Szynka pieczona z piekarnika - nie trzeba się wiele napracować, by podać na obiad kawałek pysznego pieczystego. Mięso robi się samo, a podać możesz na ciepło lub na zimno, jako wędlinę do kanapek. Jako urozmaicenie proponuję naszpikowanie mięsa farszem jabłkowo- cebulowym. Doda pieczeni miłego, bardzo smacznego aromatu. Mięso z nadzieniem możesz zawiązać sznurkiem kuchennym lub dużo łatwiej - po prostu umieścić(...)gotowej siatce. Po upieczeniu pokrojone plastry są ładne i równe. Zdecydowanie ułatwia krojenie i dodatkowo wygląda bardzo estetycznie. Odgrzewać najlepiej pokrojone w plastry w sosie. Składniki: 1.200 g mięsa od szynki 1,5-2 kwaśne jabłka (boskop, antonówka) 1 cebula 8 świeżych listków szałwi sól, pieprz 250 ml bulionu warzywnego listek laurowy i ziele angielskie - opcjonalnie 3 łyżki oleju Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pożarskie, które swoją historią sięgają początku XIX wieku i jak głosi legenda, miały zostać zaserwowane carowi Mikołajowi I przez karczmarza Pożarskiego. Kotlety te są przygotowane z siekanego lub mielonego mięsa drobiowego, czasami z dodatkiem cielęciny i obtoczone w panierce (podobnie jak np. kotlety schabowe). Ich przygotowanie jest troszkę skomplikowane, ale dzięki kilku ciekawym zabiegom, jak np. dodanie do mięsa piany(...)ubitych białek sprawia, że kotlety są bardzo smaczne, lekkie i puszyste. Polecam! Składniki : 400g mielonego mięsa drobiowego 2 jajka 1 łyżeczka masła 1-2 łyżki mąki 1 ząbek czosnku bułka tarta duża szczypta suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) szczypta ostrej papryki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Mięso przełożyć do miski, dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, natkę
Codzienne Gotowanieobieramy lub dokładnie płuczemy, po czym kroimy w dość duże kawałki (patrz zdjęcia). Na dużej głębokiej patelnie (lub w brytfannie) na dość silnym ogniu rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego. Mięso obsmażamy z obu stron do lekkiego zarumienienia (ok. 3-4 minuty), po czym wyjmujemy z patelni. Zmniejszamy nieco ogień i na tym samym tłuszczu co mięso (w razie potrzeby możemy(...)dusimy dość powoli przez 10 minut. Karkówkę wkładamy do patelni w miarę możliwości przykrywając je warzywami i zanurzając w sosie. Dolewamy nieco gorącej wody (ok. 1/2 szklanki), aby mięso było prawie całkowicie zanurzone. Całość dusimy względnie powoli do miękkości mięsa, zwykle przez ok. 75 minut. W tym czasie większość płynu powinna odparować, a sos stać się gęsty. Gdyby w trakcie
Kulinarna Pokusakaczka, 1 cebula (około 160 g), 100 g wędzonego boczku, 230 g mięsa z kaczki, 160 g wątróbki drobiowej, 2-3 ząbki czosnku, 60 g suchej bułki, 50 ml brandy, 2 jajka, tłuszcz (najlepiej z kaczki), sól cukier Kaczkę można wyluzować, ale nie jest to konieczne. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy(...)szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać mięso. Przyciąć więzadła przy stawach biodrowych. Następnie oddzielić mostek i żebra. Skośne stawy przy mostku nadciąć, wyłamać i przeciąć. Odciąć mięso od łopatek i tu uważać
królestwo garówszybki. Warzywa na patelnię sprawdzają się zawsze w kryzysowych sytuacjach, gdy chcemy szybko stworzyć jakiś obiad bez konieczności obierania i obrabiania wielu warzyw. Troszkę więcej czasu zajmuje tylko mięso, które trzeba trzymać jakiś czas w marynacie. W marynacie, której nie trzeba już doprawiać. Taką marynatę otrzymałam w ramach współpracy z De Care i to właśnie ją wykorzystałam przy ostatnim obiedzie(...)którego nie trzeba tak długo marynować a i jego czas obróbki jest znacznie krótszy. Jeszcze kilka słów na temat samej marynaty. Jest przeznaczona głównie do marynowania kurczaka i wołowiny. Mięso, które w niej leżakowało nabiera lekko słodkiego a zarazem wyrazistego aromatu. Jednak pomimo, że przyrządzone w niej mięso wyszło bardzo smaczne, to nie zdecyduję się na nią kolejny raz, ponieważ
