mięso - 63110 przepisów (strona:111/4208)

Zrazy w sosie kurkowym 163

Polecam ten obiadek. Gotowanie z wnuczkiem to sama przyjemność. Obiadek pożegnalny Mięso wołowe pokroić w plastry. Dokładnie rozbić, doprawić z obydwu stron solą pieprzem i papryką słodką. Boczek pokroić w paski, cebulkę w piórka. Na każdym plastrze mięsa położyć paseczek boczku, kilka piórek cebuli, kawałek ogórka kiszonego, dwa grzybki suszone. Zawinąć mięso w rulon tworząc zraza. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem(...)patelni rozgrzać olej i obsmażyć roladki na złoty kolor. Jeśli macie kurki w zalewie wlać wszystko do mięsa. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli macie świeże kurki to dokładnie je oczyścić i dodać do mięsa. Podlać wodą. Tyle żeby mięso było przykryte w 3/4 wysokości. Gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. W razie potrzeby podlać wodą

Kuchnia Pokoleń
Kurczak pieczony na warzywach 234

marynata nie jest spalona, a tylko mocno zrumieniona. W tym przepisie mamy obiad robiący się prawie w całości, bez dużego nakładu pracy. Z jednego naczynia masz i aromatyczną porcję mięsa z kurczaka, i warzywa do tego. Wystarczy jeszcze, np. upiec w drugim naczyniu ziemniaki (można i ugotować-jak kto woli) i obiad wjeżdża na stół. Do przygotowania kurczaka z poniższego(...)sporo z własnego ogrodu, reszta z targu. Możesz zrobić to samo ze świeżymi warzywami, ale polecam wtedy podlać lekko wodą, żeby miały się w czym ugotować poza wytopionym z mięsa tłuszczem, bo mrożone wody oddały więcej - z lodu, którym były otoczone. Kurczak ... Generalnie rzecz biorąc okres wiosenno-letni to u mnie czas, kiedy najmniej mam ochotę na mięso

Kolorowy Przepisownik
Zapiekanka hamburgerowa 208

wstawić do lodówki i z powodzeniem, bez uszczerbku dla smaku, odgrzać ją na drugi dzień. Dzisiejsza propozycja wymaga jednak trochę więcej wysiłku niż standardowe zapiekanki. Co prawda samo przygotowanie mięsa nie trwa długo, ale trzeba poczekać, aż ciasto drożdżowe na bułeczki wyrośnie. Uwierzcie mi jednak, WARTO! Co do przepisu to znalazłam go na jednym z blogów i tak mi się(...)spodobała koncepcja pieczenia bułeczek na mięsie, że musiałam spróbować. Oczywiście nie była bym sobą gdybym go trochę nie zmodyfikowała Efekt jest nie tylko ciekawy wizualnie, ale i pyszny. Zapiekanka hamburgerowa Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli 2 ogórki kiszone 300 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej

PatiGotuje
Kolorowa pieczeń z mięsa mielonego 155

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc przygotowaliśmy przepis: kolorowa pieczeń, który przypadnie do gustu osobom uwielbiającym mięso mielone. Zielona i czerwona papryka, a także żółty ser nadają niepowtarzalny urok tej potrawie. Podobnie, jak jest w przypadku pieczeni rzymskiej , kolorowa pieczeń może być podana jako danie główne z sosem, albo jako przystawka. Jeśli potrzebujecie ostrych noży do kuchni, powinniście sprawdzić(...)sklepie. Film Składniki 700 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 3 ząbki czosnku 8 łyżek bułki tartej połowa papryki czerwonej połowa papryki zielonej 200-300 g żółtego sera w kawałku 2 jajka surowe majeranek, papryka ostra, pieprz ziołowy pieprz i sól Przepis – kolorowa pieczeń z mięsa mielonego Papryki i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do mielonego mięsa

Kuchennyviral.pl
Wołowina pieczona z suszonymi pomidorami i cebulą 119

wspaniałego smaku jestem zachwycona również tym, że piekąc w ten sposób wołowinę, można w jednym naczyniu również upiec ziemniaki, co skraca przygotowanie obiadu. Wołowina jest bardzo smacznym i zdrowym mięsem, dlatego, jeśli tylko mam okazję to po nią sięgam. Po jej zjedzeniu jestem najedzona, ale nie czuję się ociężała, jak to czasami bywa po wieprzowinie. Dania z wołowiny zdecydowanie zbyt(...)pośpiechu przyrządzana, z pewnością odwdzięczy się wspaniałym smakiem. Do tego dania najlepiej jest wykorzystać kawałek wołowiny poprzerastanej tłuszczykiem, gdyż to on rozprowadza smak i nie pozwala wysychać mięsu, ja wykorzystałam rozbratel (część grzbietowa tuszy wołowej) .  Do tej pory zaraz po steku, uwielbiałam wołowinę po burgundzku , a teraz mam dylemat, gdyż odkryłam równie smaczną wołowinę z suszonymi pomidorami. Ciekawa jestem

