Sycąca, przepyszna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem beszamelowym to danie idealne dla osób lubiących treściwie zjeść :). Łatwa w przygotowaniu, z prostymi składnikami, zawsze wzbudza zachwyt wśród gości. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na zapiekankę: 1 kg ziemniaków 500 gram mięsa mielonego 1 duża cebula olej do smażenia przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, przyprawa do ziemniaków(...)trochę gałki muszkatołowej) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie następnie odstawiamy do ostygnięcia, cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju, gdy się zeszkli dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz przyprawą do mięsa mielonego, usmażone mięso ściągamy z gazu, w garnku/rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy do połączenia się składników następnie wlewamy
Blog kulinarny S9.PLśmietanką, dzięki czemu danie stało się niezwykle aromatyczne i treściwe, takie bardziej „chłopskie” Składniki: ok. 0,5 kg wołowiny 2-3 łyżki mąki do obtoczenia mięsa 1 cebula 2 ząbki czosnku garść suszonych grzybów 2 szklanki bulionu lub rosołu 1 papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) 1-2 ogórki kiszone 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, 3 kulki ziela angielskiego, 4 kulki pieprzu, 2 liście laurowe olej do smażenia Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oleju *** Mięso kroimy w grube paski *** *** Pokrojone mięso przekładamy do miski i dodajemy wszystkie
Blog z ApetytemSzynka pieczona w całości pieczeń wieprzowa marynowana w kawie Szynka pieczona w całości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso można podać na obiad albo jako wędlinę do kanapek. Marynata z brązowego cukru, świeżo mielonej kawy, soli, pieprzu i wędzonej papryki nadaje mu niepowtarzalny aromat. Dodatek kawy sprawia, że mięso ma lekko dymny smak(...)pieczona w całości przepis Cztery Fajery Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy. Kupując kawę zwróćcie uwagę na datę palenia albo zamawiajcie ją w zaufanych palarniach lub sklepach firmowych (takich jak np. Landcafe.pl ) Nawet
Cztery FajerySzynka pieczona w całości pieczeń wieprzowa marynowana w kawie Szynka pieczona w całości jest doskonała na ciepło i na zimno. Soczyste, rozpływające się w ustach mięso można podać na obiad albo jako wędlinę do kanapek. Marynata z brązowego cukru, świeżo mielonej kawy, soli, pieprzu i wędzonej papryki nadaje mu niepowtarzalny aromat. Dodatek kawy sprawia, że mięso ma lekko dymny smak(...)pieczona w całości przepis Cztery Fajery Kawowa marynata świetnie pasuje do wołowiny, zwłaszcza do steków oraz schabu, szynki, łopatki wieprzowej i kaczki. Zawarte w kawie naturalne kwasy dodatkowo zmiękczają mięso. Najlepszy efekt uzyskamy używając średnio palonej, świeżo zmielonej kawy. Kupując kawę zwróćcie uwagę na datę palenia albo zamawiajcie ją w zaufanych palarniach lub sklepach firmowych (takich jak np. Landcafe.pl ) Nawet
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSoczyste kotlety mielone z mięsa wieprzowego i z indyka przygotowane według tego przepisu są bardzo delikatne i mięciutkie w środku, z chrupiącą skórką na zewnątrz. Do kotletów dodaję niewielką surową cebulę - ci, którzy nie wyobrażają sobie mielonego bez podsmażonej cebulki, mogą ją oczywiście dodać. Dla mnie ma zbyt intensywny smak, który za bardzo dominuje, a surowa jest mniej wyczuwalna. Kiedy(...)podaję je z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Te, których nie zjemy od razu są konsumowane na kanapkach. Składniki na soczyste kotlety mielone (około 15 niezbyt dużych kotlecików): 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 400 g mięsa mielonego z indyka (zmieliłam udziec) niewielka bułka pszenna (np. kajzerka) woda do namoczenia bułki (może też być mleko) niewielka cebula lub pół dużej