My simple kitchenpierś kaczki z jabłkami Mięso kacze należy to tego rodzaju produktów, do których wielu podchodzi z dużą dozą rezerwy, by nie powiedzieć że z nieufnością. Wynika to z reguły z faktu, że pierwsze próby przyrządzenia kaczki zakończyły się, powiedzmy delikatnie, bardzo umiarkowanym powodzeniem ( zresztą podobnie było z moja skromną osobą). Przyczyną tego stanu rzeczy jest nieznajomość specyfiki kaczego mięsa(...)kurczaka czy indyka). Do przyrządzania kaczki musimy podejść z pewnym pietyzmem, inaczej bowiem drobiowe kawałki, zamiast rozkosznie pieścić nasze podniebienia, okażą się łykowate i mało zjadliwe. Generalnie w przyrządzaniu mięsa ciemnego drobiu (gęś, kaczka), obowiązują dwie fundamentalne zasady, mówiące( oczywiście w uproszczeniu), że mięso takie przygotowujemy w sposób bardzo szybki, lub bardzo długi ( nic pośredniego). Dziś chciałbym zająć się pierwszą
Miód i pieprzDziś klasyka, ciut pomijana na rzecz wieprzowego gulaszu po węgiersku. Wołowina to mięso o najlepszych wartościach odżywczych, w żadnym wypadku nie równa się z wieprzowiną która nie jest zdrowym mięsem. Oczywiście wybieramy mięso z dobrych źródeł, dzięki temu będziemy mieli pewność że mięso jest pełnowartościowe i pozbawione hormonów. Mięso wołowe to ogrom witamin z grupy B, żelaza, fosforu czy też(...)rzadkiego selenu. Mięso to posiada najwyższe walory smakowe i przy dobrym przygotowaniu rozpływa się w ustach :). Klasyczny polski gulasz to klasyka smaku i łatwość przygotowania dlatego polecam mój skromny przepis wykorzystać może właśnie na sobotni obiad :] Dla 4 osób Czas przygotowania: 2-2,5 godziny Składniki: 0,6 kg. udźca wołowego 0,15 kg. szpondra wołowego 1 korzeń pietruszki
Kuchnia PROzdrowotnaprzepadam za kotletami mielonymi, właściwie odkąd pamiętam. Najlepsze to te tradycyjne, jedzone u babci albo wcale. Przekonuję się jednak do mięsa indyczego, również w formie zmielonej, dlatego dziś jako pewnego rodzaju novum na blogu - takie właśnie kotlety. Żeby jednak nie było nudno, do mięsa zamiast jajka dodałam kaszę jaglaną, a do środka szpinak, którego jestem ogromną fanką. :) 500g mielonego mięsa(...)indyczego 1 spora cebula pół szklanki kaszy jaglanej 2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku tłuszcz do smażenia sól, czarny świeżo mielony pieprz 250g mrożonego szpinaku Mięso przekładamy do miski. Szpinak rozmrażamy i odciskamy nadmiar wody. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu (na sypko). Cebulę obieramy, drobno siekamy i szklimy na niewielkiej ilości tłuszczu, po czym dodajemy do mięsa. Czosnek
Kuchenna Kontrrewolucyaszynka dymiona Dawniej mawiano: jeżeli mięso z świńskiej nogi sam wykroiłeś, w solance jak trzeba potrzymałeś, dymem okopciłeś. To i potem ludziom ją przed nos, do zjedzenia pchaj. Pomny tych nauk, postąpiłem w jak wyżej przytoczonej instrukcji. Składniki 4-5 kg mięsa z szynki wieprzowej ( jedna cała noga) peklówka sól(...)majeranek i studzimy. Do ostudzonej solanki, dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku. Z nogi wieprzowej wykrajamy foremne szynki,o masie około jednego kilograma (z jednej świńskiej nogi powinniśmy uzyskać pięć szynek) . Mięso wkładamy do kamionki, lub nierdzewnego garnka (absolutnie nie nadają się do tego garnki emaliowane). Zalewamy szynki peklówką, tak aby w całości były one zanurzone w solance. Na wierzchu kładziemy
Miód i pieprzPaszteciki z mięsem... Paszteciki te pierwszy raz zrobiłam specjalnie dla mojego synka niejadka, kiedy zaczynało brakować już pomysłów w sklepie zauważyłam paszteciki, nic prostszego pomyślałam i po powrocie do domu zaraz się za nie zabrałam. Idealne do barszczu i na przekąskę. Składniki na ok. 40 sztuk: 300 g mąki + 50 g do podsypania kostka masła (200 g) 1 jajko(...)łyżeczki soli 100 g gęstej, kwaśnej śmietany Nadzienie: ok. 0,5 kg mięsa (np. łopatka) 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz majeranek Vegeta lub włoszczyzna olej do smażenia Dodatkowo: 1 jajko Sposób przygotowania: Mięso ugotować z dodatkiem Vegety lub warzyw, dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i łyżeczkę majeranku. (Wywaru nie wylewać). Cebule
