upieczony a do tego zrobimy bułkę oraz sos. Czas przygotowania: 2 godziny Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 800 g mięsa z uda kurczaka 700 g mięsa z piersi kurczaka 6 łyżek oleju 2 łyżki soli 1 łyżka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka kolendry(...)świeżych drożdży 250 ml ciepłej wody 1 zielony ogórek 400 g jogurtu typu greckiego 2 łyżki oliwy pół pęczka koperku 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu 1. Oczyszczone i wypłukane mięso musimy zamarynować. MARYNATA SKŁAD: – 4 łyżki oleju – 1 łyżka soli – 1 łyżka ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu ziołowego – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1 łyżka
karolgotujemyślą o drugim dniu świąt, aby wtedy podać na obiad coś lekkiego, a przede wszystkim nie wymagającego stania przy kuchence. Wystarczyło bowiem jedynie podgrzać tradycyjne gołąbki z ryżem i mięsem , zrobić sos i cały obiad był już gotowy. Rozwiązanie bardzo sprytne, praktykowane w każdym domu mojej sporej Rodzinki. Składniki na gołąbki z ryżem i mięsem Kapusta: 1 duża kapusta Nadzienie(...)mielonego mięsa wieprzowo-wołowego 2 szklanki ryżu 1 duża cebula sól, pieprz olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kapusta: Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją do dużego garnka z wrzącą wodą i gotować kilka minut. Po wyjęciu z wody odstawić do lekkiego przestudzenia, a następnie ostrożnie oddzielać poszczególne liście, uważając, aby się nie porozrywały. W każdym z nich wyciąć
niecodziennikparyŁopatka wieprzowa pieczona z warzywami to pyszne i mało wymagające danie jednogarnkowe. Smaczny obiad bez dużego wysiłku. Dobrze przyprawione mięso z pieczarkami i delikatne pieczone warzywa. Przygotowanie łopatki wieprzowej pieczonej z warzywami jest łatwe i nie wymaga dużych umiejętności ani zbyt wiele czasu. Mięso z warzywami jest pieczone pod przykryciem, dlatego jest soczyste, a warzywa zachowują swoje wartości odżywcze(...)dobrze smakują. Potrawa smaczna i zrobiona z ogólnie dostępnych produktów. Do przyprawienia mięsa można użyć ulubionych mieszanek ziół, a ziemniaki oprószyć tylko solą i odrobiną mielonego kminku. Do mięsa polecam dodać kozieradkę, którą ostatnio odkryłam i jej smak bardzo polubiłam. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 30 minut + pieczenie Składniki na łopatkę wieprzową pieczoną z warzywami: 1200 g łopatki wieprzowej
Kuchcik gotujeMoja dzisiejsza propozycja na szybki obiad z wykorzystaniem ciasta francuskiego, które tak bardzo ułatwia życie, kiedy nie ma się pomysłu na jakikolwiek posiłek Ja bardzo lubię mięso zapieczone w takim cieście. Podane z ulubionym sosem i jakąś sałatką, to dla mnie zestaw idealny. Spróbujcie Składniki: – 2op ciasta francuskiego – 700g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe) – 1 cebula(...)zielona, sól, pieprz, papryka słodka wędzona, bazylia, oregano) – 1 jajko do posmarowania kopert – sezam do posypania Cebulę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Mięso włożyć do miski, dodać cebulę, czosnek, serek wiejski, przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Ser żółty zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Ciasta francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć. Każde podzielić
