Wolno pieczona karkówka, świetna jako wędlina. Mięso jest soczyste, nie przesuszone, a przy tym, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony Mniam Mniamskładniki1 i 1/2 kg chudej karkówki3 czubate łyżki soli2 łyżki grubo zmielonego pieprzuprzygotowanieKarkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu. Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać, odstawić do wystudzenia. Karkówkę zalać w naczyniu(...)zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba położyć na nie wyparzony talerzyk i obciążyć czymś ciężkim). Wstawić do lodówki na dobę. W czasie leżakowania, mięso przewróć kilka razy. Karkówkę wyjąć z solanki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić na talerzu do lodówki na kilka godzin. Ponownie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Pieprz rozsypać na desce, położyć
Stare GaryKolejny przepis na roladę z polędwiczki wieprzowej. (Polędwiczka z chorizo tutaj ) Rolady powodują że z niewielkiej nawet polędwiczki otrzymujemy całkiem pokaźną porcję mięsa. Nadziewać możemy właściwie tym co akurat mamy. Pasta z rukoli powstała tylko dlatego, że sałata leżąca w lodówce lekko już podwiędła, i nie wyglądała zbyt apetycznie. Trzeba ją było wykorzystać inaczej niż zazwyczaj. Roladę możemy(...)sólpieprzok 100 - 150 g szynki suszona, typu parmeńskiego, cienkie plastry, do obłożenia polędwiczkiprzygotowaniePolędwiczkę umyć, oczyścić z błon. Jeżeli na grubszym końcu polędwiczki znajduje się tzw główka czyli kawałek mięsa nie do końca połączony z resztą - należy go odciąć i odłożyć na bok. Rukolę rozdrobnić w blenderze razem z oliwą. Przełożyć do miseczki
Stare GaryDzisiaj coś szybkiego dla zabieganych - do których ostatnio ja należę ;) Wystarczy mieć to, co nam pozostało z gotowania rosołu, czyli jakieś mięso i warzywa. Ja tym razem gotowałam rosół na indyku, a więc kawałki tego własnie mięsa mi zostały - konkretnie skrzydła. Kiedy ostygły, obrałam z nich chude mięso. Nie miałam na początku pojęcia, co z tym mięsem zrobić. Mogłam dorzucić(...)wywaru i zrobić na przykład pomidorową z mięsem. Postanowiłam jednak zrobić zapiekankę. I to był dobry pomysł :) Składniki: chude mięso z rosołu , ugotowana marchewka , jajko , gęsta kwaśna śmietana , masło do wysmarowania kokilek, sól i pieprz do smaku. Kokilki do zapiekania wysmarować masłem. Do połowy wysokości napełnić je rozdrobnionym mięsem - wielkość kawałków według uznania. Na wierzch wysypać warstwę pokrojonej
Codzienna kuchnia niecodziennamięsożerną rodzinę proponuję dzisiaj przepis na pyszny schab, ale nie tradycyjnego kotleta schabowego, tylko schab w sosie śmietanowym. U nas w domu na to danie mówiło się sztuka mięsa. W stołówce do której chodziłam na obiady w dzieciństwie sztuką mięsa nazywano szynkę wieprzową w sosie. Sztuką mięsa nazywa się też duszoną wołowinę, ale my pozostańmy przy dzisiejszym schabie. Tak przygotowany(...)schab jest bardzo delikatny, kruchy, rozpływa się w ustach, a sos do mięsa przygotowany jest na bazie wywaru z dodatkiem słodkiej śmietany. Uwielbiam duszone mięsa z sosami, np. zrazy wołowe zawijane, czy też wieprzowe , a tak przygotowany schab w sosie jest pyszny. Polecam Schab w sosie śmietanowym : 1 kg schabu 2 szklanki wrzącej wody włoszczyzna bez kapusty 1 cebula
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmusimy wcale kupować drogiego mięsa, wystarczy ładny kawałek łopatki, aby przygotować pyszną wędlinę kanapkową. Mięsa marynowałam już wiele razy, ale ten sposób jest najłatwiejszy, ze wszystkich mi znanych. Od mojego dostawcy przypraw Skworcu.pl otrzymałam świetną marynatę do mięsa . Skład banalny, czyli sól peklująca i wyciąg z naturalnych przypraw!, coś czego używały nasze Babcie!. Składniki: 1 kg mięsa, łopatka, szynka(...)karczek 3 łyżeczki Marynata Szynka Wiejska 3 łyżki oleju 2-3 listki laurowe Sitaka ściągająca Marynatę mieszamy z olejem i dokładnie nacieramy mięso, owijamy folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki. Zamarynowane mięso wkładamy do ściągającej siatki, wkładamy liście laurowe, przekładamy do rękawa do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180C i umieszczamy tam mięso na ok. 60-70 minut
