mięso - 63110 przepisów (strona:115/4208)

POLĘDWICZKA WIEPRZOWA Z KASZĄ / PORK TENDERLOIN WITH GROATS 121

TENDERLOIN WITH GROATS Dopiero niedawno przypomniałam sobie, że w polskiej kuchni istnieje coś takiego jak kasza. Nigdy za nią nie przepadałam. Z dzieciństwa wspominam nieszczęsną, gryczaną z sosem z mięsa (najczęściej z bitek), która skutecznie zniechęciła mnie do jedzenia kasz wszelakich na lata :] Ostatnio postanowiłam jednak sprawdzić czy aby nie zmienił mi się smak (bo raz na kilka lat nasze(...)sojowego 1 łyżeczka białego octu winnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka musztardy (u mnie sarepska) szczypta soli, pieprzu, ulubionych ziół (u mnie prowansalskie) kilka kaparów, ziaren zielonego pieprzu woda MIĘSO: 500 g (+/-) polędwiczki wieprzowej 80 g hummusu 65 g (8 plasterków) chorizo 65 g (8 plasterków) cheddara świeża bazylia sól, pieprz INGRIDIENTS (4 portions): SALAD: 200 g barley 2 handful

Martyna Cooks
TATAR!!! 175

moim blogu - TATAR ! Tatar to niesamowicie kultowe danie które wszyscy uważają za obrzydliwe, okropne i ohydne a tak naprawdę nikt go nie jadł bo się bał! Bo surowe, mięso mielone jest fuj! A jak je się surowe mięso np w sushi to jest wszystko ok! Bo ryba nie jest już fuj Tak, tak to strach przemawia przez was bojaźliwi ludzie(...)możemy polec przez nasz strach :-D. Namówił nas na spróbowanie tatara, kolega Piotrek i już od pierwszego kęsa zakochaliśmy się w tym okropnie kalorycznym daniu. Naprawdę, kupując dobre mięso i mając pewne jajka nie mamy czego się bać. A tak poważnie tatar nie jest surowym mięsem, gdyż po dodaniu do niego soku z cytryny bieleje ono jakby się gotowało

sierotka maRysia w kuchni
Suszony schabik 143

szklanki soli 4 duże ząbki czosnku (można mniej lub więcej - ilość dowolna) słodka papryka, majeranek suszony rajstopy Do dzieła! Schab myjemy dokładnie, suszymy i odkrajmy wszystkie brzydkie części mięsa - ma nam zostać ładny równy kawałek. Nacieramy go cukrem i odstawiamy na dobę do lodówki zapakowany najlepiej w miseczkę lub plastikowy pojemniczek (nie przykrywamy). Po dobie odlewamy wodę która wydobyła się(...)mięsa. Dokładnie myjemy, wycieramy i zasypujemy mięso solą - za pierwszym razem odstawiłam na 24 h i było ok ale jak za drugim razem mój schab postał w soli 48h to był super - bardziej skruszał i naprawdę świetnie smakował ale trzeba pamiętać aby mimo wszystko po dobie odlać z niego wodę. Po upływie 24 lub 48 h znów dokładnie schab myjemy

sierotka maRysia w kuchni
Polędwica wołowa, psiamać! 96

Jest mięso i mięso. Ale wołowina wydaje się być czymś więcej niż tylko kawałkiem mięsa. W szczególności polędwica wołowa, którą można jeść surową. Polędwica to dość długi mięsień biegnący wzdłuż grzbietu zwierzaczka i co najważniejsze - dość leniwy mięsień, wykonujący mało ruchu w swoim bydlęcym życiu. Dlatego właśnie jest chyba najlepszą porcją mięsa w całym mięsnym świecie. Kto ją choć(...)kilogram. Dobra, jest to trochę więcej niż koszt wątróbki drobiowej z dwudziestu kurczaków ale psiamać - warto, oj warto! Polędwicę wołową wyciągamy z lodówki aby podczas smażenia mięso miało pokojową temperaturę. Mięso przed samym smażeniem doprawiamy solą i pieprzem. Grzejemy małą patelnię z łyżką oliwy. Gorąca patelnia, mięso w ruch. Moją polędwicę (ok. 1,5 cm grubości) chciałem mieć krwistą więc

