dań, które przygotowałam dla nas były zrazy z karkówki. Zazwyczaj robiłam je z wołowiny, ale po ostatnich doniesieniach mediów, dotyczących polskich ubojni, jednogłośnie stwierdziliśmy, że odpoczniemy od krowiego mięsa. Nie mam na tyle wiarygodnego źródła ani zaprzyjaźnionego rzeźnika, bym była pewna jakości kupowanej wołowiny. Na razie więc wykorzystałam karkówkę, aby przygotować nowe danie. I co? Było na tyle pyszne(...)spokojnie mogę je Wam polecić. Składniki: • kilka plastrów karkówki • 1 cebula • musztarda sarepska • 2-3 ogórki kiszone • boczek wędzony parzony • mąka pszenna • olej • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić na grubsze plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Ja robiłam to, wkładając porcje mięsa między folię. 2. Cebulę pokroić w piórka, ogórki kiszone na cienkie paski. 3. Boczek pokroić
W mojej kuchniKeto pyzy z mięsem to kolejny apetyczny zamiennik znanej zapewne wszystkim tradycyjnej potrawy. Oczywiście w wersji LCHF w składzie nie ma ziemniaków czy mąki, ale mimo tego są naprawdę pyszne. Bazę stanowi przepis na keto kopytka i można z niego przygotować różne dania uwielbiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Stanowią smakowity dodatek do mięs, ryb i warzyw, albo samodzielny(...)sycący posiłek z gulaszem czy sosem. Składniki – keto pyzy z mięsem (10 sztuk): Składniki na pyzy: 250 g twarogu tłustego prosto z lodówki 20 g łupin babki jajowatej 1 jajko sól himalajska lub kłodawska Składniki na farsz mięsny: 150 g mięsa mielonego – może być z łopatki wieprzowej lub z rosołu 20 g cebuli 5 g tłuszczu do smażenia
Ola la LCHFPierś kurczaka w kurkumie i imbirze to moja propozycja na urozmaicenie jadłospisów z mięsem drobiowym w roli głównej. Jakiś czas temu upodobałam sobie mięso przyprawione mocno kurkumą, imbirem, czosnkiem, papryką z dodatkiem sosu sojowego czy rybnego. Takie smaki znajdziecie też w niedawnym przepisie jak Ryż z kurczakiem i mieszanką chińską . Zajrzyjcie także do wpisu na Smażoną pierś kurczaka na patelni(...)grillowej , gdzie znajdziecie kilka wskazówek na temat odpowiednio wysmażonego mięsa. Mam nadzieję, że któraś z tych propozycji przypadnie Wam do gustu. Jeżeli przygotujecie przepis z mojego bloga, dajcie znać, jak smakowało, opinie są dla mnie bardzo cenne. Dziękuję i życzę Wam smacznego! Zobacz też: Pierś kurczaka w cieście francuskim Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą Przepis na pierś kurczaka w kurkumie
Kuchnia BazyliiWspominałam już, że bardzo lubię ciasto francuskie i że prawie zawsze mam jedno opakowanie w lodówce. Dziś wymyśliłam sobie taki pyszny obiad w postaci tarty z mięsem mielonym, porem i oliwkami na cieście francuskim. Zapiekłam ją z mieszanką z delikatnego twarogu z jajkami i mozarellą i wyszło przepysznie. Spróbujcie Składniki: – 1 op ciasta francuskiego – 400g mięsa mielonego (wołowo(...)sól i pieprz) Najpierw należy przygotować nadzienie do naszej tarty. Białą część pora umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę ulubionego tłuszczu, zeszklić por, dodać mięso i smażyć, aż mięso będzie całkowicie gotowe, dodać pokrojone oliwki, przyprawić wg smaku, wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić. Jajka rozbełtać z twarogiem (u mnie naturalny twaróg delikatny firmy President
Smaki ArmineOstatnio często pojawia się w mojej kuchni mięso z indyka. Mięso z indyka jest chude i można z niego przygotować wiele ciekawych potraw. Każde danie z mięsa mielonego można zaadoptować na danie z mięsem z indyka, trzeba je jednak nieco inaczej doprawiać. Dziś przygotowałam gulasz z indyka z ciecierzycą zainspirowany przepisem Malwiny . Gulasz jest niezwykle smaczny i sycący, lekko(...)zimową obiado-kolację. Polecam! Gulasz z indyka z ciecierzycą Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli (lub mniej, do smaku) 1 czerwona papryka 500g mięsa mielonego z indyka 300ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka (400g) krojonych pomidorów 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki miodu 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka
