SOKI 100% - RYŻE - SOLE -WARZYWA SUSZONE - SUPER ŻYWNOŚĆ Polecam http://radix-bis.pl/ z czystym sumieniem. Ja jestem zachwycona produktami :) BĄDŹ I TY :) Dziś zapraszam na pyszne mięso Pulled Pork z mleczkiem kokosowym , czarnym ryżem i pomidorkami suszonymi. SKŁADNIKI NA 4 OSOBY: - 1 Kg Karkówki lub Łopatki - 4 łyżki suszonej cebuli - sól i pieprz(...)mielonej - 250 ml mleczka kokosowego Radix-Bis - 5 sztuk Pomidorków Suszonych Radix-Bis - 80g ryżu czarnego jaśminowego Radix-Bis - 3 łyżki siekanej natki pietruszki PRZYGOTOWANIE: Mięso myję, osuszam a następnie dokładnie doprawiam przyprawami. Pomidorki kroję drobno. Mięso przekładam do naczynia żaroodpornego. Dodaję pomidorki i cebulkę . Piekę ok 1.5 godziny w 190-200 stopniach. Mięso musi
Gotowanie PatkiBitki ze schabu z marchewką to świetna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Mięso przygotowane w ten sposób jest delikatne, kruche i bardzo pyszne. A tu zapraszam na Schab w piwnym cieście i Schab duszony z cebulą Składniki: 8 plastrów schabu 4 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki suszonego lubczyku(...)liść laurowy 1 łyżka mąki pszennej smalec/olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Schab umyć, osuszyć, lekko rozbić tłuczkiem. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą i pieprzem. Cebulę pokroić w piórka, a marchewkę w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć mięso z każdej strony, zdjąć z patelni. Wrzucić cebulę, podsmażyć, pod koniec dodać czosnek, chwilę razem smażyć. Następnie do cebuli
magiczna kuchnia Kasiuciekam, by wykorzystać niedzielny wieczór. Składniki: • duża podwójna pierś kurczaka • 400 g świeżych kurek • 1 duża cebula • 400 g śmietany kremowej 30% • 1 łyżka sosu sojowego • przyprawy do mięsa: Delikat Knorr’a do mięs, sól, biały pieprz, • ½ pęczka szczypiorku • olej Sposób przygotowania: 1. Pierś kurczaka pokroić w plastry. Mięso przyprawić i odstawić do lodówki na ½ godziny. 2. Na patelni rozgrzać(...)olej. Plastry mięsa zrumienić z obu stron, odłożyć. Nie smażyć mięsa zbyt długo, aby nie stało się suche. 3. Na tej samej patelni zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę. Dodać oczyszczone kurki. Doprawić solą i pieprzem. Podsmażyć. 4. Na patelnię wlać śmietanę, dodać sos sojowy i posiekany szczypiorek. Gotować całość sosu kilka minut. Doprawić w razie potrzeby. 5. W blaszce ułożyć
W mojej kuchniDodałam obraną i pokrojoną w kostkę gruszkę. Chwilę jeszcze gotuję. Odcedzam. Dodaję masło, sól, pieprz, około 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej. Blenduję wszystko. To puree wspaniale pasuje do steka. Stek- mięso kroimy w grube plastry. Patelnię grillową posmarowałam olejem rzepakowym. Położyłam mięso. Ważne by mięso położyć na bardzo rozgrzanej patelni. Smażymy po 4-6 minut (w zależności od tego jaki stopień(...)wysmażenia chcecie osiągnąć) z każdej strony – nie ruszamy mięsa, nie nakłuwamy. Zdejmujemy mięso z patelni, zawijamy je w folię aluminiową i zostawiamy na 5 minut- mięso musi odpocząć. Wykładamy mięso an talerz, solimy i pieprzymy. Sałata: sałata lodowa pomidor ogórek sól pieprz oliwa z oliwek Warzywa pokroiłam i doprawiłam solą, pieprzem i oliwą. Genialny obiad Artykuł Stek
MojaQchnia.plzajmuje dużo czasu. Robiąc ją sami w domu, wiemy co jemy. Rolada sprawdzi się również na ciepło, jako danie główne do obiadu. 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 250 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżej natki pietruszki 1 mała cebula 1,5 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany(...)bulionu drobiowego Filet z piersi kurczaka kroimy na cienkie płaty, rozbijamy tłuczkiem. Rozkładamy na blacie tak, aby płaty delikatnie na siebie zachodziły i tworzyły kształt prostokąta. Obsypujemy przyprawą do mięsa, układamy plastry chudego boczku wędzonego. Mięso mielone wyrabiamy na gładką masę z dodatkiem posiekanej w kostkę cebuli, natką pietruszki, jajkami, bułką tartą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do smaku