Apetyczna babeczkasię na połączeniu różnych smaków i tekstur w jednym daniu. Oto kroki, które pomogą Ci stworzyć to wyjątkowe danie: Składniki: Makaron muszelki (najlepiej jasne, by nadzienie było bardziej widoczne) Mięso mielone (mielone mięso wieprzowe, wołowe lub mieszanina) Cebula, posiekana Czosnek, posiekany Pomidory, obrane i pokrojone w kostkę Sól i pieprz do smaku Oliwa z oliwek Ser żółty, starty (opcjonalnie) Koper(...)zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Następnie odcedź go i odstaw do ostygnięcia. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a następnie podsmaż cebulę i czosnek aż do zeszklenia. Dodaj mięso mielone i smaż, mieszając, aż zmieni kolor na brązowy. Wsyp pokrojone pomidory i smaż przez kilka minut, aż stanieją. Dopraw całość solą i pieprzem według własnego smaku. Teraz czas
Ania i Marcin gotująRoladki z polędwicy wieprzowej to wykwintne danie, które zachwyci nie tylko miłośników mięsa, ale także wszystkich, którzy cenią sobie smak i elegancję podczas posiłku. Ta potrawa doskonale łączy delikatność polędwicy wieprzowej z różnorodnymi dodatkami, tworząc niezwykłe połączenie smaków. W tym artykule przybliżymy Ci, jak przygotować roladki z polędwicy wieprzowej oraz podzielimy się kilkoma wskazówkami, które sprawią, że Twoje danie będzie(...)Czerwone wino Olej Zioła (np. rozmaryn, tymianek) Przygotowanie Aby przygotować roladki z polędwicy wieprzowej, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Oczyść polędwicę z błon i nadmiaru tłuszczu. Następnie delikatnie rozwałkuj mięso, aby uzyskać cienkie plastry. Na plasterku polędwicy połóż kawałek boczku, kilka oliwek, kapary oraz cienko pokrojoną cebulę. Posól i popieprz. Zwiń całość w formie roladki i zabezpiecz wykałaczką. Na patelni
Ania i Marcin gotująShoarma z kurczaka z piekarnika to zdrowszy sposób na przygotowanie popularnego dania kuchni Bliskiego Wschodu. Niezwykle aromatyczne, soczyste pieczone mięso z kurczaka będzie świetnie smakować w towarzystwie świeżo pokrojonych warzyw i sosu jogurtowego. Shoarmę z dodatkami podaj w zawiniętą w domowy chlebek lawasz lub z frytkami czy pieczonymi ziemniakami. W każdej wersji będzie świetnym pomysłem na obiad, który posmakuje też(...)multicookerze/szybkowarze – poniżej znajdziesz dokładną instrukcję! Co to jest shoarma? Shoarma (szarma, shawarma), która ma swoje korzenie w Imperium Ottomańskim, to mięsne danie składające się z aromatycznie doprawionego mięsa, upieczonego na obracającym się, pionowym rożnie i pokrojonego w cienkie paski. Tradycyjnie shoarmę przygotowuje się z jagnięciny i baraniny, obecnie często spotykany jest też kurczak, indyk czy wołowina. Shoarma jest jednym
Na-talerzu.plktórego chce się wracać. Odpowiednio pożywne, a jednocześnie relatywnie lekkie danie, które w ciągu 40 minut będzie na Twoim stole! A jeśli szukasz równie szybkiego dania z makaronem bez mięsa, zobacz nasze przepisy na makaron z sosem Alfredo oraz makaron z pomidorami i mozzarellą . Podobnie jak makaron z serkiem mascarpone lub makaron z dynią , również pierś z kurczaka z makaronem(...)wyważonym smakiem. Ten przepis, to też świetne podsumowanie sezonu i zarazem pożegnanie z letnimi produktami. 40 minutowy kurczak z kukurydzą i makaronem , to bardzo dobry sposób na wykorzystanie mięsa, które zostało z rosołu lub innego dania. Najlepszy efekt uzyskasz z kukurydzy w kolbach. Dla uzyskania bardziej kolorowej potrawy dodaj ulubione warzywa. Jako dodatek sprawdzą się również pieczarki, które świetnie zastąpią