Codzienne GotowaniePierogi z mięsem z rosołu Często po niedzielnym rosołku zostaje nam niewykorzystane mięso, więc w moim dzisiejszym wpisie podrzucam ciekawy pomysł na jego przetworzenie. Pierogi ze zmielonym i dobrze doprawionym gotowanym mięsem są smaczne, delikatne i bardzo aromatyczne. Ważne aby farsz był dość wilgotny i wyrazisty w smaku. W tym celu do mięsa dodajemy podsmażoną na masełku cebulkę, rosół oraz(...)Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: ok. 0,5 kg gotowanego mięsa z rosołu (u mnie udka z kurczaka, plaster wołowiny, żołądki drobiowe) 1 cebula 1-2 ząbki czosnku ok 100ml rosołu 1 łyżka masła ok. 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonego
Blog z ApetytemPoszperałam trochę w przepisach i natrafiłam na przepis na udka po cygańsku. Zmodyfikowałam go trochę według naszych smaków i wyszedł przepyszny obiad. Udka po cygańsku to nic innego jak mięso pieczone w słodko- kwaśnej marynacie z ketchupu, cebuli, śliwek suszonych. Wiem, że nie wszyscy lubią takie połączenie smaków jeśli chodzi o mięso, mi to zasmakowało i na pewno udka(...)sposób przyrządzę jeszcze nie jeden raz ;) Składniki: * 700 g pałek z kurczaka * odrobina oleju do podsmażenia mięsa na patelni * sól do doprawienia mięsa * papryka mielona słodka (użyłam Skworcu ) * 1 duża cebula * 8-9 śliwek suszonych (użyłam Skworcu ) * 2/3 szklanki łagodnego ketchupu * 3 łyżki koncentratu pomidorowego * około 1 szklanki wody * 3 łyżeczki cukru * 1 łyżka octu * pół szklanki powideł
Zrób to smaczniepieczenie, zapewniają jej soczystość i pełnię smaków i aromatów. Będzie nie tylko wspaniała do obiadu ale sprawdzi się także jako pyszna domowa wędlina na kanapki :) To właśnie tu wytrawność mięsa przeplata się ze słodyczą miodu, owocowością cydru, charakterem musztardy i ciepłym aromatem goździków. I chociaż po świątecznych i sylwestrowych szaleństwach nasze brzuchy zostały wypełnione wszelkim dobrem i pysznością, to przed(...)nami karnawał i ogrom spotkań towarzyskich każdego rodzaju, na których mięso przyrządzone w ten sposób na pewno zaskarbi sobie podniebienie niejednego gościa :D Szynka w glazurze miodowo-musztardowej Potrzebujesz: ok. 3kg surowej szynki wieprzowej ze skórą (namoczonej przez noc w osolonej wodzie) 2 łodygi selera naciowego 2 pokrojone w plastry cebule 1 pokrojoną w plastry marchewki 4 liście laurowe
Kuchnia w Słońcu Skąpanajuż na nie się skusimy, to z reguły robimy większą ilość, by wystarczyło na 2-3 obiady. Moja Mama, a także i ja, najczęściej robimy farsz na gołąbki z mięsem i ryżem, gdyż naszym zdaniem są delikatniejsze niż te z samym mięsem. Oczywiście trzeba uważać, by z tym ryżym jednak nie przesadzić, bo pamiętajcie, że mięso musi być wyraźnie wyczuwalne(...)tego ryżu nie dodajemy zbyt dużo. Z podanych niżej składników wyszło mi 20 gołąbków. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki w sosie własnym – Składniki: Składniki na farsz na gołąbki z mięsem i ryżem: 1 kg mięsa mielonego (nam najbardziej smakuje wieprzowe – u mnie szynka, ale może być też łopatka) 1 woreczek ryżu – 100g 2 średnie cebule – ok. 200g
Kulinarne Przebojestaram i dlatego tak mnie ucieszył dzisiejszy, wolny dzień, ponieważ mogłam porozpieszczać kulinarnie chłopaków. W ramach tego rozpieszczania udoskonaliłam swój dawny przepis na schab. Zależało mi na tym, by mięso było delikatne i soczyste. I takie właśnie jest. Ten przepis to modyfikacja najdelikatnieszego schabu wg Aleex , który Wam tak smakował. Teraz będzie smakował jeszcze lepiej. Jestem o tym przekonana. Spróbujcie(...)także na nadchodzące święta? Gorąco polecam. Składniki: • 1 kg surowego schabu środkowego • 1 marchewka • 1 pietruszka • kawałek pora • przyprawy: sól, papryka czerwona słodka, czosnek granulowany, Delikat Knorr’a do mięs Sposób przygotowania: 1. Mięso opłukać pod zimną wodą. Osuszyć i natrzeć ulubionymi przyprawami. Ja użyłam soli, czosnku granulowanego i Delikata Knorr’a do mięs. 2. Tak przygotowane mięso przykryć folią
