mięso - 63110 przepisów (strona:122/4208)

Wołowina z żurawiną 104

kilka ziaren kolorowego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca 4 ząbki czosnku szczypta kminku świeży rozmaryn 3 goździki tymianek sól, pieprz olej ziemniaki jako dodatek + przyprawa do ziemniaków Mięso dokładnie nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Odkładamy pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozgrzewamy kilka łyżek oleju na głębokiej patelni. Na rozgrzany tłuszcz kładziemy mięso, opiekamy krótko(...)każdej strony. Piekarnik nagrzewamy na 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wkładamy mięso, dodajemy przyprawy oraz wino. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na min 1,5h. Sprawdzić na koniec pieczenia widelcem miękkość mięsa. W razie konieczności czas wydłużyć czasem potrzeba 2h aby mięso było miękkie. Zależy od jakości mięsa, nie można sztywno określić czasu pieczenia. Jeżeli robimy sos ze świeżej żurawiny

gotuj ze mną
Karp z pieczarkami w cieście francuskim 141

tkanki łącznej – kolagenu, ważnego dla prawidłowego funkcjonowania stawów i chrząstek. W porównaniu do innych ryb, karp pod tym względem przoduje. „Karp jest rybą średnio tłustą, 100 g mięsa z karpia dostarcza organizmowi ok 100 kcal, jest to o połowę mniej niż przy spożyciu takiej samej ilości mięsa wołowego, a nawet 4 do 5 razy mniej od średnio tłustej(...)polecana osobom na diecie niskokalorycznej. Tym bardziej, że zawiera wiele makro- i mikroelementów. W porównaniu np. z łososiem czy pstrągiem zawiera znacznie więcej manganu, cynku, żelaza czy wapnia. Ponadto mięso karpia jest doskonałym źródłem kwasów omega-3, wapnia, aminokwasów rozgałęzionych oraz antyoksydacyjnych bioaktywnych peptydów”( cyt. dr Joanna Tkaczewska), a także witamin rozpuszczalnych w wodzie (głównie

Smaki Na Talerzu
Zapiekanka z mięsem i makaronem 141

kolację ;) Wszystkie przyprawy znajdziecie jak zawsze w  Sklepie Skworcu Będzie mi bardzo miło jeśli polubisz moją stronę na Facebooku gotowaniepatki ❤ Gotowanie Patki  Składniki dla 4 osób:  Mięso:  500 g mięsa mielonego (ja dałam z indyka)  2 łyżki przyprawy do Mięsa mielonego Skworcu  1 łyżka Papryki Mielonej Słodkiej Skworcu  1 łyżeczka Suszonej Bazyli Skworcu(...)makaronu  1 kulka sera mozzarella 500 ml przecieru pomidorowego  Sól i pieprz  2 łyżeczki Suszonej Bazyli Skworcu 4 łyżki Cebulki prażonej Extra Skworcu  Przygotowanie :  Mięso gotuje w osolonej wodzie połowę czasu niż podane na opakowaniu np : 8 minut gotujemy 4 . Mięso doprawiam przyprawami ,dokładnie mieszam. Smażę na rozgrzanym oleju aż mięso będzie rumiane. Międzyczasie myję

Gotowanie Patki
Krokiety z mięsem po rosole 196

Krokiety są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu Wystarczy je jedynie zemleć z podsmażoną cebulką i gotowy farsz zawinąć w naleśniki. Najczęściej bywają podawane do barszczu czerwonego. Będą też smakowały podane z sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym), surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest też upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam(...)też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy z rosołu .   Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju

Kulinarny S.O.S.
Krokiety z mięsem po rosole 196

Krokiety są świetnym sposobem na wykorzystanie mięsa z rosołu Wystarczy je jedynie zemleć z podsmażoną cebulką i gotowy farsz zawinąć w naleśniki. Najczęściej bywają podawane do barszczu czerwonego. Będą też smakowały podane z sosem (np. pieczarkowym, czosnkowym), surówką lub sałatką obiadową. Fajnym pomysłem jest też upieczenie gotowych krokietów pod pierzynką z pieczarek lub sosu pomidorowego i żółtego sera.. Polecam(...)też kotlety z mięsa po rosole , paszteciki z mięsem z rosołu i pasztet drobiowy z rosołu .   Dodatki do krokietów… ** Sałatka obiadowa z pomidora i ogórka kiszonego ** Surówka ze świeżych ogórków ** Surówka ze świeżych buraków ** Chińska surówka z białej kapusty   Składniki: 2 jajka 1 szkl mleka 3/4 szkl wody 1 szkl mąki pszennej 2 łyżki oleju

