Składniki: mięso jedynka: schab-1.250 kg szynka-1.250 kg mięso dwójka: łopatka razem z tłustym-1.500 kg słonina-300 gram Przyprawy: peklosól-17-20 gram/kg pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg pieprz ziołowy 2 g/kg czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości gorczyca 3 g/kg woda 250-300 g dla całości cukier 1 g/kg mieszanka przypraw: pieprz(...)papryka.) (przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa) osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; mięso 1 kroimy w słupki około 2x3 cm, mięso 2 czyli łopatkę razem z tłustymi częściami kroimy byle jak ale tak aby nam peklosól zrobiła co należy czyli nie za grubo, Słoninę
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Przepis Kiełbasa Jackówka puszczańska-pomijamy wędzenie tylko parzymy Składniki: -mięso jedynka:schab-1.250 kg szynka-1.250 kg -mięso dwójka:łopatka razem z tłustym-1.500 kg -słonina-300 gram Przyprawy: -peklo sól-17-20 gram/kg - pieprz biały 1 g/kg pieprz czarny 1 g/kg -pieprz ziołowy 2 g/kg -czosnek rozgnieciony praską 35-40 g dla całości -gorczyca 3 g/kg -woda(...)papryka -przyprawa ziołowa puszczańska skład: jałowiec, tymianek, majeranek, sól, pieprz czarny, gałka muszkatołowa -Osłonka białkowa 50 ale wydaje mi się że większe rozmiary też były by ok. Wykonanie; Mięso 1 kroimy w słupki około 2x3 cm, mięso 2 czyli łopatkę razem z tłustymi częściami kroimy byle jak ale tak aby nam peklo sól zrobiła co należy czyli nie za grubo.S
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Moja pierwsza pieczeń wołowa z rostbefu była kompletną klapą. Mięso miało być rarytasem, a niestety rozczarowywało – było wypieczone i „żuwaczne”. Minęło od tamtej pory sporo czasu i podjęłam wyzwanie ponownie. Tym razem upiekłam rostbef w bardzo niskiej temperaturze. Wolnopieczona wołowina okazała się dokładnie tym, czego szukałam. Delikatna, miękka, różowa w środku, w smaku przypominająca średnio wysmażony stek(...)Jedyna niedogodność to długi czas pieczenia… reszta jest bardzo prosta. Idealna na obiad. Pamiętajcie tylko o wyborze mięsa jak najlepszej jakości – unikajcie tego z supermarketu. Pieczeń warto podać z sosem na bazie czerwonego wina w którym marynowaliśmy mięso. Z resztek takiej pieczeni możemy przyrządzić pyszne kanapki (np. z sosem chrzanowo-majonezowym, ogórkami konserwowymi, rukolą i musztardą) lub sałatkę
Poezja smakuDzisiaj zapraszam na pyszną karkówkę z marchewką, pieczoną w piekarniku. Ostatnio często piekę mięsa w piekarniku, po pierwsze że są zdrowsze bo zużywam mniej tłuszczu, a po drugie nie muszę stać przy patelni i co rusz mieszać żeby się coś nie przypaliło mam wtedy więcej czasu na przygotowanie czegoś innego :) Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu . Zapraszam :) Składniki : około(...)karkówki 6 marchewek 2 cebule domowa vegeta, pieprz do smaku 1 łyżka oregano od Skworcu 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego od Skworcu 1/2 szklanki oliwy Wykonanie ; Mięso umyć,osuszyć, pokroić w plastry i natrzeć przyprawami. Cebulę obrać i pokroić w piórka dodać do mięsa, marchew obrać i pokroić w grubsze plasterki, dodać do mięsa, polać
Sama słodycz i szczypta chiliFiend Stew. Receptę na ten specjał można zdobyć przeszukując półki w ruinach zamieszkałych przez Cook-Cooka i jego bandę. Aby ugotować gulasz w grze potrzeba 2 piw, mięsa z bramina, świeżego kartofla, papryczki jalapeno, 75 punktów przetrwania oraz ogniska lub elektrycznej płytki do podgrzewania. Po składzie potrawy można wywnioskować, iż Cook Cook się nie pier… tzn. nie zaprzątał sobie głowy(...)Zobacz, jak gulasz wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! 596 kcal | 25,5 g białka | 34 g węglowodanów | 40 g tłuszczu PRZYGOTOWANIE 1. MIĘSO + MĄKA I PRZYPRAWY (3 min) Kawał mięcha wyciągamy na ok. 30 min przed gotowaniem z lodówki, aby miał temperaturę zbliżoną do pokojowej. Mięso kroimy w kostkę, o boku
