mięso - 63110 przepisów (strona:135/4208)

Pulled pork czyli szarpana wieprzowina w bułce 140

surówką colesław. Dobrze wypieczona wieprzowina jest bardzo miękka i świetnie rozrywa się na włókna, a dodatek octu balsamicznego powoduje, że mięso szybciej kruszeje. Soczyste, aromatyczne, pikantne mięso, które samo się rozpada, podałam w bułce na kolację. Takie kanapki okazały się hitem wieczoru i chłopaki wciągnęli po 3 sztuki. Miła i zdrowa(...)garnku slow cooker , w niskiej temperaturze przez długi czas. Ja również mam taki garnek, który dostałam od siostry Anyi, i często z niego korzystam. Mięso wrzucam do garnka i nastawiam rano, a po powrocie z pracy mam gotowe danie. Składniki: • ok. 1 kg karkówki wieprzowej • 1 cebula • 3 ząbki czosnku przeciśnięte

To co kocham
Futomaki z indyka w sosie imbirowo-śliwkowym 136

Jest to danie kuchni fusion, które wygrało konkurs BlogerChefa podczas targów Warsaw Gastro Show. Łączy się tutaj polska tradycja czyli rodzime warzywa i mięso indyka z orientem w postaci futomaków – roladek z mięsa w liściach alg nori ( kuchnia japońska) i sosu na bazie imbiru i trawy cytrynowej ( kuchnia tajska), czyli(...)fuzja polskości i orientu. Czas gotowania to jedna godzina. Do przygotowania dania użyłam produktów sponsorów: mięso mielone i carpaccio z indyka – Indykpol, płaty alg nori i liście limonki Kaffir – House of Asia, musztarda francuska i ocet winny – Octim, folia spożywcza do gotowania roladek – Jan Niezbędny. Danie

To co kocham
Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z kaszą pęczak 148

blog już kilku moich znajomych zrobiło ją w swoich domach i w każdym przypadku dostałam zwrotkę o treści "Dziękuję, to było pyszne!". Tak więc idź proszę do sklepu po mięso, przy okazji zgarnij z półki pudełko pieczarek i przygotuj obiad, który praktycznie sam się robi :) Składniki: 800 g łopatki wieprzowej sól grubo zmielony pieprz 1 łyżka imbiru mielonego(...)łyżki miodu akacjowego 1 szklanka kaszy pęczak Sposób przygotowania: Łopatkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym, pokroiłam w grubą kostkę, którą oprószyłam solą, pieprzem i imbirem, lekko wklepałam przyprawy w mięso i odstawiłam na co najmniej 20 minut. W tym czasie zabrałam się za przygotowanie i pokrojenie pozostałych składników. Wszystko pokroiłam a duże ćwiartki i grubą kostkę. Dla mnie było to trudne

Blondynka Gotuje
Grillowany stek 198

Opis: Wołowe steki z grilla to prawdziwy męski przysmak. Jednak przyrządzając je musimy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Stek musi otaczać cienka warstwa tłuszczu, mięso wtedy nie będzie suche. Jak również to, że mięso na steki kroimy zawsze w poprzek włókien. Mamy różne stopnie wypieczenia steków, co jest indywidualną kwestią upodobań. Składniki: 1 kg polędwicy wołowej Ziarna czarnego pieprzu Ziele(...)angielskie Liść laurowy Sól Gałązki rozmarynu i tymianku Czosnek 1/2 szklanki oliwy Sposób przygotowania: Polędwicę płuczemy w bieżącej, zimnej wodzie. Mięso musimy dokładnie osuszyć, np. papierowym ręcznikiem. Następnie z mięsa usuwamy nadmiar tłuszczu oraz błony. Za pomocą noża lub moździerza rozmiażdżamy ziarna czarnego pieprzu oraz ziele angielskie. Drobno siekamy kilka ząbków czosnku, liście laurowe, tymianek oraz rozmaryn. Wszystkie składniki dobrze

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 245

dwie pierwsze cudnie rozgrzewają i sycą lekko, o tyle ramen to już dla nas pełne danie obiadowe – zawiesisty bulion podaję zawsze z grubym japońskim makaronem udon, jajkiem i mięsem, na którym ramen był gotowany. Po takiej gorącej, pachnącej misce człowiek po prostu nie ma prawa być głodny! RAMEN – WYWAR MIĘSNO-GRZYBOWY Żeberka wieprzowe kroimy między kośćmi na zgrabne kawałki(...)jedną kostką. Każdy kawałek mięsa myjemy pod chłodną, bieżącą wodą żeby pozbyć się okruchów kości i odstających drobnych strzępków mięsa. W garnku zagotowujemy wodę i na bulgoczący wrzątek wrzucamy oczyszczone żeberka – gotujemy je 4 -5 minut na bardzo dużym ogniu. Takie potraktowanie wieprzowego mięsa ograniczy wydzielanie szumowin w trakcie gotowania zupy i sprawi, że ramen zostanie klarowny. Odcedzamy mięso, wodę

