mięso - 63110 przepisów (strona:91/4208)

Pasztet tradycyjny 202

Pasztet domowy można zrobić niemal z każdego rodzaju mięsa. Możesz wykorzystać do niego ugotowane mięsa z rosołu, lub kupić mięsa podane poniżej w przepisie i zrobić najbardziej tradycyjną wersję pasztetu. Polecam Ci także inne przepisy: – pate z wątróbki – pasta z kurczaka – pasta z wędzonego kurczaka – pasta z wędzonych szprotek – pasta z łososia wędzonego Zapraszam(...)kajzerki – 3 jajka – sól, pieprz, ostra papryka, świeżo tarta gałka muszkatołowa – smalec lub masło do wysmarowania brytfanny oraz bułka tarta do posypania Przygotowanie : Zacznij od ugotowania mięsa. Do garnka włóż obrane marchewki, pietruszkę i cebulę, dodaj mięso (oprócz wątróbki), łyżkę soli, listki laurowe i pieprz w ziarnach. Wszystko zalej wodą i gotuj przez

nietylkopasta.pl
Szynka z rękawa 138

Taka szynka umili każdy dzień. Idealna na Świąteczny stół. Wszystkie składniki marynaty wymieszać razem i natrzeć mięso. Włożyć mięso razem z całą marynatą do woreczka. Szczelnie zamknąć i włożyć do lodówki. Zostawić tak przygotowane mięso na 48 godzin w lodówce. Po 12 godzinach odwrócić mięso, poruszać folią i nacierać mięso. Po następnych 12 godzinach czynność powtórzyć. Na patelni rozgrzać olej(...)obsmażyć mięso ze wszystkich stron. Wszystkie pory mięsa muszą się zamknąć. W ten sposób soki z mięsa pozostaną tam gdzie powinny być. Czyli w środku Szynka będzie soczysta. Po dwóch dobach otworzyć worek i wlać wodę, zamknąć. Kilkakrotnie potrząsnąć workiem. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec 1 godzinę i 20 minut. Mięso zostawić w rękawie tak długo aż całkowicie

Kuchnia Pokoleń
Zupa chińska z pierożkami 185

powinnam zrobić to danie. Powiedziała mi wszystko od początku do końca. Wyszło super. Przygotowanie rosołu – kurczaka umyć oczyścić z pozostałych piórek itp. Pociąć kurczaka na kawałki. Zdjąć mięso z piersi kurzej i trochę z jednej nogi. Na wagę położyć mięso z nogi i dodać tyle piersi kurzych żeby uzyskać 350 g mięsa. Do dużego garnka wlać wodę(...)litra), dodać mięso z kurczaka. Zagotować, zdjąć szumy. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu godzinę. Następnie dodać jedną marchew i korzeń pietruszki, kilka gałązek natki pietruszki, cebulki od szczypiorku,gotować następną godzinę. Przelać rosół przez sito. Czysty rosół wlać ponownie do garnka. Mięso odłożyć. I włożyć do lodówki lub zamrażarki. Proponuje zrobić z mięsa potrawkę patrz

Kuchnia Pokoleń
Domowy burger z frytkami z marchewki 158

sól pieprz bułki na hamburgerów Składniki na frytki z marchewki 2 duże marchewki oliwa z oliwek odrobina świeżego tymianku Domowy burger – przepis Na 30 minut przed przygotowaniem burgerów mięso wyjmujemy z lodówki. Następnie dodajemy żółtko, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy okrągłe burgery mniej więcej o grubości 1 – 1,5 cm. Smażymy(...)minut z każdej strony (aby mięso było średnio wysmażone). W międzyczasie do piekarnika wkładamy przekrojone na połówki bułki. Jak mięso będzie usmażone to smarujemy dół bułki majonezem, następnie układamy sałatę, mięso, pomidora, cebulę, ser żółty, górną część bułki smarujemy domowym ketchupem i przykrywamy. Frytki z marchewki – przepis Marchewkę kroimy w paseczki. Następnie wkładamy je do wrzątku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grzybowy gulasz z pręgi wołowej 245

