Dziś u mnie makaron spaghetti z mięsem mielonym. Tym razem z indyka, jest bardzo delikatne w smaku. Niezbyt wyszukane danie na obiad, ale szybkie i proste w przygotowaniu. I jak to zawsze bywa, makaron świetnie sprawdza się na smaczny domowy posiłek, na szybko, z różnymi dodatkami. Do takiego mięsa z patelni dodaję czasem tartą marchewkę lub pietruszkę. Dziś, makaron(...)mięsem mielonym, zielonym groszkiem i kukurydzą w sosie pomidorowym. Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka, może być wołowe lub wieprzowe, ew. mix połowa opakowania makaronu spaghetti szklanka passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku mała cebula spora garść mrożonej kukurydzy spora garść mrożonego zielonego groszku 3 suszone pomidory z zalewy sól, pieprz do smaku, szczypta przyprawy do mięsa mielonego, suszona bazylia
Zasmakuj KuchniSchab to mięso, które jest mało soczyste, a pieczenie dodatkowo je wysusza. Zgadzacie się ze mną? Przyznam, że mam kilka sposobów, aby mięso nie było wiórowate (zerknijcie np. na schab pieczony w mleku - klik ), ale najprostsza metoda to pieczenie go w rękawie. Do tego kilka podstawowych przypraw oraz czooosnek! Tak upieczony schab jest soczysty, miękki i niezwykle aromatyczny. Może być(...)tymianku 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli (lub według gustu) pieprz Dodatkowo: 5 ząbków czosnku Umyty i osuszony schab natrzeć uprzednio wymieszanymi przyprawami i naszpikować czosnkiem (w mięsie zrobić małe nacięcia i powpychać w nie małe kawałki czosnku). Mięso umieścić w rękawie do pieczenia, szczelnie związać i włożyć do do lodówki - minimum na 2-3 godziny
Di gotujeszczypiorku; 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: GULASZ WOŁOWY: Cebulę obrać, drobno posiekać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę (ok. 1 x 1 cm). Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić pokrojone w kosteczkę mięso i zarumienić. Dodać pokrojoną cebulę i razem(...)chwilę podsmażać. Następnie na patelnię z mięsem i cebulą wlać zimną wodę (400 ml). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę w proszku oraz przyprawić pieprzem. Zagotować, często mieszając, po czym zmniejszyć ogień i dusić, na bardzo małym ogniu, aż mięso stanie się miękkie (w zależności od wielkości kostek mięsa, jak i od jakości samego mięsa, może to zająć
Gospodyni Miejskadzień może stanowić świetną przekąskę. Z podanych składników wychodzą dwa średniej wielkości pasztety, ja zawsze jeden z nich wzbogacam o suszoną śliwkę, gdyż uwielbiam ten lekko słodkawy smak w mięsie. Na święta i większe okazję, zawsze do pasztetu przygotowuje jako dodatek sos tatarski (przepis TUTAJ ). Polecam Składniki: 2 kg mięsa wieprzowego ( użyłam po równo: szynki, łopatki, karkówki i boczku(...)kawałek selera, kawałek pora, opcjonalnie zielona pietruszka garść suszonych grzybów 3 jajka Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa, imbir (świeży- starty na drobnej tarce lub suszony) Przyprawy do gotowania mięsa: 3 liście laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego, 8 ziarenek pieprzu, 1 łyżka soli Opcjonalnie do pasztetu możemy dodać suszone śliwki *** Mięso myjemy i kroimy w dużą kostkę
Blog z ApetytemFajita (wym. fahita ) jest określeniem rodzaju potrawy kuchni meksykańskiej, w skład której wchodzi grillowane mięso podawane na pszenicznej lub kukurydzianej tortilli . Początkowo fajita przyrządzana była wyłącznie z mięsa wołowego , jednak w chwili obecnej popularne są również wersje z mięsem kurczaka, wieprzowiną lub krewetkami . W restauracjach mięso pieczone i podawane jest często z cebulą i papryką . Popularnymi dodatkami są: kwaśna śmietana(...)czerwona, 1 żółta papryka, 1 zielona papryka 1 duża cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej w proszku oraz suszonego czosnku olej do smażenia Przygotowanie: mięso umyj, potnij z małe kawałki, przełóż do miski, dodaj przyprawy, dokładnie wymieszaj, dodaj mąkę i powtórz mieszanie, przyprawy i mąka powinny dokładnie otoczyć kawałki mięsa z każdej strony rozgrzej olej
