śliwka - 11236 przepisów (strona:149/750)

Kostka Sernikowo Śliwkowa Z Procentami 87

blaszkę 24 x 24 cm podwoić składniki) Biszkopt: 2 jajka kl L 1/2 szkl mąki 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szkl cukru Masa śliwkowa: 250 g śliwek suszonych, nie wędzonych 1 łyżka miodu (ewentualnie) 1 łyżeczka żelatyny 4 łyżki wódki (ewentualnie) Masa sernikowa: 200 g sera na sernik 1/4 szkl cukru 40 g masła 1 jajko(...)łyżki budyniu w proszku 30 ml mleka tarta czekolada na wierzch Masa Śliwkowa 1. Śliwki opłukujemy, przekładamy do garnka i zalewamy wodą tak do wysokości śliwek. Gotujmy do miękkości. Odcedzamy, do wywaru w którym się gotowały dodajemy żelatynę, aby się namoczyła. Śliwki miksujemy z miodem( jeśli  są mało słodkie) i dodajemy rozpuszczoną żelatynę ( można  też dodać alkohol

Gotowanie...to proste !
Ciasto drożdżowe z suszonymi owocami. 73

komórki mózgu. Witaminy jakie znajdziemy w żurawinie to: A, B1, B2, B6, C, E, kwas foliowy. Składniki mineralne to: potas, sód, fosfor, żelazo, wapń, magnez, jod. Zawiera dużo błonnika. Śliwki mają mnóstwo pozytywnych właściwości, dlatego też powinny znaleźć się w naszej diecie. Jedzenie tego owocu wskazane jest dla osób borykających się z zaparciami. Chronią przed nowotworami. Działają także przeciwmiażdżycowo. Hamują(...)wchłanianie cholesterolu. Poprawiają trawienie. Chronią przed wolnymi rodnikami. Pozytywnie działają na układ nerwowy i poprawiają nasze samopoczucie. Witaminy jakie znajdziemy w śliwkach to: A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, kwas foliowy. Składniki mineralne występujące w śliwce to: magnez, fosfor, potas, żelazo, sód, cynk, wapń. Zawierają dużo błonnika. Składniki jakie będą nam potrzebne: – 1 szklanka mleka

Zdrowy Styl Joanny
Pasztet wieprzowo-wołowy z suszoną śliwką 84

wyobrażam sobie świat bez domowych wyrobów, szczególnie pasztetu,  który wręcz uwielbiam.  Tym razem pokusiłam się o dodatek a mianowicie śliwki suszone,  które świetnie komponują się z wytrawnym mięsem. Dzięki śliwkom jest bardziej aromatyczny,  a przygotowany w domu na pewno jest bardziej treściwszy i lepszy jakościowo.  Taki pasztet możemy również wykorzystać jako nadzienie do pierogów(...)łopatki 1/2 kg boczku wędzonego  1 seler 3 duże marchewki 1 duża cebula 2 pietruszki 2 bułki szklanka mleka 3 jajka natka pietruszki, koper, seler naciowy śliwki suszone od Helio przyprawy: sól, pieprz, majeranek suszony, liść, ziele angielskie Przygotowanie: Do garnka wkładamy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki mięsa, obraną cebule, marchew, pietruszkę, seler naciowy, liść laurowy, ziele angielskie

Życie zaczyna się w kuchni
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i kruszonką migdałową 105

przez upały, miałam tak gorąco w domu, że nawet nie chciałam myśleć o włączeniu piekarnika.  Jednak jak byłam dziś na bazarku i dostałam tak pyszne i słodkie śliwki, musiałam upiec drożdżówkę. Porcja na 12 bułeczek Składniki: ciasto 50 g drożdży 2 łyżki cukru 560 g mąki 250 ml mleka 100 g masła 1 jajko 8 śliwek kruszonka(...)Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość dwukrotnie. Przygotowujemy kruszonkę: w naczyniu miksującym umieszczamy migdały i cukier, miksujemy. Dodajemy masło i malcami wyrabiamy kruszonkę, pozostawiając grudki. Śliwki przekrajmy na pół, wyciągamy pestkę i kroimy na ósemki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części i wyrabiamy placki ok 4cm x 4 cm. Na plackach umieszczamy pokrojone śliwki i posypujemy

