Pierwszego tatara zjadłam gdy byłam nastolatką. Nie smakował mi w ogóle. Tatar z mięsa wołowego z dodatkami Od tamtego czasu trzymałam się od niego z daleka. W tamtym roku odwiedzając Kraków trafiłam do dość dużej ale przytulnej restauracji. Restauracja ta serwowała tradycyjne dania kuchni polskiej. Nie wiem jakim cudem jako przystawkę zamówiłam właśnie tatara. Był rewelacyjny. Podany z wędzonymi szprotkami(...)świeżutkim pieczywem. Niebo w gębie. To był dzień, w którym tatar powrócił do moich łask. Od tego czasu robię go często. Najlepsze mięso na tatar to polędwica wołowa. Możemy ją kupić gotową, tj. w wersji mielonej, możemy sami zmielić mięso w domu ale możemy też zamiast mielenia pokroić mięso w bardzo drobną kostkę. Najważniejsze aby mięso, którego używamy było świeże
mecookswysokie. Obsługa sklepu z całą pewnością pomoże nam w doborze optymalnego sprzętu dla naszych potrzeb. Dziś jednak chciałbym poruszyć temat – „ Jak wybrać maszynkę do mielenia mięsa ” istnieje bowiem kilka elementów na które należy zwrócić uwagę. Ręczna czy elektryczna Maszynka ręczna nie zużywa prądu, jednak wymaga od nas siły potrzebnej do zmielenia mięsa i jest mniej wydajna. Taka(...)jego uszkodzenia po pewnym czasie. Elektryczna natomiast jest dużo bardziej wydajna i wbrew pozorom nie zużywa aż tak dużo prądu i nie niszczy blatu. Moc maszynki do mielenia mięsa Kolejnym bardzo ważnym kryterium wyboru maszynki jest jest moc. Im większa moc tym urządzenie może pracować dłużej bez przegrzania się. Moc maszynki przekłada się również na jej wydajność czyli jaką ilość
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ilością wieprzowiny, sera i małą ilością białego ryżu. Oczywiście wszystko można zmodyfikowaćnie tracąc aromatu i smaku dania, a zdecydowanie zmniejszając ilość kalorii i tłuszczu! Wystarczy zamienić wieprzowinę na chude mięso z kurczaka lub indyka. Nie trzeba mięsa drobiowego wcześniej podsmażać – upiecze się w piekarniku. Nie trzeba tez dodawać ciężkostrawnego sera. Dzięki takim zabiegom pieczona papryka nafaszerowana mięsem z kurczaka(...)przez praskę lub drobno posiekaj. Cebulę posiekaj dość drobno. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i przesmaż cebulę z czosnkiem aż to uzyskania złotego, lekko brązowego koloru. Przestudź lekko. Zmiel mięso lub pokrój w bardzo drobną kostkę. W misce roztrzep 2 jajka, dodaj sól (jeśli używasz mielonego mięsa ze sklepu – sprawdź najpierw jego skład, bo często jest już posolone!), dodaj pieprz
Eat me! Fit me!upiec schab w całości aby był mocno soczysty i aromatyczny? No właśnie…Największy problem przy pieczeniu schabu to to, że szybko staje się suchy. Schab należy do chudych mięs, a niewłaściwe pieczenie wysusza go. Zamiast pięknego, soczystego kawałka mięsa na stole ląduje podeszwa. Mimo wszystko uważam, że pieczenie schabu w całości jest o wiele łatwiejsze niż smażenie kotletów(...)piec go do uzyskania 67ºC. Schab można też piec na patelni, również przy pomocy termometru. Zajmuje to około 30 minut. Tak upieczony schab jest bardzo soczysty. Podobnie jak inne mięsa pieczone w całości zawijam schab w folię i odstawiam na 10 minut przed pokrojeniem. Schab pieczony z brukselką Składniki: 4-5 porcji 800 g schabu bez kości 3 ząbki czosnku
codojedzeniaDziś dzielę się z Wami pysznym mięsem! Smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno !kanapka z plasterkiem tej pieczonej karkówki ...pycha! Składniki; 1 kilogram karkówki wieprzowej kilka ząbków czosnku 2 łyżki suszonego cząbru Skworcu pół łyżki suszonego rozmarynu Skworcu 1.5 łyżki soli pieprz czerwony Skworcu słodka papryka mielona Skworcu ok 1/3 szkl. sosu sojowego 1 szkl. wody(...)łyżki oleju Przygotowanie; Mięso myjemy a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Na całej długości mięsa nożem robimy delikatne nacięcia, takie aby zmieścić w nie plasterki czosnku. Mięso nacieramy dokładnie solą, następnie spryskujemy je olejem z każdej strony. W miseczce mieszamy ze sobą cząber, rozmaryn , ok, pół łyżeczki pieprzu i tyle samo czerwonej papryki. W powstałej mieszance dokładnie obtaczamy mięso z każdej
