać mięso mielone. Całość przyprawić solą, pieprzem i suszoną bazylią. Smażyć tak długo, aż mięso zmieni kolor

Ugotować
Przepis prosto z Food Trucka: pieczona łopatka wieprzowa po Kubańsku 128

jest równie doskonała. Kolendra, limonka, pomarańcz to zestaw, który jej nadaje egzotycznego smaku, a powstała z nich marynata doskonale komponuje się z pieczenią. Kluczem jest oczywiście bardzo dobra jakoś mięsa, ale jak czytacie blog na pewno już o tym wiecie. Sam przepis jest stworzony przez gwiazdę kuchni amerykańskiej, Roya Choi (jeśli nie wiecie kto to, to tutaj możecie(...)poczytać). Nadmienię tylko, że to właśnie On spopularyzował Food Tracki w Stanach, a sam film jest luźno inspirowany jego biografią. Dobra, dość pisania przejdźmy do samego przepisu: Mięso: 2kg łopatki wieprzowej Składniki na marynatę: ¾ szklanki oliwy z oliwek 1 szklanka kolendry łyżka skórki z pomarańczy ½ szklanki soku z pomarańczy ¼ szklanki liści mięty 8 ząbków czosnku ½ łyżki oregano 2 łyżeczki kminku

PaleoLife
Chilli con carne 191

rozgrzewające, ale mega szybki pomysł na obiad. Można podawać je tradycyjnie z ryżem, tortillą lub tak jak my - z pszennym pieczywem podgrzanym wcześniej w piekarniku. Pychotka! :) Chilli: 500 g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego 0,5 l passaty pomidorowej 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie) 1 szklanka bulionu wołowego (opcjonalnie) 2 czerwone cebule (lub zwykłe(...)zmięknie dorzucamy czosnek. Smażymy ok. 1-2 minuty, przekładamy do miseczki i odstawiamy na bok. Do tego samego rondelka ponownie dodajemy ok. 1 łyżkę tłuszczu i wrzucamy ok. 1/3 mięsa mielonego, lekko solimy i pieprzymy i rozdrabniamy łyżką. Mięso smażymy do uzyskania odpowiedniego koloru i odparowania płynu, następnie dorzucamy kolejną partię mięsa i powtarzamy cały proces aż do momentu

Cooking Monster
Szynka pieczona w musztardzie i miodzie 114

Mięsko pyszne zarówno na kanapki, jak i na niedzielny obiad :D Składniki: 1,5 kg mięsa wieprzowego sól i pieprz 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu łyżka masła Przygotowanie: Mięso opłukać i osuszyć. Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego, w którym mięso będzie się marynowało. Wymieszać musztardę z miodem, marynatą zalać mięso. Naczynie przykryć i wstawić(...)lodówki na minimum 24 h. W międzyczasie mięso można obrócić, aby równomiernie się marynowało. Zamarynowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180*C. Piec około 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Pod koniec pieczenia zdjąć pokrywkę i położyć plasterki masła na szynkę, aby ładnie się zarumieniło. Powstały sos z pieczenia można zlać do garnuszka, rozcieńczyć odrobiną wody i zagęścić

Malinowo w kuchni
Schab w smalcu wg Aleex 254

przepis u Komag i odkąd go wypróbowałam, schab przygotowany w ten sposób pojawia się w mojej kuchni regularnie. Przyznaję, że na początku nie miałam przekonania do tak zrobionego mięsa. Sądziłam, że będzie bardzo tłuste. Niepokoił mnie też krótki czas przygotowania. Myliłam się i to bardzo. Po kilku próbach mogę Wam polecić tak robiony schab z pełną odpowiedzialnością. Koniecznie, koniecznie spróbujcie(...)schabu • 3 duże ząbki czosnku (opcjonalnie) • kostki smalcu • składniki marynaty : olej, sól, pieprz, ulubione przyprawy (majeranek, papryka, Delikat Knorr’a) Sposób przygotowania: 1. Schab umyć i osuszyć. Tak przygotowane mięso naszpikować pokrojonym w plastry lub słupki czosnkiem. 2. Naszpikowany schab natrzeć olejem wymieszanym z ulubionymi przyprawami. 3. Mięso odstawić najlepiej na całą noc (minimum 3 godziny) do lodówki

