Cukinia faszerowana mięsem i warzywami Cukinia faszerowana oraz zapiekana z mięsem mielonym i warzywami to przysmak, któremu ciężko się oprzeć. Poza tym jest to rewelacyjny pomysł na smaczny i szybki obiad lub przystawkę na przyjęcie. Polecam! Składniki: 4 średniej wielkości cukinie 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej 2 pomidory(...)sera przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia suszona, cukier olej do smażenia *** Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy, ciągle mieszając, aż mięso straci surowy kolor *** *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i przekrawamy wzdłuż na połówki. Za pomocą łyżeczki wydrążamy środki cukinii *** *** Do mięsa dodajemy pokrojoną
Blog z Apetytemłyżki mąki 2 szczypty osrej papryki 4 łyzki oleju tymianek sól pieprz Żeberka kroimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą, pieprzem, tymiankiem oraz ostrą papryką. Każdy kawałek mięsa obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Mięso smażyć z dwóch stron na rumiany kolor. Przełożyć mięso do rondla, wlać szklankę wody. Na tej samej patelni co smażyliśmy mięso należy(...)zeszklić cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dodać paprykę pokrojoną w paseczki i chwilę smażymy. Wszystko przełożyć do rondla z mięsem przykryć i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby uzupełnić wodę. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do miękkiego już mięsa, wlać przecier, ketchup. Wymieszać i dusić około 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą
O kuchni z uczuciemSkładniki: DROBIOWE TACO: 700 g mięsa mielonego z indyka; Puszka czerwonej fasoli konserwowej (waga netto, po odcedzeniu - 240 g); 1/2 łyżeczki chili w proszku; 1 łyżeczka mielonego kuminu; 1 szklanka salsy (domowej - przepis poniżej, lub sklepowej ); 1 papryczka chipotle z puszki w sosie adobo ; 1 łyżka sosu adobo (sosu z puszki z papryczkami chipotle); 100 g nachos; 1 łyżka oleju(...)konserwową odsączyć z zalewy i opłukać pod bieżącą wodą. Nachos pokruszyć na drobne kawałki. Papryczkę chipotle odsączyć z sosu, drobno posiekać. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić mięso mielone. Przyprawić chili w proszku (1/2 łyżeczki), kuminem (1 łyżeczka) oraz szczyptą soli i pieprzu. Całość podsmażać, na średnim ogniu, często mieszając (rozdrabniając jak najbardziej mięso), aż mięso ładnie się
Gospodyni MiejskaTatar Tatar wołowy. Najlepszy przepis na tatara z mięsa wołowego. Tatar to przystawka z surowego mięsa, mielonego lub siekanego. Do przyrządzenia tatara wykorzystujemy mięso wołowe lub ryb - najczęściej łososia lub śledzia. Sekretem najlepszego tatara jest jego odpowiednie przygotowanie. Zawsze należy pamiętać, aby mięso na tatara było bezwzględnie jak najlepszej jakości i świeże. Wszystkie narzędzia, którymi przygotowujemy tą potrawę powinny(...)być czyste i najlepiej wyparzone. Niezbędnym elementem jest dodanie do masy mięsnej odrobiny wody i oliwy. Dzięki temu, podczas dokładnego wyrabiania mięsa, woda z oliwą zemulgują się, a masa stanie się delikatna i puszysta. Do tatara dodajemy posiekaną cebulę, ogórki kwaszone, kapary, można także anchois lub marynowane pikle warzywne - oczywiście wszystko drobno posiekane. Jak zrobić klasyczny tatar wołowy Oto składniki
Moja Książka Kucharskaroladki ze szpinakiem i serem feta. Na zielony podwieczorek wiosenny można zaś zaserwować pyszny koktajl szpinakowy, który przepis jest już znany naszym Czytelnikom. Przepyszne połączenie Szpinak, ser feta i mięso – takie połączenie kolorystyczne, a przede wszystkim smakowe, po prostu jest doskonałe. W dodatku to danie świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Agata radzi, żeby pominąć panierkę i upiec roladki(...)rozpuści. Odstawiamy nadzienie do wystudzenia. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Każdą pierś kroimy wzdłuż na 2 kawałki o mniej więcej jednakowej grubości. Pojedyncze kawałki mięsa umieszczamy w woreczku foliowym i rozbijamy tłuczkiem, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię mięsa, jednak musimy robić to ostrożnie, żeby nie porobić dziur w mięsie. Piersi bardzo delikatnie solimy