W mojej kuchniPyszne Kofty po polsku Kofty czyli szaszłyki z mięsa mielonego są nieodłącznym elementem kuchni Arabskiej . Jednak te są po polsku , dlaczego ? Otóż żaden Muzułmanin nie zje mięsa wieprzowego , które my Polacy ubóstwiamy , bynajmniej w mojej rodzinie No a Kofty wykonane przeze mnie są właśnie z szynki wieprzowej Tak więc zaciągajmy z innych kuchni co najlepsze i przerabiajmy na swoją modłę(...)końcu o to chodzi żeby się bawić gotowaniem . Każde mielone mięso, nada się do tego rodzaju szaszłyków , a ograniczenia są tylko co do tego, co wasze kubki smakowe lubią Tak więc nie jest to tradycyjny przepis , ale na pewno smaczny i oryginalny Składniki : 0,5 kg mielonego mięsa z szynki wieprzowej 2-3 świeże ,kolorowe papryczki chilli 1 cebula
Ogrodnik w podróżyPikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami to rewelacyjne danie dla tych, którzy lubią mięso i bardzo ostre/pikantne potrawy doprawione alkoholem Mięso wieprzowe, papryki w różnych kolorach, grzybki suszone, a całość w aromatycznych przyprawach. Danie jest bardzo smaczne, ale polecam przygotowanie dużej ilości wody do posiłku Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami(...)grzybami. SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3/4 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki koniaku
WSZYSTKO SMACZNEktóra wszystkich postawi na nogi. Jest na prawdę pyszna, a dzięki kilku dodatkom zyskała azjatycki posmak. Porcja dla 6 osób. SKŁADNIKI 400 g kości wołowych (z żeber wraz z mięsem) 300 g mięsa wołowego 4 udka z kurczaka 4 średnie marchewki 1 duży korzeń pietruszki 1 średni korzeń selera 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego opcjonalnie dwie gałązki lubczyku(...)selera naciowego 400 g makaronu ryżowego sos sojowy ciemny, sól, pieprz biały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Mięso i kości umyć. Marchewki, korzeń selera i pietruszki ostrugać ze skóry. Marchewki pokroić w plasterki, pozostałe warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Mięso, kości i warzywa przełożyć do dużego garnka. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i umyte gałązki lubczyku i selera naciowego (jeżeli posiadacie
Passions hobbies lifeGulasz wieprzowy z batatami Gulasz wieprzowy z batatami to moja kolejna propozycja na smaczne i rozgrzewające danie kiedy za oknem chłodno, szaro, buro i ponuro Mięso wieprzowe, aromatyczne przyprawy, a dodatkowo czerwona papryka, czerwona fasola i bataty. Bataty pomimo tego, że są słodkawymi ziemniakami świetnie komponują się w towarzystwie mięsa i pozostałych warzyw, a dodatek kminu rzymskiego sprawia, że całość(...)Gulasz wieprzowy z batatami SKŁADNIKI: Marynata: 2 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka soli 1 lekko czubata łyżeczka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: 0,5 kg mięsa wieprzowego ( u mnie karkówka ) 1,5 litra bulionu mięsnego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 papryka czerwona 1 duży batat ( około 500 g ) 1 puszka czerwonej fasoli 0,5 łyżeczki
WSZYSTKO SMACZNEiście piekielny i w czasie marynowania, i po upieczeniu. Ale niech Was nie zwiedzie jego diabelski wygląd – to bardzo przyjemny, rozgrzewający poziom ostrości połączony z soczystym i kruchym aromatycznym mięsem. Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też(...)lodówce i jest naprawdę bardzo wszechstronna – czasami nawet doprawiam nią ketchup, jeśli zależy nam na bardziej pikantnych doznaniach Kurczaka do tego przepisu dobrze jest zamarynować przynajmniej 12 godzin wcześniej – mięso zdąży nabrać przed pieczeniem odpowiedniego aromatu. Mimo, że z kurczaka wytniemy tłuszcz i kręgosłup bo będziemy go piec na płasko – nie wyrzucamy tego co wycięte – upieczemy to razem z kurczakiem
Karo in the Kitchen