Right Behind The Kitchen
Grillowana pierś prosto z czerwonej marynaty 124

kurczaka. Odstawiamy na minimum godzinę. Jeśli kurczak był bardzo zimny, prosto z lodówki, może się przez ten czas marynować w pokojowej temperaturze. Poza tym taką pokojową temperaturę powinno mieć mięso przed grillowaniem.  Rozgrzewamy porządnie patelnię do grillowania, solimy dopiero marynatę, dokładnie wcierając wszystkie składniki w mięso. Kładziemy piersi z kurczaka, smażymy ok. 3 minuty, przekręcamy o 90 stopni, smażymy(...)kolejne 3 minuty na dość mocnym ogniu. Powtarzamy tę czynność na drugiej stronie mięsa.  Sprawdzamy mięso naciskając palcem najgrubszą jego część, dowiadując się tym samym jak mocno "sprężynuje". Im mniej odbija, tym bardziej wysmażone. Warto tak naciskać od samego początku smażenia aby móc sobie wyobrazić jak może wyglądać mięso w środku bez konieczności rozcinania go w trakcie smażenia

Right Behind The Kitchen
Pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem 189

jakiś awers to tego typu pasztetów. Ale mam alternatywę na taki pasztet. Po pierwsze pasztet drobiowy zrobiony z całego kurczaka - tj. z tego, co się da wykroić z niego. Mięso nie jest wcześniej obgotowywane tylko od razu surowe mielone. Tym razem bez dodatku boczku i wątróbki ale za to z kilkoma innymi składnikami, które nadają pasztetowi ciekawego charakteru. Przepis(...)pasztet z całego kurczaka z suszonymi pomidorami, orzechami ziemnymi i koperkiem Oddzielić z kurczaka (ok.1 kg) poszczególne partie mięsa - piersi oraz całe nogi od korpusu. Korpus ze skrzydełkami można zamrozić albo od razu nastawić rosół. Ściągamy skórę z piersi i nóżek. Od wewnętrznej strony nogi nacinamy mięso wzdłuż kości i sukcesywnie, etapami oddzielamy nożem mięso. Możemy to robić niezbyt starannie

Right Behind The Kitchen
Pappardelle z ragu z baraniny 178

Wydaje mi się, że dania z baraniny stosunkowo rzadko pojawiają się na polskich stołach. A szkoda, ponieważ jest to bardzo smaczne  i ciekawe mięso, z którego można wyczarować mnóstwo wspaniałych dań. N a Wyspach to mięso j est zdecydowanie bardziej popularne, a różne części baraniny czy jagnięciny dostępne  są  w każdym sklepie. Moim zdaniem dobrze przygotowane mięso(...)jest fantastyczne i smakuje rewelacyjnie. Gorąco polecam je wypróbować. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim może ono smakować, ze względu na specyficzny zapach i charakterystyczny smak, jednak nie każde mięso musi smakować jak kurczak lub schabowy;) Ponadto mięso to wydaje mi się również zdrowe, ponieważ takie owieczki pasą się samodzielnie, swobodnie i bezstresowo na polach i łąkach ;) Dlatego też

Codzienne Gotowanie
Gulasz Strogonow z dzika z pieczarkami 211

Dziczyzna to bardzo zdrowe i naturalne mięso. Nie pochodzi z hodowli, więc nie jest skażone chemią. Zawiera więcej białka i jest chudsze od swoich hodowlanych kuzynów. Ze względu na dość małą popularność, nigdy wcześniej dziczyzna nie gościła na naszych stołach. W ostatnim tygodniu pojawiła się w jednym z popularnych dyskontów „w kropki”, i na dodatek w bardzo dobrej(...)jakości. Nie mogłam oprzeć się pokusie i musiałam spróbować (pomimo, że nie jestem zbyt mięsożerna :) ) Z zakupionego mięsa przygotowałam „Gulasz Strogonow z pieczarkami”, który podałam z kaszą pęczak. Jakież było moje zaskoczenie, kiedy spróbowałam gotowego dania. Mięso kruche, miękkie, delikatne. Cała potrawa tak pyszna, że nie szło oderwać się od widelca (a jestem bardzooo wybredna, jeżeli chodzi