Karo in the Kitchen
wieprzowa łopatka z pończochy 148

czym sposób wykonania jest prosty, lecz smak i aromat wręcz niepowtarzalny. składniki  3-4 ładnie wykrojone łopatki, każda o wadze około 1-1,3 kg na każdy kilogram mięsa 150 g cukru 150 g soli dodatkowo na zaprawa na każdą sztukę mięsa 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczka ziaren gorczycy 1 łyżeczka majeranku(...)liście laurowe 4-5 ziaren kolendry szczypta suszonego czosnku szczypta czarnego pieprzu szczypta soli sposób przygotowania Mięso myjemy, wykrajamy z niego foremne kawałki i wkładamy je do sporej miski. Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w łopatki.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 36-48 godzin. Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy

Miód i pieprz
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 145

cannelloni zrobiłam z płatów makaronu w kształcie prostokątów. Płaty posmarowałam przygotowanym farszem, polałam sosem pomidorowym i wszystko zapiekłam pod pysznym beszamelem. W ten sposób uzyskałam inną wersję cannelloni z mięsem i.... Składniki: 11 -12 płatów lazanii 250 g cielęciny 250 g mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oliwy 2 cebule 3 ząbki(...)sosu pomidorowego Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki pszennej ½ l mleka sól i pieprz świeżo starta gałka muszkatołowa Wykonanie: Na patelni rozgrzałam 2 łyżki oliwy. Mięso umyłam, pozbawiłam błon, pokroiłam w kostkę, oprószyłam mąką i  przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Wymieszałam, żeby mięso podsmażyło się  z każdej strony. Wyjęłam z patelni i przełożyłam do rondla

Kuchnia u Krysi
Kurczak duszony na kapuście z pieczarkami. 115

szuka się obejść. Jednym z takich może być właśnie proponowana przeze mnie potrawa. Po krótkim przygotowaniu zamykamy wszystko w jednym garze i nich się dusi, a później mamy.... mięso, kapustę, grzybki wszystko pachnące i aromatyczne. 3 duże udka kurczaka 1 kg kiszonej kapusty 0,5 kg pieczarek łyżka masła 3/4 łyżeczki pieprzu cayenne  sól łyżka majeranku łyżka pieprzu ziołowego(...)łyżeczka oregano łyżeczka białej gorczycy po kilka kulek : jałowca czarnego pieprzu ziela angielskiego liść laurowy Czyste mięso kroimy na trzy części, takie i łatwiej obsmażyć i szybciej jest miękkie oraz bardziej przechodzi przyprawami. Takie kawałki nacieramy solą i czerwonym pieprzem. Obsmażamy na maśle aż będzie rumiane. Pieczarki kroimy ( w zależności od wielkości ) na ćwiartki lub połówki i obsmażamy

Dieta moja pasja
Pasztet swojski – kuchnia podkarpacka 199

gminy Sokołów Małopolski tłuszczu jest naprawdę niewiele, co przełamuje stereotyp, że swojskie znaczy tłuste. Przygotowując pasztet trzymałam się podanej receptury, jednak jeśli wolicie gładsze pasztety, warto masę z mięsa, wątróbki i bułki zmielić jeszcze dwukrotnie. Pasztety w kuchni polskiej obecne są od wieków (konkretnie od XVI wieku) i dawniej również dbano o to, by były gładkie, o jednolitej konsystencji. Zamiast(...)maszynek do mielenia mięsa używano wówczas gęstego sita, przez które kilkukrotnie przecierano uprzednio wstępnie posiekane podstawowe składniki*. Z historycznego punktu widzenia dodam tylko, że pasztety znano już w starożytnym Rzymie, choć trudno stwierdzić, na ile były one podobne w smaku do pasztetów, które my znamy i lubimy. Świadczy to jednak o tym, że pasztet to jedno z niewielu dań

Trzeci talerz
szynka z szynkowara 247

tematem. Pierwsze wędliny posmakowały całej rodzinie i, co jest chyba najlepszą rekomendacją, zostały już zjedzone. Dziś proponuję Wam prosty przepis na szynkę wieprzową z szynkowara, zrobioną z jednego kawałka mięsa, bez nastrzykiwania. Szynka jest nie za słona, soczysta i pachnąca. Polecam. składniki: 1 kg świeżej szynki wieprzowej 500 ml wody 30 g soli peklowej (6 płaskich łyżeczek) 3 ziarna ziela(...)angielskiego 1 liść laurowy 4 ziarna  jałowca szczypta rozmarynu 10 ziaren pieprzu 1 obrany ząbek czosnku wykonanie: Mięso umyłam. Wodę przegotowałam i ostudziłam. Do letniej wody dodałam sól peklową i wszystkie przyprawy, mieszałam do rozpuszczenia się soli. Mięso ułożyłam dość ściśle w szklanym naczyniu, zalałam solanką (mięso nie może wystawać ponad płyn!), przykryłam i odstawiłam do lodówki