Radość kipiąca uśmiechem.ostatnią niedzielę kupilam 5 kaczych nóżek na 4 osoby. Dlaczego 5? Zaraz wyjaśniam.... w kaczej skórze jest sporo tłuszczu, więc postanowiłam zrobić kaczy smalec na sposób francuski z mięsem. Przepis na nogi kacze w kapuście i smalec poniżej. Nogi z kaczki po góralsku 5 kaczych nóżek 1/2 kg kapusty kiszonej 1 duża cebula 1/2 szklanki wytrawnego wina(...)łyżeczka majeranku 1 ząbek czosnku 1 łyżka mąki sól i pieprz do smaku Nogi kaczki umyj i osusz. Zepnij skórę razem przy pomocy szpilek do mięsa, by mięso nie wystawało. Na patelni ułóż mięso po czym wstaw na ogień. Przesmaż mięso ze wszystkich stron i wytop jak najwięcej tłuszczu. Zlej nadmiar tłuszczu, podlej winem. Gdy alkohol odparuje oprósz mięso solą
Gotuj Sam!zimny dzień;) Jakoś trzeba sobie umilić tą nieprzyjemną aurę. Niestety póki co na lepszą pogodę się nie zapowiada, chyba jesień zawitała na dobre...Zatem zapraszam na makaron cytrynowy z mięsem wołowym z dodatkiem sosu mięsnego oprószonego parmezaem;) Brzmi smakowicie, prawda? A teraz trochę z innej beczki ;) Jakiś czas temu dostałam wiadomość od Ramy Smaż jak szef kuchni(...)delikatne ale bardzo smaczne danie. Smacznego ;) Składniki: 2 opakowania makaronu cytrynowego Rama smaż jak szef kuchni 3 cebule pół selera 2 obrane marchewki 1 por 1 kg mięsa wołowego mielonego sól pieprz 300 ml passaty pomidorowej 2-3 łyżeczki świeżo startej bazylii 150 g startego parmezanu Wykonanie: Krok 1 Warzywa (cebulę, por, seler i marchew) należy
Krakowskie smaki Aniczasochłonne. Można dość szybko i bez większego wysiłku przygotować pyszne danie, które zachwyci nie tylko domowników, ale także gości. Nawet tych niespodziewanych. Policzki wieprzowe: prawdziwy rarytas uwielbiany przez koneserów. Mięso jest bardzo delikatne, lekko kleiste dzięki wysokiej zawartości kolagenu. Kolagen, jak wiadomo, ma dobroczynne działanie przede wszystkim na nasze stawy, a także skórę. Zbyt mała jego zawartość powoduje zmarszczki(...)jeść policzki, które są prawdziwą skarbnica kolagenu, ale nie tylko jego. Przygotowanie policzków "od podstaw" wymaga przede wszystkim sporo czasu. Przez pośpiech i brak dostatecznej wiedzy, zamiast pysznego, soczystego mięsa, można otrzymać zelówkę, niezbyt nadającą się do zjedzenia. Żeby nie zniechęcić Was, mam wspaniałą wiadomość: policzki wieprzowe można kupić już gotowe, przygotowane modną od pewnego czasu metodą sous vide. Cóż
Codzienna kuchnia niecodziennałyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu sok z połowy cytryny 2 marchewki 3 ziemniaki Musztardę, miód, ocet, sok z cytryny, sól i pieprz mieszamy w naczyniu, a następnie nacieramy marynatą mięso. Po natarciu wkładamy mięso do pojemnika i zostawiamy to na noc lub 12 godzin w lodówce dzięki czemu mięso nieco skruszeje i nabierze wyrazistego smaku. Marchewki i ziemniaki kroimy(...)talarki. Warzywa wkładamy do rękawa kuchennego i kładziemy na to mięso. Do środka wlewamy całą zalewę z pojemnika. Zawiązujemy rękaw tak by było w nim jak najwięcej powietrza i nakłuwamy w 3 miejscach. Pakunek wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika na 30 minut. Po tym czasie ostrożnie rozcinamy rękaw, a mięso polewamy sosem i pieczemy kolejne 20 minut