Oka w rosole czyli KaFka gotujedrugi dzień mamy słońce z deszczem na przemian. Takie to uroki listopada! Wracając do obiadu, uwielbiam orientalne i ostre jedzenie! Taki właśnie jest shawarma kurczak, ostry i aromatyczny. Mięso jest bardzo mięciutkie i rozpływa się w ustach. Moje ulubione dodatki do kurczaka już znacie. Ryż z berberysem i chłodzący gardło jogurt z kolendrą i miodem jak zwykle sprawdzają się(...)ostrego mięsiwa. Shawarma kurczak to prawdziwa eksplozja smaków. Marynowałam mięso przez noc z mnóstwem przypraw i sokiem z cytryny. Mięso po upieczeniu jest kruche i soczyste. Wybrałam filety z piersi kurczaka i nie pożałowałam. Marynata, odpowiednia temperatura i czas pieczenia czyni cuda. Shawarma kurczak jest po prostu pyszny! Shawarma kurczak Składniki: 900 g filetów z piersi kurczaka Marynata
codojedzeniaPieczone udko z piekarnika, czyli obiad który robi się sam:) Soczyste mięso od środka, a chrupiące i przypieczone z zewnątrz. var metaslider_8738 = function($) { $('#metaslider_8738').nivoSlider({ boxCols:8, boxRows:1, pauseTime:3000, effect:"fold", controlNav:true, directionNav:true, pauseOnHover:true, animSpeed:700, prevText:"<", nextText:">", slices:15, manualAdvance:false }); }; var timer_metaslider(...)sosu chilli 3 łyżki oliwy 2 łyżki soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka ulubionych ziół i przypraw (zioła prowansalskie, majeranek, kminek) Przygotowanie: Wymieszać wszystkie składniki na marynatę. Mięso umyć, zdjąć skórę i osuszyć. Polać marynatą mięso, obtoczyć udka i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę (optymalnie całą noc). Zamarynowane mięso przełożyć
KuchniaWeDwoje.plmałej cukinii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sałatka: 1 garść mixu sałat 1/4 ogórka zielonego 1/4 małej cukinii 4 rzodkiewki szczypta soli i pieprzu 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie: Mięso myjemy i osuszamy a następnie kroimy w kostkę wielkości pomidorków koktajlowych. Przyprawy mieszamy z olejem i polewamy pokrojoną pierś, mieszamy aby mięso było całe pokryte marynatą. Odstawiamy do lodówki(...)godzinę. Warzywa myjemy i osuszamy. Cukinię do szaszłyków kroimy w kostkę wielkości pokrojonego mięsa. Sałatka: Obieramy cukinię i ogórka ze skórki i kroimy w plasterki, przekładamy do miseczki, dodajemy sałatę. Od rzodkiewek odkrajamy ogonki i kroimy w plasterki, dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy solą, pieprzem i olejem i mieszamy. Szaszłyki: Na patyczki do szaszłyków nabijamy po kolei:mięso, cukinia, mięso
słodkie i nie tylko historie kulinarnecoś pysznego dla moich dzieci. Wyszło pysznie. Idealna kiełbasa do chlebka wykonanego samodzielnie. Kurczaka dokładnie umyć i oczyścić. Pokroić kurczaka na mniejsze kawałki, zdjąć skórę. Skórę bardzo drobno pokroić. Mięso z kurczaka zdjąć z kości za pomocą ostrego noża. Następnie pokroić na małe kawałki. Tylko mięso z piersi pokroić na większe kawałki. Mięso z kurczaka i pokrojone skóry wymieszać razem(...)Dodać sól peklową, paprykę w proszku, pieprz, majeranek, gałka muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i utłuc duczkiem. Po 24 godzinach ponownie zamieszać i utłuc. Takie tłuczone mięso dobrze się później sklei. Zostawić ponownie na 24 godziny w lodówce. Uzyskałam 750 g mięsa i 150 g skór. To tak dla informacji. Z kości od kurczaka ugotowałam ekspresową zupę pomidorową. Która wyszła
Kuchnia PokoleńZupa meksykańska z mięsem mielonym . Ostatnio podawałam wam przepis na zupę cygańską , jedna i druga zupa jest pyszna, pikantna, bardzo sycąca i kolorowa, pełna smaków. Miseczka zupy meksykańskiej przyjemnie rozgrzewa w jesienne dni. Zupa meksykańska z mięsem mielonym jest bardzo szybka do przygotowania, połączenie prostych składników takich jak cebula, fasola, kukurydza, pomidory i mielone mięso wieprzowe oraz przyprawy sprawiają(...)ponownie zagotować i podawać posypaną świeżą kolendrą lub natkę pietruszki, można też posypać ją tartym serem. Przepis na: zupa meksykańska Składniki dla 2 osób: 300 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego (u mnie karkówka) lub mielonej wołowiny 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z ziołami lub 3 obrane i pokrojone pomidory 1 mała puszka (165g) kukurydzy chili 1 puszka (310g) mixu fasoli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBitki wołowe to jeden z klasyków tradycyjnej polskiej kuchni. Mięso po ugotowaniu jest idealnie miękkie, więc poradzi sobie z nim każdy maluch. Danie to polecane jest dla dzieci po ukończeniu 1 roku życia. 