Nerds Kitchengulaszową z wołowiną . Nie jest trudna w przygotowaniu i można ją traktować jako jedno garnkowe danie a dodatkowo idealnie nadaje się na zimowe dni . Będziemy potrzebować : około 800 g mięsa wołowego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 średnie cebule (200 g) 1 strąk papryki czerwonej (250 g) 1 strąk papryki zielonej (250 g) około 500 g ziemniaków 1 marchew(...)zależy jak gęstą zupę gulaszową chcemy otrzymać . W nawiasach podałam przykładową wagę składników . Link do filmu z przygotowania : Zupa gulaszowa z wołowiną https://www.youtube.com/watch?v=ynmjOO72dd8 Przygotowanie : Najpierw przygotuję mięso : Umyte i osuszone mięso kroję w drobną kostkę . Tak pokrojone mięso podsmażam na mocno rozgrzanym oleju na patelni przez około 4 minuty . Następnie mięso razem z sosem przekładam do garnka
Uwaga Babcia Gotujesoją , jest syta więc może stanowić samodzielne danie na obiad . Dodam od siebie że najlepiej smakuje odgrzewana :) . Będziemy potrzebować : 1,5 L wywaru mięsno – warzywnego około 800 g mięsa mielonego wołowego 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g 1 puszka czerwonej fasoli 400 g 1 puszka soi 400 g ( lub 200 g suchej ) około 150 g cebuli 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)odlewam wodę , zalewam świeżą i gotuję od momentu zagotowania około 1 godziny , następnie odcedzam . Tak przygotowaną soję użyję do przygotowania zupy . Przygotowanie wywaru mięsno - warzywnego : Udka ( lub inne mięso ) dokładnie myję pod bieżącą wodą i osączam . Marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera obieram i płuczę . Teraz do garnka wlewam około 2 litrów wody daję udka , pora , warzywa ( marchewkę , pietruszkę , cebulę , selera kroję
Uwaga Babcia GotujeTaki obiad zadowoli każdego, miękkie mięsko i pyszny sosik. Mięso wołowe pokroić na plastry i grubości 1-1,5 cm, włożyć do głębokiej miski. Wlać wino, dodać listki laurowe, ziele angielskie. Lekko zamieszać, żeby całe mięso było przykryte. Jeśli będzie za mało płynu wlać trochę wody. Zostawić tak przygotowane mięso do następnego dnia. Smaku wina nie czuć, wino powoduje(...)wołowina będzie miękka i delikatna. Na drugi dzień, wylać zalewę i wysuszyć mięso za pomocą ręczniczka papierowego. Na patelni rozgrzać olej, plastry mięsa obtoczyć w mące i położyć na patelni. Obsmażać tak długo, aż mięso straci kolor surowizny. Następnie doprawić z dwóch stron solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Obsmażyć z dwóch stron. Zdjąć mięso z patelni, na tą samą
Kuchnia PokoleńWitajcie :) Moi mężczyźni uwielbiają mięso , więc na obiad zawsze musi być coś z mięsem :) Dzisiaj przygotowałam cannelloni nadziewane mięsem , przekładane mieszanką warzyw chili con carne którą dostałam od firmy Bonduelle . Do mięsa użyłam przypraw od firmy Skworcu i firmy Eco Blik . Zapraszam na pyszne danie :) Składniki : około 300 g cannelloni 1 kg mięsa mielonego(...)łyżka przyprawy do wieprzowiny od Skworcu 1 łyżeczka czosnku od Eco Blik 1 łyżka suszonej bazylii od Eco Blik sól morska , pierz do smaku Wykonanie : Mięso mieszamy z wszystkimi przyprawami , ścieramy cebulę i pieczarki na tarce jarzynowej , dobrze wyrabiamy mięso. Każdą rurkę nadziewamy mięsem .Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Całe dno wykładamy nadzianymi rurkami na rurki wykładamy chili
Sama słodycz i szczypta chilisuszony boczek Nadejście jesieni jest w moim domu sygnałem, że nadeszła pora ma suszenie domowych wędlin. O tej porze nie krążą już w powietrzu owady, które mogły by zepsuć mięso, a temperatura jest nadal na tyle wysoka, że w przydomowej altanie ( wiacie czy też w garażu), możemy powiesić masze wędliny do obsuszenia. Metoda ta ma jeszcze tą zaletę, że całą(...)prace wykonuje za nas czas, my musimy tylko uzbroić się w cierpliwość i czekać. składniki 2-3 kg połaci wieprzowego, niezbyt tłustego, boczku mieszanka peklująca na kilogram mięsa 25 g soli 3 g saletry 6 g cukru ( ja używam brązowego) 4 ziarna czarnego pieprzu szczypta gorczycy białej 1 łyżeczka majeranku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego szczypta suszonego