Emskie SmakiKruchy, aromatyczny, a zarazem soczysty schab pieczony, to marzenie każdego smakosza tego mięsa. Taki właśnie schab można uzyskać dzięki odpowiedniemu przyprawieniu mięsa i jego pieczeniu w rękawie do pieczenia. Do pieczenia najlepiej wybierać średniej grubości kawałki schabu, wtedy możemy być pewni, że mięso pochodzi z młodej sztuki i po upieczeniu będzie dobrze smakowało. Z mięsa nie odcinać cienkiej warstewki tłuszczu(...)wierzchu przykryty plastrami boczku i to sprawia, że po upieczeniu jest soczysty i delikatny w smaku. W tym celu świetnie sprawdza się boczek tradycyjnie wędzony, który dodatkowo nadaje mięsu delikatnego aromatu wędzenia, ale jeśli takiego nie mamy może być również boczek surowy. Tak upieczony schab świetnie smakuje na ciepło, a po schłodzeniu rewelacyjnie sprawdza się jako bardzo aromatyczna wędlina
Kuchcik gotujeczasu do czasu, zwłaszcza w niedzielę, lubię zjeść mięso na obiad. Poza kurczakiem, przygotowuję schab w aromatycznym sosie z dodatkiem buraczków czy modrej kapusty. W towarzystwie kaszy gryczanej taki obiad naprawdę mi smakuje. Wystarczy kilka dodatków i schab można podać w innym, wyrazistszym wydaniu. Kaszę gryczaną warto połączyć z posiekaną natką z pietruszki, smakuje wyśmienicie! Schab w sosie czosnkowo - cebulowym(...)łyżki mąki 250 ml wody sól, pieprz do smaku czarnuszka do posypania tłuszcz do smażenia kasza gryczana: ugotowana kasza gryczana, dla 4 osób pęczek natki z pietruszki Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy. Cebulę i czosnek obieramy ze skóry; cebulę kroimy w piórka, a czosnek na plasterki. W brytfance roztapiamy tłuszcz i układamy plastry schabu. Obsmażamy z każdej strony razem
Moja smaczna kuchniaChciałem zrobić ossobuco i długo woziłem się z tym zamiarem. Jednak ze względu albo na brak chęci/weny albo na długi czas duszenia nie było jak tego zrobić. Dlatego mięso wylądowało w zamrażarce i czekało na lepsze czasy. Tak, wiem. Mrożenie mięcha to zbrodnia. Tak, wiem. Jestem leniwy. Ale będźmy szczerzy, Ty też mrozisz i też jesteś leniwy. Więc(...)gicze z każdej strony i dokładnie natrzyj tymiankiem i musztardą. Odstaw na chwilę na bok. Pokrój marchewkę w plastry, pieczarki w duże cząstki. W czasie, gdy będziesz to robił, mięso trochę naciągnie musztardą. Jeśli chcesz (lub nie masz jakichś składników), zaimprowizuj. Równie ddobrze za „marynatę” wystarczyłaby sama musztarda, albo sam tymianek, lub sól i pieprz. Mięso natarte chrzanem
manslogblogcoś ciekawego, ale żeby się specjalnie nie narobić. Nie chciało mi się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Gotowanie zaczynasz od cukinii(...)Musi Ci wyjść coś w rodzaju makaronu pappardelle. Posól paski, przmieszaj je dokładnie i odstaw na bok. Cebulę pokrój w piórka i czosnek w kostkę. Teraz weź się za mięso. Wrzuć je do miski, posyp przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj całość. I na Boga zrób to po męsku – ręką, a nie łyżką. Ściskaj mięso, żeby wychodziło
manslogblogtkwi tajemnica tych kotletów mielonych, które moja rodzina uwielbia! Jeśli zrobicie je dokładnie zgodnie z przepisem, jestem pewna, że je pokochacie tak jak my :) Do tych kotletów używam mięsa z szynki. Mięso mielone drobiowe zostawiam do gotowanych klopsików . Dodaję do nich na patelnię jabłka - usmażone w tłuszczu z kotletów smakują niesamowicie! Na naszą trzyosobową rodzinę jest to obiad(...)przygotowanej masy z mięsa mielonego robię tylko tyle kotletów ile potrzebuję, a resztę mięsa przykrywam folią aluminiową i chowam do lodówki. Następnego dnia wyjmuję z lodówki na około godzinę przed robieniem obiadu, aby się trochę ogrzała i smażę kotlety tak samo jak wczoraj :) Kotlety mielone najlepsze około 15 szt. / obiad na dwa dni 700 g mięsa mielonego w szynki
Posadzone i zjedzone