mięso - 63110 przepisów (strona:102/4208)

Tortilla z sosem i mięsem mielonym 231

bolonese. Z racji, że ostatnio dosć czesto u nas w domu był makaron postanowilam troszkę zmodernizować moj tradycyjny przepis na to danie;) Wyszło naprawdę smakowite:) Składniki: 0,5kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 3-4 duże ząbki czosnku, 0,5 puszki kukurydzy, 3-4 pomiodory, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 gołązkii selera naciowego, 2 papryki, sól, pieprz, papryka ostra, zioła(...)prowansalskie, olej, placki tortilla. 1. Obieramy cebulę i czosnek. Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy aż cebula bd miała kolor złoty. 2. Dodajemy mięso mielone wymieszane z ziołami prowansalskimi. (możemy podlać mięso szklanką bulionu drobiowego, aby mięso było smaczniejsze). Smażymy aż mięso nie bedzie surowe. 3. Obieramy marchew i pietruszkę. Scieramy na tarce, na grubych oczkach

Kuchnia Pełna Pasji
Pieczona karkówka z sosem z podgrzybków 255

mleka 3,2% 0,5 kg podgrzybków świeżych 250 ml śmietanki 30% 2 cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła sól, pieprz, zioła Przygotowanie: Najpierw zabieramy się za przygotowanie mięsa. Do miski wlewamy mleko i dodajemy do niego posiekana w piórka cebulę. W mleku z cebulą moczymy karkówkę. To klucz do sukcesu, bowiem spowoduje, że mięso nie będzie twarde(...)upieczeniu, a pozostanie soczyste i miękkie. Karkówki nie kroimy ani nie dzielimy na mniejsze części. Moczymy co najmniej 45 minut. Jeżeli mięso nie jest w całości zanurzone warto co jakiś czas je obrócić i otoczyć cebulką. Następnie mięso wyjmujemy i po ocieknięciu cały kawałek obtaczamy w ulubionych przyprawach i ziołach. Powinno się odstawić przykryte mięso do lodówki na co najmniej

PastelFood
Korma z wołowiną 217

ideał. Z tego też powodu w przepisie, który Wam prezentuję dodaję śmietanę i cukier, a nie tylko jogurt. Tam musiała być śmietana.Korma oznacza dusić i faktycznie warto dać mięsu czas, żeby odpowiednio doszło. Polecam szybkowar, który przyspiesza gotowanie. Dodatkowo wszystkie przyprawy buzują w nim uwalniając swój pełen czar. Jeśli zdecydujecie się go użyć, kolendrę, migdały, chilli i śmietanę dodajcie(...)już po jego otwarciu, kiedy mięso jest miękkie. Ostatnie słowo dla osób, które nie lubią świeżej kolendry. Ja też jej nie lubię. Nie pomijajcie jej jednak w tym przepisie. Dodana ilość jest symboliczna i delikatnie zmienia smak dania. Nie zostawia wyraźnego mydlanego (dla niektórych) posmaku. Zamiast tego harmonijnie komponuje się z innymi przyprawami i oddaje tylko to co najlepsze

W kuchni wieczorem
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 177

Delikatne cielęce mięso (u mnie udziec), z dodatkiem tymianku, w pysznym śmietanowym sosie (bez dodatku mąki), z aromatem białego wina. Niby niewiele a smak cudowny. Cielęcina to niezbyt popularne mięso, tak przynajmniej wynika z moich obserwacji, a szkoda. Głównie kupujemy je dla dzieci, bo jest bardzo delikatne, dietetyczne i zdrowe. Może warto zaszaleć i przygotować je również w wersji smacznej(...)mną bardziej konkretny smak. Nie wiem dlaczego ale skojarzył mi się z tym daniem tymianek. I to był strzał w dziesiątkę, dodatek tymianku, białego wina (cielęcina to jasne mięso więc wino czerwone raczej odpada), cebuli, czosnku i słodkiej śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię

Smaczne Zdrowe
Schab w pomarańczach 156

naszym stole. Pojawiła się też na stole w Boże Narodzenie i to wg przepisu który spotkał się z dużym uznaniem. Dzisiejszy przepis to eksperyment Brasileiro który postanowił połączyć smaki mięsa z owocami cytrusowymi. Składniki: 1,5 schabu wieprzowego 3 ząbki czosnku czosnek  3 łyżki kuminu  3 pomarańcze sól  3 kostki rosołowe  2 łyżki koncentratu pomidorowego pół(...)czerwonej papryki garść świeżej mięty cytryna  2 łyżki miodu Przygotowanie:  Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu: Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki: Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy

Smaki Brazylii
Mielona karkówka na szpadkach - grill 199

jest nieco przekombinowany. Ale połączenie karkówki z fasolą okazało się naprawdę fajne, przyprawy dobrze dobrane. Gruszki upiekły się fantastycznie i razem z ostrym, jogurtowym sosem stanowiły świetny dodatek do mięsa. Bardzo polecam!Przepis Karola Okrasyskładnikimięso800 g karkówki6 ząbków czosnku150 g czerwonej fasoli z puszki1- 2 łodygi selera naciowego5 - 6 szt suszonych pomidorów ( suchych)1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki1 cebula1 łyżeczka(...)Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić solą pieprzem i oliwą. Bardzo dokładnie wymieszać.Podzielić

Stare Gary
Gulasz z jelenia z wolnowara 195

Nieczęsto  kupuję dziczyznę. Szkoda, bo bardzo ją lubię, tak jak i inne wyraziste w smaku mięsa. Tym razem spotkałam nieduże porcje mięsa z jelenia na gulasz. I cena  (niewysoka) i  przeznaczenie (gulasz) wskazywały na to, że być może nie będzie to mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było(...)miękkie i bardzo smaczne. Podałam z tłuczonymi ziemniakami. Polecam!składniki600 g  mięsa gulaszowego  z dziczyzny  - jeleń1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę1 cebula pokrojona w kostkę4 ząbki czosnku, posiekane1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania2 łyżki oleju roślinnegosól i pieprz do smaku1/2 łyżeczki suszonego majeranku do smaku3 -4 ziarenka ziela angielskiego1/2 szklanki czerwonego wytrawnego winaok 1/3 szklanki

Stare Gary
Karczek faszerowany papryką i szpinakiem pieczony w rękawie 187

Super karczek na niedziely lub inny swiateczny obiad,upieczony w rekawie.Pieczenie miesa w rekawie to gwaracja zawsze udanej pieczeni,by mieso bylo miekkie i soczyste.Upieklam je z warzywami,ktore sa rownoczesnie baza sosu.Przedtem dobrze mieso zamarynowalam.Pieczen nafaszerowalam papryka i szpinakiem dzieki czemu mieso nabralo charakteru i smakowitego paprykowego aromatu. Podalam z pieczonymi pieczarkami.Pieczen jest bardzo aromatyczna,po prostu pyszna.Polecam! Skladniki(...)blaszce wylozonej papierem do pieczenia i piec w 200°C okolo 20 minut,az skorka sczernieje.Ostudzic i obrac papryke ze skory szpinak umyc,osuszyc i pozbawic grubych ogonkow mieso umyc,osuszyc i rozkroic jak ksiazke.Na powstalym placie miesa ulozyc warstwe swiezych lisci szpinaku i upieczonej papryki.Uprzednio mieso posolic i oproszyc pieprzem.Zrolowac i zwiazac nicia Instrukcje wiazania miesa znalazlam tutaj: klik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczony udziec barani 158

Polsce baranina niestety nie jest zbyt popularna i dlatego tak mało przepisów na to pyszne mięso. Ja – mieszkając w Anglii – mam do niej dostęp i dlatego gorąco polecam to mięso. Ma specyficzny zapach, ale dobrze zrobione – jak ten udziec z dodatkiem czosnku i rozmarynu – po prostu rozpływa się w ustach… Potrzebne będą:udziec barani(...)mój ważył ok. 2 kg)główka czosnkurozmaryn, sól, pieprz, oliwa, szklanka wody Mięso myję i osuszam. Czosnek obieram i kroję w słupki.Szpikuję mięso czosnkiem tak gęsto jak mogę.Posypuję solą, pieprzem, rozmarynem, przykrywam folią i ostawiam na 24 godziny do lodówki.Po tym czasie rozgrzewam patelnię teflonową i obsmażam na suchej patelni żeby zamknąć pory.Obsmażone mięso przekładam

UgotujmyTo.pl
Karkówka pieczona 155

Jeśli chcecie, aby przygotowana przez Was karkówka pieczona rozpływała się w ustach, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Mięso jest delikatne, soczyste i jędrne i idealnie smakuje w tej słodkiej musztardowej glazurze. Mięso idealnie nadaje się na kanapki, ale też będzie wspaniale łączyło się z ziemniaczanym puree, ryżem czy kaszą na obiad. Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze jest jednocześnie(...)dużą wadą i dużą zaletą. Wadą, bo niestety trzeba tyle czekać ale z drugiej strony jak mamy gości wieczorem na obiedzie, to wstawiamy mięso rano i już mamy spokój Bardzo polecam taki sposób na pieczoną karkówkę, bo smakuje wyśmienicie Karkówka pieczonaSkładniki:karkówka około 2kg200 g soli300 g jasnego cukru muscovado100 ml syropu klonowego100 g musztardy ziarnistej2 łyżeczki musztardy sarepskiej1. Mięso