KulinarneImpresje.plPrzygotowanie takich pałek nie jest ani skomplikowane ani też pracochłonne, a efekt... mniam. Soczyste mięso, chrupiąca, idealnie doprawiona skórka. Szybki, prosty obiad dla całej rodziny. Wystarczy z rana przyprawić mięso i wstawić do lodówki a potem przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Polecam wszystkim, obiad doskonały dla osób, które nie mają zbytnio czasu na jego przygotowanie :) Składniki(...)pół łyżeczki soli * pół łyżeczki mielonej papryki ostrej (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (użyłam Skworcu ) * pół łyżeczki przyprawy ziołowej do kurczaka (użyłam Skworcu ) Wykonanie: Mięso umyć, dobrze osuszyć. Do miski wlać olej, dodać sól i przyprawy, wymieszać. Dodać do marynaty mięso i dobrze wymieszać, aby przyprawy pokryły mięso. Odstawić do lodówki na około
Zrób to smacznieSami przyznajcie – pierś z kurczaka ciężko czasami upiec „w punkt”. Kiedy szykuję je w całości, najczęściej korzystam ze znanego Wam już przepisu , w którym mięso pieczone jest z dodatkiem masła i rosołu. Roladki z piersi kurczaka też można naszykować w tak soczystym wydaniu – wystarczy je nafaszerować czymś tłustym i dodatkowo w coś tłustego zawinąć. Wypróbujcie! Kurczak i bekon to znane(...)połączenie. Ale kurczak i pasztet? Pasztet jest tłusty z założenia – szczególnie jego smarowne wersje, które są wilgotne i tłuste jednocześnie. Mocno doprawione pasztety dodadzą mięsu smaku, a tłuszcz zawarty w nich nie pozwoli wyschnąć pieczonej kurczęcej piersi. Żeby po upieczeniu nie było nudno i mdło – dodatek marynowanego zielonego pieprzu i suszonych pomidorów podbije wszystkie smaki. Jest pysznie! Piersi kurczaka osuszamy
Karo in the Kitchenwarunkach domowych wcale nie jest trudne. Wystarczy pamiętać o kilku prostych zasadach i wszystko powinno się udać. Przede wszystkim do przygotowania kiełbasy będziemy potrzebowali zwykłej maszynki do mielenia mięsa - oczywiście koniecznie z końcówką do nadziewania kiełbas (aby nakładanie osłonki jelitowej było łatwiejsze, zalecam posmarowanie końcówki odrobiną oliwy lub smalcu). Oprócz tego niezbędne są naturalne jelita wieprzowe, które można kupić(...)przez około 2 godziny i osączyć. Niewykorzystane, oczyszczone jelita można przez kilka tygodni przechować w lodówce - w zamkniętym słoiku, przesypane miałką solą. Do przygotowania kiełbasy używamy wyłącznie najświeższego mięsa, wszystkie narzędzia powinny być bezwzględnie czyste i najlepiej wyparzone. Każdy gatunek mięsa oraz tłuszcz mielimy osobno i łączymy dopiero po zmieleniu - przed mieleniem mięso powinno być mocno schłodzone
Moja Książka Kucharskamoja propozycja na niebanalny, dobry i ekspresowy obiad. Serio ekspresowy- przygotowanie trwa tylko tyle, ile trwa smażenie dobrego steku wołowego! Całkowity czas smażenia steku zależy oczywiście od grubości mięsa oraz od stopnia jego wysmażenia i wacha się od 10-16 minut*, szybko prawda? 2 porcje: * stek wołowy- 250 g (polędwica, rostbef, antrykot) * mango- 1/2 szt. * makaron- 250 g * masło klarowane(...)smażenia (ew. olej rzepakowy, ryżowy) * sól- do oprószenia mięsa sos: * sos sojowy- 2 łyżki * olej ryżowy- 2 łyżki * miód- 1 łyżka * sok z limonki- 1 łyżka * świeża, posiekana chili - 1 łyżeczka * posiekana kolendra- 1 łyżeczka Mięso należy wyłożyć z lodówki na 30 minut przed smażeniem. Patelnię grillową rozgrzać z masłem klarowanym. Przed samym włożeniem mięsa na patelnię posypać je solą
Kraina Miodem PłynącaTradycyjne danie kuchni polskiej - zrazy wołowe nadziane cebulą, ogórkiem kiszonym i boczkiem. Nie ukrywam, że przygotowanie zrazów jest lekko czasochłonne w czasu (mięso musi być bardzo dobrze rozbite i zawinięte), jednak smak takiego mięsa wszystko wynagradza. Zachęcam do przygotowania 😊 Składniki na 12 sztuk: 1 kg wołowiny , np. łopatki, zrazówki 2-3 średniej wielkości cebulka kilka łyżek musztardy sarepskiej kilka(...)listki laurowe kilka kulek ziela angielskiego sól, pieprz odrobina oleju Cebulę obrać, przekroić na pół i pociąć w półplasterki. Ogórki pokroić w słupki. Boczek pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Za pomocą tłuczka rozbić, a następnie posmarować z jednej strony odrobiną musztardy. Na rozbite kawałki mięsa przełożyć cebulę, ogórka i boczek. Przygotowane mięso zawinąć