Moja Delicja
Jajka po szkocku 109

obiadowe. I przekąska. Dla Szkotów danie na śniadanie. Proste, tanie, a jakie efektowne, a do tego naprawdę sycące. Składniki: 6 jajek ugotowanych 2 jajka do panierowania 600-700 g mięsa mielonego 1 łyżeczka czubata papryki ostrej 5 filetów anchovies kilka gałązek tymianku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka oleju rzepakowego bułka tarta mąka Wykonanie: W malakserze zmiksować anchovies, paprykę, tymianek(...)rozmaryn. Dodać do mięsa mielonego i dokładnie wymieszać. Na głęboki talerz wysypać mąkę, na drugi bułkę tartą, w kolejnym przygotować roztrzepane jajka. Jajka obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajko obtoczyć w mące. Na blacie (może też być deska do krojenia) podsypanym mąką przygotować „placek” z mięsa mielonego, tak, żeby móc położyć na nim jajko i je w mięso zawinąć

Pociąg Do Kuchni
Pieczeń wieprzowa zapiekana z warzywami. 154

Jest to danie, które często przygotowuje moja mama na niedzielny obiad. Nieco je zmodyfikowałam dodając więcej letnich warzyw i powstało idealne danie. Mięso jest miękkie i soczyste, a dzięki temu, że piecze się razem w warzywami, niesamowicie smaczne. Polecam!!! Składniki na pieczeń wieprzową zapiekana z warzywami 1 kg wieprzowego mięsa nadającego się na pieczeń (karczek, łopatka) sól zmiękczająca mięso(...)cukinia 1 młody, nieduży bakłażan 3-4 młode cebulki 2 papryki (u mnie żółta i czerwona) ugotowane ziemniaki garść natki pietruszki kilka gałązek szczypiorku sól oliwa      Mięso nacieramy solą zmiękczającą i odkładamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Następnie oprószamy mięso papryka słodką, pieprzem czosnkowym, ziołami, wkładamy do naczynia żaroodpornego

Rozpustne gotowanie
Schab zapiekany w sosie śmietanowo - musztardowym 219

Taki oto schab przyrządziłam dzisiaj na obiad. W ramach współpracy z De Care otrzymałam w paczce m.in. musztardę miodową Dijon. I to właśnie ona stanowiła bazę mojego dania. Mięso wieczorem zamarynowałam w musztardzie a na drugi dzień upiekłam wraz z pozostałymi składnikami. I bardzo polecam tak przygotowany schab, bo nam bardzo smakował. Mięso nie było za suche a śmietana wraz(...)pozostałymi dodatkami utworzyłam aromatyczny sos. Mięso podałam z ziemniakami i surówką z kapusty. Pychota :) 4 porcje: Składniki: 4 plastry schabu 3 marchewki 1 pietruszka 3 cebule 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% musztarda miodowa Dijon - Maille ( De Care ) sól, pieprz, papryka słodka, liść laurowy, gałka muszkatałowa, przyprawa do mięs Mięso obficie natrzeć pieprzem, słodką papryką i przyprawą

