pomysły na zagospodarowanie resztek ze świątecznego stołu Co można mrozić: gotowane, pieczone, wędzone mięsa, wędliny, ryby pasztety mięsne i warzywne zupy np żurek, chrzanowa, barszcz – choć można też je zawekować by nie zajmowały miejsca w zamrażarce bigos, kapusta z grochem, gulasz pieczywo ciasta np babki, mazurki, serniki, makowce oprócz tych z galaretką czy z kremem czekoladę – jeśli dostaniecie
Dorota Smakujeroku nie robię nic wcześniej. W tym roku po lekku, jak z czymś nie zdążymy to trudno, z głodu nikt przytomności nie straci. Przed nami wieczorna produkcja barszczu białego, sernika, sałatki jarzynowej, ogarnięcie białych kiełbas, faszerowanych jajek, muszę upiec chleb. I niby wolę sobie robić bałagan w kuchni sama, ale z drugiej strony lubię jak się koło mnie ktoś krząta
Kardamonovyzupa to świetna odmiana dla żurku albo barszczu białego. Nie ma w niej zakwasu, tylko białe warzywa, biała kiełbasa i dużo chrzanu. Przepis, który z pewnością sprawdzi się podczas Wielkanocy. Przepis na chrzanową zupę krem Składniki: 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2-3 korzenie pietruszki lub podobna ilość korzenia selera, 500 gramów ziemniaków, 500 gramów surowej białej kiełbasy
Kulinarna Polskadelikatnego sosu czosnkowego. Zupa chrzanowa Przepis tutaj (KLIK) Wielkanocna zupa z chrzanem, ziemniakami i białą kiełbasą. Jest zabielana śmietanką i posiada lekko wędzony posmak. W smaku trochę przypomina barszcz biały lub żurek, ale dominuje w niej smak chrzanu. Kolorowe jajeczka wielkanocne Przepis tutaj (KLIK) Prosta i szybka w wykonaniu świąteczna przekąska, która dodatkowo będzie pięknie prezentować się
Blog z Apetytemkiełbasą i gotowanym jajkiem. Składnikiem, który nadaje smak zupie, jest oczywiście świeży, tarty chrzan, choć czasem używa się też chrzanu marynowanego. Często zupy chrzanowe zaprawia się zakwasem na barszcz, który zagęszcza i zakwasza zupę. Krzanówka z Żurawicy zaprawiana jest serwatką, co sprawia, że smak zupy jest delikatniejszy, choć nie pozbawiony kwaśnego posmaku. Zupa jest syta i bogata zarówno w warzywa
Trzeci talerznaprawdę przepyszny przepis na jajka wielkanocne . Te wspaniałe jajeczka z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Jest to idealny pomysł na wielkanocne śniadanie, pyszny dodatek do barszczu białego lub w formie jaj nadziewanych . Jajka są bardzo proste do zrobienia, z łatwością sobie poradzisz z tym przepisem. JAJKA MARYNOWANE Z BURAKAMI. JAJKA W SOLANCE! The post Jajka marynowane
Zdrowy Styl Joannychrzanowa sprawdzi się doskonale nie tylko na wielkanocnym stole, ale i w codziennym menu. Zdecydowanie osoby na diecie ketogenicznej, bez glutenu czy laktozy mogą śmiało zastąpić nią tradycyjny biały barszcz na zakwasie. Jest to bardzo szybkie i łatwe do przygotowania danie jednogarnkowe. Niewątpliwie poradzi sobie z nim nawet totalny laik kulinarny. Gotową zupę można także zabielić śmietaną oraz podać
Ola la LCHFciepło. Tym razem mam dla Ciebie przepis na sos chrzanowy na ciepło. Idealnie pasuje do białej kiełbasy czy do jajek na twardo. Do takiego zestawu można podać biały barszcz lub żurek i będzie pyszny obiad wielkanocny. Sos chrzanowy po wystygnięciu zgęstnieje, wtedy można dodać do niego mleko, śmietankę lub ewentualnie bulion wymieszać i ponownie podgrzać. Pamiętaj też, aby go ponownie
Kulinarne przygody Gatitydodatków. Można również sobie samemu regulować jej ostrość, zwiększając lub zmniejszając ilość chrzanu. Na blogu znajdziesz także pomysły na inne wielkanocne zupy, np.: żurek na domowym zakwasie wielkanocny biały barszcz na zakwasie jabłkowa zupa krem z chrzanem KLIKNIJ I CZYTAJ DALEJ
Kulinarne przygody GatityGęsta jesienna zupa – krem z grzybów, podawana z różą z puree ziemniaczanego z żółtym serem i pesto rukolowym. Alternatywa dla czerwonego barszczu na Wigilię. Składniki na 4 porcje: ? 1 kg ziemniaków ? 200 g sera żółtego ? 200 g masła ? 1 opakowanie mrożonki Zupa grzybowa Hortex ? 500 ml śmietany 30% ? garść rukoli ? 5 łyżek oliwy Wykonanie: ? Ugotować ziemniaki w posolonej wodzie
To co kochamwyobrażam sobie Wigilii bez czerwonego barszczu z uszkami, bo odkąd siegam pamięcią zawsze gościł na wigilijnym stole w mojej rodzinie. Prawdę mówiąc nigdy nie jadłam innej zupy w Wigilę i nie zamierzam zmieniać tradycji. Mistrzynią grzybowych uszek jest w naszej rodzinie moja mama, ale ponieważ spędza Wigilię w tym roku w Chicago z moim rodzeństwem, musiałam zmierzyć się z nimi
To co kochamsłodkiej kapusty z suszonymi grzybami. I aby to był prawdziwy krokiet należy go opanierować w jajku i bułce tartej, a następnie obsmażyć z obu stron na oleju. Idealne do barszczu czerwonego. Krokiety bez panierki można mrozić, a potem po rozmrożeniu panierować i smażyć. Jeśli zostanie farsz, również można go zamrozić. Składniki: Ciasto na ok. 20 naleśników ? 2 szklanki mleka
To co kochamsympatykom bloga To co kocham, aby ten wyjątkowy czas był pełen wiary, nadziei i miłości, a spotkania w gronie najbliższych upływały w miłym, wiosennym nastroju. Życzymy smacznego jajka w barszczu, ostrego chrzanu, pięknej babki, dostojnego mazurka i pachnącego sernika. Życzymy również tej samej wagi i tego samego obwodu pasa po świętach, chociaż umiar w jedzeniu i piciu jest raczej niemożliwy
To co kochamTaka francuska koperta wypełniona nafaszerowaną pieczarką może być świetną przekąską imprezową, dodatkiem do czerwonego barszczu, wykwintną przystawką lub samodzielną kolacją. Smaczny farsz jajeczny przyjemnie chrupie dzięki orzechom, a całość rozpływa się w ustach. Składniki na 6 sztuk: ? 1 płat ciasta francuskiego ? 6 dużych pieczarek ? 3 łyżki orzechów włoskich posiekanych ? 1 jajko ugotowane na twardo ? 1 jajko surowe ? 1/2 małej cebuli
To co kocham