babka w formie
Bitki wołowe w sosie pieprzowo - cebulowym 202

gotowały się bitki, przygotowuję wyśmienity sos, aromatyzowany czarnym pieprzem oraz cebulą. Bitki wołowe z czarnym pieprzem i cebulą. Składniki ok. 1 kg chudego antrykotu wołowego lub innego kawałka mięsa wołowego np. z udźca, usuń błony i tłuszcz 2 średnie cebule, obierz i drobno pokrój czarny pieprz świeżo mielony sól morska świeżo mielona 500 ml gorącej wody 1 łyżka(...)możesz je delikatnie rozbić (ja tego nie robię) rozłóż płasko na desce ręczniki papierowe, ułóż na nich plastry wołowiny na wierzchu plastrów rozłóż płasko ręczniki papierowe dociśnij ręczniki do mięsa, aby papier wciągnął soki z jego powierzchni osuszone plastry obsyp solą i pieprzem z obu stron (pieprzu daj minimalnie więcej niż zazwyczaj - nada on ciekawego smaku potrawie) następnie

Szybko Szybkowar
Kaczka stir fry z kapustą pak choi 248

Opcje przygotowania kaczki są dwie – bardziej wprawionym w kuchennych bojach polecam naszykowanie piersi w całości – będzie bardzo, bardzo soczysta i miękka. Skórę z tłuszczem na piersi nacinamy – nie do mięsa, sam tłuszcz – bardzo ostrym nożem, pod lekkim kątem. Skórkę solimy, pieprzymy, nacieramy połową przyprawy pięć smaków. Odwracamy pierś i przyprawiamy drugą stronę – tym razem bez soli. Sól na skórce sprawi(...)szybciej straci ona wodę i stanie się chrupka, a mięsa nie solimy, bo będzie za suche. Odstawiamy mięso do zamarynowania na 10-15 minut.   Całą pierś wkładamy do zimnego woka , skórką do dołu. Powoli, na niewielkim ogniu, wytapiamy z niej tłuszcz, około 10-12 minut. Moja pierś była naprawdę duża i gruba, czas smażenia zależy od grubości piersi, musicie

Karo in the Kitchen
GULASZ WOŁOWY, 142

powinno być wino (przynajmniej u mnie tak jest), które nadaje mu kruchości i delikatności, no i pozostawia cudny smak i aromat. Moje najmłodsze dziecię, wielki niejadek mięsny, (jak zje mięso, to wielkie święto), tym razem nie mogła się najeść, tak jej posmakowała wołowinka.... Pozostaje mi tylko polecić pyszny gulasz i życzyć smacznego... :-) Składniki: - 1kg wołowiny bez kości, u mnie goleń(...)kostkę cebulę, posolić i podsmażyć do miękkości. Pod koniec smażenia dodaję zmiażdżone 2 ząbki czosnku. Podsmażoną cebulę zdejmuję łyżką cedzakową na miseczkę i odstawiam. Umyte i osuszone ręcznikiem kuchennym mięso, kroję w kostkę i podsmażam partiami na rozgrzanym tłuszczu. Gdy przygotowuję z podwójnej porcji, podsmażam mięso na patelni i dopiero takie dorzucam do rondla. Do garnka z podsmażonym mięsem, dorzucam

Smaczne Zdrowe
Dietetyczny pasztet z kurczaka 168

potrawy, a później zjedzcie porcję pierogów lub makowca;) Dietetyczny pasztet z kurczaka z dodatkiem sosu chrzanowego z żurawiną Składniki: 4 uda z kurczaka, 1 podwójna pierś z kurczaka -  mięso po ugotowaniu i oddzieleniu od kości ważyło łącznie - 1,30 kg 0,5 kg pieczarek 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże marchewki 2 pietruszki 1/4 bulwy selera 2 duże(...)szklanki bulionu z kurczaka sól, pieprz czarny świeżo mielony, pieprz ziołowy, ewentualnie papryka słodka w proszku, mielona kolendra - ilości przypraw nie podaję, zależy od smaku kucharza Przygotowanie: Mięso należy ugotować do miękkości, w tym celu zagotować osoloną wodę z dodatkiem liści laurowych , ziaren pieprzu i ziela angielskiego . Uwaga! Do wrzącej wody włożyć udka i pierś kurczak a oraz marchewki, pietruszki

Codziennik Kuchenny
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 201

zdecydowanie różni się od tego co jadamy na co dzień.  Larb pochodzi z Tajlandii i Laosu, jest pikantną i bardzo aromatyczną sałatką. Podstawą tej potrawy jest dowolny gatunek mięsa mielonego lub siekanego. Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra, bazylia tajska, mięta).  Larb bardzo mi smakował, mięso było chrupiące, pikantne, kwaśne i słone jednocześnie(...)ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak.  Sałatkę podaje się na liściach sałaty, kapusty lub z ryżem. Wybrałam wersje z liśćmi sałaty, które zwija się i zjada wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka

Codziennik Kuchenny