łyżki mąki pszennej;  2 łyżki oleju; Sól; Pieprz. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Cebulę obrać, drobno posiekać. Suszone grzyby pokroić na małe kawałki. Mięso umyć, dokładnie osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (ok. 1 x 1 cm). Na rozgrzany na patelni olej (2 łyżki) wrzucić pokrojone w kosteczkę mięso i podsmażać, aż większość płynów odparuje(...)Dodać pokrojoną cebulę i razem chwilę podsmażać. Następnie na patelnię z mięsem i cebulą wlać zimną wodę ( 1 litr). Dodać pokrojone, suszone grzyby, roztarty (palcami) majeranek, słodką paprykę w proszku oraz obficie przyprawić pieprzem. Zagotować, często mieszając, po czym zmniejszyć ogień i dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (w zależności od wielkości kostek mięsa

Gospodyni Miejska
Schab-polędwica podsuszana 167

wędzona słodka 1 łyżeczka -jałowiec mielony 1 łyżeczka -kozieradka mielona 1 łyżeczka -pieprz czarny 1 łyżeczka -pieprz ziołowy białowieski 1 łyżeczka -siatka https://swojskiwyrob.pl/siatka-do-wedlin-i-serow/1432-siatka-14-q-net-115-gesta-ponczocha-rekaw-1-metr.html WYKONANIE  Kupione mięso myjemy i wycieramy do sucha. Następnie odcinamy warkocz i mizdrę czyli kawałek mięsa które umiejscowione jest wzdłuż schabu i przypomina warkocz oraz mizdrę biała twarda błona. Teraz schab obtaczamy dokładnie(...)cukrze wkładamy do pojemnika ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie,można wstawić np. pokrywki od słoików ponieważ mięso będzie puszczać soki które wylewamy. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu  obracamy mięso. Po tym czasie mięso płuczemy pod bieżącą wodą wycieramy do sucha i obtaczamy w mieszance soli z peklo. Chowamy

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Zapiekanka mięsno-ziemniaczana 271

Mielone mięso podsmażone z cebulą, z dodatkiem pomidorów w puszce może być świetną bazą dla wielu potraw. Raz możemy zrobić spaghetti po bolońsku, innym razem napełnić takim farszem naleśniki, a następnie zapiec je w piekarniku, jeszcze kiedy indziej, do takiej patelni z mięsem i sosem dodać surowy makaron i poddusić – otrzymamy wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Tym razem chciałabym podzielić(...)się z Wami przepisem na zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. Jeśli mamy ugotowane w mundurkach ziemniaki i już zmielone mięso, robi się ją bardzo przyjemnie i płynnie. Finalny efekt jest bardzo dobry. Przynajmniej my bardzo ją lubimy i zawsze po obiedzie zostaje puste naczynie:) 4-5 ziemniaków (około 500-600g) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 600-700g mielonego mięsa

Smaki Na Talerzu
Makaron z mięsem mielonym 113

Dziś u mnie makaron spaghetti z mięsem mielonym. Tym razem z indyka, jest bardzo delikatne w smaku. Niezbyt wyszukane danie na obiad, ale szybkie i proste w przygotowaniu. I jak to zawsze bywa, makaron świetnie sprawdza się na smaczny domowy posiłek, na szybko, z różnymi dodatkami. Do takiego mięsa z patelni dodaję czasem tartą marchewkę lub pietruszkę. Dziś, makaron(...)mięsem mielonym, zielonym groszkiem i kukurydzą w sosie pomidorowym. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka, może być wołowe lub wieprzowe, ew. mix połowa opakowania makaronu spaghetti szklanka passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku mała cebula spora garść mrożonej kukurydzy spora garść mrożonego zielonego groszku 3 suszone pomidory z zalewy sól, pieprz do smaku, szczypta przyprawy do mięsa mielonego, suszona bazylia

Zasmakuj Kuchni
Aromatyczny i soczysty schab pieczony w rękawie (na obiad i kanapkę) 123