Kulinarne S.O.S.
Zapiekanka z mięsem i brokułami / Meat and broccoli bake 130

Dzisiaj przedstawiam idealne danie na sycący, jesienny obiad. Pyszna zapiekanka z mięsem mielonym, brokułami w sosie serowym zapieczonymi pod warstwą ziemniaczaną zaspokoi głód na długo. Ponadto, jest łatwa i przyjemna w przygotowaniu. Uwielbiam takie zapiekanki, gdyż można przygotować je znacznie wcześniej i wrzucić do piekarnika w porze obiadowej. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zapiekanka z mięsem i brokułami(...)porcji) Składniki: 1 duży brokuł, pokrojony w różyczki 2 łyżki oleju roślinnego 500 g mięsa mielonego 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 łyżki sosu Worcestershire lub sojowego 1 łyżeczka czosnku granulowanego 3 szklanki mleka 1/4 szklanki mąki kukurydzianej 100 g startego sera żółtego ¼ łyżeczki kurkumy 4 ziemniaki, podgotowane w osolonej wodzie przez 10 minut i starte na tarce 1 jajko

karmelowy
Łopatka wieprzowa pieczona w smalcu z papryką, cukinią, cebulą i czosnkiem 132

Doskonałe mięso na ciepło na obiad lub jeszcze lepsze na zimno do kanapek. Dzięki esencji Knorr do duszonych warzyw nie trzeba ich dodatkowo doprawiać. Duża ilość warzyw powoduje, że cała potrawa, pomimo smalcu jest bardzo lekka. Na zimno z sosu powstaje bardzo delikatna galaretka. Co potrzeba: 1,4 – 1,5 kg łopatki wieprzowej bardziej okrągłej, 1 sztuka esencji Knorr(...)piekarnika. Cebulę kroimy w półksiężyce, paprykę obieramy ze skóry ostrym nożem, a następnie kroimy w drobne paseczki, cukinię pozbawiamy nasion i miękkich części i kroimy w drobną kostkę. Mięso myjemy, szpikujemy ząbkami czosnku, posypujemy obficie solą i pieprzem z każdej strony, obsmażamy na rozgrzanym smalcu z każdej strony po kilka sekund. Zapobiegnie to wyciekaniu soku z mięsa w czasie pieczenia

Bułka z Chlebem
Pasztet z czerwoną papryką ( do smarowania ). 192

pieprz czarny mielony dodatkowo 2- 3 łyżki smalcu lub dobrego masła 1 listek laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 5-6 ziaren czarnego pieprzu Sposób wykonania :   W ątróbkę i mięso myjemy, usuwamy grube żyłki, kroimy na mniejsze kawałki. Najlepiej jest płukać na cedzaku, przelewając bieżącą zimną wodą , palcami mieszając mięso. W nie dużym garnku stawiamy wodę , zagotowujemy i na wrzątek(...)wrzucamy pokrojone mięso i wątróbkę. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka czarnego pieprzu. Gotujemy przez około 20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ugotowane mięso wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy do wystygnięcia. Rosołu, w którym gotowaliśmy mięso, nie wylewamy, będzie nam jeszcze potrzebny. W czasie gdy mięso się studzi, myjemy paprykę, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy i kroimy

Przepisy i porady kulinarne
Wtorek: Chrupiące nuggetsy w panierce migdałowej 112

Menu na tydzień: Domowe fast foody, przepis które kochają dzieci” . Dzisiaj polecamy Wam bardzo prosty sposób na chrupiące nuggetsy, podpatrzony i sióstr Hemsley . Polega na tym, że mięso – może być kurczak, ale świetnie sprawdza się polędwiczka z indyka – panierujemy w mielonych migdałach. Nam nie zdarzyło się trafić na mielone orzechy w sklepie, ale do żaden problem(...)chwili super panierka jest gotowa.. Chrupiące nuggetsy w migdałach panieruje się nieco inaczej niż w bułce tarte, gdzie po prostu wysypujemy bułkę do misy i obtaczamy w niej mięso. Z migdałami jest ten problem, że szybciej niż bułka nasiąkają wilgocią z jajka, w którym zanurzone jest mięso i szybko zbija się w grudki. Chrupiące nuggetsy należy panierować

Niedzielny kucharz
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 108

food. W Polsce raczej rzadko spotykana, gdyż przegrywa konkurencję z kebabem. Shawarma to w gruncie rzeczy kebab robiony tylko nieco inną techniką. Najprostszy sposób przyrządzenia shawarmy polega na pocięciu mięsa w większe kawałki, które następnie wstawiamy do piekarnika. Kiedy się upieką, rwiemy mięso na małe kawałki przy pomocy widelca. Mięciutkie i soczyste mięso bardzo ładnie dzieli się wzdłuż włókien(...)papryki 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka czosnku w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (lub według upodobań do ostrości) Duża szczypta cynamonu Przygotowanie: Krok 1 Mięso pokrój z dość dużą kostkę, wielkości sporego kąska. Przełóż do misy, posyp płaską łyżeczką soli. Wymieszaj. Krok 2 Do oddzielnej misy przesyp składniki marynaty: 3 łyżki oleju, łyżeczkę kminu, łyżeczkę