Smaki ArmineSznycle z indyka to pomysł na obiad – lekkostrawny, delikatny w smaku, pyszny. Mięciutkie, delikatne, chude mięso wolno duszone – można je podać w towarzystwie gotowanych warzyw, puree z ziemniaków albo kaszy czy makaronu. Bardzo smaczne danie, lubiane przez dorosłych i dzieci. Takie sznycle oczywiście mniej doprawione można podawać także chorym i rekonwalescentom na dietach lekkostrawnych. PRZEPIS NA SZNYCLE(...)sznycle z indyka: 500g sznycli z indyka 1 cebula 1 szkl bulionu – zobacz przepis olej sól pieprz 2 łyżki mąki Jak zrobić bitki z indyka w sosie: Najpierw mięso indyka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie każdy plaster mięsa lekko rozbijamy młotkiem, oprószamy solą i pieprzem. Potem na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso. W kolejnym kroku mięso zdejmujemy
Dorota Smakujeczerwoną papryką) 0,5 łyżeczki mielonego imbiru (jeśli nie macie możecie pominąć) szczypta kurkumy Dodatkowo: 1 szklanka mąki pszennej 2,5 łyżki mąki kukurydzianej olej do smażenia (litr) Przygotowanie: Mięso kroimy na większe lub mniejsze kawałki (ja dziś wykorzystałam polędwiczki z kurczaka). Wkładamy do miski z solą, pieprzem, słodką czerwoną papryką i chili (jeśli chcemy wersję pikantną). Dokładnie całość mieszamy(...)przyprawy pokryły każdy kawałek mięsa. Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na kilka godzin (u mnie mięso stało przez całą noc). Składniki na ciasto miksujemy/bardzo dobrze mieszamy. Ciasto powinno być dosyć gęste. Wlewamy je do miski z kawałkami kurczaka i mieszamy, tak by każdy kawałek mięsa był obtoczony w cieście. Do innej miski lub pojemnika (najlepiej z pokrywką
Słodkie okruszkiPrzepis wreszcie doczekał się publikacji. To syta i bardzo pyszna zupa, którą można przygotować w 20 minut. To lepsza wersja zupy pomidorowej, bo jest w niej mięso mielone wołowe, jarmuż i czerwona fasola. Gęsta, bardzo syta i taka prosta w przygotowaniu. Ta zupa jest moim przykładem na to, że jarmuż możemy jeść nie tylko w formie chipsów czy koktajlów(...)Zupa pomidorowa z makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą. Zupa pomidorowa z makaronem , mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą to moja propozycja dla Was na nadchodzący, coraz dłuższy zresztą dzień! Zupa pomidorowa z makaronem, mięsem mielonym, jarmużem i czerwoną fasolą / 3 porcje Składniki: 2 ząbki czosnku 150 g ugotowanego makaronu 200 g mielonego mięsa wołowego
Moja smaczna kuchniaZapiekana pierś kurczaka z warzywami to bardzo smakowity pomysł na chociażby niedzielny obiad. Mięso z piersi kurczaka bardzo łatwo jest wysuszyć, piekąc w ten sposób pozostaje ona soczysta i cudownie miękka. Polecam taką zrobić nie tylko tym, co unikają smażonych mięs. Posmakuje wielu. Lekka mimo tłuszczu z masła i majonezu zachwyci niejedno podniebienie. Tu podałam składniki dla dwóch osób. Proporcjonalnie(...)natka pietruszki * sól, pieprz czarny i ziołowy * opcjonalnie ulubione zioła do drobiu Filet z kurczaka umyłam i stłukłam delikatnie tłuczkiem. Oprószyłam solą i pieprzami. Odstawiłam na 30 minut by mięso wchłonęło przyprawy. Na patelni rozpuściłam 1 łyżeczkę masła i poddusiłam pieczarki pokrojone w plasterki i cebulę pokrojoną w piórka. Delikatnie posoliłam. Naczynie do zapiekania natłuściłam masłem i ułożyłam
Pieprzyć z Fantazjąosuszamy i dzielimy na mniejsze porcje, tak aby łatwo było ułożyć je w garnku. Skrzydła odkładamy na bulion lub mrozimy. Z pozostałych porcji gęsi oddzielamy skórę i tłuszcz od mięsa. Surowy tłuszcz, skórę i wszystkie tłuste kawałki mielimy w maszynce do mięsa. Zmielony tłuszcz wytapiamy około godziny na mały ogniu. Kiedy tłuszcz się wytopi dodajemy do niego kawałki gęsi, liście(...)wolnym ogniu około 3 – 4 godzin, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Czas gotowania może zależeć od gęsi, bywa, że może się wydłużyć nawet do 5 godzin. Kiedy mięso z gęsie będzie miękkie potrawę odstawiamy z ognia. Jak przestygnie, bardzo dokładnie oddzielamy kości od mięsa, pozbywamy się wszystkich chrząstek, kosteczek, przypraw, tak aby zostało nam w garnku samo mięso