Miód i pieprzadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaronowa patelnia z mięsem mielonym i warzywami to proste, smaczne i syte danie, które można dowolnie modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki. Makaronowa patelnia z mięsem mielonym – Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 200g makaronu Chow Mein oliwa z oliwek 1 duży por (biała część – ok. 20cm) 2 papryki czerwone 1 papryka żótła 1 papryka(...)zielona 10 pomidorków koktajlowych 200ml bulionu pieprz, sól, słodka papryka w proszku do smaku opcjonalnie: sos słodko-pikantny Tao Tao (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Makaronowa patelnia z mięsem mielonym – Wykonanie: Por pokroić w półtalarki. W woku lub dużej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej pora. Wszystkie papryki pozbawić gniazd nasiennych, pokroić je w paseczki. Pomidorki przekroić na pół
Kulinarne Przebojesolo, drobno pokrojony 2 łyżki świeżego imbiru, drobno pokrojonego 3 łyżki miodu 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wymieszaj chili, imbir, czosnek i miód. Posól i popieprz mięso. Rozgrzej masło na patelni i zrumień mięso po obu stronach. Umieść karkówkę w małej brytfance i posmaruj pomadą. Nastaw piekarnik na 150ºC. Wbij termometr w mięso i piecz mięso dopóki(...)osiągnie 70-75ºC. Polewaj mięso sosem z pieczonego mięsa. Wyjmij mięso z piekarnika przykryj folią i odczekaj 15 minut aby mięso zachowało soczystość. Po 15 minutach możesz pokroić mięso w plastry
codojedzeniapłynu i sos widocznie zgęstnieje. Tuż przed podaniem do gorącego sosu należy wmieszać łyżkę zimnego masła – zagęści ono sos i sprawi, że będzie błyszczący i gładki. Kaczka 5 smaków Mięso kaczki to mięso ciemne – czerwone, i tak też powinno być traktowane – jak wołowina na stek. Smażenie będzie szybkie, ale dłuższe niż smażenie steków, to w końcu drób a nie wołowina(...)środku, ścięta i dobrze wysmażona na zewnątrz. Żeby to osiągnąć, należy bardzo tłustą skórkę kaczki ponacinać pod kątem ostrym nożem – starajcie się nacinać samą skórkę i tłuszcz, nie mięso. Ponacinane piersi kaczki równomiernie posypujemy przyprawą 5 smaków, wcieramy ją w mięso. Stronę ze skórką solimy. Sól wyciąga wodę, więc nie solimy mięsa żeby zostało kruche i soczyste, ale solimy skórę
Karo in the KitchenGęś to arystokracja wśród drobiu. Obecna w staropolskiej kuchni od dnia św. Marcina - przypadający na 11 listopada - przez święta Bożego Narodzenia do końca zimowego karnawału. To najbardziej ekologiczne mięso, bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i białek redukujących szkodliwy cholesterol, godne polecenia w każdej zdrowej kuchni. Mięso z tego przepisu jest aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję(...)Marcina! Składniki: 1 podwójna pierś z gęsi - 0,900 g 2 gałązki rozmarynu 2 łyżeczki suszonego majeranku 2 ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: pierś umyć, osuszyć, uwolnić mięso od kości, odciąć nadmiary tłuszczu. Delikatnie naciąć skórę ostrym nożem w kratkę tak by nie uszkodzić mięsa. Dzięki temu lepiej wytopi się tłuszcz. Piersi natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, następnie obłożyć posiekanym czosnkiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesień to pora gulaszy. Mocno rozgrzewających, sycących na długo, jednogarnkowych kombinacji mięsa, warzyw i ziół. Ten gulasz z karkówki jest mocno jarzynowy i delikatny – mięso pozostaje soczyste i mięciutkie. Karkówkę oczyszczamy z błon, okrawamy z tłuszczu. Do gulaszu zachowujemy tylko czyste mięso. Tniemy je w półtoracentymetrową, dwucentymetrową kostkę. Mięso solimy, pieprzymy, posypujemy połową czosnku niedźwiedziego i na chwilę odkładamy. Marchew(...)obieramy, kroimy w słupki. Selera naciowego pozbawiamy (jeśli ma) twardego łyka, kroimy w centymetrowe kawałki. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. W rondlu mocno rozgrzewamy olej i smażymy przyprawione mięso do lekkiego zrumienienia, stale mieszając. Do mięsa dodajemy cebulę i wciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę razem smażymy. Dodajemy pozostałe warzywa. Całość zalewamy gorącą wodą, do poziomu mięsa i warzyw
Karo in the Kitchen