Ugotowaćprzepis na tradycyjne polskie danie - duszone sznycle z szynki wieprzowej. Mistrzynią w ich wykonaniu była moja Mama. Świetnie pasują do kaszy gryczanej, choć ja jem je tylko z warzywami. Mięso w tej wersji jest bardzo miękkie, samo wręcz rozpada się po dotknięciu widelcem :-) Zapraszam Sznycle z szynki wieprzowej duszone z cebulką Składniki: 1 kg mięsa z szynki wieprzowej(...)leniwych :-) 2 cebule sól pieprz 2 liście laurowe słodka papryka - 2 łyżeczki cząber (ok.1/2 łyżeczki) ew. mąka do obtoczenia - opcjonalnie (ja nie używam mąki) tłuszcz do smażenia Wykonanie: Mięso umyć i pokroić na plastry Kotlety można delikatnie rozbić tłuczkiem, jeśli jednak pokroiliśmy mięso dość cienko nie jest to konieczne Teraz można ewentualnie obtoczyć kotlety w mące Sznycle obsmażamy
Marta próbujeDziś szybki przepis na duszoną karkówkę w cebuli. Mięso wyszło soczyste, mięciutkie i aromatyczne. Karkówkę podałam z moją ulubioną ciapkapustą Składniki: 5 plastrów karkówki 3 duże cebule 3 ząbki czosnku smalec/olej do smażenia mąka do oprószenia 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego słodka czerwona papryka zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Mięso umyć(...)osuszyć. Jeżeli mamy w kawałku pokroić na 1,5 cm plastry. Każdy kawałek mięsa oprószyć solą, pieprzem, ziołami i słodką papryką. Odłożyć na 1 godzinę. Po tym czasie plastry mięsa oprószyć mąką. Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać tłuszcz, usmażyć mięso z obu stron na rumiano. Zdjąć z patelni, wrzucić cebulę zeszklić, pod koniec wrzucić czosnek
magiczna kuchnia KasiDziś u mnie na obiad bakłażany faszerowane mięsem mielonym i serem. Wszystko w ziołach i pomidorach. Wspaniałe i syte danie, które kilka razy w roku pojawia się w naszym menu. Aromatyczne i zdrowe bakłażany wypełnione mięsno-serowym farszem, to nie może nie smakować! Po bakłażany chętnie sięga kuchnia bałkańska, gdzie bardzo często zapieka się je z nadzieniem na bazie mięsa(...)warzyw i ryżu. Dziś u mnie podobne danie, lecz bez ryżu, za to dużo mięsa, pomidorów i sera. Obłędny obiad na weekend! Zapraszam na bakłażany faszerowane, takie kształtne, zgrabne i wypełnione pysznym aromatycznym farszem. Podaję je z sałatką batawską lub masłową z jogurtem na słodko z cukrem pudrem i sosem pomidorowym, zazwyczaj ostrym. Bakłażany faszerowane mięsem mielonym, sosem z pomidorami
Zasmakuj Kuchniczegoś na własną modłę ;) Medaliony podałam z sosem koperkowym, ale myślę, że pieczarkowy, czy grzybowy, równie dobrze się tu sprawdzi. Bardzo polecam! Składniki na medaliony w indyka: 500 g mięsa z udźca indyka zmielonego na grubych oczkach 1 nieduża cebula 1 mały ząbek czosnku 3 łyżki bułki tartej 8-9 łyżek ciepłego mleka 1 małe jajko 1/2 łyżeczki soli(...)łyżeczki pieprzu ziołowego szczypta mielonego pieprzu czarnego Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o średnich oczkach i dodajemy do mięsa. Bułkę tartą wsypujemy do miseczki, dodajemy mleko, jajko, sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny i dokładnie mieszamy. Następnie mieszankę przekładamy do mięsa i dokładnie (nie mniej niż 10 minut) wyrabiamy. Im dłużej będziemy mieszamy i wyrabiali mięso
Rozpustne gotowaniegości ono na moim stole. Z ciekawością wypróbowuję też wygrzebane w książkach kucharskich lub w Internecie nowe przepisy. Dzisiejszy przepis jest właśnie zaczerpnięty z Internetu. Pulpety przygotowałam tylko z mięsa drobiowego i zamiast chleba wykorzystałam czerstwą bułkę. Pulpety wyszły bardzo smaczne. Następnym razem (na pewno na stałe wpiszą się w moje menu) przygotuję je z mięsa wieprzowego. Oryginalną wersję poniższego(...)przepisu znajdziecie na blogu Kulinarny przepis . Pulpety wieprzowo-drobiowe w sosie grzybowym Przygotuj miski, nóż i deskę do krojenia, wagę kuchenną, maszynkę do mielenia mięsa, łyżkę, garnek, ewentualnie praskę do czosnku. Przygotuj składniki: 700 g szynki wieprzowej, 300 g piersi z kurczaka, 3-4 kromki chleba, 2 łyżki bułki tartej, 4 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, Sos grzybowy: dużą
blog.moje-pasje.info