Pelusiowa KuchniaJakiś czas temu prezentowałem Wam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym dziś przedstawiam alternatywę tej zapiekanki, czyli pyszną zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i cukinią! Zapiekanka jest bardzo szybka i dosyć prosta w przygotowaniu, a z tego przepisu wychodzi jej dosyć dużo. Zapraszam do wypróbowania tego pysznego przepisu na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym! Składniki(...)makaronów typu świderki 75 g startego sera (do posypania wierzchu zapiekanki) Sos mięsny: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 500 g cukinii 2 średnie cebule 2 średnie marchwie 3 ząbki czosnku 150 g sosu pomidorowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Sos śmietanowy: 300 g śmietany 12% 2 łyżki mąki pszennej 200 g startego
Kuchnia Łukaszaniedalekiej przeszłości publikowaliśmy już przepisy będące dobrym dowodem na to, że mięso z kurczaka, wędzony boczek oraz takie przyprawy jak tymianek, cząber czy majeranek to bardzo udane połączenie. Kurczak zwykle dobrze łączy się również ze smakami kwaśnymi oraz słodko-kwaśnymi, co również zdążyliśmy już „udowodnić” i pewnie nie raz jeszcze to zrobimy. Od takich spostrzeżeń jest już prosta droga(...)wielu lubianego. Pomimo prostoty i szybkości przygotowania, danie może się też całkiem atrakcyjnie prezentować. Zadbajmy tylko o staranne zawinięcie kawałków kurczaka w możliwie cienkie plastry wędzonego boczku oraz obłóżmy mięso pokrojoną w plasterki cytryną. Jak widać na tytułowym zdjęciu, po upieczeniu całość będzie naprawdę bardzo dobrze wyglądała. Zarówno z tego jak i smakowego punktu widzenia doskonałym uzupełnieniem dania będą pieczone
Kulinarna PokusaZiemniaczane kluseczki. I soczyście zielona, intensywnie pachnąca gremolata. Prawie jak osso bucco. Prawie, bo giczy cielęcej w sobotę nie dorwę, ale dorwałam porcję wołowiny. I gnocchi. Do dzieła! Mięso oczyszczamy z błonek i ścięgien, okrawamy z tłuszczu. Dzielimy na mniejsze kawałki, takie na jeden kęs. W dużym płaskim rondlu rozgrzewamy mocno olej i rumienimy mięso, nic się nie stanie(...)nawet lekko je przypalicie. Wyjmujemy zrumienioną wołowinę z rondla. Rondla nie myjemy, wszystko co przypalone z mięsa nada i kolor, i smak. Szykujemy sofrito, czyli przesmażamy razem „włoską świętą trójcę”. Do rondla wkładamy masło, rozpuszczamy je. Wrzucamy drobno pokrojoną marchew, selera naciowego i drobne półplasterki szalotek. Całość smażymy na małym ogniu, aż cebula się zeszkli, marchewka zauważalnie zmięknie a seler
Karo in the Kitchenktóre można zrobić od razu na dwa dni. Dobrym dodatkiem będzie kasza, a do tego surówka lub sałatka (u mnie była to mizeria z ogórków). SKŁADNIKI 800-900 g mięsa wieprzowego 80 g margaryny 3 czerwone papryki 2 cukinie 2-3 łyżki mąki pszennej (np. Wrocławskiej) 3 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka(...)chilli 2 łyżki mąki ziemniaczanej + 1/4 szklanki wody WYKONANIE Mięso umyć, pokroić w kostkę, przyprawić dobrze solą, pieprzem i słodką papryką. Przyprawione mięso obtoczyć w mące pszennej. W brytfannie rozpuścić margarynę i wrzucić mięso. Obsmażyć je dobrze z obu stron, po czym dodać dwie szklanki wody, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu. W międzyczasie
Passions hobbies lifeZawsze chciałam przygotować wykwintne mięso :) Próbę podjęłam - wyszło naprawdę smacznie i ku mojemu zdziwieniu zrobienie rolady nie jest takie trudne jak się wydaje. Jest to moja pierwsza próba, dlatego rolada zostawia wiele do życzenia głównie jeśli chodzi o kwestię jej wyglądu. Mimo wszystko jestem z niej bardzo dumna, bo naprawdę broni się smakiem. Rolada jest obłożona szynką włoską, dzięki czemu(...)czosnku oraz solą. Pomidory wyciągnąć z zalewy i pokroić na paski. Ser feta pokruszyć. Filet rozłożyć na desce i przykryć woreczkiem foliowym. Roztłuc delikatnie tłuczkiem, uważając, aby nie podziurawić mięsa. Na połowie mięsa ułożyć szpinak, paski pomidorów i ser. Zawinąć roladę po dłuższym boku, obłożyć ciasno plastrami szynki i spiąć wykałaczkami. Dla pewności można owinąć mięso ciasno nitką. Odstawić mięso
Chocolate Muffin Blog