Poszperałam trochę w przepisach i natrafiłam na przepis na udka po cygańsku. Zmodyfikowałam go trochę według naszych smaków i wyszedł przepyszny obiad. Udka po cygańsku to nic innego jak mięso pieczone w słodko- kwaśnej marynacie z ketchupu, cebuli, śliwek suszonych. Wiem, że nie wszyscy lubią takie połączenie smaków jeśli chodzi o mięso, mi to zasmakowało i na pewno udka(...)sposób przyrządzę jeszcze nie jeden raz ;) Składniki: * 700 g pałek z kurczaka * odrobina oleju do podsmażenia mięsa na patelni * sól do doprawienia mięsa * papryka mielona słodka (użyłam Skworcu ) * 1 duża cebula * 8-9 śliwek suszonych (użyłam Skworcu ) * 2/3 szklanki łagodnego ketchupu * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * około 1 szklanki wody * 3 łyżeczki cukru * 1 łyżka octu * pół szklanki powideł
Zrób to smaczniepieczenie, zapewniają jej soczystość i pełnię smaków i aromatów. Będzie nie tylko wspaniała do obiadu ale sprawdzi się także jako pyszna domowa wędlina na kanapki :) To właśnie tu wytrawność mięsa przeplata się ze słodyczą miodu, owocowością cydru, charakterem musztardy i ciepłym aromatem goździków. I chociaż po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach nasze brzuchy zostały wypełnione wszelkim dobrem i pysznością, to przed(...)nami karnawał i ogrom spotkań towarzyskich każdego rodzaju, na których mięso przyrządzone w ten sposób na pewno zaskarbi sobie podniebienie niejednego gościa :D Szynka w glazurze miodowo-musztardowej Potrzebujesz: ok. 3kg surowej szynki wieprzowej ze skórą (namoczonej przez noc w osolonej wodzie) 2 łodygi selera naciowego 2 pokrojone w plastry cebule 1 pokrojoną w plastry marchewki 4 liście laurowe
Kuchnia w Słońcu Skąpanajuż na nie się skusimy, to z reguły robimy większą ilość, by wystarczyło na 2-3 obiady. Moja Mama, a także i ja, najczęściej robimy farsz na gołąbki z mięsem i ryżem, gdyż naszym zdaniem są delikatniejsze niż te z samym mięsem. Oczywiście trzeba uważać, by z tym ryżym jednak nie przesadzić, bo pamiętajcie, że mięso musi być wyraźnie wyczuwalne(...)tego ryżu nie dodajemy zbyt dużo. Z podanych niżej składników wyszło mi 20 gołąbków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki w sosie własnym – Składniki: Składniki na farsz na gołąbki z mięsem i ryżem: 1 kg mięsa mielonego (nam najbardziej smakuje wieprzowe – u mnie szynka, ale może być też łopatka) 1 woreczek ryżu – 100g 2 średnie cebule – ok. 200g
Kulinarne Przebojestaram i dlatego tak mnie ucieszył dzisiejszy, wolny dzień, ponieważ mogłam porozpieszczać kulinarnie chłopaków. W ramach tego rozpieszczania udoskonaliłam swój dawny przepis na schab. Zależało mi na tym, by mięso było delikatne i soczyste. I takie właśnie jest. Ten przepis to modyfikacja najdelikatnieszego schabu wg Aleex , który Wam tak smakował. Teraz będzie smakował jeszcze lepiej. Jestem o tym przekonana. Spróbujcie(...)także na nadchodzące święta? Gorąco polecam. Składniki: • 1 kg surowego schabu środkowego • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek pora • przyprawy: sól, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, Delikat Knorr’a do mięs Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać pod zimną wodą. Osuszyć i natrzeć ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli, czosnku granulowanego i Delikata Knorr’a do mięs. 2. Tak przygotowane mięso przykryć folią
W mojej kuchniPyszne Kofty po polsku Kofty czyli szaszłyki z mięsa mielonego są nieodłącznym elementem kuchni Arabskiej . Jednak te są po polsku , dlaczego ? Otóż żaden Muzułmanin nie zje mięsa wieprzowego , które my Polacy ubóstwiamy , bynajmniej w mojej rodzinie No a Kofty wykonane przeze mnie są właśnie z szynki wieprzowej Tak więc zaciągajmy z innych kuchni co najlepsze i przerabiajmy na swoją modłę(...)końcu o to chodzi żeby się bawić gotowaniem . Każde mielone mięso, nada się do tego rodzaju szaszłyków , a ograniczenia są tylko co do tego, co wasze kubki smakowe lubią Tak więc nie jest to tradycyjny przepis , ale na pewno smaczny i oryginalny Składniki : 0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej 2-3 świeże ,kolorowe papryczki chilli 1 cebula