Niedzielny kucharz
Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym 100

indyka a’la bitki w sosie własnym Udziec z indyka a’la bitki w sosie własnym z odrobina suszonych grzybów to doskonały pomysł na zdrowy obiad .Mięso wychodzi kruche , delikatne i po prostu pyszne . Do tego sos który powstaje sam w trakcie duszenia mięsa jest doskonałym dodatkiem do ziemniaków Genialne danie , które robi się samo . No a grzyby(...)Polecam , taki leniwiec jest naprawdę doskonały na zabiegany tydzień , tym bardziej że można je przygotować wcześniej . Odgrzane danie ,smakuje tak samo dobrze składniki na 3 osoby : 0,5 kg mięsa z udźca indyka bez skóry i kości 2 cebule mała garść, grzybów suszonych 2 łyżki sosu worcester ( lub maggi ) sól, pieprz do smaku 1 szklanka bulionu ( może być z kostki

Ogrodnik w podróży
Jak zrobić obiady na tydzień w jeden dzień – to prostsze niż myślisz 159

jeden dzień? 1. Przygotuj się Przygotowania są bardzo proste, ale bez nich się nie obejdzie. W przypadku prostego menu, np. takiego jak nasze ze zdjęcia, sprowadzają się do przyprawienia mięsa, umycia i pokrojenia warzyw, przygotowania sosu czy marynaty, ułożenia wszystkiego na blaszkach do pieczenia i nagrzaniu piekarnika. My robimy to taśmowo – czyli najpierw przygotowujemy zestawy przypraw i marynaty, przyprawiamy(...)odpowiednio wszystkie kawałki mięsa, a potem zajmujemy się warzywami. W tym czasie mięso się marynuje. Potem wszystko układamy na blaszkach do pieczenia – i zaczynamy niedzielny seans. Gotowanie na tydzień ma sens tylko wtedy, gdy przygotowane potrawy będą w odpowiedni sposób przechowywane. Przygotuj też zatem pojemniki, w których będziesz wszystko mrozić. 2. Zrób kilka posiłków na bazie tych samych składników

Niedzielny kucharz
Piątek: Tortille carnitas 108

Szybki sposób na pyszną i treściwy lancz. Tortilla jest łatwiejsza do zrobienia i smaczniejsza niż jakakolwiek kanapka. Można w nie zawinąć dowolne mięso, ale z carnitas smakują wyjątkowo! Czas : Jeśli masz gotowe składniki kilka minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 2 Polacy wrapy i tortille chętnie kupują w barach sałatkowych, czy u pana kanapki w pracy. W domu robimy(...)zrobi go każdy. Tu znajdziecie sprawdzony przepis, jak zrobić miękkie i elastyczne placki tortilli. W tortillach piękne jest to, że można w nie zawinąć wszystko: dowolne warzywa i mięso. My proponujemy dodać do tortilli mięso carnitas, duszoną w aromatycznym sosie wieprzowinę, tak mięciutką, że rozpływa się w ustach. Mięso jest dobrze przyprawione i soczyste, tak że tortilla nie potrzebuje właściwe

Niedzielny kucharz
Kiełbasa wieprzowa wędzona z chili, podpiekana 97

smaki to polecam, ale jeśli wolicie mniej pikantnie, można zmniejszyć ilość chili lub całkowicie pominąć. Polecam serdecznie :) Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 1 kg boczku wieprzowego peklosól 18 g/kg mięsa Przyprawy na 1 kg: 1.5 g pieprzu czarnego świeżo mielonego 1.25 kg kolendry suszonej (liście) 2 g czosnku świeżego 5 g grysu chili Dodatkowo: jelita wieprzowe kaliber 26/28(...)m/kg farszu)  woda 5% wagi mięsa (przy 2 kg mięsa 100 ml wody) Przygotowanie: Łopatkę pozbawić błon. Wstępnie sklasyfikować oddzielając chude mięso od kawałków z tłuszczem. Obrobione, oczyszczone i sklasyfikowane mięso pokroić na kawałki 3x3 cm, przełożyć do pojemników lub misek każde osobno, zasypać solą peklową, wymieszać, zamknąć i peklować 48 h w lodówce. Po tym czasie mięsa zmielić

Kocham..lubię..gotuję..

Proponowane wyszukiwania