Kuchcik gotuje
Aromatyczny szisz kebab – szybkie danie na grilla! 283

potrawach przyrządzanych na ogniu to już Polska tradycja. Nie musi to być jednak tylko śląska kiełbasa. Dzisiaj przepis na aromatyczne szisz kebaby, które są bardzo proste w przygotowaniu. 1kg mięsa wołowego mielonego 2 duże cebule 3 ząbki czosnku Cynamon Kmin rzymski Pęczek kolendry Sól i pieprz Podane proporcje wystarczą na ok. 20 porcji. Mięso solimy i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem(...)łyżkę cynamonu i płaską łyżeczkę kminu rzymskiego. Kmin rozcieramy w dłoniach, by wydobyć najwięcej aromatu. Jeśli macie więcej czasu, podprażcie go na patelni po czym utłuczcie w moździerzu. Do mięsa dodajemy drobno posiekane cebule i przetarty czosnek. Na koniec posiekany pęczek kolendry. Całość dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy w chłodne miejsce, by smaki i aromaty mogły się połączyć

MarcinChef
Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem 106

Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia czegoś, czegoś dobrego niekoniecznie słodkiego :) A że mięso w lodówce było, to szybko je zmieliłam i zrobiłam. Uwielbiam ciasto drożdżowe, jest proste i przyjemne w przygotowaniu. U mnie z tego przepisu wyszło około(...)niedużych bułeczek.  Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem   ciasto drożdżowe  0,5 kostki drożdży  2 jajka  1 szklanka mleka  1/2 kostki masła ( rozpuszczone w kąpieli wodnej )  1 łyżeczka cukru  60 dkg mąki pszennej  Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier mieszamy i dodajemy 2 łyżki ciepłej wody wymieszanej z łyżką mleka i mąki

Kuchnia na wzgórzu
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 139

Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami.       Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami, kto takich nie lubi niech rękę w górę podniesie ;). Oj, tak pierogi wszelkie to my bardzo lubimy. A mnie ostatnio naszło, żeby dzieciom na obiad zrobić takie właśnie pierogi. Aby tak naprawdę mięso mielone podać(...)domu, robi się wręcz samo w kilka minut. Potem chwila w lodówce, spokojne wałkowanie, sklejanie pierogów i chwila pieczenia i gotowe. Cud, miód powiadam Wam. Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami  Ciasto   40 dkg mąki  30 dkg masła  200 ml jogurtu naturalnego  sól, świeżo mielony pieprz do smaku  Do misy miksera wsypujemy mąkę

Kuchnia na wzgórzu
Udziec barani w sosie śmietanowym z wolnowaru 142

Przepyszne, rozpływające się w ustach mięso. Dawno nie jedliśmy tak dobrej baraniny. Najlepiej wstawić mięso do wolnowaru na noc, rano wyjąć i ostudzić - łatwiej będzie się kroić w plastry. Z sosu,  po przetarciu lepiej usunąć tłuszcz. Jeżeli nie macie specjalnego separatora do tłuszczu, sos trzeba odstawić na jakiś czas w chłodne miejsce i dopiero po usunięciu warstwy tłuszczu, wykończyć(...)oliwa do smażenia 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki - opcjonalnie 2 łyżki masła przygotowanie Udziec umyć i osuszyć. Czosnek utrzeć na miazgę z solą - najlepiej w moździerzu.  Mięso posmarować ze wszystkich stron pastą czosnkową, wnętrze (od strony wyciętej kości) posypać igiełkami rozmarynu, zrolować i zawiązać sznurkiem aby nie rozpadło się w trakcie pieczenia. Ułożyć w naczyniu. Polać oliwą

Stare Gary
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM I SZPINAKIEM 232

przepis jest szybki i prosty,a danie wygląda naprawdę nieźle. Więc zabrałam się do roboty. Teraz w okresie Wielkanocy w sam raz wpasuje się w świąteczne menu… SKŁADNIKI : mięso mielone – pół kilo – 500 g jajka – 4 sztuki cebula – 1 sztuka szpinak mrożony – pół opakowania czosnek – 4 ząbki koncentrat pomidorowy – 2 łyżki bułka tarta – ½ szklanki – 100 g lubczyk suszony(...)łyżeczki przyprawa do mięsa mielonego – 4 łyżeczki sól i pieprz śmietana – 2 łyżki margaryna – ¼ kostki – 50 g PRZYGOTOWANIE : 3 jajka ugotować na twardo. Mięso mielone przełożyć do miski, wbić pozostałe jajko i wsypać bułkę tartą. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy. Czosnek – 2 ząbki oraz cebulę obrać i zmielić lub bardzo drobno posiekać. Dodać do miski z mięsem. Pokroić margrynę

kuchniabellissima.wordpress.com
DOMOWY, PASZTET WIEJSKI wg. MAGDY GESSLER 440

przede wszystkim jako potrawę świąteczną. Pieczemy go zawsze z okazji świąt Bożego Narodzenia, Wielkanocy, a także rodzinnych spotkań np.: chrzcin, komunii, odpustów. Przyrządza się go zazwyczaj z 3 rodzajów mięsa ( wieprzowiny, wołowiny oraz drobiu) z dodatkiem wątróbki , słoniny, warzyw, jajek i przypraw - 2 lub 3-krotnie zmielone, a formę oprócz natłuszczenia i obsypania bułką tartą obkładamy paseczkami świeżej słoniny(...)ziela, pieprzu i jałowca, kilka listków laurowych gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku 2 marchewki, korzeń pietruszki, kawałek selera  bułka tarta do wysypania formy PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięsa oprócz wątróbki obsmażamy na dużym ogniu, przekładamy do garnka, dodajemy warzywa, ziele, pieprz ziarnisty, jałowca i listki laurowe, namoczone wcześniej grzyby dolewamy tyle wody aby mięso było jedynie przykryte - dusimy