Tajemnice Smakurodzinny, niedzielny obiad. Przygotowanie ich zresztą nie jest trudne, ani czasochłonne. Idealnym dodatkiem do takiego dania będą ziemniaki z wody oraz mizeria , albo buraczki na ciepło. Składniki 400g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego (lub innego jakie lubicie) 1 cebula 1 czerwona papryka bułka np. kajzerka 1 jajko szklanka wody olej do smażenia sól pieprz szklanka mleka Kotlety mielone z papryką(...)przepis Bułkę moczymy w mleku. Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy jajko, odsączoną bułkę, startą cebulę oraz pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dokładnie mieszamy dolewając odrobinę wody, tak aby mięso podczas wyrabiania odchodziło od dłoni. Formujemy okrągłe kotlety. Kotlety smażymy na wolnym ogniu, na oleju na rumiany kolor z obu stron. Pod żadnym pozorem nie wolno ich nakłuwać podczas smażenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!duża czerwona papryka 30 dkg. kapusty pekińskiej 1 mały bakłażan 1 średniej wielkości marchewka 3 cebule szalotki (można użyć zwykłej cebuli) 1/2 puszki pomidorów pelati Olej do smażenia mięsa Płaska łyżeczka świeżego imbiru 3 łyżki jasnego sosu sojowego Szczypta kminku mielonego Płaska łyżeczka gałki muszkatałowej 1 łyżka słodkiej papryki mielonej Kilka gałązek kolędry Sól, chili do smaku Krok po Kroku(...)Wołowinę kroimy w cieniutkie paseczki wzdłuż włókien i smażymy na gorącym oleju (wrzucamy małymi partiami tak, aby mięso lekko się podsmażyło). Łyżką cedzakową przekładamy mięso do garnka podlewamy wodą i dusimy do czasu, aż będzie miękka (czas gotowania zależy od gatunku mięsa). Pamiętajcie, żeby nie dodawać soli, ponieważ mięso dłużej będzie się gotowało. 2 Cebulę kroimy na 1 cm kawałki
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisymarchwi 5 korzeni pietruszek seler 2 "spalone cebulki" 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren jałowca ziele lubczyku pieprz sól garść posiekanej natki pietruszki makaron nitki * inne mięso, którego możesz użyć to np. noga lub szyja indyka, wołowy szponder Rosół drobiowy - sposób przygotowania: Jeśli jesteś zapominalski - ugotuj makaron na samym początku. Umyj mięso i umieść w dużym garnku(...)Zalej zimną wodą i dodaj ziele angielskie, liść laurowy oraz sól. Odstaw do gotowania na małym ogniu, aby mięso oddało soki do wywaru. Warzywa umyj, obierz i pokrój na części. Dodaj do garnka i dalej gotuj na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj aromatyczne ziele lubczyku. Wyłów z garnka mięso, cebulę, pietruszkę i selera (to się nie zmarnuje!). Dopraw solą
Gary Bez dnaodkryłam!) sklep ze zdrową żywnością - parę kroków z miejsca, w którym mieszkam - kupiłam pudełko z apetycznymi laskami cynamonu. Po drugie - zwalniam miejsce w zamrażarce. Niebawem mamy dostać sporą dostawę mięsa z domowej hodowli. " Porządki w zamrażarce " są z tego względu wspólną misją domowników :) Po trzecie - od dłuższego czasu w mojej lodówce leżakowała aronia . Przywiozłam ją od babci i doczekała się(...)zwyczajnie nie miałam na nią pomysłu. Po czwarte - szukałam sposobu , jak to wszystko ze sobą połączyć :) Pamiętacie przepis na duszonego królika z grzybami ? Tym razem przygotowałam drugą część mięsa, które mi wtedy zostało - w zupełnie innym klimacie! Opowiem Wam jak powstało danie niemal kuchni fusion... Owoce aronii na krzaku... i owoce aronii poza krzakiem... Zgrabne, cynamonowe laski :) Królik duszony
Gary Bez dna