Kuchnia Na WypasieNiedzielny obiad warto zaplanować sobie dzień wcześniej. Mięso ma szanse nabrać przez noc aromatu marynaty, jest czas, aby dobrać odpowiednie dodatki, a co za tym idzie zaoszczędzić wolne chwile na odpoczynek. Taka pierś z kurczaka z kością i skórą jest wdzięcznym i szybkim mięsem do przyrządzenia. Dzięki wyrazistej marynacie jest pełne aromatu, soczystości i smaku. Koniecznie wypróbujcie, polecam(...)stronach pod skórą piersi i wkładać delikatnie marynatę, starać się ją pod jak najszerzej rozprowadzić. Od strony kości również wetrzeć odrobinę marynaty. Tak przygotowane mięso odstawić do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjąć mięso na godzinę przed obróbką termiczną, aby nabrało temperatury pokojowej. Na patelni rozgrzać dobrze odrobinę oleju i obsmażyć mięso najpierw od strony
Kulinarne przemysleniajagnięcego i przygotuj wyjątkowe dania mięsne. CZYTAJ WIĘCEJ Poznanie Combra Jagnięcego Comber jagnięcy, znany również jako rump steak, jest często uważany za jedno z najwyższej jakości i najsmaczniejszych kawałków mięsa jagnięcego. Jego wyjątkowość polega na połączeniu delikatnej mięsistości z intensywnym smakiem. Comber znajduje się na grzbiecie jagnięcia, tuż nad lędźwią. To mięso cechuje się niewielką ilością tłuszczu, co przekłada się(...)jego soczystość podczas smażenia. Wybór i Przygotowanie Combra Wybór odpowiedniego combra jagnięcego ma kluczowe znaczenie dla końcowego rezultatu. Przy zakupie zwróć uwagę na kolor mięsa – powinien być delikatnie różowy, co wskazuje na młody wiek zwierzęcia. Upewnij się, że mięso jest świeże i pozbawione nieprzyjemnych zapachów. Przed smażeniem warto combera marynować. Możesz użyć marynaty z ziołami, oliwą, czosnkiem i sokiem
Podstawy Gotowaniadelikatną soczystość i wyjątkowy smak w każdym kęsie. Smażenie to nie tylko technika, ale wręcz sztuka kulinarnej transformacji łososia, która docenia jego bogactwo smaku. Łosoś, o swoim delikatnym różowym mięsie, jest ulubieńcem nie tylko miłośników ryb, ale również szefów kuchni na całym świecie. Dla wielu jest synonimem elegancji i wykwintności na talerzu. Smażenie łososia to sposób, aby zachować jego soczystość(...)Smażenia Kluczowym elementem udanego smażenia łososia jest wybór odpowiedniego fileta. Wartościowy surowiec to podstawa smacznego dania. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na świeżość ryby, jej barwę, a także fakturę mięsa. Odmiany łososia, takie jak łosoś atlantycki czy dziki, posiadają różne cechy smakowe i konsystencję mięsa. Warto zasięgnąć rady u ekspertów rybnych w sklepie lub na targu rybnym, aby dokonać właściwego
Podstawy GotowaniaZupa meksykańska z kurczakiem to minimalnie zmieniona wersja meksykańskiej zupy z wieprzowym mięsem mielonym, która bardzo nam smakowała i robiłam ją już kilka razy. Tym razem zmieniłam mięso wieprzowe na mięso drobiowe, przez co zupa meksykańska z kurczakiem jest chudsza. Do zrobienia zupy wykorzystałam mięso z filetu z piersi kurczaka, które pokroiłam w drobną kostkę. Jest to pomysł na obiad(...)łyżeczki ostrej papryki w proszku szczypta chili (według uznania) 1 łyżeczka kurkumy sól, pieprz do smaku kilka gałązek zielonej kolendry (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Zupy meksykańskiej z kurczakiem: Mięso umyć, usunąć błonki, pokroić w niedużą kostkę. Przełożyć do miseczki. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką (1/2 łyżeczki) i kurkumą (1/2 łyżeczki). Wymieszać i odstawić na 15 minut. Marchew umyć, obrać, zetrzeć
Danka Pichci