W mojej kuchni
Ormiańska zupa wołowa – jajni 205

Kuchnia ormiańska jest chyba moją ulubioną a ormiańska zupa jajni mnie całkowicie w tym utwierdza. Bardzo lubię konkretne zupy z duża ilością mięsa i dodatków. Nie jestem przekonana do bakalii w daniach wytrawnych jednak uważam, że jest to często, kwestia przyprawienia - suszone owoce naprawdę potrafią podkręcić smak - szczególnie mięsa. Ormiańska zupa jajni jest bardzo treściwa i wystarczy zarówno jako pierwsze(...)się nie udać. Więc zapraszam do eksperymentowania z kuchnią ormiańską i koniecznie napiszcie czy Wam smakowało! Przepis zaczerpnęłam ze strony Smak Armenii Jajni - ormiańska zupa wołowa 500 g mięsa wołowego - użyłam udźca 2 cebule 150 g suszonych moreli 4-5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki masła pietruszka, kolendra sól, pieprz u mnie dodatkowo słodka papryka Mięso kroimy

sierotka maRysia w kuchni
Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 258

już nie raz wspominałam uwielbiam tortille. Ileż taki niby zwykły placek daje możliwości. Dziś zapraszam Was na nadziewaną tortillę a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą. Wspaniałe danie, które przygotujecie naprawdę szybko. Myślę, że tak samo szybko też zniknie z Waszych talerzy Spróbujcie. Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą – przepis i pomysł(...)własny. Jednym ze składników dania był pyszny koncentrat pomidorowy Roleski . Nadziewana tortilla a la pizza z mięsem mielonym, serem i sałatą 2016-05-04 21:26:13 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size

Słodkie okruszki
Grillowana wołowina BBQ 129

Grillowana, pikantna wołowina dla miłośników sosu BBQ. Nie wymaga wiele pracy. Wystarczy wcześniej zamarynować mięso i ugrillować. Świetna z dodatkiem świeżej sałatki i bagietki. Składniki: marynata: 250ml sosu BBG 3-4 łyżeczki sosu Piri-Piri lub tabasco biała cebula czarny pieprz 1kg pręgi wołowej Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na grube plastry. Składniki marynaty(...)Piri-Piri dokładnie mieszamy. Cebulę siekamy w plasterki. Mięso smarujemy z obu stron marynatą, układamy w naczyniu i doprawiamy z jednej strony świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na mięsie układamy plasterki cebuli i przykrywamy drugą warstwą zamarynowanego mięsa. Pieprzymy i ponownie układamy cebulę. Mięso zostawiamy w owiniętym folią naczyniu w lodówce na przynajmniej kilka godzin. Patelnię grillowa lub grill dobrze rozgrzewamy

Pyry na Gaz
Studencka zupa pomidorowa - pomidorówka z ryżem dla bardzo głodnych i leniwych 201

wody   - 500g przecieru pomidorowego - 1,5 łyżki koncentratu bulionu warzywnego lub bio kostka (w najlepszym wypadku posłużcie się świeżą lub mrożoną włoszczyzną i gotujcie do miękkości z mięsem lub bez)  - 200g ryżu (dwa woreczki) - sól, pieprz *opcjonalnie:  - 2 udka lub 2 skrzydełka z kurczaka,  - włoszczyzna - pół łyżeczki suszonego chili,  - śmietanka 30%, 18% lub jogurt Jeżeli(...)używamy mięsa , płuczemy je pod bieżącą wodą, wkładamy do miski z zimną wodą i szczyptą soli, moczymy ok. 10 minut. Do garnka wlewamy 1,5 litra zimnej wody, wkładamy mięso i zagotowujemy. W trakcie gotowania zdejmujemy łyżką cedzakową "szumowiny", które będą zbierać się na powierzchni wody. Dodajemy koncentrat bulionu warzywnego i gotujemy ok. 20 minut. Następnie, jeżeli posługujemy się włoszczyzną

Be Fit Be Strong
Duszona karkówka w sosie własnym -rozpływa się w ustach... 167

karkówki wieprzowej 2-3 cebule 4-5 ząbków czosnku 100 ml białego wina deserowego(pół słodkiego) sól , pieprz olej łyżka masła liść laurowy 2 ziela angielskie mąka do obtoczenia mięsa bulion warzywny lub drobiowy maggi Przygotowanie: mięso kroimy na plastry, solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące  i podsmażamy na oleju z dodatkiem masła z obu stron podsmażone mięso odkładamy(...)tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebule pokrojone w piórka na koniec dodajemy pokrojony drobno czosnek,i smażymy jeszcze chwilę,dodajemy mięso,podlewamy winem,i szklanką bulionu ,kilka minut odparowujemy bez przykrycia,potem dodajemy jeszcze ok szkl bulionu ,liść laurowy,ziele angielskie,pieprz,przykrywamy i dusimy na małym ogniu przez ok 40 min,zdejmujemy z ognia i zostawiamy jeszcze przykryte

Swojskie jedzonko