400 g mięsa wołowego (może być udziec, ligawa lub rostbef) 2 cebule 3 ząbki czosnku 5 ziaren pieprzu mąka do panierowania (opcjonalnie) 3 ogórki kiszone (opcjonalnie(...)suszone podgrzybki Mięso kroimy na cienkie paski w poprzek włókien i dzielimy na nieduże kawałki. Tak przygotowane mięso rozbijamy cienko tłuczkiem. Solimy z obu stron i obtaczamy w mące. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso po jednym razie z każdej strony. Mięso przekładamy do rondla i zalewamy wrzątkiem tak, by przykrył wołowinę. Na patelni, na której smażyliśmy mięso
Dieta bez mlekaSchab faszerowany papryką to kruche, dobrze przyprawione mięso wieprzowe z dodatkiem papryki i sera. Idealna pieczeń na niedzielny rodzinny obiad lub przyjęcie. Czas wykonania: 2 h (+8 h marynowania) Ilość porcji: 12 kawałków Składniki: 1,3 kg schabu wieprzowego bez kości 2 papryki 100 – 150 g sera żółtego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki majeranku(...)całą noc. Pokroić paprykę niewielką w kostkę, a ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do papryki i sera dodać czosnek. Całość wymieszać. Mięso naciąć wzdłuż, tworząc dwa duże otwory na farsz. Mięso nafaszerować serem i papryką, a następnie spiąć patyczkami do szaszłyków. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia
KuchniaWeDwoje.plTaki obiad zadowoli każdego. Jest w nim pełno warzyw jak i mięso. Jest to duża porcja wystarczy na 4-5 dorosłych osób. Zacząć od przygotowanie ziemniaków – ziemniaki umyć i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i rozłożyć na dużej blaszce. Jak są trochę większe to przekroić na pół po ugotowaniu. Rozłożyć ziemniaki na dużej blaszce i piec(...)piekarniku nagrzanym do 220 C aż do momentu jak ziemniaki się przyrumienią. Co jakiś czas je zamieszać. Pieczenie w piekarniku z termoobiegiem jest najlepszym i najszybszym sposobem pieczenia. Przygotowanie mięsa – Piersi kurze umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną,kurkumą, oregano i tymiankiem. Jogurt wlać do miski i dodać przyprawione mięso, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki
Kuchnia PokoleńLubicie pieczone żeberka? Zdecydowanie wolę pieczone żeberka od duszonych. Lubię je jeść rękoma i delektować każdym kawałkiem. Żeberka wbrew pozorom zawierają sporo mięsa. Lubię przyrządzać mięso z kością, bo ma wtedy o wiele lepszy smak. Wiadomo, że mięso bez kości jest praktyczniejsze i do przyrządzenia i do jedzenia…Ale żeberka zawsze są z kostką! Lubię zasiąść do góry pieczonych(...)łyżki ketchupu 2 łyżki oleju 4 łyżki soi japońskiej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka soli Wymieszaj składniki do marynaty. Czosnek przeciśnij przez praskę i natrzyj mięso. Moje żeberka były w trzech kawałkach. Wlej marynatę do szczelnej, foliowej torebki. Najlepiej użyj dwóch wkładając jedną w drugą. Włóż żeberka do marynaty, zamknij torebkę i marynuj mięso przez
codojedzeniawindow.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Pieczony udziec z indyka w naczyniu żaroodpornym Przygotowanie marynaty : Do miseczki przekładam wszystkie składniki marynaty i dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Nacieranie mięsa i pieczenie: Mięso oczyszczam z chrząstek i nadmiaru tłuszczu, dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Tak przygotowane mięso wkładam do naczynia żaroodpornego i nacieram z każdej strony marynatą(...)szczelnie pokrywą, jeżeli nie mamy pokrywki do naczynia żaroodpornego, to możemy je nakryć szczelnie folią aluminiową. Naczynie należy nakryć szczelnie aby nie uciekała para, jeżeli nie nakryjemy szczelnie to mięso będzie bardzo spieczone od góry i suche. Mięso wstawiam do zimnego piekarnika na drugą od dołu półkę, włączam piekarnika na grzanie 180 stopni i piekę około 150 minut. Po około
Uwaga Babcia Gotuje