VioletoweKucharzeniewarzywa są właśnie takim daniem. Tym razem, ponieważ mamy sezon na paprykę, postawiłam wykorzystać kolorowe papryki - różne kolory tego warzywa ładnej będą wyglądały na talerzu. W środku mamy mielone mięso wieprzowe i drobiowe oraz nieco ryżu. Danie bardzo klasyczne i odpowiednie na jesienne chłodne dni. Zapraszam po przepis 😋. Parę słów o papryce Papryka jest rośliną należącą do rodziny psiankowatych(...)szerokie zastosowanie. Najzdrowsza jest oczywiście na surowo, w postaci różnych sałatek. Możemy przyrządzić z niej również zupy, podawać w postaci duszonych potrawek (znakomite leczo i peperonata), dusić razem z mięsem, faszerować czy też wykorzystywać do przygotowania różnego rodzaju past. krem z papryki z chorizo gulasz wieprzowy paprykowy makaron z papryką, czyli szybki obiad leczo empanada gallega, hiszpański kulebiak jajecznica
Kulinarne przygody GatityKupiłam mięso mielone i nie mając pomysłu co z niego zrobić, wyczarowałam takie roladki. Były pyszne. Polecam :) SKŁADNIKI: 0,5 kg mięsa mielonego 2 kromki pszennego chleba 1 jajko 5 łyżek bułki tartej łyżka kaszy manny ok. 10 dag żółtego sera w kawałku ok. 10 dag szynki gotowanej w plastrach sól pieprz przyprawa do mięs 0,5 łyżeczki mielonego kminku(...)lubczyku mąka lub bułka tarta do obtoczenia tłuszcz do smażenia WYKONANIE: Chleb moczymy w mleku lub wodzie. Odciskamy i dodajemy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy przyprawy, bułkę tartą oraz kaszę mannę, masę dobrze wyrabiamy. Łyżką nabieramy porcję mięsa, formujemy płaski placek do którego nakładamy kawałek sera i zwinięty plasterek szynki. Mięso sklejamy i robimy małe podłużne klopsiki. Obtaczamy w mącę
Pani na deserpieczarek 1/2 puszki kukurydzy 200 g żółtego sera, np.: gouda 100 g sera typu cheddar Guacamole: 1 1/2 awokado 1/2 cebuli 1/2 pomidora sól, pieprz, oliwa Marynata do mięsa: oliwa z oliwek woda ostre papryczki ocet balsamiczny sól, pieprz INGREDIENTS (12 pieces): 4 tortillas 1 chicken breast 1 beef steak 1 How medium onion 1 medium yellow pepper 1 medium(...)avocado 1/2 onion 1/2 tomato salt, pepper, olive oil Meat marinade: olive oil water hot peppers balsamic vinegar salt, pepper Wszystkie składniki myjemy i suszymy. Warzywa oraz mięso kroimy, warzywa w dość drobną kostkę, mięso w wąskie paski. Ser ścieramy na tarce – goudę na większych, cheddara na mniejszych oczkach. Składniki marynaty mieszamy w słoiczku i marynujemy mięso, odstawiamy
Martyna CooksSTEK WOŁOWY Z CZARNYM FETTUCCINE / BEEF STEAK & BLACK FETTUCCINE Proste mięso, prosty makaron, czyli danie idealne. Pięć składników na krzyż, pół godziny pracy, a danie, które jest tego wynikiem zaspokoi nawet najbardziej wysublimowane gusta! Makaron oczywiście nie musi być czarny, mięso może być bardziej wysmażone, masło też nie jest obowiązkowe – efekt i tak będzie murowany! Ekstremalnie krótka lista(...)zioła INGREDIENTS: 200 g beef (entrecote steak) 100 g blue cheese 200 g Greek yogurt 1 medium red onion 125 g black fettuccine salt, pepper, parsley, garlic, favorite herbs Mięso skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem z obu stron, odstaw na bok. Cebulę drobno pokrój, wrzuć na rozgrzaną z niewielką ilością oleju patelnię i smaż ciągle mieszając, aż cebula
Martyna Cookstaka grecka lasagna tylko zamiast makaronu mamy warzywa. Sam sos też jest troszeczkę inaczej przyprawiony niż w kuchni włoskiej, ale zasada jest ta sama – warstwa warzyw, warstwa mięsa, warstwa warzyw itd. Oryginalnie moussaka zalewana jest beszamelem, jednak ja nie przepadam za tym dość ciężkim maślano-mącznym sosem, dlatego w moim wydaniu sos jest lekki – jogurtowy, który, moim zdaniem(...)odstaw na bok na chwilę. Podobno nie trzeba tego robić, ale mi to weszło w nawyk Ziemniaki obierz i umyj. Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Ja nie kupuję mięsa mielonego, tylko sama je mielę, w ten sposób wiem co jem, bo, tak naprawdę, jak kupujemy mięso mielone nie wiemy co zostało zmielone. Mięso pokrój na mniejsze kawałki, takie, żeby zmieściły