My simple kitchen
Faszerowane udka kurczaka na fasoli szparagowej z sezamem 131

Knorr to kompozycja stworzona z myślą o wszystkich smakoszach pieczonego kurczaka. Z tą przyprawą efekt chrupiącego kurczaka z rożna możemy osiągnąć łatwo i wygodnie. Przyprawa idealnie się rozprowadza, nadaje mięsu smakowity złocisty kolor. Pod chrupiącą skórką kryje się aromatyczny, doskonale przyprawiony kurczak. Swój smak i aromat zawdzięcza kompozycji takich ziół i przypraw jak m.in. kolendra, kurkuma, pieprz, papryka, cynamon. Palce(...)suszonych grzybów 1 mała czerwona cebula pęczek pietruszki 1 łyżeczka słodkiej papryki sól, pieprz przyprawa Knorr "Do złotego kurczaka" fasolka szparagowa sezam Grzyby całą noc moczymy w wodzie. Mięso z podudzia delikatnie i ostrożnie wycinamy nożem. Chodzi o to, żeby zdjąć skórę tak, żeby trzymała się na końcówce kości. I mamy wtedy podudzie pozbawione skóry, czyli samo mięso na kości

Marder&Marder Manufacture
Październikowe Wyzwanie Blogerek - Skrzydełka w piwnej marynacie 167

sprawdzonego, co już gościło na moim stole, jednak w nieco innej formie. W oryginale jest to marynata do karkówki, jednak wykorzystałam ją do drobiu, gdzie również doskonale się sprawdziła. Mięso wychodzi soczyste, mięciutkie i z wyczuwalną nutą piwa, które jednakże nie jest dominujące w smaku mięsa. A to już baner wyzwania oraz lista uczestników :) Marta www.magicznezyciemarty.pl Justyna http://www.tysiagotuje.pl/ Gosia(...)doodorka.blogspot.com/ Składniki: 6 skrzydełek 1 ząbek czosnku 1/2 puszki piwa 1 łyżeczka soku z cytryny kilka ziarenek ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 goździki sól, pieprz, przyprawa do mięsa, imbir Skrzydełka oprószyć solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa. Włożyć do miski. Zetrzeć ząbek czosnku i dodać do mięsa. Wlać sok z cytryny oraz dodać pozostałe przyprawy. Wymieszać, delikatnie wmasowując przyprawy

My simple kitchen
Barania łopatka długo pieczona 177

oberwane sól, pieprz (u mnie kolendrowy) 2 - 3 łyżki oliwy główka czosnku do pieczenia 2 gałązki rozmarynu do pieczenia 2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina  przygotowanie Łopatkę umyć, osuszyć. Mięso ponakłuwać i w nacięcia włożyć połowę ząbków czosnku. Jeżeli są za duże przekroić na pół. Pozostałe ząbki zetrzeć w blenderze z igiełkami rozmarynu i oliwą. Łopatkę posolić, posypać pieprzem, posmarować(...)wszystkich stron oliwą z czosnkiem i rozmarynem, zawinąć w folię, włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia doprowadzić mięso do temperatury pokojowej, Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury. Na dnie brytfanny rozłożyć  ząbki czosnku, nie obierać, i dwie gałązki rozmarynu, na wierzchu ułożyć nasze mięso, polać oliwą , położyć parę ząbków czosnku, przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Natychmiast zmniejszyć temperaturę

Stare Gary
Policzki wołowe 158

Policzki wołowe od dawna były na naszej liście do zrobienia. Wiedzieliśmy, że to bardzo wdzięczny kawałek mięsa, szkoda tylko, że tak mało popularny. Danie, które dziś Wam przedstawiamy jest absolutnie fantastyczne w smaku - pikantne dzięki papryczką chipotle z rozpływającym się w ustach mięsem, które pod lekkim tylko naciskiem widelca rozpada się na kawałki. Robi się praktycznie samo, bo jedyne(...)zrobić to przesmażyć do zrumienienia i włożyć do żeliwnego garnka, aby piekło się w bulionie w piekarniku. Tyle! A macie obiad, który zachwyci każdego - pyszny sos i wspaniałe mięso! Jeśli wolicie delikatniejsze w smaku potrawy zmniejszcie ilość papryczek chipotle - one są bardzo ostre, ale nie rezygnujcie z nich zupełnie - dzięki nim otrzymacie lekko wędzony aromat całego dania. Dla lekkiego zneutralizowania

Plate of Joy