e-PrzepisyKulinarnePróbowałam już wielu przepisów na mięsa pieczone i gotowane, takie które można wykorzystać jako wędlinę na kanapki. Zawsze były to mięsa marynowane w przyprawach a następnie pieczone w rękawie lub pod folią aluminiową, albo gotowane w zalewie. Dziś postanowiłam zrobić coś nowego, a mianowicie upiec szynkę wieprzową, nafaszerowaną masełkiem czosnkowym. Takie mięso bardzo ładnie wygląda i fajnie smakuje. Jest bardzo(...)aromatyczne i bogatsze smakowo, bo oprócz smaku aromatu jest również smak nadzienia. Takie mięso jest dobre zarówno jako pieczeń obiadowa na gorąco, jak i na zimno jako domowa wędlina na kanapki. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: szynka wieprzowa o wadze ok. 1,2kg ok. 1 płaska łyżka soli 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 1 płaska łyżeczka przyprawy włoskiej
Waniliowe Improwizacjewindow.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 600g schabu 2 cebule 1 papryka czerwona 3-4 połówki brzoskwiń z puszki 2 ząbki czosnku 4 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżka przyprawy do mięsa wieprzowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej do smażenia Sposób przygotowania: Schab umyłam, osuszyłam i pokroiłam w kostkę. Mięso przełożyłam do miski i wlałam sos sojowy. Wsypałam przyprawę do mięsa wieprzowego(...)Dodałam przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko dokładnie wymieszałam. Mięso najlepiej odstawić na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynowało. Na patelni rozgrzałam ok. 2-3 łyżki oleju i wyłożyłam mięso. W czasie gdy mięso się powoli smażyła, przygotowałam warzywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebule obrałam i pokroiłam na drobno. Paprykę umyłam, wycięłam gniazdo nasienne i pokroiłam w paseczki. Warzywa dodałam
Waniliowe ImprowizacjePozostałe składniki 4 bułki do burgerów czerwona cebula 3 ogórki kiszone sałata lodowa bądź mieszanka sałat ketchup majonez (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe burgery – Wykonanie Przygotowanie mięsa do domowych burgerów Do burgerów najlepsze mięso to mielone mięso wieprzowe, najlepiej wykorzystać mięso mieszane „gulaszowe”, lepiej nie korzystać z mięsa z szybki ani polędwicy, ponieważ jest zbyt(...)chude. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Do wołowiny dodaj cebulę, sól, pieprz oraz musztardę. Całość wymieszaj, jednak nie za długo, by nie ogrzać mięsa, przez co będzie ono twardsze i mięso będzie się rozpadało na patelni. Mięso uformuj na placki grubości około 2 centymetry, odrobinę większe od bułki, ponieważ kotlety kurczą się podczas procesu smażenia. Mięso można smażyć na suchej
To Musisz Wiedziećrosół azjatycki - japoński rosół na żeberkach i kurczaku Bardzo dobry rosół azjatycki przygotowała jakiś czas temu Agnieszka. Klarowny, esencjonalny wywar smakował obłędnie z dodatkiem makaronu, grzybami mun i kawałkami mięsa. To była najlepsza japońska zupa ramen z jajkiem, sosem sojowym i warzywami, jaką kiedykolwiek jadłam. Musiałam podzielić się z Wami tym przepisem Rosół na żeberkach i kurczaku to smaczna zupa(...)sosu sojowego i brązowego cukru.na minimum 3 godziny. Proporcje marynaty - na 1 część octu dodajemy 5 części sosu sojowego i pół części brązowego cukru. Bardzo dobry rosół azjatycki - przepis Mięso zalewam zimną wodą, doprowadzam do wrzenia, gotuję 2-3 minuty, po czym wylewam wodę, a mięso dokładnie płuczę. Ponownie zalewam mięso zimną wodą, gotuję około 2 godzin na małym ogniu