Martyna Cooksczasu przygotowuję domowe wędliny. Nie ma co ukrywać, że są najlepsze, pysznie smakują, pachną, są świeże i wiemy z czego zrobione. Taki schab polecam obowiązkowo przygotować. Wieczorem wystarczy zamarynować mięso, z samego rana upiec, wystudzić i gotowe. Do zamarynowania mięsa użyłam gotowej mieszanki przypraw przyprawy gosposi od RAFEX . Zapraszam:) Składniki: 1 kg schabu 5 łyżek oleju 2 łyżeczki(...)soli peklującej 2 łyżki przyprawy gosposi 1 woreczek do pieczenia lub rękaw Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy. 2. Olej mieszamy z solą peklującą i przyprawą gosposi, następnie mieszanką dokładnie nacieramy mięso ze wszystkich stron. 3. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na 12 godzin ( ja wstawiam na całą noc ). 4. Zamarynowane mięso wkładamy do woreczka do pieczenia
Izabelawkuchniprzeciągłego mmmmm i nie dać się pochłonąć smakom i zapachom. Bo oto całkiem wytrawny początkowo sos o głębokiej grzybowej nucie przeplata się ze słodkimi śliwkami i cebulą w śmietance. Mięso delikatne, że ojeja...i jak tu nie przepaść? Podobno najbliższy weekend ma być ładny, więc czemu nie zaserwować sobie i najbliższym dania iście sezonowego, które zachwyca wszystkim...i może nawet(...)zjeść to wszystko w ogrodzie lub na balkonie w złotych promieniach wrześniowego słońca? :) Do tego kasza lub ziemniaki...co tam chcecie! Indyk w sosie winnym z podgrzybkami Potrzebujesz: 1kg mięsa z udźca indyka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 300g świeżych podgrzybków 150ml białego półwytrawnego wina 1 łyżka sosu Worcester (może być maggi) 1 łyżka masła 8-10 suszonych śliwek
Kuchnia w Słońcu Skąpanalikatne, rozpływające się w ustach klopsiki w so sie pomidorowym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad. Sos pomidorowy idealnie komponuje si ę z mięsem t worząc ciekawe i smaczn e danie oraz nową odsłonę klasycznych kotletów mielonych . Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Składniki: Klopsiki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) duża cebula łyżka musztardy(...)koncentratu/przecieru pomidorowego sól, pieprz, oregano Mini Klopsiki w Sosie Pomidorowym - Sposób przygotowania: Klopsiki: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączamy. Cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Wszystko to łączymy z mięsem, wbijamy jajko, dodajemy po szczypcie przypraw, sól, pieprz (ilość według uznania), musztardę i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy mięso. Z mięsnej masy formujemy wilgotnymi rękami malutkie kuleczki o średnicy
Słodka StronaZapiekanka z puree ziemniaczanym i mięsem mielonym inaczej nazywana zapiekanką pasterską jest wyjątkowo smaczną i sutą potrawą. Połączenie ziemniaków, mięsa mielonego i pieczarek jest niezawodnym sposobem na pyszny obiad, który zasmakuje nawet wybrednym podniebieniom. Składniki: ok 800 g ziemniaków (5 dużych) por 250 g mięsa mielonego 200 g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego masło 1/3 szklanki mleka 150 g sera żółtego(...)osolonej wodzie do miękkości. Por kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ugotowane ziemniaki tłuczemy z łyżką masła i mlekiem na gładką masę. Do puree dodajemy por i mieszamy. Mięso mielone i pieczarki pokrojone w plastry podsmażamy na patelni. Dodajemy do nich koncentrat pomidorowy oraz przyprawy i dusimy przez chwilę. Na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy połowę masy ziemniaczanej
e-PrzepisyKulinarnelinię – chłonie tłuszcz. Ale i to da się ominąć – kurczak w panierce pieczony w piekarniku, z minimalną ilością tłuszczu, wychodzi jeszcze bardziej chrupiący! Piersi z kurczaka to jasne mięso bez kości, które nie wymaga długiej obróbki cieplnej – szybko jest gotowe do jedzenia, ale też nieodpowiednio upieczone czy usmażone – staje się suche. To chude mięso i do pieczenia trzeba je odpowiednio(...)naszykować, żeby przy wysokiej temperaturze która zamknie i przypiecze panierkę, mięso pozostało kruche i soczyste. Piersi z kurczaka oczyszczamy z błon. Odcinamy polędwiczki i zostawiamy je w całości, a pozostałe mięso kroimy w poprzek piersi, pod lekkim skosem, na kawałki grubości około 1,5cm. Rzadki naturalny jogurt albo maślankę mieszamy z ulubioną przyprawą do kurczaka – jeśli przyprawa
Karo in the Kitchen