UgotujmyTo.pl
Tradycyjny gulasz wieprzowy 217

mięsa z łopatki wieprzowej 30 dag mięsa z szynki wieprzowej ½ łyżeczki soli 4 łyżki oleju 1 duża cebula 1 łyżka słodkiej papryki 1 kostka mięsna 2 listki laurowe 10 ziarenek czarnego pieprzu ziarnistego 6 ziarenek ziela angielskiego 3 płaskie łyżki mąki Uważam, że dobry przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy, jest czymś wyjątkowym. Mi udało się taki znaleźć na blogu(...)przepisy z serca domu . Gulasz jest pachnący i aromatyczny a mięso mięciutkie. Polecam go wszystkim wielbicielom gulaszu :) Mięso dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Posolić. Na patelni z grubym dnem rozgrzewać olej i wrzucić mięso. Dokładnie obsmażyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do mięsa razem z łyżką papryki. Chwilę wszystko razem

Świat Domowej Kuchni
Hamburger z salsą z awokado 190

Domowy fast food? Czemu nie! Z wysokiej jakości mięsa, pysznie przyprawiony, wykonany z wielką pieczołowitością i dbałością o składniki. Oj, znam kilku prawdziwych fanów "hambuksów" (pozdrowienia dla tych, którzy właśnie zajadają się ćwierćfunciakami za oceanem;) Ja też się do nich zaliczam. W hamburgerze najważniejsze jest mięso. Najlepiej użyć zmielonego antrykotu. Mięso powinno zawierać około 20% tłuszczu. Jeśli chodzi o dodatki(...)wiele zależy od naszej inwencji i fantazji. Panuje pełna dowolność. Bawmy się smakami do woli! Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego 100 g boczku wędzonego 1 cebula oliwa z oliwek szczypta kminku 2 ząbki czosnku 1/2 ostrej papryczki chilli pęczek szczypiorku sól pieprz biały 4 bułki do hamburgerów sałata Salsa z awokado 1 awokado 150 g korniszonów 1 cebula dymka

Smakowity Blog Kulinarny
Jednogarnkowy gulasz z jelenia 170

dziczyzny, a konkretnie z jelenia. Sam w sobie prosty w przygotowaniu, pachnący rozmarynem i jałowcem, smaczny i sycący. Idealny na zimne jesienne dni. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram mięsa z udźca jelenia, 2 średnich cebul, 3 ząbków czosnku, 330 ml ciemnego piwa, 1 czerwonej papryki, 1 żółtej papryki,  200 gram kaszy jęczmiennej perłowej, 50 gram masła(...)kolendry, 3 listków laurowych, 2 gałązek świeżego rozmarynu, 5 jagód jałowca,  szczypty pieprzu kajeńskiego, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Najważniejsze w dobrym przygotowaniu wszelkiej dziczyzny jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Dziczyzna nie jest prosta w przygotowaniu, ale odpowiednio potraktowana zapewnia znakomite doznania smakowe, warto jeść ją również z uwagi na bezsprzeczne walory zdrowotne. Istnieją dwa sposoby na sprawienie, aby mięso

Wyprawy kulinarne
Burgery z miodowym pulled pork 206

długo bo od razu do głowy wpadł mi pomysł na te burgery. Na pulled pork miałam ochotę od jakiegoś czasu. Pozostało tylko przygotować smaczne bułki i aromatyczną marynatę do mięsa. Uwierzcie mi, burgery wyszły świetne! Mięso wprost rozpływało się w ustach i co najważniejsze potrawa idealnie komponowała się z tym rodzajem piwa. Domyślam się, że niektórych może przerazić czas przygotowania(...)potrawy (kilka godzin marynowania i 8 godzin pieczenia mięsa) ale tak naprawdę wystarczy zagnieść bułki i natrzeć marynatą mięso. Nic łatwiejszego a resztę zrobi za Was piekarnik ;) Do dzieła! 1 kg łopatki wieprzowej marynata: 4 kopiaste łyżki miodu lipowego 1 łyżka sosu z octem balsamicznym 2 łyżki powidła śliwkowego 2 łyżki pikantnego ketchupu 2 wyciśnięte ząbki czosnku 2 łyżki oliwy

Mienta blog
Prasowana golonka. 210

czasu czasu dostaje mi się kawałek pięknego mięska ze swojskiej świnki.  Karmionej tradycyjnie ziemniakami z osypką.   Co zauważyłam to fakt, iż inaczej smakują potrawy z mięsa które kupiłam w sklepie,  a inaczej mięso które dostaję.  Zdziwienie moje było moje wielkie, kiedy podczas zakupów w sieci Auchan mogłam kupić mięso świń rasy puławskiej. Jest  nieco(...)droższe, ale naprawdę warte swojej ceny.  W smaku nie odbiegające od mięsa, które dostaję ze swojskiej świnki. W handlu, ale w niewielkiej ilości dostępna jest również wieprzowina z rasy złotnickiej - podobno również wyśmienite mięso, na którym bazują najlepsze restauracje i polecane  jest przez wielu znakomitych kucharzy. Tym razem prezentuję golonkę z prosiaczka hodowanego przez moją ciocię. Jest nieziemska

Malinowe Pocałunki