Niezły Młynek
Deser piernikowy 88

Przepyszny deser z piernikami lub ciastkami korzennymi z warstwą musu ze śliwek suszonych z alkoholem i do tego puszysty krem z bitej śmietany i białej czekolady.Jeśli zostały nam poświąteczne pierniki to ten deser jest idealnym pomysłem! Składniki na 4 desery: pierniki domowej roboty lub ciastka korzenne szklanka suszonych śliwek ok.50 ml wódki lub nalewki śliwkowej 1 biała czekolada(...)kremówki Śliwki zalewamy alkoholem-najlepiej w słoiku,zakręcamyi odstawiamy na ok.12 godzin. Po tym czasie miksujemy wszystko na gładką masę. Pierniki kruszymy i wsypujemy do pucharków.Następnie wlewamy śliwki. Białą czekoladę rozpuszczamy na parze.Kremówkę ubijamy na sztywno,dodajemy ostudzoną czekoladę.Jeśli jest potrzeba można dosłodzić cukrem pudrem. Krem rozkładamy do pucharków. Ja posypałam suszoną żurawiną i kolorową posypką. Smacznego

Przepisy mojej mamy
Czekoladowe ciasto ze śliwkami na maślance 71

Jakież to miękkie, rozpływające się w ustach, kakaowe ciasto. Śliwek już coraz skromniejszy wybór na targu, chciałam raz jeszcze dać im szansę na występ w roli głównej. Rola drugoplanowa, to chrupiąca cynamonowa kruszonka, wyłożona na aromatyczne węgierki. Myślę, że godnym zastępstwem śliwek mogą stać się również inne jesienne owoce - soczyste gruszki lub jabłka. Wzorowałam się na przepisie znalezionym w najnowszym(...)łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru ( nie dałam, bo jak już wspominałam, nie przepadam ) szczypta soli 3/4 kostki miękkiego masła 1 szklanka brązowego cukru 4 jajka 3/4 szklanki maślanki śliwki węgierki, około 1/2 kg 1/2 szklanki czekoladowych groszków ( opcjonalnie ) Kruszonka: 1/4 kostki miękkiego masła 2 łyżki cukru szczypta cynamonu kilka łyżek mąki Wykonanie: Do dużej miski przesiewamy sypkie składniki : mąkę

Kronika Piekarnika
Puszysty placek śliwkowy z zatopionym budyniem i kruszonką 80

Intensywności bowiem nabierają zapachy i smaki. Dni skracają się, lecz wydłużają się chwile, które warto poświęcić na korzystanie z tego, co koniec lata nam oferuje. Skorzystałam z błogością. Dziś śliwki w roli głównej. Połączone ze wszystkim, co rozkoszne. Wilgotne, puszyste, proste w wykonaniu ciasto. Kremowy budyń, kwaskowatość owoców, słodka, maślana kruszonka. Przepis zupełnie nieskomplikowany. Wymaga jedynie odpowiedniego rozplanowania działań(...)szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki oleju Na masę: 1 opakowanie budyniu śmietankowego 1 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru około 10 sztuk dowolnych śliwek 1 łyżka cukru waniliowego Na kruszonkę: 2 łyżki miękkiego masła 2 - 3 łyżki cukru około 5 łyżek mąki Wykonanie: Budyń gotujemy w podanej ilości mleka, z dodatkiem łyżki cukru. Studzimy mieszając

Kronika Piekarnika
Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym + film 80

Oscypek zapiekany z suszoną śliwką i boczkiem z sosem żurawinowym to b ardzo szybka, prosta i smaczna przekąska idealna na domowe imprezy. Podany na gorąco stanowi wyjątkowo atrakcyjną dla kubków smakowych przekąskę.     składniki na 4 porcje 4 małe oscypki 4 suszone śliwki 4 plastry wędzonego boczku sos 1 szklanka suszonej żurawiny 1/4 szklanki cukru kryształu(...)żurawina napęcznieje, po czym zdejmujemy z ognia i studzimy. Wysudzoną żurawinę blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Oscypka przekrawamy wzdłuż na pół ale nie docinając końca. Do środka wkładamy suszoną śliwkę, całość owijamy plastrem boczku i spinamy wykałaczką. Tak przygotowane oscypki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do temp.180 st C około 10-15 minut

Smakowite Dania
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 69

swoich ulubionych burgerach przypraw nie żałuję i nieskromnie uznaję je za więcej niż świetne, toteż z radością dzielę się na nie przepisem. Sekretne składniki? Suszona cebulka i śliwki – nadają całości głębokiego, słodkawego smaku. A podstawa? Czerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już(...)mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej

Even Better Food
Tarta migdałowa z nadzieniem śliwkowym i cynamonem 89

tarte -130g mąki orkiszowej jasnej -100g mąki migdałowej Nutura -30g skrobi ziemniaczanej -50g ksylitolu Nutura -2 jajka -70g masła Nadzienie śliwkowe -600g wydrążonych śliwek -2-3 łyżki ksylitolu -pełna łyżka budyniu -5 łyżek wody -cynamon Nutura Kruszonka -30g mąki orkiszowej jasnej -100g płatków kukurydzianych (u nas bez cukru) -100g płatków migdałowych(...)Nutura -150g syropu ryżowego NADZIENIE ŚLIWKOWE 1. Śliwki pozbawione pestek i przekrojone na 4 części dosłownie chwilkę poddusić w garnuszku pod przykryciem aby puściły sok. 2. Dodać ksylitol oraz cynamon. 3. Budyń rozmieszać w ok 5 łyżkach wody i wlać do śliwek całość szybko i dokładnie mieszając. 4. Odstawić gdy zgęstnieje. KRUSZONKA 1. Mąkę, płatki wymieszać razem. 2. Syrop

Candy Pandas
Burgery z czerwonego ryżu i pieczonego kalafiora 73

swoich ulubionych burgerach przypraw nie żałuję i nieskromnie uznaję je za więcej niż świetne, toteż z radością dzielę się na nie przepisem. Sekretne składniki? Suszona cebulka i śliwki – nadają całości głębokiego, słodkawego smaku. A podstawa? Czerwony ryż, który choć może odrobinę mniej popularny od brązowego, to nadaje kotletom daleko lepszą konsystencję (tak, że masa na burgery obywa się już(...)mniejszych kotletów: 1/2 szklanki suchego czerwonego ryżu + 1 szklanka wody około 250 – 300 g różyczek kalafiora 1/2 niedużej czerwonej cebuli 1 mały ząbek czosnku 5 – 6 suszonych śliwek (niesiarkowanych, najlepiej miękkich) 1/3 szklanki pestek dyni lub słonecznika 1 łyżka oleju (np. ryżowego lub z pestek winogron) + odrobina do natłuszczenia papieru do pieczenia oraz rąk podczas formowania burgerów 3 łyżki posiekanej

Even Better Food
Ciasto serowo-kawowe z musem śliwkowym 111

garnku. Przygotowany został z prawdziwego sera twarogowego i wygląda oraz smakuje jak tradycyjny sernik pieczony. Poza tym, jest bardzo kremowy, delikatny i aksamitny w smaku. Mus śliwkowy to gotowane śliwki świeże lub mrożone, a następnie zblendowane i połączone z żelatyną. Całość zwieńcza kawowa masa przygotowana na śmietance kremówce, która znajduje się nie tylko na wierzchu ciasta, ale przede wszystkim dookoła(...)być z wiaderka) 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 budyń waniliowy (40 g) 80 g masła 1/4 szklanki mleka Mus śliwkowy: ok. 500 g śliwek (mogą być mrożone) 50 ml wody 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Masa kawowa: 650 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto serowo-kawowe z musem śliwkowym 111

garnku. Przygotowany został z prawdziwego sera twarogowego i wygląda oraz smakuje jak tradycyjny sernik pieczony. Poza tym, jest bardzo kremowy, delikatny i aksamitny w smaku. Mus śliwkowy to gotowane śliwki świeże lub mrożone, a następnie zblendowane i połączone z żelatyną. Całość zwieńcza kawowa masa przygotowana na śmietance kremówce, która znajduje się nie tylko na wierzchu ciasta, ale przede wszystkim dookoła(...)być z wiaderka) 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 budyń waniliowy (40 g) 80 g masła 1/4 szklanki mleka Mus śliwkowy: ok. 500 g śliwek (mogą być mrożone) 50 ml wody 2 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny Masa kawowa: 650 ml śmietanki 30% 1/2 szklanki wody 6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej 3-4 łyżki cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
Nie tylko na święta – poznaj sprawdzone przepisy na karpia 174

blogu Kulinarne-Przeboje ( https://kulinarneprzeboje.pl/smazony-karp-z-cebula /). Karp smażony z cebulką dobrze smakuje po oprószeniu posiekaną natką pietruszki, a także z dodatkiem ćwiartki cytryny do skropienia. Karp pieczony ze śliwkami Intrygujący, delikatny w smaku jest karp pieczony ze śliwkami. W porównaniu z rybą smażoną wyróżnia się bardziej soczystą strukturą, a także mniejszą kruchością. Danie to serwować można zarówno w Wigilię(...)przypadku karp najpierw podsmażany jest na maśle z oliwą lub olejem rzepakowym, a następnie zapiekany. Po usmażeniu z obu stron należy przełożyć rybę do żaroodpornego naczynia i odstawić. Śliwki suszone warto dzień wcześniej namoczyć w wodzie, a po odsączeniu pokroić na połówki i wymieszać z czerwonym winem, cukrem i sokiem z cytryny. Tak przygotowanym sosem należy polać rybę i podpiekać

sierotka maRysia w kuchni

Proponowane wyszukiwania