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCześć! Niewiele trzeba się napracować by przygotować taki obiad. Mięso jest smaczne, aromatyczne i soczyste. Składniki: * 40 – 50 dkg mięsa z kurczaka * mąka ziemniaczana * olej do smażenia Marynata: * 4 łyżki sosu sojowego * 1/5 szklanki białego wytrawnego wina * 1/2 łyżeczki imbiru Dodatki: * papryka * cebula * brokuł * sól Mięso pokroiłam w kawałki ok. 4 cm. Miałam mięso piersi kurczaka. Składniki na marynatę(...)wymieszałam. Przełożyłam mięso do marynaty, obtoczyłam dokładnie i zostawiłam na ok. 1 godzinkę by przeszło smakami. Po tym czasie wyjęłam mięso z marynaty i obtaczałam w mące ziemniaczanej. Smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyłożyłam na papierowy ręcznik. Brokuła zblanszowałam, odcedziłam z nadmiaru wody i podsmażyłam na patelni razem z papryką i cebulą. Posoliłam. Podawałam to jako dodatek
Pieprzyć z Fantazjąmięsa mielonego możemy przygotować wiele różnego rodzaju potraw. Najpopularniejsze to tradycyjne klopsiki mielone lub gołąbki, a także różnego rodzaju pulpeciki (np. w sosie pomidorowym lub koperkowym ). Tym razem wykorzystałam mięso mielone do zrobienia pysznej rolady z serem i suszonymi pomidorami. Taka roladka idealnie sprawdzi się na nadchodzące Święta i nie tylko! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g mielonego mięsa wieprzowego(...)proszku, majeranek 100 g boczku wędzonego w plastrach około 100 g żółtego sera w kawałku 2-3 łyżki oleju (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kajzerkę namoczyć w mleku. Mięso przełożyć do miski. Obrać cebulę, pokroić w kostkę, podsmażyć na 1 łyżce oleju. Przestudzić i dodać do mięsa. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, przełożyć do mięsa. Kajzerkę wycisnąć i dodać
Danka Pichciokresie letnim staram się przyrządzać dania proste, lekkostrawne. Natomiast kiedy nadchodzi jesień sięgam po potrawy bardziej treściwe z dodatkiem mięsa wieprzowego. Dzisiaj przygotowałam gulasz z łopatki wieprzowej (ale możecie użyć innego mięsa, na przykład karkówki lub szynki) z pomidorami i suszonymi śliwkami. Gulasz podałam z ziemniakami, ale z kaszą będzie także smaczny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 700 g łopatki wieprzowej(...)pestek 4 pomidory (około 400 g) sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka, majeranek 5 ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w większą kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką. Skropić olejem, wymieszać. 2. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać doprawione mięso i podsmażyć ze wszystkich stron na złoty
Danka PichciTradycyjny gulasz myśliwski powinien być zrobiony z dziczyzny, jednak nie w każdej miejscowości możemy kupić taki gatunek mięsa. Dlatego mój gulasz jest z mięsa wieprzowego, a suszone grzyby leśne, jagody jałowca i rozmaryn nawiązują do smaków lasu. Taki gulasz idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Możemy podać go z kaszą albo ziemniakami, ale też będzie smakował ze świeżym pieczywem(...)Składniki: 700 g mięsa wieprzowego 2 kiełbasy śląskie 100 g boczku wędzonego 1 cebula 3 nieduże ogórki kiszone garść grzybów suszonych 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka w proszku 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 4 jagody jałowca 1 łyżka majeranku gałązka świeżego rozmarynu lub 1/2 łyżeczki suszonego olej do smażenia mąka do obtoczenia
Danka PichciCześć! Niewiele trzeba się napracować by przygotować taki obiad. Mięso jest smaczne, aromatyczne i soczyste. Składniki: * 40 - 50 dkg mięsa z kurczaka * mąka ziemniaczana * olej do smażenia Marynata: * 4 łyżki sosu sojowego * 1/5 szklanki białego wytrawnego wina * 1/2 łyżeczki imbiru Dodatki: * papryka * cebula * brokuł * sól Mięso pokroiłam w kawałki ok. 4 cm. Miałam mięso piersi kurczaka. Składniki(...)marynatę wymieszałam. Przełożyłam mięso do marynaty, obtoczyłam dokładnie i zostawiłam na ok. 1 godzinkę by przeszło smakami. Po tym czasie wyjęłam mięso z marynaty i obtaczałam w mące ziemniaczanej. Smażyłam na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyłożyłam na papierowy ręcznik. Brokuła zblanszowałam, odcedziłam z nadmiaru wody i podsmażyłam na patelni razem z papryką i cebulą. Posoliłam. Podawałam
Pieprzyć z Fantazją