Moja Książka Kucharska
Meatzza. Mizza. 134

Meatzza . Mizza. Mięsna pizza , to danie jakiś czas temu zobaczyłam w programie Nigelli Lawson, ale je zmodyfikowałam po swojemu. Nigella do mięsa dodawała parmezan, a mięso posmarowała sosem na bazie pomidorów krojonych z puszki. Ja do mięsa nie dałam parmezanu, za to dodałam domowej roboty prażoną cebulkę , oraz wykorzystałam świeże pomidorki koktajlowe. Według mnie moja meatzza jest smaczniejsza i wygląda(...)pomidorki koktajlowe 125 g sera mozzarella w plastrach 1 łyżeczka oregano świeża bazylia Przygotowanie mięsnej pizzy. Meatzza z piekarnika. Podgrzewamy piekarnik do 200º C (góra-dół). W misce mieszamy mięso mielone, jajko, bułkę tartą, prażoną cebulkę i pietruszkę. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Masę mięsną lekko mieszamy, nie wyrabiamy jej za długo, masa ma być dość gęsta. Płytką, okrągłą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka z porem i pieczarkami 245

Karkówka pieczona z porem i pieczarkami to uczta dla osób lubiących mięso. Por nadaje mięsu cudownego smaku i aromatu, a pieczarki z odrobiną tymianku wspaniale wydobywają delikatną nutę lasu. Tak przyrządzona karkówka świetnie sprawdzi się podana na codzienny obiad, jak i na świątecznym stole. Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać średniej wielkości, lekko poprzerastany białym tłuszczykiem kawałek karkówki wieprzowej. Jeśli(...)wybierzemy bardzo duży kawałek i tłuszcz będzie miał kolor żółty, to prawdopodobnie mięso będzie pochodziło ze starszego osobnika i po upieczeniu może być niesmaczne. Nie bójmy się odrobiny tłuszczyku, gdyż to on właśnie jest nośnikiem smaku, aromatu i nadaje delikatności upieczonemu mięsu.   Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 1 duży por 1 kg małych pieczarek 2 - 3 łyżki mielonego kminku

Kuchcik gotuje
Prawdziwa lasagna z sosem bolońskim i beszamelem 148

barach i dobrych restauracjach można znaleźć lasagnę. To, co odróżnia dobrą lasagnę od złej, to po pierwsze sos, a po drugie ser. Zła lasagna pływa w tłuszczu (kiepskie mięso, smażone na zbyt dużej ilości oleju plus złej jakości ser). Dobra lasagna z sosem bolońskim i beszamelem jest idealnie zapieczona. Owszem, może się lekko „rozchodzić” przy nakładaniu, gdy jest(...)wielu próbach odtworzyć według wspomnień z Rzymu. Sos boloński możecie wykorzystać także do spaghetti. Na wszelki wypadek w składnikach podaję także zamienniki. Składniki: 1 opakowanie (500g) makaronu lasagna 400g mięsa mielonego wołowego (najlepiej kupcie w kawałki i zmielcie sami, będziecie mieć pewność co do jakości mięsa) 400g mięsa mielonego wieprzowego (jak wyżej) 1 duża marchew 1 duża cebula

Pociąg Do Kuchni
Pałki z kurczaka z serkiem Apetina 143

wykorzystać:) Bardzo prosty pomysł, dla zabieganych właśnie. Serek delikatnie doprawiłam jeszcze solą i pieprzem oraz odrobiną parmezanu z dodatkiem natki pietruszki. Taką masę wsunęłam pod skórkę kurczaka. Samo przygotowanie mięsa zajęło mi około 5-10 minut, potem wstawiłam mięso do piekarnika i zabrałam się za papryki, z którymi postanowiłam mięso zestawić. Wyszło baaardzo smacznie i choć skórka z podudzi uciekła(...)trochę do góry (skurczyła się), to i tak serek zdążył oddać smak zarówno mięsu jak i samej skórce, która wyszła niebywale chrupiąca i pyszna. 5 podudzi kurczaka 1 opakowanie serka kremowego Apetina – Grillowana Papryka i Oliwki 1 łyżeczka tartego parmezanu 1-2 łyżeczki posiekanej drobno natki pietruszki sól, pieprz słodka papryka w proszku po 1 papryce czerwonej, żółtej

Smaki Na Talerzu