Ogrodnik w podróżyPikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami to rewelacyjne danie dla tych, którzy lubią mięso i bardzo ostre/pikantne potrawy doprawione alkoholem Mięso wieprzowe, papryki w różnych kolorach, grzybki suszone, a całość w aromatycznych przyprawach. Danie jest bardzo smaczne, ale polecam przygotowanie dużej ilości wody do posiłku Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami(...)grzybami. SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3/4 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki koniaku
WSZYSTKO SMACZNEktóra wszystkich postawi na nogi. Jest na prawdę pyszna, a dzięki kilku dodatkom zyskała azjatycki posmak. Porcja dla 6 osób. SKŁADNIKI 400 g kości wołowych (z żeber wraz z mięsem) 300 g mięsa wołowego 4 udka z kurczaka 4 średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 1 średni korzeń selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego opcjonalnie dwie gałązki lubczyku(...)selera naciowego 400 g makaronu ryżowego sos sojowy ciemny, sól, pieprz biały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Mięso i kości umyć. Marchewki, korzeń selera i pietruszki ostrugać ze skóry. Marchewki pokroić w plasterki, pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Mięso, kości i warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i umyte gałązki lubczyku i selera naciowego (jeżeli posiadacie
Passions hobbies lifeGulasz wieprzowy z batatami Gulasz wieprzowy z batatami to moja kolejna propozycja na smaczne i rozgrzewające danie kiedy za oknem chłodno, szaro, buro i ponuro Mięso wieprzowe, aromatyczne przyprawy, a dodatkowo czerwona papryka, czerwona fasola i bataty. Bataty pomimo tego, że są słodkawymi ziemniakami świetnie komponują się w towarzystwie mięsa i pozostałych warzyw, a dodatek kminu rzymskiego sprawia, że całość(...)Gulasz wieprzowy z batatami SKŁADNIKI: Marynata: 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka ) 1,5 litra bulionu mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 papryka czerwona 1 duży batat ( około 500 g ) 1 puszka czerwonej fasoli 0,5 łyżeczki
WSZYSTKO SMACZNEiście piekielny i w czasie marynowania, i po upieczeniu. Ale niech Was nie zwiedzie jego diabelski wygląd – to bardzo przyjemny, rozgrzewający poziom ostrości połączony z soczystym i kruchym aromatycznym mięsem. Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też(...)lodówce i jest naprawdę bardzo wszechstronna – czasami nawet doprawiam nią ketchup, jeśli zależy nam na bardziej pikantnych doznaniach Kurczaka do tego przepisu dobrze jest zamarynować przynajmniej 12 godzin wcześniej – mięso zdąży nabrać przed pieczeniem odpowiedniego aromatu. Mimo, że z kurczaka wytniemy tłuszcz i kręgosłup bo będziemy go piec na płasko – nie wyrzucamy tego co wycięte – upieczemy to razem z kurczakiem
Karo in the KitchenCukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami Składniki: 2 duże cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula ½ papryki czerwonej ½ papryki żółtej 3 ząbki czosnku 150 g mielonego mięsa wieprzowego 2 pomidory ½ pęczka natki pietruszki 100 g żółtego sera sól, pieprz 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Cukinie przekrój wzdłuż na pół. Za pomocą(...)się zeszkli. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę paprykę kolorową, smaż aż zmięknie. Po tym czasie dodaj posiekany drobno czosnek. Po 2 minutach włóż mięso mielone. W momencie gdy mięso się zetnie dodaj pokrojone drobno pomidory. Smaż całość aż nadmiar płynu odparuje, dodaj posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą
kuron.com.plwarto poświęcić nieco czasu, aby ją przygotować. Duszony rozbratel użyty w tym daniu jest soczysty, aromatyczny i tak miękki, że można rozdzielać go samym widelcem. Do duszenia najlepiej wybierać mięso wołowe (kark wołowy, rozbratel, łata wołowa), które jest lekko poprzerastane tłuszczem, wtedy po przygotowaniu będzie miękkie i soczyste. Tym razem do duszenia wykorzystałam niezbyt tłusty rozbratel wołowy. Przygotowując duszoną wołowinę(...)musimy uzbroić się w cierpliwość i pozwolić, aby na małej mocy palnika mięso powoli się dusiło. Po ugotowaniu najlepiej odczekać około 5 minut, aby zatrzymał się cały proces, wtedy mięso będzie miękkie. Całkowity czas duszenia zależy od rodzaju użytej wołowiny i może wynosić nawet do 180 minut, zazwyczaj wystarczy 120 minut. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: około 180 minut Składniki
Kuchcik gotujemakaron sprawiając, że nasze danie staje się lżejsze i mniej kaloryczne. Dzisiaj jednak wybór padł na nieco inne rozwiązanie Mam dla Was przepis na pyszne roladki z cukinii z mięsem mielonym i ricottą. Może i wygląda czasochłonnie, ale gwarantuję Wam, że są prostsze w przygotowaniu niż myślicie, a efekt końcowy będzie wart starań. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami {"@context":"http:\/\/schema.org(...)reszt\u0105 mozzarelli. Pieczemy je ok. 20-25 minut, do momentu, w kt\u00f3rym ser rozpu\u015bci si\u0119 i delikatnie si\u0119 podpiecze. Gotowe! "]} 1 duża cukinia 250g mięsa mielonego 2 łyżeczki ziół prowansalskich mała cebula 250g ricotty 1 jajko 200g tartej mozzarelli sos marinara olej lub oliwa do smażenia sól, pieprzRoladki z cukinii z mięsem mielonym i ricottą
Mostek w kuchniciepło na obiad, jak i na zimno na kanapki. Aromat i smak schab uzyskał dzięki musztardzie francuskiej, a pieczenie w rękawie dodatkowo go zatrzymało i nie pozwoliło wyschnąć mięsu. Musztarda francuska zawiera całe ziarenka gorczycy, które po upieczeniu utworzyły skorupkę i zatrzymały cały smak w mięsie. Schab upieczony w musztardzie nie jest zbyt suchy, a do tego wspaniale pachnie(...)smakuje. Uwielbiam go szczególnie w kanapce z warzywami na zimno. Tak przygotowane mięso długo zachowuje świeżość i smak. Największym problemem, jeśli chodzi o pieczenie schabu, jest jego zbyt mocne wysychanie. Sposobów, aby temu zapobiec, jest wiele, ale ja mam najprostszy i chyba najmniej pracochłonny. Moją metodą jest wykorzystanie rękawa do pieczenia. Rękaw oprócz tego, że zapobiega wysuszeniu
Kuchcik gotujeMięso mielone na patyku , panierowane i smażone na patelni . Prezentuje się wspaniale, można je przygotować szybciej i usmażyć tuż przed jedzeniem. Do tego przepisu użyłam mięso z piersi kurczaka w środku jest ukryty kawałek sera, który dodatkowo nadaje tej potrawie smaku i wygląda bardzo efektownie Mięso mielone na patyku SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka 10 kawałeczków żółtego sera(...)długie wykałaczki 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, sól,i tyle bułki tartej żeby mięso się ładnie lepiło. Uformować z mięsa 10 jednakowych kulek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); na wykałaczkę nadziać kawałek sera i oblepić go mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce
zielonacukinkaMięso mielone na patyku , panierowane i smażone na patelni . Prezentuje się wspaniale, można je przygotować szybciej i usmażyć tuż przed jedzeniem. Do tego przepisu użyłam mięso z piersi kurczaka w środku jest ukryty kawałek sera, który dodatkowo nadaje tej potrawie smaku i wygląda bardzo efektownie Mięso mielone na patyku SKŁADNIKI 400g mielonej piersi z kurczaka 10 kawałeczków żółtego sera(...)długie wykałaczki 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Do mięsa dodać jajko, sól,i tyle bułki tartej żeby mięso się ładnie lepiło. Uformować z mięsa 10 jednakowych kulek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); na wykałaczkę nadziać kawałek sera i oblepić go mięsem tak jak na zdjęciu Przygotowane patyczki z mięsem panierować najpierw w jajku a potem w bułce
zielonacukinka