Schab to mięso, które jest mało soczyste, a pieczenie dodatkowo je wysusza. Zgadzacie się ze mną? Przyznam, że mam kilka sposobów, aby mięso nie było wiórowate (zerknijcie np. na schab pieczony w mleku - klik ), ale najprostsza metoda to pieczenie go w rękawie. Do tego kilka podstawowych przypraw oraz czooosnek! Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być(...)tymianku  1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli (lub według gustu) pieprz Dodatkowo: 5 ząbków czosnku Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku).   Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do do lodówki - minimum na 2-3 godziny

Di gotuje
Placek drwala 146

szczypiorku; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: GULASZ WOŁOWY: Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (ok. 1 x 1 cm). Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojone w kosteczkę mięso i zarumienić. Dodać pokrojoną cebulę i razem(...)chwilę podsmażać. Następnie na patelnię z mięsem i cebulą wlać zimną wodę (400 ml). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić pieprzem. Zagotować, często mieszając, po czym zmniejszyć ogień i dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (w zależności od wielkości kostek mięsa, jak i od jakości samego mięsa, może to zająć

Gospodyni Miejska
Domowy pasztet wieprzowy 305

dzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam po równo: szynki, łopatki, karkówki i boczku(...)kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki     *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę

Blog z Apetytem
Drobiowa fajita 125

Fajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego , jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami . W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką . Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana(...)czerwona, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej w proszku oraz suszonego czosnku olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj, potnij z małe kawałki, przełóż do miski, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i powtórz mieszanie, przyprawy i mąka powinny dokładnie otoczyć kawałki mięsa z każdej strony rozgrzej olej

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Shawarma kurczak czyli kurczę pieczone na ostro 172

drugi dzień mamy słońce z deszczem na przemian. Takie to uroki listopada! Wracając do obiadu, uwielbiam orientalne i ostre jedzenie! Taki właśnie jest shawarma kurczak, ostry i aromatyczny. Mięso jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Moje ulubione dodatki do kurczaka już znacie. Ryż z berberysem i chłodzący gardło jogurt z kolendrą i miodem jak zwykle sprawdzają się(...)ostrego mięsiwa. Shawarma kurczak to prawdziwa eksplozja smaków. Marynowałam mięso przez noc z mnóstwem przypraw i sokiem z cytryny. Mięso po upieczeniu jest kruche i soczyste. Wybrałam filety z piersi kurczaka i nie pożałowałam. Marynata, odpowiednia temperatura i czas pieczenia czyni cuda. Shawarma kurczak jest po prostu pyszny! Shawarma kurczak Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka Marynata

codojedzenia
Pieczone udko z indyka 213

Pieczone udko z piekarnika, czyli obiad który robi się sam:) Soczyste mięso od środka, a chrupiące i przypieczone z zewnątrz. var metaslider_8738 = function($) { $('#metaslider_8738').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText:">", slices:15, manualAdvance:false }); }; var timer_metaslider(...)sosu chilli 3 łyżki oliwy 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka ulubionych ziół i przypraw (zioła prowansalskie, majeranek, kminek) Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Mięso umyć, zdjąć skórę i osuszyć. Polać marynatą mięso, obtoczyć udka i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę (optymalnie całą noc). Zamarynowane mięso przełożyć

KuchniaWeDwoje.pl
Szaszłyki z lekką sałatką 141

małej cukinii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sałatka: 1 garść mixu sałat 1/4 ogórka zielonego 1/4 małej cukinii 4 rzodkiewki szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych. Przyprawy mieszamy z olejem i polewamy pokrojoną pierś, mieszamy aby mięso było całe pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki(...)godzinę. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię do szaszłyków kroimy w kostkę wielkości pokrojonego mięsa. Sałatka: Obieramy cukinię i ogórka ze skórki i kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy sałatę. Od rzodkiewek odkrajamy ogonki i kroimy w plasterki, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem i mieszamy. Szaszłyki: Na patyczki do szaszłyków nabijamy po kolei:mięso, cukinia, mięso

słodkie i nie tylko historie kulinarne